Tuesday, November 20, 2012

Pidato Bahasa Inggeris : First Time In English

Assalamualaikum dan salam mesra. semoga ceria selalu dengan senyuman. hilangkan suram, sebarkan senyuman. yeahhh!! 

Orang kata, takkan ada yang kedua kalau takde yang pertama. 13 November haritu, buat pertama kalinya saya menyertai pertandingan pidato Bahasa Inggeris mewakili Kolej Universiti Insaniah sempena Karnival Amal Islami Institut Pengajian Tinggi Islam Malaysia (IPTIM) kali ke 4. dapat menjadi wakil pun sebab takde yang datang audition, saya sorang je datang audition! siap mintak diawalkan masa audition sebab saya ada urusan lain. huhu.. 

Lepas terpilih, saya diberi tujuh tajuk pidato untuk mencari bahan dan menulis teks sendiri. tetapi saya sangat sibuk dengan peperiksaan akhir yang akan menjelma, so teks tu memang tak menjadi langsung. saya hanya mengharapkan Miss Hafiza, lecturer Bahasa Inggeris saya selaku pengurus peserta untuk mencari isi sebelum tarikh pertandingan. sempat jugak la buat tiga kali meeting, sama-sama cari isi dan bahagikan tajuk untuk bangunkan teks. tapi teks tu tak berapa menjadi. 

Lepas je habis peperiksaan akhir saya 10 November, team pidato Bahasa Inggeris bergabung kepala buat teks sepenuhnya, tapi tak habis jugak. saya terpaksa minta tolong cikgu English sama mengajar dulu dan cikgu English New Zealand untuk menterjemahkan teks pidato. actually, team pidato Bahasa Melayu dah siap beberapa teks yang mana tajuknya sama je, so boleh guna isi untuk teks pidato bahasa Inggeris. masalahnya, format teks untuk pidato bahasa melayu dan bahasa inggeris adalah berbeza! so?? 

Rombongan peserta daripada Kolej Universiti Insaniah yang akan menyertai Karnival Amal Islami bertolak ke Kolej Islam Antarabangsa Sultan Ismail Petra (KIAS), Kelantan 11 November. bayangkan team pidato Bahasa Inggeris hanya bersedia dengan dua tajuk daripada tujuh tajuk yang akan diundi pada 12 November. saya memang dah get ready untuk menggoreng speech di atas pentas. hahaha.. 

Sampai masa undian tajuk, Alhamdulillah, tajuk pidato perempuan adalah 'Technological Advancement Pampered One's Life', dah siap teks tu. tambah pulak memang Nadia sendiri yang buat. tapi malangnya saya dapat tajuk 'Student's and The War of Thoughts' yang mana tajuk tu kitorang tak ready pun lagi!! hambik.. dari petang sampai ke malam siapkan tajuk tu sebelum pertandingan esoknya. tiga orang lecturer English bergabung kebijaksanaan buatkan teks untuk saya. hehe.. 

Sepanjang malam saya pulun menghayati teks pidato yang baru siap. pukul tiga pagi saya masih beraksi di depan tingkap melihat bayangan sendiri di cermin. huhu.. berbekalkan semangat confident nak menang, saya tak nak mengaku kalah. selagi belum naik pentas, selagi tu masih ada masa untuk berusaha. sehingga masa menunggu turn naik pentas pun saya masih pulun! siap kena warning supaya rendahkan suara sebab juri nak dengar orang kat depan sedang berpidato. hahaha..

Dengan konfidennya saya berhujah..

Saya naik pentas dengan 80% ready. well, memang tak sempat lah nak 100% bersedia. semua last minutes. walau bagaimanapun, saya dapat present dengan agak baik meskipun ada sangkut kat part nak sebut contoh solutions untuk masalah war of thoughts. yang bestnya, ngam-ngam masa untuk buat conclusion. tapi, bila tengok rakaman saya berpidato, seriously saya tak puas hati dengan diri sendiri. saya yakin, boleh buat lagi power dari tu. 

Keputusan pertandingan diumumkan pada majlis penutupan Karnival Amal Islami pada 14 November. saya kurang yakin dapat masuk ranking tiga teratas sebab persembahan saya takde lah hebat mana. tambah-tambah, ada lima lagi peserta lelaki lain dari universiti berbeza yang mana saya rasakan diorang lebih hebat walaupun saya tengok persembahan dua orang je. maklum lah, saya pertama kali ikut pidato Bahasa Inggeris. pronunciation pun bukannya betul sangat. masa tunggu keputusan diumumkan, tak tau nak nervous atau tidak.. 

Apa yang mengejutkan saya, bila diumumkan keputusan, nama saya disebut untuk ambik hadiah tempat ketiga! huishh!! siyes terkejut..

Budak yang dapat nombor tiga tu dan team pidato Bahasa Inggeris nya.. 

Sangat-sangat berterima kasih kepada semua yang memberi sokongan moral dan semangat kepada saya. tak lupa juga  komen-komen negatif, insyaAllah saya ambik secara positif sebagai motivasi untuk memperbaiki diri. kepada Miss fiza, Miss Sha, Miss Zu serta teammates yang beri tunjuk ajar, thank you so much. lihatlah duniaaaa.. ops! macam anugerah artis popular plak. lalala~

InsyaAllah kalau ada lagi pidato Bahasa Inggeris, saya nak join lagi. dengar desas-desus, Karnival Amal Islami kali ke 5 akan dianjurkan oleh UIA, tak pun IKMAS di Sarawak. kalau kat Sarawak, boleh la balik kampung dengan tambang kapal terbang free. kehkehkeh.. (^^,) 


Monday, October 22, 2012

Kek Lapis Sarawak Sekitar Penang, Kini Dibuka Untuk Tempahan!!

Assalamualaikum dan salam mesra. semoga ceria selalu dengan senyuman. hilangkan suram, sebarkan senyuman. yeahh!! 

Mai beli.. mai tempah.. 

Kek Lapis Sarawak pelbagai jenis, mereka sedia menerima tempahan dari sekitar PENANG, sekali dengan penghantaran percuma ke rumah anda.  

Kek Lapis Sarawak pelbagai variasi rasa

Kek Lapis Prune 
Kek Lapis bluberi
Kek Lapis Pandan
Kek Lapis Sweet Seventeen
Kek Lapis Nugget Milo
Kek Lapis Milo Bar
Kek Lapis Cadbury
Kek Lapis Cheese
Kek Lapis Oreo 

Totally homemade!! 
Menggunakan bahan yang berkualiti dan dijamin HALAL.. 

Harga berpatutan, malah sangat MURAH!! 
RM40 sebiji (1 1/2Kg)


Untuk tempahan dan maklumat lanjut, sila hubungi : 

Amelia @ Amy : 013-4553134 
Cik Aini : 013-4349403


PENGHANTARAN ADALAH PERCUMA!! 
NO DELIVERY CHARGE!!

Sunday, October 21, 2012

Semangat Di Saat-saat Akhir

Assalamualaikum dan salam mesra. semoga ceria selalu dengan senyuman. hilangkan suram sebarkan senyuman. yeahhh!! 

Siang nanti adalah kertas pertama saya untuk peperiksaan akhir semester ini. ikut jadual mula pukul 2.30 petang hingga 5.30 petang, saya akan memerah otak untuk mengarang kisah sejarah kebanggaan negara. rekaan atau ke laut kisahnya, esok baru boleh tahu. 

Semangat mentelaah sejarah dan dasar-dasar kerajaan di minit-minit akhir sebelum peperiksaan sememangnya berkobar-kobar sekarang ni. bukan sahaja semangat patriotik membara dalam diri, malah semangat pulun mahukan keputusan gempak juga sedang membara. semoga saya diberi ilham untuk menjawab soalan yang dikemukakan esok. jawapan betul atau salah belakang kira, yang penting usaha untuk menjawab kena ada.

Kalau tengok carry-mark saya untuk subjek Pengajian Malaysia, bukan menjadi satu masalah untuk lulus.  tambah beberapa markah sudah confirm lulus. tetapi apa saja yang ada pada lulus? biarlah puas hati dengan keputusan tertinggi hasil usaha dan kegigihan.

Seriusly saya tak nak buat ala kadar untuk paper ini. sangat berharap semangat yang ada ini tak pudar ditelan tarikan-tarikan seperti movie-movie best, game yang mengasyikkan dan lain-lain lagi. entah kenapa  di saat-saat nak menempuh peperiksaan pelbagai jenis hiburan datang dekat. bisikan syaitan sungguh. uhh!!

Geng kelas Pengajian Malaysia group Muamalat 

Kepada sahabat-sahabat yang akan turut sama berjuang di medan peperiksaan esok, jom sama-sama gunakan masa yang ada untuk buat review akhir sebelum exam. buat yang terbaik dan jangan pernah berputus asa. selamat maju jaya..

Sempena dengan peperiksaan yang bakal berlangsung ni, saya dengan rasa rendah diri ingin mengambil kesempatan yang ada untuk memohon maaf andai ada silap dan salah yang mengundang ketidakselesaan, menjadi punca terguris perasaan dan lain-lain. saya akui, saya bukanlah insan yang sempurna. semoga dengan kemaafan dan doa yang diberi saya dapat menduduki peperiksaan ini dengan tenang dan beroleh kejayaan yang cemerlang.

