Tuesday, June 01, 2010

Akilah Dan SengKwang

"Masih dalam mode study untuk exam.."

Salam mesra kepada anda. semoga hari anda bersama kebahagiaan dan keceriaan. dalam kebahagiaan itu, jangan lupa untuk titipkan rasa kesyukuran ke hadrat ilahi atas segala nikmatnya.

Wallaweh! pejam celik, pejam celik, tup tup dah masuk 1 June 2010. semoga hari yang mendatang lebih banyak kebaikan dan ilmu yang kita raih. jom mulakan June dengan senyuman..

Dikesempatan ini jugak nak ucapkan Selamat Hari Gawai Dayak untuk mereka yang meraikan perayaan ini. "Gayu Guru Gerai Nyamai".. kalau kat Sarawak dah best jalan-jalan raya ni. lama dah tak sambut gawai. uhh! last join berziarah 2006 dengan arwah cikgu Junaidi.. memang cam sambutan raya puasa jugak tu.

Agak panjang intro kali ni. haha.. jom kembali ke trek sebenar pulak..

Dalam entry yang lepas aku ada tunjuk gambar lakonan si Akilah menyamar jadi teddy. siapa akilah? Akilah ni kucing kesayangan family aku. hohoho~ [bukan kawan Kim Pink Octopus]

Akilah asalnya milik cucu seorang auntie cina bernama Aki.. July 2009, auntie Aki ni bagi kat kitorang sebab tak suka dengan bau najis kucing. menangis-nangis cucu beliau bila anak kucing ni diberi kat kitorang.

Pada mulanya ada dua ekor, Akilah & SengKwang. nama ni sempena nama "Aki". bila masuk family melayu, jadilah "Akilah". SengKwang pulak sempena nama suami auntie Aki ni. hehe..

SengKwang mati kena serang dengan kucing jantan yang jahat! 'ujang' nama dia. kucing orang rumah belakang yang selalu merayau datang ke rumah kitorang.. ni menurut kisah akak aku.. tak tau kisah sebenar camana. mungkin ujang takut SengKwang mengatasi kehenseman dia kat kawasan tu.. lalu dibunuhnya lah Sengkwang tu..

Aku sempat jugak jaga Akilah & SengKwang masa kat rumah dulu. kecik lagi time tu. ni semua pic akilah dah besar. apa yang best, diorang sangat aktif. selalu bergusti manja dua ekor ni. kalau goncang kotak whiskas, berlari dengan lajunya diorang datang. sampai terbabas melanggar pintu pun ade. haha..

Time memandikan diorang, mula-mula meraung-raung takut dengan air. tapi bila dah basah, diam.. merelakan diri diperlakukan apa saja. tabiat aneh usah kata la, ke mana saja kaki melangkah, di situ la dia bergurau dengan kaki kita.

Dalam banyak-banyak kucing kat rumah, Akilah je yang selalu duk sama-sama tengok tv. haha.. kita baring, dia pun baring jugak dekat kita.

Kucing-kucing kat rumah ade port lepak masing-masing. ada yang port lepak kat kedai depan. ada yang port ruang tamu. si Akilah pulak port kat dapur depan tv.. meriah jugak rumah dengan kucing-kucing ni.

walaupun banyak kucing kat rumah, tapi sorang adik perempuan aku tetap takut dengan kucing. entah apa la yang ditakutkan sangat. selalu jugak kenakan dia dengan kucing ni. hehe :P

38 comments:

.:iz-AnN a.k.a cOmOt:. said...

sebab ada anak2 kecil, saya tak suka kucing...bulu2 tersebut leh bawa penyakit...sekian...:p

Ery Farieha said...

miaww2
weeeeee
suke3~

sweeTSour said...

igt lagi dulu2 keyyah pn takut kucing jugak.. bila masuk hostel ada sorg akk 2 slalu ngusik Keyyah.kekadang letak dlm locker, letak atas badan ms Keyyah nk tido n mcm2 lg.sampai nk histeria jugak Keyyah.. tp lelama dh mcm terbiasa lak..

zella y said...

hahahhaha...
lawak betul nama kucing2 ko...
tp cute..putih...

adrinaqamarina said...

kirim salam kat akilah and the geng eh...

i'll just be me...=) said...

umh kiter sekor pn tarakk miewww...huhuhu...bkn ape..ank2 kiter xleh tgk mieww...nti dia p bantai mieww tu kaw2!! hadoiiii...siannn..:/

n.a.n.a said...

bersih je nmpk kucing tuh. huhu. kejam tol ujang wat cmtu. isk3

syahira ariff said...

bersihnya akilah!
mesti asada jaga dia baik baik kan?
geram nak pelok

Ann said...

putihnye kucing tu......

aku pun mcm adik hang....takut kucing...sejak kt asrama, psl kucing2 kt c2 kotor..

iniAKU said...

satu je aku nak tnye, asal mate kuceng tu sepet? cina ke ape?huhu

ASaDa RyutaRo said...

iz ann aka comot :

hihi.. kalau ada anak kecik tu bhya gak. budak2 kadang2 over main ngn kuceng sampai gigit2.. huhu :P





Ery Farieha :

hoho~ best maen ngn kuceng ni..





sweeTSour :

hahaha.. ganas sampai letak dalam locker. camtu la asada kenakan adik. tapi takde la letak dalam almari. nak kena marah dengan mak boleh la try.. huhu

redriben said...

errr.. nape name Akilah? cam sebutan nama adik sye je. AQILAH..

