Tuesday, May 18, 2010

Mangsa Ugut Buka Mulut

Salam kepada anda semua.. semoga berada dalam kesihatan dan kebahagian. kepada yang masih dalam kancah musibah, bersabarlah, pasti dengan kesabaran itu ada banyak kebaikan yang anda dapat.

Dua hari blog ni senyap tanpa entry. sampai maCy pun dah bising, tanya bila nak ada entry baru. sebenarnya aku telah diugut untuk meletakkan nama maCy. tapi bukan kisah ugutan ni yang aku nak cerita. ini kisah ugutan yang benar-benar terjadi pada tahun 2005..

Dikesempatan ni jugak nak ucapkan thanks kat Nuraisyyah yang bagi tag ABC kat asada. sambil bercerita ni, asada selesaikan tag yang diberi. namapun tagged kreatif. tapi aku ni takde la kreatif sangat. hahaha.. jom layan citer..


A - Aku pernah kena ugut masa duduk kat kelantan dulu.

B - bengkak giler hati ni bila handphone kena ambik.

C - Cuba jugak kejar pengugut-pengugut yang ramai tu tapi tak sempat.

D - Diorang lari lepas tu naik motor, berdesup je hilang.

E - Entah ke mana diorang bawak handphone tak seberapa tu.

F - For your information, time tu aku berdua je ngan kawan aku, baru habis bershopping barang untuk balik raya.

G - Giler punya bengang, aku pegi kat pondok polis bagitau benda yang dah jadi tu.

H - Hahaha.. kelakarnya, boleh pulak polis tu tanya aku nak buat aduan je ke nak buat report.

I - If nak mengadu je, dengan mak aku pun boleh..

J - Jap lepas tu, sorang abang polis ni bawak aku pegi balai untuk buat report.

K - Kat balai ni aku tulis la cerita detail peristiwa ugutan tu dengan bantuan sorang akak polis.

L - Lepas tulis-tulis tu, aku hantar report tu kat sorang lagi brader polis di bangunan sebelah n dia bagi nombor report & ape semua yang berkaitan.

M - Macam tu rupanya buat report.. ye la, tu first time. dulu pernah jugak kena tahan dengan polis, tapi takde la buat report. hahaha..

N - Nak dijadikan cerita, esoknya aku ngan kawan aku ni keluar lagi pegi Kota Bharu jalan-jalan, pastu terserempak la dengan geng yang mengugut semalam.

O - Oh my God!! nervous jugak.. pastu aku terpandang sorang laki yang agak familiar.. rupa-rupanya brader polis semalam!!

P - Polis tu tengah follow 5 orang pengugut tu persis james bond yang sedang menyelesaikan tugasan. (dia menyamar jadi orang awam)

Q - Question di sini, siapa kata polis malaysia tak hebat??

R - Rasa-rasanya la, geng yang mengugut aku tu termasuk dalam geng yang paling disuspek polis kat Kota Bharu tu kot..

S - Setelah aku keluar dari tempat persembunyian dalam kedai jeans di tepi jalan, aku tak tahu dah ke mana arah diorang pegi.

T - Tu lah.. memang takde rezeki nak dapat balik handphone pertama aku tu. habis hilang semua nombor skandal yang aku simpan..

U - Untuk pengetahuan korang, benda ni jadi 3 hari sebelum aku balik KL. pastu nak balik ke sarawak plak.

V - Vavi vetul mamat-mamat desperado tu.. sanggup diorang buat aku camtu..

W - Walaupun camtu, aku tau ada banyak hikmah disebalik kejadian ni. kalau takde kes ugut tu, takde la ayah aku bank-in duit lagi. hehe :P

X - X-factor dalam setiap kejadian tu pasti ada. kita je kadang-kadang tak tau..

Y - Yang peliknya.. sampai sekarang aku tak tahu apa perkembangan kes tu lepas sampai ke sarawak. hahaha..