Semoga kita sama-sama dianugerahkan kejayaan di dunia dan kejayaan di akhirat serta berada di bawah lindungan Rahmah dan Redha Allah SWT. amiin..

Friday, October 19, 2012

Jom Jadi Geng Bui

Assalamualaikum dan salam mesra. semoga ceria selalu dengan senyuman. hilangkan suram sebarkan senyuman. yeahhh!! 

Sudah agak lama saya tidak join segmen yang di anjurkan sahabat blogger. Blog Budak Malaysia ni pun senyap sepi lama dah, tuannya bizi dengan hal lain. kesian dengan nasibnya, ibarat hidup segan mati tak ndak. huhu.. 

Segmen yang saya ikut serta ni adalah daripada Blog Bui Junaidi. blog seorang cikgu sekolah di Sarawak dan juga blogger tegar. beliau juga antara pengunjung dan pengkomen kencang Blog Budak Malaysia. saya je yang dah jarang mengomen kat blog orang lain sejak kebelakangan ni. maafkan saya.. 


Kepada pemilik-pemilik blog, mai la join sekali segmen yang Bui Junaidi anjurkan ni. sambil berkunjung ke blog orang lain, kenal mengenal dan stalking men-stalking, boleh juga meningkatkan traffic blog. jom!! ramai-ramai.. 

Wednesday, October 17, 2012

Kad Diskaun Siswa 1Malaysia Yang Best!!

Assalamualaikum dan salam mesra. semoga ceria selalu dengan senyuman. hilangkan suram, sebarkan senyuman. yeahhh!! 

Mungkin ramai dah tau pasal Kad Diskaun Siswa 1Malaysia ni. saya dengar pasal benda ni sejak awal tahun 2012 hari tu lagi, tapi masih tak confirm dapat ke tak. sekarang heboh balik pasal kad diskaun setelah senyap seketika. mungkin ada yang dah dapat kot. 


Kad Diskaun Siswa 1Malaysia merupakan salah satu inisiatif kerajaan Malaysia nak meringankan beban mahasiswa di seluruh negara. saya sangat-sangat bersetuju pasal benda ni, maklumlah bakal meringankan belanja banyak benda untuk orang macam saya. setiap warganegara Malaysia yang belajar di IPT tak kira ambik diploma ke, ijazah ke, master ke, semuanya bakal menerima bantuan diskaun yang best ni.

Sebelum ini saya dah dapat baucer RM200 untuk beli buku, sekarang lagi canggih. mau tersengih je bila dapat diskaun kat banyak tempat. tapi jangan pulak harga barang dan perkhidmatan dinaikkan untuk cover diskaun yang diberi. huhu..

Saya dapat bayangkan segala diskaun yang bakal diterima, antaranya tiket kapal terbang, tiket bas, makan kat kfc dan lain-lain lagi. kalau tengok diskaun yang bakal diberi oleh pihak Firefly, 50% daripada harga asal, boleh jadi sama harga tiket bas sebelum diskaun sekarang! 

Antara diskaun yang bakal dinikmati oleh para siswa dengan Kad Diskaun Siswa 1Malaysia adalah seperti kat bawah ni :

B̲U̲K̲U̲ ̲/̲ ̲A̲L̲A̲T̲ ̲T̲U̲L̲I̲S̲

• MPH BOOKSTORES (10% off)
• IMLAQ BOOK CENTRE (10% off)
• BORDERS (10% off)
• RONA (5% - 20% off)
• KIANG TRADING (10% off)
• KOPERASI DEWAN BAHASA DAN PUSTAKA MALAYSIA BERHAD (5% - 15% off)
• KOPERASI KEDAI BUKU UNIVERSITI MALAYA BERHAD (3% off)
• KOPERASI UNIVERSITI SAINS MALAYSIA BERHAD (2% - 10% off)
• K.L COMMERCIAL BOOK CO. (M) SDN BHD (10% off)
• KMK RESOURCES SDN. BHD. (10% off)
_______________________________________

̲K̲E̲L̲E̲N̲G̲K̲A̲P̲A̲N̲ ̲S̲U̲K̲A̲N̲ ̲/̲ ̲P̲E̲R̲A̲L̲A̲T̲A̲N̲ ̲/̲ ̲P̲A̲K̲A̲I̲A̲N̲

• BATA (10% off)
• KOPERASI KELUARGA DATO' HAJI HASHIM MAMAT KUALA TERENGGANU BERHAD (10% - 45% off)
• TEXLINE LINO (5% - 10% off)
• PROMINENT MILLION SDN BHD (MIZI SPORTS) (10% off)
______________________________________

̲K̲L̲I̲N̲I̲K̲ ̲K̲E̲S̲I̲H̲A̲T̲A̲N̲ ̲/̲ ̲O̲P̲T̲O̲M̲E̲T̲R̲I̲ ̲/̲ ̲C̲E̲R̲M̲I̲N̲ ̲M̲A̲T̲A̲

• POLIKLINIK AN-NISA' (20% off)
• QUALITAS HEALTH (10% off)
• FOCUS POINT (20% - 50% off)
• MENARA OPTOMETRY (10% - 60% off)
______________________________________

̲M̲A̲K̲A̲N̲A̲N̲ ̲D̲A̲N̲ ̲M̲I̲N̲U̲M̲A̲N̲

• KFC (5% off)
• DAILY FRESH (10%)
• A&W (50% off)
• COFFEE BERRY (20% off)
• THE CHICKEN RICE SHOP (Student Meal at RM9.90nett)
• RESTORAN KENNY CRAB (10% off)
• SWEET CHAT (RM12.90nett meals)
• LEGEND’S CLAYPOT BRIYANI HOUSE (5% off)
• DUBU DUBU SEOUL FOOD (RM16.90nett meals)
• MY JAVA COFFEE (10% off)
• PANCAKE HOUSE INTERNATIONAL (RM5.++ @ 2pcs classic pancake)
• STATION ONE PRODUCT (5% off)
• GLORIA JEAN’S COFFEES (10% off)
• BANGI KOPITIAM (10% off)
______________________________________

̲P̲E̲N̲G̲I̲N̲A̲P̲A̲N̲ ̲D̲A̲N̲ ̲P̲E̲N̲G̲A̲N̲G̲K̲U̲T̲A̲N̲

• ANCASA HOTELS & RESORTS (10% off)
• TUNE HOTELS REGIONAL SERVICES SDN BHD (25% off)
• LEO EXPRESS HOTEL (20% off)
• KOPERASI AL-TAQWA KAMPUNG KISAP LANGKAWI BERHAD (2% - 15% off)
• KOPERASI GURU-GURU MELAYU KEDAH BERHAD (15% off)
• KOPERASI MAJLIS GURU UGAMA MENENGAH BERHAD (5% off)
• KOPERASI MELAYU BERJAWATAN KERAJAAN NEGERI SEMBILAN BERHAD (15% off)
• RAKYAT TRAVEL SDN. BHD. (special rate)
• RAPID KL (50% off)
• MAS (25% off)
• FIREFLY (50% off)
_______________________________________

̲S̲A̲L̲U̲N̲ ̲/̲ ̲P̲U̲S̲A̲T̲ ̲/̲ ̲P̲R̲O̲D̲U̲K̲ ̲K̲E̲C̲A̲N̲T̲I̲K̲A̲N̲

• FOOT MASTER (30% off)
• PARIS HILL (30% off)
• PROACTIV (5% off)
• CLARA (10% off)
• KOPERASI PUTRI TERBILANG MALAYSIA BERHAD (5% - 20% off)
______________________________________

̲P̲R̲O̲D̲U̲K̲ ̲I̲T̲

• KOPERASI CELCOM BERHAD (2% - 5% off)
• KOPERASI PEGAWAI-PEGAWAI DEWAN BANDARAYA KUALA LUMPUR BERHAD (10% off)
• IFAMILY (15% off)
_______________________________________

L̲A̲I̲N̲-̲L̲A̲I̲N̲

• BKZ BIKERZ (special rate)
• ROLLER STAR ARENA (10% off)
• DOUBLE SITE (10% - 15% off)
• KOPERASI KAKITANGAN MAKTAB KERJASAMA MALAYSIA BERHAD (2% - 5% off)
• KOPERASI KOLEJ KEMAHIRAN TINGGI BALIK PULAU BERHAD (4% off)
• MYDIN (special rate)

Actually banyak lagi benda yang akan dapat diskaun. nak tulis semua kat sini memang jenuh la. ini pun main copy je. boleh klik kat gambar kad siswa 1Malaysia kat atas tu untuk ke web Kad Diskaun Siswa 1Malaysia untuk maklumat lanjut. kat situ ada senarai syarikat dan organisasi yang turut serta memberi diskaun.

Apa yang diharapkan, para mahasiswa IPT menggunakan kad diskaun ini dengan bijak. bukan dengan cara yang salah dan berboros disebabkan diskaun. perlu diingat tujuan asal kad diskaun ni untuk meringankan beban belanja, so kena bijak menggunakannya..

