Friday, January 14, 2011

Perlu Bersukan Untuk Minda Yang Sihat

Assalamualaikum dan salam mesra. semoga ceria selalu dengan senyuman. hilangkan suram, sebarkan senyuman..

Lama jugak duk senyap tak menampal apa-apa di dalam blog. terasa rugi benar. kegiatan menconteng di blog orang lain pun agak berkurang. ditambah lagi mode malas meng-update blog masih bermaharajalela. gejala yang sukar dibendung!

Musim exam yang membahang antara punca malas menaip. alasan yang cukup kukuh sebagai penyebab tidak meng-update! hahaha.. padahal, kalau dikira, tidaklah lama benar masa diambil untuk membuat satu tampalan.Ahh.. yang sebenarnya saya telah diserang penyakit 'ketagih-main-ping-pong-konon-nak-lepas-tensen-menghadap-buku'. penyakit inilah yang telah mengurangkan masa saya di depan komputer lalu menjadi penyebab blog ini kian bersawang! rasa tension, bosan, terus ajak member main ping pong. menghadap buku sejam, main ping pong dua jam!

Memang patut pun saya bersukan. memang patut saya keluarkan peluh. dua tiga orang sahabat sudah menegur keadaan saya yang kian 'mengurus' dan muka pucat lesu. walaupun tidak demam tetap jua kelihatan pucat. apa kaitan bersukan dan muka pucat??

Al-kisahnya.. sejak akhir-akhir ini, saya jarang keluar berjalan. hanya terperap di dalam rumah seorang diri. maklumlah musim exam. ditambah pula dengan winter di Egypt. memang cun sangatlah. pernah ada hari, saya langsung tak kena sinaran matahari. kehidupan di dalam bangunan sepenuhnya. dapur, tandas dan bilik! hahaha.. sihat betul budaya hidupku.

Teringat satu ungkapan, 'minda yang sihat terletak pada badan yang sihat'. sesuai betul ungkapan ini untuk diri sendiri. maksudnya, kalau nak ada minda yang sihat, perlu ada badan yang sihat. badan tidak sihat, minda pun tidak dapat berfungsi dengan sihat. macamana nak exam?

kesimpulannya, jangan melampau sangat menghadap buku. nak sihat, badan pun kena keluarkan peluh dengan bersukan. jom main ping pong!
Main ping pong pun bukannya kena cahaya matahari! tapi kira okay la, keluar jugak peluh. hehehe..


Nota Kaki :
hujan batu ais melanda Cairo selepas jumaat tadi, sekitar 15minit. pertama kali nampak di depan mata. siyes memang ketul-ketul ais jatuh dari langit. saya mengidamkan salji turun di bumi cairo, nak buat orang salji di tepi rumah!

89 comments:

Shina Jelita said...

kalau kena hujan batu ais tu boleh berdarah tak kepala ?

ASaDa RyutaRo said...

@Shina Jelita :
tak berdarah kot. kecik je batu ais tu.

FIFIEY LYCHEE MARATION said...

kalau fifiey pulak, jarang bebenoo bersukan lately.. patutlahh mcm lembap, lemau semacam je ideas.. haha.. hujan batu ais? belom pernah tengok... banyak ur experinces, so, grab it, buat coretan.. nanti smpai bila2 boleh dikenang!



btw, selamat berexam oke.. do ur best. wish u best of luckk !!!

TunTeja said...

hahaha..pernah tak denga name biskut ping pong! sedappp ;)
apapun.take care la ye pakcik.exam blom habes karang terdemam pulak~

p/s : pass ais sket kat sini :p

ASaDa RyutaRo said...

@FIFIEY LYCHEE MARATION :
hahaha.. kalau macam tu kena selalu pergi bersenam @ bersukan supaya tak lembab dan lemau idea. hehe =P

hujan batu ais : bayangkan ais ketul2 kecik jatuh dari langit.

tQ fifiey~~ (^^,)

ASaDa RyutaRo said...

@Tun Teja :
biskut untuk minum pagi time kat asrama! sedap gak tu cicah ngan kopi. hahaha..

tQ (^^,)

syAzAnA said...

ehem2. sudah lame benor xmenapak kat tanah nie. hehe. baguslah tuh pakcik. anda pun dah tua. elok2 lah tuh bersukan tuk kecergasan badan. erkk. ada kena mengena kah? ekekeke

anyway, gudluck in exam!


