Sunday, May 30, 2010

Kemaafan

wallaweh! salam mesra kepada anda.. semoga berada dalam gembira dan bahagia. sudah habis hujung minggu, bersedialah untuk memulakan minggu yang baru esok. semoga minggu baru ini memberi lebih banyak kebaikan kepada kita semua. yeah! hadapi dengan senyuman..

semalam aku dikejutkan dengan seorang kawan yang sedang emo. tapi aku tetap jugak nak bergurau. itu namanya tak mengira tempat.. akibatnya 'orang tu' melenting~ terus off semua benda yang meng-connect-kan diri di alam maya..

alhamdulillah.. 'orang tu' sudah kembali reda seperti sedia kala sekarang. siap mengirim salam lagi. tak tahu lah pulak 'salam sayang' atau 'salam rindu'. hahaha..

terasa lega bila 'orang tu' sudah ok. cuma katanya masih belum benar-benar sihat.. semoga 'orang tu' sehat cepat.. takut pulak karang aku bergurau dia melenting lagi.. hee =P

apa-apa pun.. itulah kuasa kemaafan. dengan memberi kemaafan kedua-dua-nya akan berasa lebih ringan untuk menghadapi dugaan yang mendatang. semoga ukhuwwah yang telah terjalin ini sentiasa tersimpul erat..

perlu diingat jugak. sudah tahu diri buat salah, jangan tak reti-reti nak mintak maaf. nak kumpul untuk hari raya lah tu.. isk.. isk.. selagi punya masa.. mohonlah kemaafan andai ada terbuat salah.

jom! buat renungan bersama :

Allah S.W.T berfirman yang bermaksud :
"Dan janganlah orang-orang yang berharta serta lapang hidupnya dikalangan kamu bersumpah tidak mahu lagi memberi bantuan kepada kaum kerabat dan orang-orang miskin serta orang-orang yang berhijrah pada jalan Allah ; (sebaliknya) hendaklah memaafkan serta melupakan kesalahan orang-orang itu ; tidakkah kamu suka jika Allah mengampunkan dosa kamu? dan (ingatlah) Allah Maha Pengampun lagi Maha Mengasihani."
[Surah An-nur ayat ke 22][surah 24:22]

Rasulullah S.A.W. bersabda yang bermaksud :
"Sesiapa yang ingin dilapangkan rezekinya dan dipanjangkan usianya, hendaklah dia memelihara hubungan silaturrahim.
[Hadith Riwayat Bukhari dan Muslim]


nota kaki :
terima kasih yang tidak terhingga kepada anda yang memberi semangat dan mendoakan kejayaan saya.. heee =) masih dalam mode exam.. tapi akan tetap juga rehat-rehat sambil berjalan-jalan di alam maya~

37 comments:

Farid said...

aku ke orang 2?

tak kan?

ASaDa RyutaRo said...

hahahaha.. ko la tu..

semalam bukan main.. terus off blog! uhh.. *majuk*

bukan penggoda said...

cis. siap entri lg. ble nk cte psl sy plak? dua tida entri kebelakangan ni asek cte pasal 'orang' tu je.

bukan penggoda said...

*i mean, tiga. typo.

ASaDa RyutaRo said...

bukan penggoda :

hahaha.. kejelesan ke ni? lalala~

Fello Ariza said...

ooo..adakah semuanya suda settle?.. good for u :D ahaha

LUVLYDIYANA said...

urm...baguslah dah ok semuanya.leh berkawan seperti biasa lepas ni kan.. :)

p/s : semoga berjaya menjawab exam dgn cemerlang...

Ery Farieha said...

cheh
orang tu
ehem
hahahah~

khairul_bariyyah said...

senang untuk memaafkan.. tp,jgn smpai susah nak melupakan kesalahan org 2.. takot nt jd dendam.. kan? =)

-budakcomot-

sweeTSour said...

ahha tau takut kan lepas wt salah..
gelak jahat sama asada..
ok lah 2 dia dah maafkan..laen kali xmo noti2 lg ok..

GudLuck..

amirah said...

1 perkataan maaf ja boleh tenangkan kita :)..
ayuh maaf bermaafan..hehe

Che Kechik said...

ishk!
mcm dapat agak je sape org tuh..
hehehe..
neway..
all d best ya utk exam!
chiayo2!!
=)

iyllienaz said...

better minta maaf sebelum semuanya terlambat..mana tau itu kali terakhir kita jumpa dengannya..xtau kan..hmm..

hanie@nisya said...

bagus la da ok

hellioz said...

gyahahahaha~

GOOD LUCK!
gyahahahahahah~

/Dayah//Nurul/ said...

sapa org tu :P mesti salam rindu dlu lot :)len kali jgn sakitkn ati si dia

Aidi-Safuan said...

kejut bangun tido pon still gurau? amboihh... manjanya! :P

@ien_R@z said...

mcm leh tau jer sape.. muahaha...
jgn cuba2 sakitkan ati dia lagi yer.. kang tak pasal2 dia ghaib terus dr alam maya.. naya la menahan rindu... hihihi

pepon all the best ya!!

jgn merayau kt sini lagi.. study nung!! ^_^

p3perak said...

sian farid.. laki dgn laki pon ada adegan majuk2 eh?? mesranya korang.. hehehe...

zai said...

korang jgn la gaduh2 dlm alam maya ne, kang nnt orrang tu terus delete acc fb die lagi
ahha

adrinaqamarina said...

na kasi kata2 best kat asada ryuki...
hehe~

ta rugi pon kalo kte maafkan orang laen,,,
bagusla encik asada da berbaek dengan 'orang itu'
:)

touyakaruma said...

Hurmmm apasal jalan kita sama ? Apakah ?

zella y said...

tu la ko....
nk wat lawak,tgk2 la sket hahahhahah


xpela...smuanya dh ok kan...


gud luck!! (^^)

.::WaNiE::. said...

kalau memaafkan

tak sesak kepala otak hihihihi

ieQa sWetLuv said...

haa jgn tdo je kojenyer tu kalo da tgh exam.. huahua..

*berlagak da abes da ngee

NichKhun said...

hahahaha kesian asada.. sedih kan klu kite nak bergurau ngan orang pastu orang tu marah2 kite.. hahahaa

helena's said...

tapi betulkan lepas jek kite memaafkan org rasa beban tu hilang..ringan je..

¶A.K.I¶ said...

'org tu' mst future awek ni...
hehehe..
kn bro kn2??
salam isnin~
cti xley update..
tenet xde! T_T

si[jari] telunjuk said...

maaf-memaafkan amalan mulia....

enjelinajolipit said...

gua layan je kalo org emo. layan sampai gua emo skali. barula sehati sejiwa. ye dak?

syahira ariff said...

bagusla da bermaafan
hehehehe
gaduh gaduh manja jer nie kan
biasalah org tgh emo kan
tak boleh nak bergurau time dia tgh melenting
=]

ellis suriyani said...

ehem..ellis datang lepaskan rindu.. :D

ellis suriyani said...

ehem..ellis datang lepaskan rindu.. :D

churalliya said...

top 10 BEST VACATION PHOTO by mekchu dah keluar.. check it out!!

bukan penggoda said...

tade mkne nk jeles. bdw, tahniah dpt top 10 best vacation photo! huu~

HonEyBuNNy said...

saya mtk maaf...hahhaha...hope semuanya ok n gd luck...

ziha said...

orang itu mesti orang tersayang kan..bguslah klu da ok..:)