Harap dapat la kad ni sebelum bermula semester depan. lagi cepat lagi bagus. kalau ikut jadual agihan, IPTS bakal dapat kad tu Oktober 2012. kena alert sentiasa nih.. ngee.. (^^,)

Friday, October 12, 2012

Carry-Mark Sebelum Final Exam

Assalamualaikum dan salam mesra. semoga ceria selalu dengan senyuman. hilangkan suram, sebarkan senyuman. yeahhh!! 

Sekarang mungkin lecturer sedang berusaha gigih mengira markah bagi seluruh course-work semester ini. ada antara lecturer sudah mengumumkan carrymark yang saya dapat. tapi banyak subjek lagi yang masih mendebarkan hati. masakan tidak, ada dua midterm yang saya rasa mungkin mendapat markah yang sangat teruk. subjek Foundation of Muamalat, karangan jawapan saya terkeluar tajuk. subjek Marketing Management pulak tak sempat nak jawab semua soalan.

Kalau semester lepas, saya tak rasa berdebar macam ni, mungkin kerana sudah dapat agak berapa yang saya akan dapat. lagi pun memang berusaha keras untuk dapatkan carrymark tinggi. hanya satu subjek yang agak rendah markahnya, 42.7/60. itu pun sebab saya tak buat habis benda yang lecturer nak mengikut masa yang ditetapkan. jadi saya hilang 5 markah. 

Semester ini saya dapat rasakan kesungguhan mencari markah agak berkurangan berbanding semester lepas. sedikit mengecewakan apabila dapat carrymark yang memerlukan usaha lebih untuk dapat A+ masa peperiksaan akhir nanti. apa pun, selagi belum berakhir perjuangan semester ini, usaha, kerajinan dan kesungguhan mesti dipertingkat dan diteruskan. memang terasa agak payah. tetapi demi untuk mendapatkan pengajian percuma, saya akan cuba sedaya upaya, insyaAllah. (^^,)

Termotivasi oleh berita Harian Metro 6 Oktober hari tu.. Sasar Tak Bayar PTPTN, Buat PhD Awal

Sunday, October 07, 2012

Masa Yang Berlalu Pantas

Assalamualaikum dan salam mesra. semoga ceria selalu dengan senyuman. hilangkan suram, sebarkan senyuman. yeahhh!! 

Akhir Jun 2012, semester kedua saya bermula di sini. makan tidur, makan tidur.. tup-tup sekarang dah hujung semester. lagi dua minggu nak start final exam. entah apa je jawapan yang akan dijawab dalam exam nanti, saya pun tak tahu. seriusly sangat pantas masa berlalu sehingga tak perasan umur saya dah jadi 1/4 abad. 

Awal semester hari tu, saya pasang azam tak nak masuk kelas lambat lagi macam semester lepas. tetapi azam tak cukup kuat. habit masuk lambat 15 minit masih lagi bermaharajalela. liat sungguh nak bangkit dari katil waktu pagi. padahal takde pekdah nye bergolek-golek atas katil. uhh! kecewa dengan diri sendiri, lambat sejam adalah rekod terbaru semester ni. 

Semester ini saya mengambil banyak subjek dengan berani dan gahnya sebab result semester lepas agak gempak. tetapi nampak gayanya, CGPA bakal turun kalau tindakan drastik tidak diambil bagi membendung budaya malas dan makan tengah malam yang mengundang tidur berlebihan. lepas bulan puasa hari tu dah okay dah berat badan, tetapi sekarang dah naik lebih 10% agaknya. saya dapat rasai lemak berlebihan menempek di perut. 

21 Oktober ini paper pertama final exam saya bermula. semoga saya terus bersemangat dalam mengharungi semester ini. sokongan daripada orang terdekat, orang tersayang, orang di sekeliling dan semua sangat diperlukan. doa dan dorongan amatlah saya harapkan. insyaAllah semester ini akan tamat 10 November nanti, perjalanan lain pula akan menyusul. chaiyok!!

Kalendar exam sudah ditampal dekat katil, bagi diri sendiri sentiasa beringat yang exam semakin dekat. 

Monday, September 17, 2012

15 Punca Kasih Sayang Lelaki Pudar Dan Beralih Arah

Assalamualaikum dan salam mesra. semoga ceria selalu dengan senyuman. hilangkan suram sebarkan senyuman.

Dalam sibuk study sebelum menempuh exam tidak lama lagi, saya sempat mendengar rakaman ceramah motivasi oleh Dato' Dr. Hj. Mohd. Fadzilah Kamsah bertajuk Menempuh Gerbang Perkahwinan buat ke sekian kalinya. selalu dah mengulang dengar.

Biarlah kali ini saya kongsikan apa yang saya dapat daripada ceramah motivasi tersebut. antara isi menarik adalah 15 punca pudar kasih sayang lelaki terhadap pasangan. ceramah ini sangat sesuai untuk mereka yang sedang dalam perancangan mendirikan rumahtangga. walaupun begitu, tidak bermakna sesiapa yang telah berkahwin boleh mengabaikan perkara ini.

Mungkin perkara ini nampak remeh bagi sesetengah orang. namun, tanpa sedar ia boleh menghakis perasaan sayang pasangan dan boleh mendatangkan benci jika tidak diambil perhatian.

15 peribadi perempuan yang menjadi punca pudar sayang lelaki terhadapnya :

1. Perempuan itu comot.
Orang lelaki cukup tidak senang apabila isteri atau pasangan dalam keadaan comot. kalau comot time buat keje sekejap tu okey la, boleh dimaafkan. tapi kalau dah sepanjang masa comot? err..

2. Perempuan yang cerewet.
Pandangan peribadi saya, tiada masalah jika seorang perempuan itu bersikap cerewet. namun, jika terlampau cerewet, itu boleh mengundang tension kepada si lelaki. buat itu tak kena, ini tak kena. adeh!

3. Cemburu yang melampau.
Cemburu sememangnya tanda sayang. namun apabila diekspresikan secara melampau, maka ia boleh mengundang rimas si lelaki. bayangkan kalau sampai tahap lelaki tak boleh menjeling ke arah lain, terus nak jeles. awas.. itu menimbulkan benci si lelaki.
4. Perempuan yang cincai, cuai.
Cincai dan cuai terjadi apabila tidak memberi sepenuh perhatian dalam melakukan sesuatu. cuba dan berusahalah untuk jadi seorang yang kemas dalam melaksanakan tanggungjawab. buat kerja dengan kemas, kan lawa..

5. Perempuan bermulut celupar.
Tak menjaga bahasa yang keluar dari mulut sangat berbahaya. kalau mulut bau longkang, mungkin ada yang masih tahan, tapi kalau bahasa setaraf dengan longkang, silap-silap kerusi meja boleh terbang. ada je lelaki yang diam, tetapi dalam hati mungkin akan timbul benci. take note yang ini..

6. Cabul. melawan cakap suami.
Tak salah melawan kalau memang perkara betul. melawan tak pasal-pasal tu yang bahayanya. suami dah bagitau jangan beli karpet abang pakistan, nak jugak beli. padahal karpet tahun lepas berlambak dalam stor. selalu sangat buat, fed up lah si suami..7. Mencabar pasangan.
Bukan bermaksud orang lelaki tidak boleh menerima cabaran, tapi kalau cik kak cabar yang bukan-bukan? mau rasa terhina si lelaki.

8. Perempuan yang cetek hati, pendek fikiran.
Orang yang cetek hati susah diajak berbincang dan tidak dapat memberi pandangan. dalam menyelesaikan masalah, cuba untuk bagi sedikit pandangan, idea dan buah fikiran. janganlah sepanjang masa jawapan 'entahlah' yang keluar. hehe..

9. Caci, mencela, mengutuk.
Perkara yang dinamakan mencaci, mencela, mengutuk ni, semua orang tak suka. kalau mengkritik, biarlah dengan berhemah. lagi lah kalau depan orang ramai, jangan caci maki. selalu jugak saya dengar cik kak mencela suami sendiri depan orang. ayat 'abang ni lambatlah..' itu pun mencaci tau. selalu buat, bahaya tu..10. Canggah. membangkang tak sudah-sudah.
Bukanlah bermaksud si isteri langsung tak boleh nak berbahas. kalau dah si suami salah, bersabar dulu, carilah waktu tenang untuk canggah dengan cara yang berhikmah. jangan cik abang tengah panas terus nak bangkang.

11. Culas. perempuan yang malas melampau.

Bila sampai point ni, teringat drama Dalil Cinta lakonan Fahrin Ahmad yang mendapat isteri super malas. sikap malas melampau sampai diri sendiri tak terurus memang dahsyat lah. buang sifat malas untuk jadi lebih disayangi.

12. Curiga yang keterlaluan.
Apabila langsung tidak dipercayai, lelaki akan punya kemahuan untuk memberontak. berilah kepercayaan kepada lelaki tetapi jangan melampau. si lelaki pulak, jangan hancurkan kepercayaan yang diberi. sekali kepercayaannya hancur, susah untuk si dia yakin buat kali kedua.13. Perempuan yang curang.
Ini memang benar-benar nyata. kalau lelaki itu menerima perempuan yang curang, maksudnya dia ada potensi untuk berlaku curang. please lah.. cuba sedaya upaya untuk setia. kalau tak serasi jugak, mohon dengan cara yang betul. jangan curang..