Z - Zaman berganti zaman, kurun berganti kurun.. kes tu hilang dipuput angin.. lalala~

Kisah ni jadi pengalaman ngeri aku. sebelum tu aku memang alert, orang selalu pesan.. kalau nak naik bas, tunggu driver bas tu naik, baru kita naik. tapi hari tu aku ngan member aku naik awal sebab kat luar hujan renyai..

memang geng pengugut desperado ni aim awal-awal dah. tak sampai seminit kitorang kat atas tu, dah kena serang. aku sayang nyawa dari harta.. kang tak bagi dia hempuk dengan topi keledar.

ahh.. kisah dah jadi. hahaha.. ambik sebagai pengajaran. berhati-hati di mana jua anda berada. penjenayah sentiasa mencari peluang untuk buat onar..

Kenangan di Kota Bharu, Kelantan. gambar ni 28 July 2005, aku ngan member keluar pasal nak jalan-jalan ambik gambar time birthday. hahaha..



nota kaki :
kepada che kechik.. nanti asada buat ea tag tu. heee =)

42 comments:

Nuraisyyah said...

husyoo..caya la asada..ni memg kreatif ni..hahak..

thniah3..kerana berjaya jawab tag ni..gud3..:)

sweeTSour said...

Vavi vetul ek..hahaha lawak la ko ni asada.. tp kreatif lah boleh karang ayat mcm nih..muahaha..hilang jap stress aku..

Che Kechik said...

hehehe..
terror ah asada!
menariks!

p/s : okeh! kechik tggu..=)

Ery Farieha said...

gambar kt pintu gerbang tu
ade 1 gmbr tahun 2007
hohohoh

maCy said...

"Dikesempatan ni jugak nak ucapkan thanks kat Nuraisyyah yang bagi tag ABC kat asada."

since bile gne nme asada kt entry, sokmo cm gne aku je.. hahaha

bdw, verrrryyyy d creative one. gud job! :D

Solehah said...

tak de keje lain dorg tu eh..isk2..pi la buat keje lain..nak mudah je kejenye..

FyZa said...

wah kretipnya..dpt gak tag nie..tp x reti la nk wat cita cmna..hoho..;p

ASaDa RyutaRo said...

Nuraisyyah :

hahaha.. tQ.. tQ.. sikit nak pecah gak kepala cari ayat. hihi :P

ASaDa RyutaRo said...

sweeTSour :

hahaha.. aku takde ayat lain dah nak keluar kat huruf V..

bagus la ilangkan stress.. eh? ko stress pasal apa? keje ngular camtu pun ada stress ea? hihi :P

ASaDa RyutaRo said...

Che Kechik :

okeh.. nti asada buat. jgn riso.. wlupun dah pernah buat, tp nk buat lagi.. hihi :P

tQ.. tQ..

ASaDa RyutaRo said...

Ery Farieha :

hohoho~ dlu banyak gak gambar kat situ, tapi semua hardcopy, maklum ler takde digital camera lagi time tu. hahaha..

Ery Farieha ni org kelantan ke?

ASaDa RyutaRo said...

maCy :

hahaha.. pengaruh maCy la ni. x perasan lak kat situ guna asada.. tp takpe la.. nampak sopan sket. lalala~

tQ.. tQ.. heee =)

ASaDa RyutaRo said...

Solehah :

tu la.. takde keje lak diorang ni. hope diorang insaf la dari wat keje2 camtu. jadi takut2 lak org nak keluar bila ada kes2 camni..





fyza :

wallaweh! tQ.. hee =)

buat la tag tu, nak jugak tengok cmna kisah fyza guna abjad tersusun ni.. heee :P

Ann said...

slalu gak dtg KB tu psl study kt kelantan dulu.. menarik ar bandarnya...

polis malysia hebat sbnrnye, cuma bila kerana nila setitik rosak satu susu sbelanga

azham said...

