Monday, May 03, 2010

Bukan Orang Asing

Salam pembaca semua. Asada si jejaka hensem ada cerita mau story. kisah serius ini terjadi di masjid bahagian Kuching sekitar Ogos 2008. teruskan pembacaan kisah ini...

Masjid Bahagian Kuching [Gambar dapat dari Google]

Lewat petang tu aku keluar ngan seorang kawan yang enggan aku siarkan namanya di sini. hampir pukul 6 petang, aku dan dia terus berkejar ke masjid bahagian Kuching untuk solat Asar. Lepas solat aku kira mau terus duduk di masjid dulu. tambahan pula tak sampai sejam lagi akan masuk waktu maghrib. di luar hujan renyai-renyai, tak terlalu lebat. tiket menonton wayang jam 8.00 malam. lambat lagi..

Aku ke tangga masjid, melihat hujan yang turun sambil menyaksikan panorama indah Bandaraya Kuching pada waktu senja. tampak jelas segala pemandangan kerana masjid ini di atas bukit. Bangunan Dewan Undangan Negeri Sarawak masih lagi dalam pembinaan. sungguh gah bangunan itu di tebing sungai Sarawak. sungguh sudah lama tidak menikmati pemandangan seindah itu di kala hujan turun. [Egypt susah nak jumpa hujan]

gambar perasmian bangunan Dewan Undangan Negeri Sarawak 27 july 2009.
[malam tu plak diadakan pertunjukan bunga api sempena hari jadi aku 28 july]
[Gambar dapat dari pakcik Google]

Tengah khusyuk menikmati pemandangan, tiba-tiba aku disapa oleh seorang lelaki berbadan besar memberi salam, muka ala-ala hero pakistan.. dia siap speaking lagi ngan aku..

Lelaki : what do you think about Sarawak? [dia tanya mungkin sebab aku tengah tengok pemandangan. tanpa tunggu aku jawab, dia tanya terus] where do you come from?

pehh.. ada org pakistan nak berkenalan ngan aku plak.. kena speaking jugak ni, dengan senyuman aku menjawab..

aku : i came from Samarahan, not too far from here.

lelaki tu mengangguk seolah-olah mengiyakan percakapan aku. lepas tu dia tanya lagi dengan muka bersungguh-sungguh..

Lelaki : are you student?

aku : yep. still in life as a student.

Lelaki : where? UNIMAS or UiTM? (dia tanya ni mungkin sebab dua ipta ni yang popular kat area situ)

makin rancak lak berbual ni.. aku susah betul nak jawab bila orang tanya kat mana aku study ni.. mesti akan menimbulkan lebih banyak persoalan selepas tu. aku ambik keputusan untuk menjawab secara rawak.

aku : emm.. i'm not study in this country but aaa... [ lom abis ayat aku ]

Lelaki : [muka hairan] so what are you doing here, in this country?

aku : err.. this is my country. my beloved state, Sarawak. now i'm in semester break. [aku jawab dengan nada hairan, ye la.. tanya camtu lak kat aku. spatutnya aku yg tanya camtu kat orang pakistan di malaysia]

Lelaki : [muka hairan] eh.. pelik. [ kuar bahasa melayu dia, aku pun heran dia pandai cakap melayu ] where do you come from? [dia tanya lagi dengan nada yang lebih ingin tahu]

tadi aku dah dengar dia cakap melayu, so aku pun kuarkan la bahasa ibunda.. dah dia tak percaya..

aku : kamek nang orang sarawak. diam di samarahan. {saya memang orang sarawak, tinggal kat samarahan}

Lelaki : benar??.. La ilaha illallah.. aku jak miker kau tok orang belah-belah arab nun. { sungguh?? *mengucap* .. aku ingatkan kau ni orang dari benua arab sana}

aku : err.. kitak orang ney? {err.. awak orang mana?}

dah dengar jawaban dia aku puas gelak!! hadeh.. aku ingatkan lelaki tu orang pakistan!! rupa-rupanya memang orang sarawak!! ayah dia orang pakistan, kawin dengan orang sarawak. dah berkurun lama duduk kat sarawak. punya la sungguh-sungguh speaking london ngan dia tadi.

ini bukan kali pertama aku kena.. sudah beberapa kali. tapi yang kali ni, aku pun ingat orang yang bertanya tu orang asing! hahaha..

persoalan.. muka aku ada iras-iras orang negara-negara arab ke? tapi aku tau la muka aku ada iras-iras hrithik roshan. kahkahkah..

38 comments:

zella y said...

mb muka ko iras2 mamat bangla hahahhaha

ASaDa RyutaRo said...

sengal la zella.. hrithik Roshan la.. ape plak bangla.

M a W a D D a H said...

hahahaha...

muka iras-iras apa erkkk...ermmm...jap nak pikir...hikhikhik...

hrithik roshan hensem lor...hihi

zaza said...

ade juga la ckt2 iras org2 timur tengah kot.. hehe

zulaikha said...

hahahhaha


hahahhaha...


hahhaha...


ye ye je cakap omputih. sekali same daaa...


p/s: muka hrithik roshan?? eeemmm....

nabilah_2908 said...

hehehe...galak tul "skipping" bangai..rupa2nya dua2 org malaysia..hehe..

great story..

slm kenal dari nabilah.. :)

maCy said...

muke iras bangla je la bai.. haha

ASaDa RyutaRo said...

mawaddah :

x yah pikir dah. mmg iras2 hrithik roshan.. tapi asada lebih hensem sikit la. wahahaha

ASaDa RyutaRo said...

zaza :

haha.. org timur tengah? err.. kat mana timur tengah tu? jangan nak kata bangla plak..