14. Canggih yang melampau.

Ini trend zaman sekarang, semua benda nak matching. apabila sudah sampai tahap melampau sehingga pasangan tak dapat nak mengadakan, ia boleh mengundang keretakan rumahtangga. bayangkan kereta kaler merah, garaj kete pun kena merah, sofa ruang tamu kena merah, kasut kena merah. saya pernah jumpa kes bercerai sebab suami tak dapat beli tv besar!!

15. Chance tak ade.
Kalau semua benda yang pasangan mintak tak boleh, jual mahal.. camane? nak suruh si suami ketuk lutut?
suami : pah, malam ni masak untuk abang ea.
isteri : malam ni tak boleh, kuku baru lepas kilat ni.
suami : kalau macam tu.. malam ni kita tidur awal lah.
isteri : isk.. abang ni, pah nak tengok wrestling la malam ni.
suami : (uhhhh.. kecewa...)

Ini antara yang dapat saya kongsikan buat kali ini. banyak lagi isi menarik dalam rakaman tu untuk sesiapa yang ingin mendirikan rumahtangga. bukan untuk bakal pengantin saja, malah untuk sesiapa yang sedang single, sedang meng-usha calon, juga untuk mereka yang sedang berumahtangga. tiada tarikh expired untuk perkara ini.

Semoga apa yang saya kongsikan ini, sedikit sebanyak dapat membantu mengurangkan masalah rumahtangga. dedikasi khas untuk kawan-kawan yang sudah kawen dan bakal berkahwin dan untuk saya sendiri. selamat menjalani rumahtangga yang bahagia. lalala~


Nota Kaki :

Entry ini adalah entry yang pernah saya kongsikan pada 5 Januari 2011. sekali lagi saya ketengahkan pada hari ini memandangkan isinya takkan pernah lapuk dan basi. tambahan pulak, saya dah semakin susah mencari masa aktif di blog. uhh..

Tadi ternampak ada salah satu lukisan dalam entry ini dikongsikan dalam page iluvislam.com di Facebook. terasa macam nak melukis semula. hihi..

Thursday, August 23, 2012

Sadisnya Raya Saya

Assalamualaikum dan salam mesra. semoga ceria selalu dengan senyuman. hilangkan suram, sebarkan senyuman. yeahhh!! 

Dah masuk hari kelima Syawal, saya masih lagi dengan rutin harian raya yang sadis. hanya hari raya pertama saje saya beraya, itupun sebuah rumah. kalau zaman kecik-kecik dulu, hari raya keempat ni mau beratus rumah yang saya dah naik beraya. duit raya mau berkepuk-kepuk dah. tapi itu hanya tinggal kenangan. zaman dah tua ni, duit raya tok sah la diharapkan sangat. mohon duit zakat untuk sambung study pun tak lepas weh! 

Tetapi, walaupun dalam raya yang macam tak raya ni, keazaman nak beraya saya masih lagi kuat. semalam dengan rasa bestnya saya pergi ke Pudu Sentral membeli tiket bas ke Penang. nak beraya umah mak andak kat sana. bas saya akan bertolak dari Pudu pada pukul 9 pagi esok, dijangka sampai ke Butterworth kira-kira pukul 2 petang. kalau bas tu laju, maybe sampai awal lagi.. tapi sepanjang pengalaman saya naik turun bas ekspress kat Malaysia ni, takde lagi bas yang sampai lambat. bertolak lambat pun masih lagi sampai awal!! 

Gambar kakak-kakak dan adik-adik saya yang beraya di kampung nenek di Sibo Laut. dua orang takde, saya dan adik yang baru kahwin Jun lepas, dia beraya bersama family suami di Johor. 

Tahun ini, walaupun saya berada di Malaysia, saya masih tidak beraya di kampung. atas pelbagai sebab sebenarnya, bukan sengaja tak nak balik kampung. sebab utama adalah harga tiket kapal terbang yang tak berperi kemanusiaan terhadap saya. boleh pulak harganya melambung tinggi sampai RM600 untuk perjalanan dua hala. bukan tak nak beli awal, tapi duit datang pun di minggu-minggu akhir nak raya. sadisnya!! bila harga dah naik, terfikir pulak duit tu untuk keperluan lain. sebab lain pulak, assignment yang melambak dan perlu dihantar lepas cuti raya. kalau beraya kat kampung, memang tak pandang dah assignment ni. huhu.. 

Kalau nak cerita kesadisan raya kali ni, mau menangis berhari-hari. hari raya pertama saya beraya di Port Dickson bersama keluarga kekasih hati, petangnya balik ke rumah pak cik di Subang. hari raya kedua, saya hanya duduk sorang-sorang kat rumah tengok tv, pak cik balik Sarawak, malam baru pak cik balik. hari raya ketiga, duduk kat umah lagi ngan pak cik tengok tv. semalam lain sikit, saya ada keluar kena cahaya matahari. huhu.. hari ni, entah ke mana pulak saya. ada yang nak jemput datang beraya ke? hihi.. 

Apa pun, raya tetap raya. Selamat Hari Raya untuk semua. semoga happy-happy, ceria-ceria lah hendaknya.. saya nak nangis nih mengenang nasib diri. hahaha.. 

Tuesday, August 21, 2012

Perutusan Budak Malaysia Aidilfitri 1433H

Assalamualaikum dan salam mesra. semoga ceria selalu dengan senyuman. hilangkan suram, sebarkan senyuman. yeahhh!!

Sebelum pergi jauh, saya ingin mengucapkan Selamat Hari Raya Aidilfitri kepada seluruh muslimin dan muslimat di mana jua berada. semoga sambutan Aidilfitri pada tahun ini menambahkan lagi keceriaan dalam hari-hari kita sekaligus mengeratkan lagi ukhuwwah yang sedia terjalin.

Sempena bulan Syawal yang mulia ini, saya dengan rasa rendah diri ingin memohon ampun dan maaf andai ada silap dan salah selama kewujudan blog ini. mana lah tau ada yang terasa hati dengan apa yang saya tulis dan apa yang kongsikan di sini. yang betul pada saya tak semestinya betul pada orang lain. jadi pada kesempatan ini, saya minta maaf andai ada terkasar bahasa, tersalah fakta dan apa jua "ter" yang saya pernah buat.

Kepada rakan-rakan blogger, rakan-rakan facebook, sahabat-sahabat semua, saya menyusun sepuluh jari memohon ampun dan maaf andai ada kesilapan dan kesalahan selama kebersamaan, selama perkenalan kita.  samada kesalahan yang saya sengajakan atau tidak sengajakan. yang sengaja tu, gurau-gurau je. jangan lah marah-marah ea. Selamat Hari Raya Aidilfitri, Maaf Zahir dan Batin..

Terima kasih juga kepada pengunjung yang datang menjenguk ke sini. sudi-sudilah datang selalu. hehehe..

Semoga semuanya happy ceria dengan senyuman di Hari Raya.. (^^,)

Hari raya pertama.. 

Raya tahun ni, sehari je saya betul-betul rasa beraya. lepas tu, duk umah je sepanjang hari. sadisnya raya! huhu.. Apapun, raya tetap raya..

Nota kaki :
Hari raya ketiga baru nak buat entry raya..

Monday, August 13, 2012

Demam

Assalamualaikum dan salam mesra. semoga ceria selalu dengan senyuman. hilangkan suram, sebarkan senyuman. yeahhh!! 

Siapa pun tak nak sakit. bila sakit, semua benda dibuat pun rasa tak best. lemah dan layu je rasa.. 

Hari ni, sekali lagi dugaan demam datang menjenguk. bagi saya, demam di bulan puasa sungguh memeritkan. seluruh badan saya lemah, semua sendi sengal-sengal dengan hidung menghasilkan air berlebihan sehingga melimpah ruah seperti pili air yang getahnya sudah haus dan tak boleh ditutup rapat lalu airnya terus menitik. tambah azab lagi bila asyik bersin tanpa henti. seksanya.. dugaan di penghujung Ramadhan. 

Akhirnya petang tadi saya ke klinik. tujuan utama adalah nak mintak slip sakit sebab tanpa sengaja saya sudah tidak masuk dua kelas pada sebelah pagi. sebenarnya pagi tu saya ingat nak masuk kelas jugak walaupun sakit, tak nak skip. tapi disebabkan badan rasa lemah, saya terlajak tidur sampai pukul 10.30 pagi. alamatnya, terpaksa lah saya batalkan niat murni hadir ke kelas sebab kelas dah mula 9.30 pagi. heee.. 

Namun seperti selalunya yang saya jumpa di klinik kesihatan kerajaan. doktor melayan sungguh ala kadar. sentuh saya pun tidak. nak katakan sibuk, langsung tak ramai pun pesakit yang datang petang tadi. hurmm.. sampai bila agaknya attitude macam tu ada pada doktor klinik kerajaan di Malaysia.. 

