Wednesday, May 26, 2010

Makanan Yang Sedap

Salam mesra salam muhibbah. semoga senyuman bahagia sentiasa bersama anda pada hari ini. namun begitu, jangan sangka panas sampai ke petang, mungkin juga hujan akan turun di tengahari. kepada yang dalam musibah, semoga dugaan itu dapat ditempuhi dengan penuh ketabahan.

Apa-apa pun, senyuman mesra tetap saya hadiahkan kepada anda. semoga dengan memberi senyuman, hari anda lebih ceria. hehe.. budget hot menggoda punya senyuman aku ni kan. hahaha..

Entry ni bukan nak kata aku kuat makan, tapi sebenarnya aku suka makan. oleh kerana suka makan tu la aku jadi banyak makan. hee..

Habit kuat makan ni bermula time aku datang ke Egypt. entah mana datang 'nafsu makan tanpa henti' tu pun aku tak tahu. bayangkan berat badan aku naik dari 52kg ke 62kg. uhh.. sungguh rindu saat kegemukan. berat aku paling teruk menyusut jadi 49kg selepas aku demam teruk selama seminggu tahun 2008. sampai sekarang susah nak naik balik tapi berat tetap mantain atas 55kg.

Bercerita pasal makanan, menu yang paling aku suka, mee kari @ mee jawa. kalau kat malaysia, inilah yang aku cari. paling nikmat bila berbuka puasa makan mee kari ni. pehh.. kalau di Sarawak, resepi mee kari yang paling top bagi aku ada kat J&J Cafe. [mesti cuba!!] aku letak gambar mee jawa tadi, teringin lak nak makan. hahaha..

Bila dah sampai kat tempat orang ni, aku mencuba macam-macam menu. nama pun pelik-pelik.. Shawerma [kebab], Kushairi [campuran makaroni], Nasi Hadralmaut [nama dahsyat giler], Kibdah [hati lembu], Takmiah.. banyak lagi lah makanan orang egypt ni yang sedap-sedap. paling popular Firakh Mashwi [ayam bakar].

Shawerma atau dalam bahasa kita, kebab. [gambar dari google]

Yang bulat coklat gelap tu la takmiah. letak takmiah dalam roti bulat tu, letak campuran salad & sayur, makan. kalau nak lebih perasa, tambah la dengan benda dalam piring tu. entah apa nama benda tu. lupa dah.
[gambar dari google]

Masa mula-mula datang, takmiah ni la jadi kegemaran. tapi yang aku makan takde la sebagus macam dalam gambar tu. pasal aku beli kat kedai kecik je, bukan restoran besar. harga pun murah. cepat siap dan sedap dimakan. hehe..

Seakan sudah panjang lebar entry ni. aku tiba-tiba nak bercerita pasal makan hari ni setelah mendapat 'award kuat makan' dari blog Gerai Opah.. blog gerai opah ni banyak resepi makanan. leh la terjah kalau nak dapat resepi. entah macamana la Opah dapat mengesan kekuatan aku dalam aktiviti makan ni ea.. hahaha..

Ini la award kuat makan tu.. Thanks too Opah sebab sudi bagi award ni.. kena lengkapkan ayat ni, SAYA MEMANG KUAT MAKAN KERANA saya suka makan. bila makan perut saya akan kenyang.. hehe :P

award kuat makan ni jugak aku bagi kat orang yang aku sudah sedia maklum bahawa diorang ni memang kuat makan. siyes! hahaha..
  • MaCy.. dia ni memang kuat makan. asik mengadu lapar je. padahal baru je lepas makan. isk. isk..
  • Yana Kenja.. dia ni pulak sah-sah kuat makan. siap menganjurkan contest 'aku dan makanan itu' lagi..
  • Keyyah.. yang ni tak padan dengan kecik. makan sampai licin pinggan. bukan satu.. tapi ada banyak pinggan.. tu yang boleh join contest 'aku dan makanan itu'..
  • Mawaddah.. ni sama cam keyyah tu jugak. seangkatan. hahaha..
korang kena bagi kat sape-sape lagi yang korang tau diorang tu kuat makan. hehe.. bagitau gak camana korang tau..




Akhir kata daripada model makan tidak berbayar di atas.. makan untuk hidup, jangan jadi hidup untuk makan. hahaha.. kurangkan manis dalam minuman, jangan sampai dah 'putus kaki' sebelah baru nak berhenti makan manis.. dah terlambat dah bai.. heee =)

67 comments:

sirna said...

