Saturday, May 01, 2010

Manusia Terakhir Berada Di Bulan

Salam kepada pembaca semua. Asada si jejaka Hensem mau kongsi cerita lagi. kali ni pasal manusia terakhir pernah berada di bulan sehingga detik ini.

Ramai kita dah tau siapa orang pertama menjejakkan kaki ke bulan, sape lagi kalau bukan Neil Armstrong. ni kisah 1969. orang tak kisah pun siapa yang terakhir meninggalkan bulan mungkin sebab beranggapan suatu hari nanti akan ada orang lain datang ke bulan. kan, kan, kan..

pada 14 Disember 1972, pada waktu GMT 5.34 pagi, Eugene Andrew Cernan telah meninggalkan jejak terakhirnya di bulan. pada masa tersebut beliau menjadi commander misi Apollo 17. sehingga kini belum ada lagi manusia yang datang ke bulan. wallaweh.. bila la baru ada orang Malaysia yang pegi ea..

sebagaimana kita tahu, buat masa sekarang hanya ada 12 orang manusia yang pernah ada di atas bulan. ini tidak termasuk pemabuk-pemabuk yang terkadang berimaginasi seolah-olah berada di bulan. hahaha.. autobiography pasal captian Eugene ni yang bertajuk "The Last Man On The Moon" telah dikeluarkan oleh St. Martin's Press pada tahun 1999.

Gambar : NASA
Eugene Andrew Cernan sewaktu bertugas sebagai astronaut NASA. beliau punya kata-kata tersendiri, "as we leave the moon at Taurus-Liitrow, we leave it as we came and, god willing, we shall return with peace and hope for all mankind".. kalau Neil Armstrong punya ayat "one small step bla.. bla.. bla.." .. Captain Eugene A. Cernan telah menghabiskan masa berada di angkasa lepas selama 566 jam 15 minit! err.. kira lama tak ea?

Gambar : NASA
Apollo 17 berlepas pada waktu malam 7 Disember 1972. first time NASA buat pelancaran roket waktu malam.

Gambar : NASA
Eugene Andrew Cernan sewaktu kat atas bulan. misi Apollo 17 ni adalah misi ketiga beliau setelah terpilih menjadi astronaut NASA sejak oktober 1963. Apollo 17 telah selamat sampai ke bumi pada 19 Disember 1972 kat lautan pacific walaupun tersasar sejauh 0.4 batu dari target point.

hurm.. kadang-kadang aku teringin jugak menjalankan pelancongan ke bulan. hahaha... bila agaknya baru dapat terlaksana. ahh.. pegi berBULAN madu ngan bini je la nanti. hehe :P

29 comments:

sweeTSour said...

kalo ada pakej melancong ke bulan, Keyyah nk ikot jugak la..hahaha

Arisa Mihashi said...

apollo ade berape ar??

AiZ said...

kalo boleh aqu nak pergi ke sane... dah lame tak pergi.. :P



komen i punya entry gak ye.. klik kuat-kuat kat sini >>BLOGWALKING YANG TAK IKHLAS !!! JOMLAH BERUBAH !!! MESTI BACA !!



M a W a D D a H said...

lorr..gi berBULAN madu lagi syokk daripada g bulan...hahaha...

pilih yang mana nak...hihi

zulaikha said...

pergi ke bulan ngn datang bulan same tak?? wakakakka....


klaulah sy menjadi angkasawan~~~

zamdayz said...

bnyk nye informasi.
menarik.
mane dapat?
kuikuikui~

ASaDa RyutaRo said...

sweetsour :
nak ikut? ri tu pernah d iklankan pasal pakej melancong ke angkasa lepas, harga juta2!! hahaha bapok mahal..

ASaDa RyutaRo said...

Arisa Mihashi :

err.. ko nak berapa. aku pun x tau ada berapa. heee :D

ASaDa RyutaRo said...

Aiz :

wah.. siap dh pegi lagi.. rupanya u la yg i tengok dlm gambar tu, tp dia x letak nama.. lalala~

ASaDa RyutaRo said...

Mawaddah :

err.. nk pilih berBULAN madu la.. tp nk jugak g bulan. hahaha.. [tamak]

ASaDa RyutaRo said...

Zulaikha :

err.. skrg cam ramai je angkaSAWAN.. haha.. g hidu gam, g hisap ganja, leh la jd angkaSAWAN.. hahaha

Ann said...

ntah pe perasaan kalo dh smp kt sane, lihat ciptaan tuhan..bumi yg bgitu kecil dr jauh..bintang2..

ASaDa RyutaRo said...

ZAmdayz :

hehe :P tQ..
skrg taip je apa2 kat search engine, pastu kongsi sama2..

sharing is caring.. pehh! speaking lak.. hahaha

Linda~~ said...

alo..kater manusia pertama ke bulan tuh tipu..hahaha..nice en3 :)

ASaDa RyutaRo said...

Ann :

tengok video yg orang rakam je dh best, lg la klu dpt pegi sana tengok sendiri..

ASaDa RyutaRo said...

Linda :

tipu?? err.. pernah gak dgr kisah kata tipu ni. tp masa pelancaran roket tu, ada show dlam tv siaran langsung..

hurm.. ttg sahih or tipu tu xdpt la nk jwb, hanya org yg buat je tau..

si[jari] telunjuk said...

nnti lau g bulan,tolong belikan saya sekrtul alien ea..saya ingin jadikan maskot di belog saaya...

sekian~~~~~:)

ASaDa RyutaRo said...

si jari telunjuk :

hahaha.. terbayang lak, diorang ada kedai baju souvenir x ea? kekeke :P

sophie said...

Bastnya g bulan..Hencem gak orang dalam gambar tu..hehehe

Farid Fernandez said...

sok aku nak g marikh...


jom follow?

hafizazmi17 said...

generasi muda perlu tingkatkn kesedaran dan penuhkn ilmu di dada, perlu ada semngat nk naekkn nama negara, hope one day ada la rakyat msia smpai ke bulan.. :]

cemomoi said...

susah nak makan kat sana.. baik la dok kat rumah je boleh gak layan tv

aien_Raz said...

g bulan nti leh la bwk blk alien sorg... ngeh3~
tapi... alien tu wujud ke?? ahaks!

Nurul Farhana said...

suke tgk bulan....

tiap² mlm lps blk keje, msti nmpk bulan penuh..cantik! =]

p3perak said...

erk? betul ke Neil Armstrong org 1st smpai bulan? aku ada baca artikel yang bdk2 ni kaji, mamat ni buat rakaman dalam studio je la..

sahih ke tak??

huhuhu...

RaMa2UnGU said...

Heheheh....nak g bulan mmg tak tercapai la..heeee..tapi berBULAN madu tu buleh ajeee...kehkehkeh...moga terlaksana ek..:)

si para para said...

best best...tapi nk buat ape hantar org malaysia pg bulan..perabih duit jer..bukannya mcm naik lrt... bayar singgit dua jer...hehe kita bebBULAN madu lagi baik..kan..kan..

DALILA MISMAN said...

bestnya kalau dapat sampai ke bulan...tapi kalau dapat pergi berbulan madu di Paris pun lagi best kot...hehe

bukan penggoda said...

saje je bace entri lame.

kne capai misi ni! hehe.