Saya dibekalkan dengan ubat batuk, antibiotik, ubat selsema dan ubat demam. dapat slip cuti sakit jugak. hehe.. insyaAllah saya akan makan ubat ikut masa yang ditetapkan. sungguh saya nak sihat cepat. tak nak dah azab berpuasa dalam keadaan sakit. 

ubat demam saya kali ni.. antibiotik kena dihabiskan! 

Sebenarnya kena banyak minum air kosong masa sahur dan berbuka dalam bulan puasa. tapi sejak kebelakangan ni, saya agak kurang dah minum air kosong. mungkin ini antara penyebab saya demam. huhu.. 

nota kaki : 
Nak rehat-rehat pulak.. (^^,)

Wednesday, August 08, 2012

Kelas, Assignment Dan Masa Versus Malas

Assalamualaikum dan salam mesra. semoga ceria selalu dengan senyuman. hilangkan suram, sebarkan senyuman. yeahhh! 

Hari ni kelas saya bermula pukul empat petang, so agak relaks pada waktu pagi. dalam bahasa mudahnya, takde lah kalut-kalut bila bangkit lewat. sudah jadi kebiasaan pulak tidur selepas subuh dalam bulan puasa kali ni. boleh dikira dengan jari bilangan hari saya terus bangun aktif buat kerja itu dan ini seperti hari ni. isk.. sadis sungguh. saya tidak salahkan sesiapa, memang terang lagi jelas salah sendiri yang merelakan mata dipejamkan semula selepas solat Subuh. 

Sudah sebulan semester kedua saya lalui di sini, apa yang dapat saya rasa, pengurusan masa saya agak teruk berbanding semester lepas. semester lepas, walaupun selalu masuk lambat ke kelas, namun saya dapat meluangkan banyak masa untuk menghadap buku selepas kelas atau pada malam hari, tak pun waktu awal pagi saya sempat buat nota. tapi semester ini, saya agak kecewa dengan diri sendiri, rasa malas bermaharajalela. bukak buku sekejap, dah tutup semula. huh! banyak kali lecturer Statistic mengingatkan, "kelas satu jam, kena balas dengan review sendiri tiga jam". tapi saya tak berkesempatan lagi melaksanakannya. 

Penyakit malas sangat berbahaya. bila difikirkan jumlah tugasan yang diberi oleh lecturer, sungguh tak logik untuk disiapkan apabila menghidap penyakit malas. padahal tidak lah banyak mana yang perlu dibuat. cuma kadang-kadang saya yang mencipta pelbagai alasan untuk menangguhkan kerja. akhirnya, tidak cukup masa untuk menyiapkan tugasan. 

Kisah pembentangan kelas Accounting hari sabtu, 28 Julai hari tu, sungguh mengecewakan! 

Kumpulan saya sudah dapat artikel account untuk diringkaskan seminggu sebelum. tetapi saya simpankan di dalam folder sebab belum ada arahan bertindak daripada lecturer. malangnya kami terlepas satu kelas hari Ahad, sekaligus terlepas arahan bertindak. hari Rabu masuk kelas, baru dapat tahu kena hantar report hari Khamis,  hantar slide show hari Jumaat, presentation hari Sabtu. ambik kau.. artikel panjang tak bersentuh pun lagi. dah la 20 markah untuk semua tugasan. nasib baiklah lecturer boleh bagi excuse hantar report hari Jumaat. itu pun memang kelam kabut sungguh dengan kepayahan nak memahami artikel. 

Alhamdulillah, selesai dengan jayanya walaupun markah sedikit rendah daripada apa yang saya jangkakan. tak boleh nak buat kali kedua. itulah markahnya untuk carrymark nanti. kena lebih usaha untuk exam midterm Jumaat ni pulak. nasib baiklah tidak terlalu banyak chapter yang masuk dalam midterm, insyaAllah boleh cover markah kat presentation. transformasi demi untuk mencapai sesuatu yang lebih baik itu bagus. hehe.. 

Sebenarnya kita sudah merancang untuk itu dan ini. namun, kedatangan penyakit malas memang boleh merosakkan rancangan dan susun atur masa. saya yakin, apa yang boleh mengatasi penyakit malas saya sekarang ni hanyalah azam yang super tinggi untuk berubah kepada yang lebih baik. cer bagi rajin untuk ganti penyakit malas ni. haha.. 

Semoga saya boleh buat yang terbaik untuk semester ini. amiin.. (^^,)

Saturday, August 04, 2012

Kembali Bernafas

Assalamualaikum dan salam mesra. semoga ceria selalu dengan senyuman. hilangkan suram, sebarkan senyuman. yeah!! 

Sudah berkurun lama laman ini saya tinggalkan. bukan kerana tidak sudi hendak menulis, tetapi banyak sungguh kekurangan yang menghalang saya melakar bicara di blog kusam ini. Setelah lebih sebulan berada di perantaun, apa pun tak dak. saya terpaksa berjauhan dengan dunia blog buat sementara. walaupun sebenarnya nak sangat jenguk blog. tapi bila internet tak dak, laptop tak dak. duk senyap gitu je lah. 

Alhamdulillah sekarang dah punya laptop sendiri untuk buat assignment, nak menaip blog dan lain-lain. tak perlu dah nak pinjam meminjam ber'booking' bagai. ikut suka lah nak buat lagu mana pun. bak kata promoter kedai komputer tu, laptop ni tahan lasak. errr.. statement agak meragukan sebenarnya. tapi mungkin ada betulnya. 

Saya tidaklah pakar dalam memilih laptop yang bagus. kalau promoter nak tipu saya memang senang je lah. tapi sebab kawan yang temankan saya pakar bab laptop, takde lah saya takut kena tipu dah. ngee.. 

InsyaAllah, dengan adanya kemudahan yang dibekalkan, ada wifi, ada laptop.. saya akan cuba mengisi blog kusam ini dengan pelbagai perkongsian. ayat nak hebat, buatnya entah ada ke tidak.. apa-apa pun, terima kasih kepada yang sudi datang berkunjung ke sini. mohon maaf andai penulisan saya tak seperti yang anda inginkan. bulan baik ni, maafkan je lah saya.. ngee =D 

Akhir kata, selamat berpuasa kepada yang berpuasa. yang tak berpuasa pulak, nak makan tu, sembunyi-sembunyi la sikit ea. tak yah la duk makan terang-terang tunjuk dengan bangga. selamat beramal (^^,).

Nota kaki :
dah berapa banyak ntah entry macam ni terhasil ea? hahaha..

Tuesday, June 12, 2012

Selamat Pengantin Baru

Assalamualaikum dan salam mesra. semoga ceria selalu dengan senyuman. hilangkan suram, sebarkan senyuman. yeahhh!! 

Sejak seminggu lepas, sungguh bizi dengan persiapan untuk majlis perkahwinan adik saya. alhamdulillah, sabtu 9 June 2012 hari tu, adik saya selamat dinikahkan dengan tunangnya. dengan sekali lafaz akad, dah sah jadi isteri orang

Gambar majlis akad nikah adik saya, 9 june 2012. 

Selamat pengantin baru kepada Ambok Atta Al-Attas dan Siti Sara, semoga berbahagia menjalani kehidupan berumahtangga hingga akhir hayat, bahagia selamanya bawa ke syurga. 

Cousin saya pun kahwin jugak, akad nikahnya petang jumaat 8 June 2012. Selamat pengantin baru untuk Fadli Shah dan Hasmah. semoga sama-sama bahagia selamanya dan mendapat berkat daripada Allah SWT. 

InsyaAllah saya akan kongsikan gambar sepanjang majlis persandingan 10 june hari tu. sekarang sedang menikmati rehat selepas seminggu sibuk dengan persiapan majlis. pelamin akad nikah biru tu, saya yang pasangkan tau. kalau ada yang nak tempah, boleh roger-roger. hehe.. =P

Friday, June 01, 2012

Special Offer!! Slimming And Firming Gel Soap


SLIMMING SOAP USA BEAUTY NUTRITIONALS


Slimming & Firming Gel Soap (Sabun Pelangsing Badan) dapat membantu mengurangkan selulit di pinggang dan punggung serta membantu menghilangkan rekahan supaya warna kulit kelihatan seragam. Ia sesuai digunakan setiap hari bagi menghilangkan kesan rekahan dan mengecilkan saiz badan.

Kelebihan sabun ini :

- melangsingkan badan
- menganjalkan kulit
- mengurangkan selulit
- melicinkan & melembutkan kulit
- membersih & memudarkan tanda hitam kulit
- memudarkan tanda rekahan (strecth mark) perut
- membantu mengatasi masalah perut

HARGA : RM10 exc postage.

POSTAGE RM6 WITHIN PENINSULAR MALAYSIA 

SPECIAL OFFER!! 
BELI 3 PCS ATAU LEBIH 
UNTUK DAPATKAN 10% DISCOUNT..


Sebarang pertanyaan, maklumat lanjut dan pesanan, 

Thursday, May 31, 2012

Trauma Selepas Pernah Kena Rompak

Assalamualaikum dan salam mesra. semoga ceria selalu dengan senyuman. hilangkan suram, sebarkan senyuman. yeahhh! 