Salam..kat sana ada tak nama makanan baklawa?akak teringin la nak makan..huhu
Blog opah tu mcm best je, nanti nak terjah..thanks for the info=)

M a W a D D a H said...

penat aku cari award kat page ni..padahal kat bwh skali...ingatkan award tu gambor ko yang makan dengan lahapnya..kekekeke...

first tengok entry ni de makanan, sib baik da mkn pagi ni nasi goreng ngan keyyah..kalu x, jenuh aku nk g cari mee jawa..wahaha..xpenah mkn..

thanks 4 da award...aku memang suka makan..lalalalala

sweeTSour said...

Asada kuat makan.. tp mmg pelik r berbuka ngn mee kari..xsakit perot ke????
pos la kebab 1...mcm sedap je aku tgk..miahaha

ardinihumaira said...

pergh.. kecur ayaq lioq tengok makanan2 tu... :0

Big Fish Moment with Pizza Hut

.:iz-AnN a.k.a cOmOt:. said...

wahh...aku suka makanan yang pertama itu...nak sikit...tetiba lapo ni...

NichKhun said...

fuyyoo.. best nye kalau makan byk2 mane pom xgemok.. uwaaaa apekah rahsia? meh kongsi la.. hahaha

sI tEDI said...

wah wah wah

pagi2 dah wat entry makan2.

aku lapau wey!!

Farid Fernandez said...

aku menciiiikkkkk bila entri bab makan...

hahahahahaha

Ann said...

aku suka mi sapi masa dtg sarawak, tak sgka sedap wpun nampak simple, siap boleh habiskan yg kawan punyer...

kt arab ni, terkenal makanan roti kan...aku suka roti2 ni...

zella y said...

ya ampun!!!!

sedapnya mknan2 tu...
smpai ati ko buat aku terliur....
;(

ninaneno said...

lapar...lapar...lapar...

hahhahahahhh..

s h e e said...

wahh...award kuat makan pon ade...ehehe...

dya adriza said...

Yeah!! Makanan Egypt mmg TERBAIK punya!!!

Hihihi~

sugar2 kapas strawberry said...

kushairi?nama mcm kwn sy je..hihi

✿nenek moden✿ said...

huhu..kalau bab makan ni..nek an..
perut terasa lapar pagi2 buta pun menjadi p makan..huhu..kat umah jelar..hehe

nabilah_2908 said...

oh..dpt awrd rupanya..huhu..tahniah...boleh join progrm Jln2 cari makan la mcm ni..hehe..

hhmm..nasi hadralmaut...gerun nama dia.. :)

jom ke APA KATA HATI pulak,
WORD VERIFICATION

si[jari] telunjuk said...

aku tak suka mee kari tapi aku suka megi kari ((ini ayat penyata))...

sebut sal manis-manis nih, betul ke kat sana banyak tebu???? ke azman penghulu sudah menipu aku??? beliau kata kat sana leh dpt jus tebu fresh tnpa bhn pemanis cm kat pasar mlm mesia.. benarkah??

khairul_bariyyah said...
This comment has been removed by the author.
khairul_bariyyah said...

sedap la tgk takmiah 2.... tp,nmpak macam begedil kat malaysia ni pon ada.. hehehe... lazizah jiddan2 ni..

-budakcomot-

~roslinda~ said...

nice p0st~
gamb 2nd tu lawa landscape dia!:)

SaRa_wo Sensei said...

sedapnyaaaa....
nak mamam semua jugak!!!
hahahahha

INTANKUTERPILIH said...

betul2 kuat makan nie...memang patut pon dapat award...hehehe

saffron tia_najib said...

tokmiah bestt!
murah dan cukup dah zat dlmtu kalau nk makan time2 nk cepat.

sarukh xminat ke?
hehe sarukh pn best gak kat egypt nih.. lagi mengenyangkan..

bukan penggoda said...

tau x macy tu kurus dia thp ape?

GILA BABENG pny kurus tau!

[selingan] yahooOoooooo!!! dah bebas! cis. :)

❤ ~ * cik aidacomei * ~ ❤ said...

mee kari..! paberet sye tu...kalau tambah ngan lada jeruk..perh2..memang xcukup semangkuk sye makan...nak lagi..dan lagi..dan lagi..lagi.dan lagi..haha..errr..apesal ramai yang cite pasal makanan ek harini..termasuk la sye..hehe..lapo telah menguasai diri ni semula..waaaaaaaa...nak makan mee kari...

hanie@nisya said...

siap dapat award. memang sah2 kuat makan heheee

@ien_R@z said...

ishh.. silap lak masuk sini..
tengah lapor nie... msuk2 tgk gmbr makanan plak... huwaaa... sje nk uji keimanan nieh... sob3

Nasi Hadralmaut : mang dasyat la nama nie.. brani ke makan? ekekeke =P

ASaDa RyutaRo said...