Wahah! Creative2 :) nice way in creating story. Thumbs up!

sweeTSour said...

wahaha suka suki kate aku ngulau..penuh dedikasi wt keja hari ni...

miEz haNeM said...

asada..
salam dari cik gula2

.zulaikhabukanpenggoda. said...

wah. kreatif! kreatif! :)
thumbs up!

ieQa sWetLuv said...

wahh lagi dasat kena tag A sampai Z ish3... tahniahla memang hebatla mu ni huk3


bile nk belanje ABC nih??ekeke

M a W a D D a H said...

wargghhh..hebat citer kamu ni asada...gud idea...

kamu sgt hebat... :p

Lun said...

nxt time buat yg jawi plk

syue said...

perghh. A to Z yang kreatif. tak penat ke keluar idea isi semua tagged start form A tuu? memang kreatif la luu =)

syahira ariff said...

takutnyer
kota bharu dkt area saya
tak boleh tayang nie blackberry di khalayak ramai
cis cis cis,blackberrylaa sgt
padahal enfon cap ayam jer
hehehe

asada kreatif
i like the v style..
vavi,,hehe
lamer tak nk pike?

♥ shiMawar ♥ said...

wahaha..tahniah kpd Encik Asada sbb berjaya bercerita n menyelesaikn tag dlm masa yg sama..syabas! :)

ape jd kt pengugut2 tu pas polis follow die..?? kamu tak wat follow up ke kt balai polis..? ntah2 skang ni pengugut tu dh jadi polis jugak agknye..haha.. :p

vavi vetul vudak tu kan..? harap2 pasni vudak tu jadi vaik..hahahaha..terkenan entri kamu le ni! :p

hanie@nisya said...

asada memang kreatif.

agak seram dengan perbuatan geng tu.. wat dosa je pandai

maCy said...

maCy ase na tesedak kt cni sbb sme orang duk puji hebak2.. mg ni hebak benor ler gayenye.. hahaha~

fana said...

bole tahan kreatif

baincardin said...

Jom kita tambahkan ilmu tentang 'Baby Development' Yay! ^_^

❤ ~ * cik aidacomei * ~ ❤ said...

fuiyooo...hebat betol...bleh susun abjab dari A sampai Z n siap dengan cite lagi tu...perh...best2

helena's said...

terbaik!hehehe kreatif lah

kepada yang masih dalam kancah musibah, bersabarlah, pasti dengan kesabaran itu ada banyak kebaikan yang anda dapat.

saya pegang ayat ini asada :)

Linc Reshk said...

gua pun pernah kena ugut dulu bro.. tapi lepas si @xqfdgsh tu ugut, gua apalagi.. kasi tibai le.. hati panas beb..hehhehe...
jom terjah dan komen entri gua..

http://cicaktonjeng.blogspot.com

Bintang Hati said...

terer r asada ni..
kalo sy penat nak perah otak nk mreka2 ayat tu...
superb r...!!

Si Kenit said...

entri ni best!
thumbs up! >.V

NichKhun said...

asada.. sedey taw.. antara lawak best yang dia penah citer kat aku.. satu ari tu aku tanya la dia.. seyes aku tanya dia..

aku : awak camne kalau sok awak bangun pagi.. tengok muke awak da tak kacak da..??

dia : saya beli cermin baru.. cermin tu mesti tipo saya..

best kan asada kan? eheheheh uwaaa sedey beb !!

amirah said...

true story ke ni?hehe

aien_Raz said...

wow!! otak geliga!! hahaha

hebat la!
(tepuk tgn satu kli utk asada)hak3~

nie citer betul ke main2 ek?? =P

Wanita Mutalib said...

belajar kat kelantan, uitm ker?

kiter pun belajar kat kelantan dulu..

salam kenal :)

rizputra7 said...

kreatif bro...

cik bunbun said...

hahaha kretip kretip.

ni bunbun semakin hari semakin sayang ni. kekekekekeke:P

cikCEPET said...

ahahaa~
kretif mewhhhhh :))

nabilah_2908 said...

hahaha...creatif tul...berjaya buat cerita dari A-Z...sy pun dpt gk tag ni...tp belum buat lagi...haih..mcm nk buat eh...tkde idea...huhu...

jom ke APA KATA HATI pulak,
CARA MELETAKKAN LINK BERSAMA KOMEN ANDA

gades ain said...

sonok giler bace ! hahaha. sempoi, citer yg kene dgn ABC. haha ^^