Malam tadi, mata saya sangat degil untuk dipejamkan. habis dua naskah komik dari siri Dragon Ball saya baca, masih belum juga terasa mengantuk dan langsung tak nampak bibit-bibit mahu lena. mungkin penangan sakit gigi yang masih terasa. sungguh saya tak suka sakit gigi yang boleh jadi punca marah-marah. 

Jam dua pagi, dalam keadaan meniarap menekup bantal, mata saya masih buntang menatap skrin laptop membaca nukilan orang lain di dalam blog sambil tinggalkan jejak. puas sudah saya pejamkan mata, paksa diri untuk lena, namun sia-sia. memang dah tak boleh tidur gamaknya. 

Dalam sunyi pagi, tiba-tiba kedengaran seperti ada orang berjalan di tepi rumah. saya telitikan bunyi rentak langkahnya, yakin lebih dari seorang. sengaja saya berdehem dan batuk kuat sebagai tanda orang dalam rumah belum tidur. masih lagi bunyi derap daun-daun kering dan ranting-ranting halus pada batuan di tepi rumah seperti dipijak orang. bingkas saya bangun dan buka tingkap bilik. GRUBBB!! GRUBBB!! GRUBB!! bertempiaran sekumpulan anjing liar lari. hish! anjing rupanya, bisik hati saya. kawasan kediaman saya ni memang banyak anjing liar berkeliaran waktu malam. 

Sesungguhnya saya masih lagi rasa trauma selepas rumah kena rompak semasa di Mesir dulu. terbawa sehingga sekarang. selalu terbayang orang menyerang ke rumah, merompak dengan senjata di tengah  malam saat sedang lena tidur. kadang tak lena tidur malam sebab berjaga-jaga takut dirompak lagi. 

Kisah Diserang Perompak Bersenjata tahun lepas sangat memberi kesan kepada tidur malam saya. bila sudah lebih tengah malam tidak dapat tidur, mulalah saya akan berdebar-debar tatkala dengar apa jua bunyi pergerakan di luar rumah. walaupun sudah lama berlalu, aksi perompak mengacu pisau, mengugut mahu membunuh saya, aksi bergelut, segalanya masih jelas dalam ingatan. bila teringat kisah rompakan tu, hati saya jadi geram. seriusly sangat geram sebab tidak melunyai perompak dengan lebih teruk, lalu akhirnya perompak berjaya meloloskan diri. 

Luka di muka selepas bergelut dengan perompak. Alhamdulillah dah sembuh dan hilang parutnya. 

Tak tahu bagaimana lagi hendak membuang rasa berdebar saat ingin melelapkan mata di malam hari, saat terjaga di tengah malam dan tika bergadang sehingga pagi. setiap malam saya akan pastikan semua pintu dikunci rapi, tingkap tertutup rapat sebelum masuk tidur. tika berjaga, telinga saya teliti mendengar apa jua bunyi di sekitar rumah. bersedia dengan apa jua kemungkinan. huhu.. 

Tapi bila fikir balik, apa je la yang orang nak ambik kalau masuk ke rumah saya. bukan ada apa yang berharga. tak ada set televisyen yang kebabom mahal pun, apatah lagi set audio super canggih. laptop pun jenis cikai. jauh sekali wang ribuan ringgit. kalau nak pisang nipah, pisang berangan, pisang embun, buah kelapa siap kupas, itu ada la dalam kedai. entah lah, mungkin hanya perasaan saya je yang lebih-lebih. 

Apa pun, sama-sama kita minta dijauhkan daripada segala keburukan. keburukan daripada manusia, keburukan dari segalanya. mohon diperbanyakkan kebaikan, kebaikan daripada manusia, kebaikan dari segalanya. tidak ingin lagi berulang peristiwa hampir dibunuh tahun lepas. sungguh saya mohon perlindungan daripada Allah SWT dari segala keburukan makhluk-Nya. 

Banyak pengajaran yang saya boleh ambil daripada peristiwa tersebut. bersyukur masih lagi bernyawa, masih lagi diberi kesempatan untuk meneruskan hidup. walaupun sekarang terus dalam trauma. tapi baguslah, ia membuatkan saya lebih berhati-hati dan bersiap siaga. (^^,) 

Wednesday, May 30, 2012

Sakit Gigi : Antara Petua Orang Lama Dan Ubat Moden

Assalamualaikum dan salam mesra. semoga ceria selalu dengan senyuman. hilangkan suram, sebarkan senyuman. yeahhh!! (yeahh dengan tidak bermaya). 

Sudah tiga hari saya azab menahan sakit gigi. hari ini paling dahsyat. hari pertama, macam-macam petua diguna pakai untuk menghilangkan sakit. saya kumur dengan air garam. sekejap lepas tu saya hancurkan pil panadol, letak dalam lubang kat gigi geraham bawah belah kanan. tak surut sakit, saya tumbuk bunga cengkih pulak, sumbatkan dalam lubang gigi. sakit berkurang walaupun masih lagi terasa. sabor je lah menahannya. 

Saya sangat-sangat jarang menghidap sakit gigi. ini kali pertama sakit gigi yang agak teruk. agaknya lubang kat gigi geraham tu dah mendedahkan saraf sakit. kena cabut buang dah kot. dulu doktor gigi tampal dengan simen je. pastu, tahun lepas tampalan tu tertanggal, tetapi saya tak pergi buat tampalan baru pun. bagi saya, doktor gigi agak menggerunkan orangnya. 


Sekarang pelbagai ubat nak dicuba. baru sekejap tadi kakak saya bagi Weng Heng Tablet dan Hurix's Toothache Drop. saya belum guna lagi. entah berkesan ke tidak. antara petua orang lama dan ubat moden untuk hilangkan sakit gigi, masing-masing punya kelebihan. apa yang penting, kena berusaha untuk bagi sihat. karang tak berusaha untuk sihatkan badan, jadi zalim pulak dengan diri sendiri. 

Sangat berharap sakit gigi ini hilang cepat. dah la banyak kerja nak kena settle kat rumah sebelum menjelang majlis perkahwinan adik saya minggu depan. bila sakit gigi, kerja apa pun terasa lemah dan susah. memang bad mood sungguh lah bila sakit gigi nih. huhu.. 

Dapat bayangkan kerja keringkan kolam ikan, tangkap ikan masukkan dalam sangkar, pastu kira berapa ekor, pindahkan ke dalam sangkar kolam sebelah. semuanya dibuat dalam keadaan menahan sakit gigi!. OMG! sabor je lah.. 

**Gambar dari google.. 

Monday, May 28, 2012

ASY Pilih Siti Aisah

Assalamualaikum dan salam mesra. semoga ceria selalu dengan senyuman. hilangkan suram, sebarkan senyuman. yeahhh! 

Semalam pergi ke majlis persandingan sahabat baik saya, Abdullah Sam Yusup atau lebih dikenali dengan nama Abang Dol. jejaka yang sangat diminati oleh warga ibu-ibu di Sadong Jaya untuk dijadikan menantu. akhirnya beliau pilih Siti Aisah menjadi permaisuri beliau. wollaweh.. sudah jodoh. yang bestnya, saya baru tau pagi tadi Siti Aisah tu adik kawan saya! kawan yang sama belajar di Mesir! 

Actually, saya dan ASY dah kenal sejak tahun 2000. sama sekolah, sama kelas, sama belajar sampai ke Mesir. makan sama pinggan, tidur bersambung katil, baring sebantal. banyak dugaan di tempat orang ditempuh bersama. akhirnya, 22 Mei 2012 beliau menamatkan zaman bujangnya mendahului saya. huhu.. 

Serba putih, berkasut hitam.. ini kali pertama saya berkesempatan hadir ke majlis perkahwinan kawan-kawan, walaupun ramai kawan saya yang dah kahwin. 

Sempat tarik ASY ambil gambar bersama. ambik berkat pengantin baru. =P 

Seperti biasa, pasti ada soalan tanya bila lagi saya nak kahwin. soalan tu saya akan jawab dengan sengih-sengih je. lalala~ 

Best datang kenduri semalam, ramai kawan-kawan sama sekolah, senior junior yang datang. ada yang dah lebih tujuh tahun tak jumpa. lepas majlis, berziarah ke rumah Ustazah Hadiah yang mengajar matematik masa sekolah menengah dulu, hantar kad jemputan majlis kahwin adik saya. kebetulan rumah ustazah tak jauh dari rumah ASY. 

Tahniah untuk Abdullah Sam dan Siti Aisah. semoga terus bahagia selamanya hingga ke syurga. selamat menjalani kehidupan berumahtangga. tak sabar jugak nak ada anak member yang panggil saya uncle! hahaha.. 

Saturday, May 26, 2012

Memang Kelas Kau Jah!

Assalamualaikum dan salam mesra. semoga ceria selalu dengan senyuman. hilangkan suram sebarkan senyuman. yeahhh!! 