Sirna :

ada je baklawa tu. termasuk dalam golongan manisan. sedap jugak la.. kat sini kitorang panggil halawiyat..




Mawaddah :

mee jawa tu lebih kurang je ngn mee kari. beza kuah je. mee kari mmg kuah kari, mee jawa lak kuah kari yg ada campuran ubi keledek manis tu. sedap!
aku dah tau awal2 ko kuat makan. lalala~




sweeTSour :

hahaha.. takde la sakit perut. biasa je makan mee kari utk berbuka. hee =)
klu nak pos kebab tu, dah berkulat pun belum tentu sampai. hahaha




Izz Ann aka Comot :

wallaweh.. yg tu ada kat sarawak je kot. mai la dtg sarawak. heee =)




Nichkhun :

nak rahsia kuat makan still kurus ea? g la jogging.. lalala~
tp aku pun jarang giler jog. hahaha




Si TeDi :

hee.. memang sengaja ni nak bagi orang terlior. tapi masalahnya, org menaip ni pun terlior sekali. hahaha...




Farid Fernandez :

hahahaha.. mesti ko akan berasa lapar. lalala~ sengaja ni.. kehkehkeh..




Ann :

waahh.. mee sapi pun best. tapi kena tengok tempat. ada kedai yang buat cincai tu yg jd tak sedap. cam rasa air paip letak garam je.. uhh..




Zella y :

hahaha.. ko terlior ea.. lalala~ sengaja.. sengaja.. sampai aku pun terlior sekali..




ninaneno :

kahkahkah.. ko pegi la makan. jangan biarkan je air lior tu meleleh.. hihi :P




Shee :

hohoho~ takkan orang nyanyi2 je dapat award kan. kuat makan pun nak jugak. hehe :P



dya adriza :

huwaaa.. tapi tetap gak nak mee kari tu. hahaha..

SaRa_wo Sensei said...

kuat makan nie..
hahahahha
x perr, khasiat banyak badan sihat..

ASaDa RyutaRo said...

sugar2 kapas strawberry :

hahaha.. kawan awak tu boleh jadi makanan kot. kehkehkeh :P




nenek moden :

pagi-pagi la best makan nek. takde la berlapar sepanjang pagi. hehe..
tambah lagi kalau makan roti canai kuah kaw-kaw. pehh..




Nabilah 2908 :

hihi.. skrg tgh tgu diorang offer aku jd host rancangan tu. haha.. kalau takde, aku buat rancangan sendiri.. lalala~




Si Jari Telunjuk :

hoOo.. betul la tu. ada banyak je tebu. fresh lagi. takde campur gula or apa2.. sedap seyh..
kat pasar malam tu biasa campur dgn benda lain lagi ke? err..




Khairul bariyyah :

hee.. lebih kurang cam begedil la. tapi rasa totally tak sama. lama gak tak buat begedil ni.



Roslinda :

tQ.. hee.. landskap kat taman bunga..




Sara Wo sensei :

hahaha.. kuat makan ke nak makan semua? lalala~



Intanku terpilih :

hee.. tQ.. tQ..




Saffron tia najib :

sarukh tu yg cmna ea? err.. [duk egypt. tp tak tau ni.. adeh..]




Bukan penggoda :

kurus tu memang la kurus. tapi kuat makan jugak. hahaha..

hohoho~ dah habis exam suka la ea.. :P



cikaidacomei :

tu lah.. ramai lak yg citer pasal makan ri ni. adeh..
sedap ke mee kari letak lada jeruk? cam yg ori je lagi sedap. hee :P



Hanie@nisya :

hahaha.. kamOo pun kuat makan jugak kan.. malu nk ngaku lah tu. hihi :P




aien Raz :

hahaha.. bagus la masuk sini. leh tambah selera makan. lalala~

nama makanan tu dahsyat. act benda tu nasik cam beriani dengan ayam bakar. ada jugak dgn daging kambing. sedap!

SaRa_wo Sensei said...

sebenarnya kan...
nak makan semua..huhuhuhu
sedapnya...
(dah terliur..liurrr...)

ASaDa RyutaRo said...

hahaha.. sian betul dak ni. dah bape hari la dak ni tak makan.. keke :P

SaRa_wo Sensei said...

ha..ha...hari..hari
makan...
ta..ta..tapi, kalu tgk makanan best
bila-bila pown nak mamam...
hahahahaha =]

lynn-the gudigudigurl said...

owh shawerma itu nampak macam bes~

aha
baru tersedar kamu penah di Egypt. sungguh tak peka kan? eheh

Yana KenJa said...

wah3...ckp org kuat mkn ek??!!! ceit..xpe2...
dimaafkan...hoho..
/me dtg amik award...=)
tp lm bt sket ea wat entry...bz bha..huhuuu

maCy said...