ASaDa RyutaRo said...

Zella y :

hahaha.. nama akilah ni mak yang kasi. act auntie Aki tu kwn mak. huhu..




adrinaqamarina :

hohoho~ nanti la bgtau. klu diorang menjawab salam tu kira keajaiban.. hihi :P




i'll just be me =) :

haha.. dahsyat tu. kucing kena buli dengan budak. hihi :P

ASaDa RyutaRo said...

n.a.n.a :

ujang tu memang. semua kucing jantan kat kawasan tu dia nak gaduh. uhh!




shahira ariff :

hoho~ skrg adik bongsu yg rajin bagi mandi pe semua. lama dah tak nengok dia. huhu :P




Ann :

isk.. ape la nk d takutkan. bukannya diorang makan orang. tp ade je sesetengah org geli sbb takut kucing tu ade penyakit..




iniAku :

hahaha.. dah memang kucing ni asal dari org cina, tu yg sepet kot.. mata dia kaler biru. lawa!

ASaDa RyutaRo said...

redriben :

haha.. dapat nama akilah pasal aunti cina yg bagi kucing ni nama Aki.. hihi :P

dulu ade sekor yg namanya zulaika.. tapi panggil Leka je.. :P

¶A.K.I¶ said...

laaa..ingat aki td...
kucing nama akilah ye??
hehee...
aneh2~~

helena's said...

asada comelnye kuaing tu akilah pulak nama ha ha ha sedap!

putih berseri suci murni jek rasanya kekeeke tolong cubitkan pipi dia untuk cikhel wakakah

nabilah_2908 said...

hehe..mcm2 kisah...erm...teringin nk bela kucing...tp my mom tak pernh nk bagi..

kena tunggu rumah sendiri...baru leh merialisasikan keinginan ini...hehe.. :P

jom ke APA KATA HATI pulak,
KANTOI

sI tEDI said...

sedap gile kucing nama akilah!

violetless said...

mak oiii..nama akilah..nama sejiban ngan anak sedara aku..hahah!!

weh..ko org sarawak ka??

M a W a D D a H said...

meoww..meoww..meoww...

kucing sesat dtg kat page nie...hahahaha...

comel nama kucing itew..kucing kaler putih pun comey gak...

umah aku ade kucing gak dulu..tapi da mati masa mengandung..kesian..mati bersama baby dalam perut..xsedar lak..

namanya die 'cantik'..bile panggil je 'cantik', terus datang...

kenangan jadi kenangan...

errr...leh jadi entry lak...adehhh...

Che Kechik said...

sweet lak nama kucin tuh..
ehe!
neway all d best ya!
may Allah bless u..=)

reen_sofee said...

comey nye kucen tuh!
heheh
nyway, gudluck ntok exam bro!
^^

khairul_bariyyah said...

ngee~~ ingat nama SengKwang sb kulit putih macam buah sengkuang ke.. lalalala~~~ =P

zai said...

comey kucing ahha nama sengkwang lawak la asada.

dulu ada kucing nama Jimmy, tapi lepas mati sebab penyakit(keras gila badan dia taw) terus tak pegang kucing sampai sekrang.

eh asada org sarawak kah

Kim said...

kim pink octopus ckp die nk kawan dgn akilah! ha ha.

p/s: sengkuang is my fav! ha ha leh lak taruk nama kucing. *murung* ha ha

Arisa Mihashi said...

nak kucing tu!!!

@ien_R@z said...

mcm mane nak pupuk minat or suka pd kucing ek?? slalu jer kena kaco ngn kucing jalanan time makan.. huk3

memalukan tol jerit sbb seekor kucing... huwaaa... tutup muka la (+_+)

iyllienaz said...

sangat suka kucing juga..comel kucing2 ni..

hanie@nisya said...

chumey nyer!!!!!

ain fathihah said...

err..saya tak minat kucing..tak minat tak bermaksud benci kucing ya. cuma taktau macam mana nak bermesra dengan kucing tu...takut kena cakar.

'AQILAH said...

nama ku...hahaha walau mata kucing kecik tapi tetap comel :)

maCy said...

hensemnye akilah!
tak mcm asada~ lalala~

FyZa said...

pergh kucing mcm nama org..haha..

Aidi-Safuan said...

ouh, ada adik pompuan ke? nak ngorat boleh? :P

✖sLap mE pLz!™✖ said...

lm xmenyinggah disini huhu

amirah said...

org kata siapa bela kucing penyayang orgnya..asada kira penyayang lah ye

Armiza said...

ohh..boleh jadi...si upin kucing saya kat rumah 2 slalu cari gaduhh sbb dia pikir mcm Ujang kot...H__H