Kesinambungan daripada kisah umat yang semakin ramai hari tu, penempatan pun perlu diperbanyakkan. menjelang Pilihan Raya Umum ke 13, Menteri Perumahan telah menyediakan pelbagai jenis penempatan mengikut kelas tersendiri. 

"Ini bukan bermaksud kita membezakan darjat mereka sebagai penghuni dan peserta kita, tetapi ini adalah langkah untuk mempelbagaikan sektor penempatan penghuni selain menambah baik infrastruktur yang sedia ada." kata Datuk Seri Warah, Menteri Perumahan merangkap Pengerusi Bersama Badan Kebajikan Kucing Rumah Hajah Asoha. 

Melihat kepada keperluan, Rumah Hajah Asoha telah menyediakan beberapa bakul dan kain untuk menjamin keselesaan penghuni. wad pesakit juga telah disediakan. kerajaan mengharapkan mereka selesa selama berada di bawah jagaan Badan Kebajikan Kucing Rumah Hajah Asoha. 


Macam-macam karenah kucing kat rumah ni. dah disediakan tempat tidur yang best, nak lagi best. dalam helmet pulak tempatnya. memang kelas kau jah! 

Friday, May 25, 2012

What The... Poyo Lebih Blogger Nih!

Assalamualaikum dan salam mesra. semoga ceria selalu dengan senyuman. hilangkan suram, sebarkan senyuman. yeahhh!! 

Saya bukanlah penulis blog tegar. sekadar suka-suka menulis mengikut apa yang saya nak tulis, letak gambar mana yang saya nak letak. ingat lagi masa mula-mula buat blog dulu, saya tengah serabut dengan pelbagai benda. kiranya tulis blog ni untuk menyibukkan diri sendiri dengan benda lain walaupun pada asalnya memang dah bizi. 

Takde pengetahuan pun dalam dunia blog, saya buat blog ikut instructions daripada google. dah siap, saya belek-belek lagi blog sendiri walaupun hanya ada satu entry pendek. lepas tu baru lah saya baca blog orang lain. rajin pulak saya membaca. hahaha.. bila dah banyak baca, banyak tanya, baru lah tau sikit demi sedikit selok belok berblog. try and error itu biasa. dah kenal dan berinteraksi dengan blogger lain, jadi seronok berkongsi cerita dalam blog. 

Orang guna gambar jadi profile picture facebook
Pada mulanya saya taknak tunjuk gambar diri sendiri dalam blog. nak sembunyi identiti kononnya. tapi seminggu lebih lepas tulis blog, saya letak jugak gambar bila jawab tag Cik Jari. dulu rajin join 'tag mengetag'. ayat diguna pun memang poyo. sikit-sikit nak puji diri sendiri. 

Silapnya masa saya letak gambar, langsung tak buat watermark atau tanda hak milik pada gambar, lepas tu ada orang ambil kesempatan guna gambar saya jadi profile picture kat facebook. tiba-tiba rasa bangga diri, terasa saya sungguh hensem. hahaha.. 

Gambar yang orang tu guna, walaupun tak sama dengan bentuk saya sekarang, tapi ini adalah saya semasa slim kurus. kalau jumpa gambar ni dengan nama lain selain nama saya, maksudnya itu bukan saya. 

Kadang saya tergelak sendiri mengenangkan apa dah saya tulis masa mula berblogging dulu. pernah terima komen kata saya poyo. masalahnya, bila komen mengutuk camtu, orangnya kita tak tahu siapa. sabor je lah membacanya. 

Dulu nama blog ni The Story of Life dengan URL akudakmalaysia.blogspot.com. dah setahun guna baru reti nak tukar, jadilah Blog Budak Malaysia untuk ikut sama dengan URL diguna. rezeki melimpah awal tahun 2011, ada orang belanja beli domain kat NetKL. barulah jadi cam sekarang. 

Berbanyak-banyak terima kasih kepada pengunjung dan pembaca yang masih sudi bertandang ke blog ni. saya tak poyo dah, saya dah insaf jadi baik sekarang. malah lebih bersopan santun, berbudi bahasa dan baik hati sebab nak menang Give Away Papan Kekunci Dot Com 2012



Tuesday, May 22, 2012

Sembilan Hari Bersama Cinta

Assalamualaikum dan salam mesra. semoga ceria selalu dengan senyuman. hilangkan suram sebarkan senyuman. yeahhh!! 

Lebih seminggu tak update blog, penangan teman pilihan hati datang bersama family ke Kota Samarahan, Sarawak. excited pun ada, berdebar pun ada menanti tarikh 11 May hari tu. mereka bukanlah datang merisik, tetapi datang untuk majlis konvokesyen beliau di UiTM Sarawak. bila dah dekat, hari-hari mau jumpa. apartmen tempat beliau sekeluarga menginap pun dekat je dari rumah. hehehe..


16 Mei 2012 - Istiadat Konvokesyen ke-76 UiTM Sarawak 
nak jugak kongsi bersama.. 


Beliau bersama mak dan abah tersayang.. 

Setelah pelbagai cabaran dihadapi selama 3 tahun lebih berjauhan merantau di tempat orang, akhirnya beliau berjaya menamatkan pengajian dengan sempurna. tahniah, tahniah dan tahniah. mungkin ada yang anggap 'biasa je' habiskan diploma account, tapi dugaan yang beliau hadapi seriusly buat saya kagum dengan semangat dan ketabahan beliau sepanjang pengajian.

Tak nak ungkit kisah lama, biarlah sejarah pengkhianatan, sejarah penganiayaan, sejarah beliau dipergunakan terkubur. itu asam garam yang akan jadi pengajaran kepada kehidupan yang akan datang.

20 Mei 2012, kira-kira jam 10 malam saya nampak lambaiannya sebelum melangkah ke dalam pesawat Air Asia. sekarang berjauhan lagi dengan dirinya yang dirindu. entah bila akan bertemu lagi. hanya kenangan sembilan hari bersama cinta jadi peneman dikala hari-hari merindu..

Thursday, May 10, 2012

Umat Yang Semakin Ramai

Assalamualaikum dan salam mesra. semoga ceria selalu dengan senyuman. hilangkan suram, sebarkan senyuman. yeahhh!! 

Kat rumah ni ramai kucing. sekarang dah makin ramai umatnya. bila kucing betina meningkat remaja, mestilah mengiurkan si jantan yang memandang. apa lagi, berasmara lah mereka. dah sampai masa, ramailah umat kucing di rumah ni. huhu.. antara ibu baru, si Mo-Nyeng. si Amoi pula mungkin akan berkahwin sedikit masa lagi. Boboy dan kucing jantan lain pun dah mula menjeling tu.. 

Gambar cik Bedah sedang menyusu anak-anaknya. belum ada nama lagi untuk anak-anak cik Bedah ni. panggil ikut kaler je. expert dah cik Bedah ni jaga anak-anak dia, maklumlah dah banyak kali lahirkan baby. rilek and steady je. 

Nak buat majlis perkahwinan kat rumah ni nanti, kucing-kucing ni semua bakal masuk bilik besar mereka. karang dibiarkan berkeliaran, ada pula yang hilang lesap. kalau bukan kucing yang lesap, makanan yang terhidang lesap dirembat mereka. huhu.. 

Wednesday, May 09, 2012

Penemuan Buku Sasterawan Pencen

Assalamualaikum dan salam mesra. semoga ceria selalu dengan senyuman, hilangkan suram, sebarkan senyuman. yeahhh!! 

Siang tadi kerja saya hayun parang menebas di kawasan rumah. itu pun sekejap-sekejap saya basuh tangan dan kaki, mengadap laptop di bilik semula. begitulah berulang-ulang kali. bukannya penat menebas, tapi penat turun naik rumah. dalam sibuk turun naik, saya masuk ke bilik pejabat ayah, tiba-tiba ternampak buku yang agak familiar berwarna pink kuning di rak buku. tanpa ragu saya belek buku tersebut, rupa-rupanya buku sasterawan pencen!! 


Ini buku yang saya tulis semasa di Kelantan pada tahun 2005, ketika jiwa sangat ingin bersastera mencurahkan ayat dari minda. time tu takde blog nak menulis idea, buku je lah tempatnya. yang kelakarnya, siap ada gambar saya kat dalam buku! entah mana datangnya semangat letak gambar ukuran pasport zaman muda remaja kat situ. 

Saya tidaklah pandai menulis, sekadar untuk suka-suka. dalam suka-suka, ada dua buah buku latihan berkulit tebal telah jadi mangsa contengan ayat puisi sastera merapu saya di zaman sekolah. buku merah jambu ini dan satu lagi buku berwarna hijau. entah ke mana pula sesatnya buku hijau tu. kalau tak silap, tahun 2004 last saya belek. ada je kat rumah ni kot, cuma tak tahu dalam kotak yang mana satu. 

Puisi Kerinduan - 02 Mei 2005

Ada berpuluh puisi telah saya conteng dalam buku. kebanyakannya sajak patriotik dan madah cinta. salah satunya pernah menang tempat pertama pertandingan menulis puisi dan sajak semasa Minggu Bahasa di sekolah tahun 2005. saya boleh menang tu mungkin sebab tak ramai yang ikut serta kot. 