Zuely kuat menggoda :
oiyt! cepat je eh kutok orang. da la semalam mntak cekodok ta kasi! hahah


Asada :
maCy mane kuat mkn.. ngadu lapa pn ta penah.. ape la. huhu
p/s : siriyes maC tumpu part asada aja mkn bnde takmiah tu.. haha

Arisa Mihashi said...

sedapnya hang makan! nak sikit.

Nur Qistina said...

award ni memang sesuai..memang kuat makan..dan banyak makan..hehe..

saffron tia_najib said...

haish,xke Asada ni duduk lagi lama kat egypt..
ke xtahu nama kot..
sarukh tu yg dlm roti mcm tokmiah..
ada mcm2 dlmtu, tokmiah, telur rebus sebijik, kentang goreng, terung goreng, kuah salsa..
tpi xde sayo laa..

pnh jmpe?

~NURUL~ said...

salam hah kat blog sy ada mee kari.. mai r bertandang.. sedap woo :)

Ery Farieha said...

saye mmg seorang yang kurang selera makan.
huhu

FiRsYa MeLisSa said...

wah!!sy pun suke mee kari lah..
terbaik dari ladang punyer tau!!
mkanan paling best kalau dpt time bulan pose..
ngee~~
best ar awk..jauh merantau, macam2 makanan dapat rasa..
makanan malaysia dah habis try dah??
hehehe...selamat mencuba..
[eyh!!asal lak selamat mencuba..ngaaa]

ieQa sWetLuv said...

lapoo~~~ =(

gades ain said...

erk? mee kari !! mao jugakkkk! ain kuat makan! hak3! no wonder laa ain gemokkkk! ;D

cikCEPET said...

arghhh..!!
lapa.lapa.lapa...
cdp nyew...
hukhukk

:))

kak anie said...

Asada...masa muda ni memang kadang kita makan banyak badan susah naik...tapi bila usia meningkat...tak makan banyak pun badan ni naik jugak...camaner nak buat tu...? Sebab makan2 adalah my feveret...heheh

¶A.K.I¶ said...

atoii!!
bro...
aki lapa..
hurmmm T_T

niesz said...

yummy2!..sedap nyer..ngah lapar nie..its ok..mkn je selagi ley mkn..kang da tua bnyk pntang lak kan..ehe..ley r blanje da dpt award..ekekeke.. :P

Nur -al- Ain said...

lain tempat lain makan er.. tapi malaysia la plg best kan.. byk pilihan ade ;)

Nur -al- Ain said...

lain tempat lain makan er.. tapi malaysia la plg best kan.. byk pilihan ade ;)

helena's said...

alah cikhel pon kuat makan tak dpt pon.hahaha

saya suka sangat cube makanan ..best!sebab tu kite gemuk!hahak

zaizax said...

asada mcm syox je makanan kt sana

syahira ariff said...

seronoknya jadi asada
makan banyak maner pun badan still nampak kurus

*macam teringin nak makan khusyairi.ehehehehe

f_aRa_aINa989 said...

HENSEMNYA gaya makan!
(-_-) patutlah ain fathihah minat kat asada...hehehe

maisyara Pot! Pot! said...

woi! aku puas ni. nyesal terjah blog ko siang hari... iskk.. T___T

maisyara Pot! Pot! said...

*puasa

miMiE aZiMaSK ^V^ said...

mee jawa tuh mcm mee rebus kan...

semalam baru makan.. kat putrajaya ada satu tempat dia buat mee rebus muar.. sedap jugak.. kalau ke putrajaya jgn lupa singgah presint 9.. medan selera sri teja... hehehehehe

:D

klik sinie jom...

Aidi-Safuan said...

owh, kebab dalam bahasa arab shawerma ke? baru tau. :P

'AQILAH said...

lapar lapar..

nursarah said...

aku pun suka makan mee kuah2 cam tuh. kalau dapat yg sedap makan panas2 mmg terangkat! huhu

Anonymous said...

salam...cm sedap je takmiah tu...
kt Malaysia xde ea?


peace :D

najihah sahami said...

haha...kuat makan pun ada award?adess...tp siyesli terliur makanan yang last tu....yg kena letak dlm bnda bulat tu. lapar....unik la makanan kat sana.

laskar pelangi said...

yg nie pon duk terliur =DD

Anonymous said...

Ngomong opo??
cianjuk bossssss \m/

hamz off thesoer said...

Ngomong opo??
budak-budak tak bermutu
bermutu amerika!!

hamz off thesoer said...

Ngomong opo??
budak-budak tak bermutu
bermutu amerika!!

anis asliza said...

sedapnya makanan tu..tetiba je rasa lapo..