ASaDa RyutaRo said...

zulaikha :

kan.. kan.. cam hrithik Roshan kan. kan.. hahaha



macy :

uhhh!! manade rupa bangla.. sikit pun xde..

ASaDa RyutaRo said...

nabilah_2908 :

tu la.. punya la sungguh2 skipping..

org tu plak mati-matian ingat kita ni org asing. uhh!

Farid Fernandez said...

baru aku tahu ko orang sana...


hahaha

ASaDa RyutaRo said...

Farid Fernandez :

jangan ko kata aku dak bangla plak..

kalau Hrithik Roshan, aku ok.. hahaha

Kniedaz said...

wah..hrithik roshan hensemla tu...

♥ shiMawar ♥ said...

aku pn pernah lalui peristiwa yg sama bila mana ade seorg bdk kecil brumo 5 tahun kate muka aku mcm Angelina Jolie..wawa..meletop nyah! aku percaya le sbb bdk kecik TAKKAN menipu kan..? ;)

p/s : ok, aku tipu jek..sob2..

aku rasa muka kamu mcm Jepun le..hait!

ASaDa RyutaRo said...

kniedaz :

wah.. ada org puji saya ensem la..

kekeke [over perasan]

NichKhun said...

hakhakhakhak klakar je.. ahahaha o0o0 asada ney org sarawak ke? perghh jauh nye !!

ASaDa RyutaRo said...

shimawar :

hahaha.. ade plak dak umo 5 tahun kenal angelina jolie.. tang mana plak sama muka tu?

err.. jepun.. mybe ada sikit kot. tapi selipar yg kamOo pakai tu je la kot. [selipar jepun]

hehehe :P

si[jari] telunjuk said...

hahahahahhah

Ann said...

hitrik roshan xhensem lah, not my type...hahah
kalo SRK yer mmg hensem..

Farid Fernandez said...

baru nak cakap macam raj kapoor..

xpelah...

amek je lah..


hahaha

Hafiz Mohd said...

lawak na jwak cita tok..hahha

❤ ~ * cik aidacomei * ~ ❤ said...

hahahaha

adoi....dua dua pon keliru eh..

hahaha

kaChaNG_dEwa said...

miahaha..lawak ko tok bro.koat jak enjen baruk tauk masing2 org sawak.

aku pon sarawakian.oyeahhhh.....!!

safiyyahosman said...

hehehehehe..
hye roshan..ngeee...
=p

~AkukahMilikmu~ said...

wow..u hitrik roshan, i kareena kapoor..agak2 sesuai tk kita berdua?..

ASaDa RyutaRo said...

si jari telunjuk :

eh.. gelak jgn over sangat ea..
terkeluar anak tekak kang.. hihi :P


Ann :

Hrithik Roshan x ensem?? err.. jd sy bukan la pilihan ann la ni. hahaha..


Farid fernandez :

Raj kapoor confirm x nak. haha.. xpe.. aku ambik hrithik je. lalala~

ASaDa RyutaRo said...

Hafiz Mohd :

yerseh.. speaking sarawak lok eh.
hahaha..

slalu x nemu kes camtok rah semenanjung?


cik aidacomei :

wallaweh.. tu la jd bila dua2 pun keliru kerakyatan.. hahaha..

tapi sy tetap org malaysia wlupun muka iras2 hrithik roshan.
kakaka :P

ASaDa RyutaRo said...

Kachang Dewa :

yah.. susah nak madah, mun dirik nangga orang ya, nang orang pakistan. nasib i x ngenjen. haha

pakaian pa semua pakistan. klaka jak nya makey klaka sarawak.

ASaDa RyutaRo said...

safiyyahosman :

hye safiyyah.. roshan di sini..
hahaha.. [menggedik]

tQ dtg n sudi meninggalkan komen,. :)

ASaDa RyutaRo said...

akukahmilikmu :

oh.. u kareena kapoor ea? leh serasi ke? err..

tp i makan budu. hahahaha..
*xde kaitan*

sweeTSour said...

kalo asada jual karpet kat m'sia mesti laku punya..tambah2 kalo jual kat m.cik2 di kg..ahha...

gurau2 je ^_^

HonEyBuNNy said...

hehehhe...hai hrithik...hahhaha...lawak la baca...;-)

LUVLYDIYANA said...

muka kamu macam orang

si para para said...

hehe ingat dah jumpa member tadi...

Nisaeciz said...

hahaha. npk cm muka bangla kot. bila silap, dia ckp la mcm arab. huahuahua. dua2 org Malaysia rupanya. beshnya cmtu. ;D

NISECA suka merapu

missSenget said...

kah2...rs cm nk gelak guling smpai terbalik meja..:p

rs muke ko sama cm org yg slalu jual karpet tu kot..sbb tu die tegur..kot2 ade hbungan sdara mara...leh wat jejak kasihan...

bukan penggoda said...

gle perasan!

xabes2 ngn hrithik roshan dy tu. org ckp muke sy ni mcm aishwarya rai, sket pon sy xriak. hiks.