Ini salah satu sajak yang saya karang dengan nama Pena Emas. tak ingat kenapa nama ini menjadi pilihan, tapi itulah nama pena diguna sejak 2002, masa pertama kali ikut pertandingan deklamasi sajak.

Bulan Kerinduan 


Kerinduan mencengkam jiwaku 
Setelah lama merenung rembulan 
Mengganti pungguk di kejauhan malam 
Meniti kenangan tatkala kesunyian 


Menggigil tubuhku 
Bila salju rindu melanda 
Di dalam kekalutan ribut asmara 
Hatiku terusik oleh tangisan gerhana cinta 


Rindu hati ini bercambah 
Mekar bak seri pagi 
Menyambut limpahan mentari 
Aku terus menanti sinar rembulan cinta 
Agar dapat ku curahkan rindu di dada


Pena Emas, 28 Mac 2005.

Dulu saya pernah buat blog khas untuk sajak-sajak. niatnya untuk letak semua nukilan sastera saya. time tu zaman guna friendster, tak tahu lah ke mana perginya benda tu. mungkin saya dah delete. Friendster pun tak pernah di jenguk dah sejak ada Facebook.

Sekarang dah pencen dari dunia sastera merapu saya. terakhir tahun 2007 semasa di Egypt, saya ikut pertandingan deklamasi sajak. menang tempat kedua dengan sajak 'Suara Bumi Gerhana'. nasib je la menang tu pun. dah jadi belia lanjut usia ni, keaktifan berkarya dah kurang. sembang je la lebihnya.. =P

Bila baca sekali lagi, rasa macam kelakar pulak sajak saya buat ni. hahaha..

Wordless Wednesday : DEGEN Terbang


Egyptian Dragon

Tuesday, May 08, 2012

Anugerah Kepada Datin Seri Rosmah : Tokoh Industri Sukan 2012

Assalamualaikum dan salam mesra. semoga ceria selalu dengan senyuman. hilangkan suram, sebarkan senyuman. yeahh!!

Tajuk Berita Harian hari ini, "Putera Harry Terima Anugerah Di AS". anugerah diberikan oleh Majlis Atlantik yang berpangkalan di Washington atas penglibatan beliau dalam aktiviti kebajikan, antaranya melawat pihak tentera yang tercedera, terbabit dalam badan kebajikan wira tentera, termasuklah Walking With the Wounded, yayasan yang membantu askar dan wanita tercedera. 

lagi berita di Berita Harian

Kalau berita dalam negara semalam, Datin Seri Rosmah Mansor mendapat anugerah Tokoh Industri Sukan 2012 yang julung kali diperkenalkan. sebelum ini, beliau juga telah mendapat banyak anugerah lain daripada pelbagai pertubuhan dan badan dari dalam dan luar negara. boleh rujuk anugerah yang Datin Seri Rosmah dapat sejak 2008 di AMENO WORLD. klik sini.

lagi berita anugerah Tokoh Industri Sukan 2012 di Kosmo! 


Nota kaki : 
Malam tadi tengok berita masa makan, macam nampak ada lagi anugerah yang Datin Seri dapat, tapi tak pasti anugerah apa sebab sedang khusyuk makan. 

Monday, May 07, 2012

Senai Airport For The First Time

Assalamualaikum dan salam mesra. semoga ceria selalu dengan senyuman. hilangkan suram, sebarkan senyuman. yeahh!! 

Saya bertolak dari Shahab Perdana di Alor Setar ke Batu Pahat pada 30 April hari tu pukul 8.30 malam. perjalanan 12 jam dengan bas ekspress S&S. itu pun siapa yang nak ke Batu Pahat ditukarkan ke bas lain semasa di perhentian rehat keluar dari Kuala Lumpur. leceh, kena angkat beg pindah bas. 

Sesampai di Terminal Bas Batu Pahat, saya dibawa ke Benut, rumah tunang adik saya. berehat sehari sebelum balik ke Sarawak esoknya.


Pertama kali menjejak kaki di tanah Johor, gara-gara tiket flight yang dibeli adik saya untuk balik ke Sarawak berangkat dari Senai Airport. saya langsung tiada gambaran bagaimana rekabentuk Airport Senai. bila dah sampai, tidaklah terlalu besar airportnya. tapi, banyak variasi kedai kat dalamnya. alah.. banyak kedai pun, saya bukan ada duit pun nak membeli-belah kat semua kedai tu. tengok je lebih. hahaha.. 

Senai Airport agak simple. mudah la nak kenal tempat check-in, tempat departure dan tempat arrival walaupun baru pertama kali sampai. kalau yang sesat tu maybe jenis yang tak pandang kiri kanan, tak baca papan tanda.

Ruang legar depan pintu masuk Senai Airport.. 

Check-in bag kat kaunter Air Asia di hati.. 

Masa sampai kat Airport Senai, tak ramai sangat orang. berdiri nak check-in pun tak berbaris panjang. dah settle hantar beg, sempat pergi minum-minum kat situ sebab masa boarding lambat lagi. malangnya bila dah masuk tempat menunggu, flight kami pulak yang lambat sampai. hampir sejam menunggu. tapi ada hikmah flight lambat, sempat charge handphone kat tiang airport before fly. hehe..

Flight Air Asia sebelum berlepas dari Senai Airport

Walaupun terbang lambat setengah jam dari masa sebenar, flight yang diterbangkan oleh encik pilot Air Asia mampu sampai ke Airport Kuching seperti masa yang dijangkakan. hebat wooo..

Penerbangan best dah. tapi bila tuntut beg tu hati jadi bengkak pulak sebab beg yang dimasukkan ke kargo basah kuyup dengan bau ikan mentah. entah pakcik/makcik mana yang bawa ikan beku masuk dalam kargo. hampir semua beg yang sekali dengan saya tu berbau ikan. haihhh.. sadis sungguh. 

Mungkin nanti akan ada lagi penerbangan saya dari Airport Senai. sebelum ni biasa tengok nama Senai Airport dalam game Saidina je. baru hari tu dapat jejak kaki yang betul-betul punya kat Senai Airport. InsyaAllah, 21 Jun nanti, saya ke Benut lagi. 23 Jun tarikh dirancang untuk majlis persandingan adik saya kat tempat pengantin lelaki.


Nota kaki :
gambo tangkap sendiri, nak suruh orang ambikkan gambo, malu ler pulak. dah ler henpon cabuk. 

Sunday, May 06, 2012

Siap Sedia Untuk Majlis Perkahwinan

Assalamualaikum dan salam mesra. semoga ceria selalu dengan senyuman. hilangkan suram sebarkan senyuman. yeahhh!! 

Sedang bersin-bersin selepas menyapu dan mengemas bilik yang dah berhabuk lama tidak dihuni. sakit hidung bila bersin banyak kali. boleh jadi flu dah kot..

Saya balik ke kampung kali ni bukan kerana cuti semester semata-mata, perlu bersiap sedia untuk majlis perkahwinan yang dirancang berlangsung 9 dan 10 Jun nanti. bukan perkahwinan saya, tetapi majlis perkahwinan adik saya dan tunangnya sekaligus perkahwinan cousin saya dengan jejaka pilihan. insyaAllah kalau takde apa-apa halangan, nanti ada empat mempelai bersemayam di atas pelamin.

Banyak benda yang perlu diatur untuk memastikan majlis perkahwinan nanti berjalan lancar. ayah saya sedang bersiap sedia dengan kemungkinan tempahan menggunakan Dewan Suarah Kota Samarahan dibatalkan sebab desas-desus Pilihan Raya Umum ke 13 akan diadakan pada tarikh yang sama. sekiranya Dewan tidak boleh diguna, maka kawasan rumah lah yang akan jadi tapak majlis. bangsal sudah hampir siap dibina di belakang rumah, bersedia untuk plan B. 

Hari ini kosongkan bilik untuk bakal pengantin pulak. bilik saya akan jadi bilik pengantin untuk cousin saya, so kena keluarkan segala harta benda dari dalam bilik. sekarang hanya tinggal sebuah katil single, kipas angin, kerusi untuk letak laptop dan bakul baju saya untuk malam ni. bila nak masuk katil pengantin esok baru keluarkan semua. heee.. semestinya nak memaksimumkan masa untuk menggunakan bilik. selepas ini meringkuk lah atas katil kat bilik sementara.

Barang-barang untuk hias pelamin nanti..

Tak sabar tunggu hari majlis perkahwinan adik saya. ini kali pertama saya dapat hadir majlis perkahwinan adik beradik sendiri setelah tidak dapat balik semasa majlis perkahwinan kakak sulung Jun tahun lepas. agak frust jugak la.. semoga majlis perkahwinan ni nanti berjalan lancar tanpa sebarang masalah. amiin..


Nota Kaki :
kalau ada soalan tanya bila tuan punya blog nak kahwin, soalan tu saya jawab dengan sengih-sengih je. =P

Saturday, May 05, 2012

Ekspresi Rindu Tanpa Cuti






Selamat Hari Wesak..
Selamat bercuti kepada yang bercuti.. rindu di hati tak mungkin dapat cuti. (^^,)