^^

buDAK keCIK said...

pingpong? teringat tyme matrik ak. sbb ak ade msk prtandingan pingpong ni. sian team ak sbb ak main sgt hancus. kahkah

M a W a D D a H said...

tak amek gambar ke asada hujan batu tue...nak tengok jugak...

M a W a D D a H said...

pernah main pingpong tapi xpandai sgt...ngeee

ASaDa RyutaRo said...

@syAzAnA :
hahaha.. sesedap rasa je kata kita dah tua. padahal sweet 17 lagi. lalala~

tQ~~

ASaDa RyutaRo said...

@buDAK keCIK :
hahaha.. ok lagi kalau yang lain masih hebat. kitorang pernah join tournament kalah 5-0. semua kalah!

ASaDa RyutaRo said...

@MaWaDDaH :
tak sempat nak ambik gambar hujan batu. takde camera di tangan. huhu..

jom lawan men ping pong! hahaha =P

MiszMaryaNe said...

jomjomjom jogging,
hilangkan stress exam hehehe

Cik Bib said...

teringat ngan kempen kat TV.
tiada alasan untuk tidak bersenam.
tapi boleh je blajo sejam..maen dua jam..chait.hehehe...

neway, gudluck...

aLya said...

waa..rase cam zaman2 skolah plak maen ping-pong.
erm, lay alya tak kene chaya matahari berhari-hari tu biasa, lagi2 lau balik kampung.xkuar umah..hehe

*all the best for ur exam :)

Dari Kelate Ke Copenhagen said...

penyakit 'ketagih-main-ping-pong-konon-nak-lepas-tensen-menghadap-buku' memang susah nak diubati.

Best sangat ke salji?
hmmmm.. sejuk menggeletarkan tulang la

liyani rasdi said...

maju lah sukan untuk negara!!
hihihi...
gudlux exm...:)

Ery Farieha said...

da lama gak tak exercise
hokhok

NuR 'aQiLaH said...

telampau sejuk kot smpai ujan jadi ais?

eh eh minum milo jadi segak ke? bukan sehat? huhu

yusufjalli said...

wey, mintak ais skit...
tambah kopi aku jadi kopi peng!
ahahah~ take care bro. huhhu

ASaDa RyutaRo said...

@MiszMaryaNe :
hoho.. jogging dari blog ke blog je la yang sanggup sekarang ni. nak berjogging d luar pagi-pagi kat sini, cam boleh beku je. hahaha..

ASaDa RyutaRo said...

@Cik Bib :
ada kempen? saya baru tau. hahaha..

tenkiu.. ;)

ASaDa RyutaRo said...

@aLya :
hahaha.. ade lagi yang lebih dahsyat rupanya. hebat!! nasib baik tak kena penyakit kuning sebab kurang vitamin D.

tQ~~ (^^,)

Fiq Vertigo said...

sumpah aku insap !!!!




ya rabb...!! insap woii..terperap je dlm umah!!! ar8ghhhhh

ASaDa RyutaRo said...

@Dari Kelate Ke Copenhagen :
itu la.. susah benar nak lawan! hahaha..

saya tak pernah jumpa salji lagi. tak tahu lah best ke tidak. kalau ice dalam peti sejuk, selalu dah tengok. hehe =P

ASaDa RyutaRo said...

@liyani rasdi :
hehe.. sedang memajukan bidang sukan jugak ni.

tenkiu ;P

ASaDa RyutaRo said...

@Ery Farieha :
hoo.. kena selalu bersukan untuk dapatkan badan yang cergas sekaligus minda yang cerdas!

ASaDa RyutaRo said...

@Nur 'aQiLaH :
ha'ah.. sejuk sangat, itu yang hujan jadi ais.

sebab tu kata bukan sekadar minum milo sahaja! hahaha..

ASaDa RyutaRo said...

@yusufjalli :
hehe.. sama-sama take care ;P

kelak cia minum kopi peng owh.. haha (^^,)

ASaDa RyutaRo said...

@Fiq Vertigo :
bagus lah kalau ko dah insaf. itu yang sebaiknya.. udah-udah ler memproses lemak. lalala~

alexa yussida said...

sakit tak kena hujan batu ?hehe hari tu masa autumn pon turun hujan batu..berdarah oo tangan kena ais tu..huuu

bersukan dgn hanya angkat dumbel je..kehkeh:p

vote saya kat sini,2nd last in the list..

http://gayahspears.com/masa-untuk-mengundi/

deCrewz said...

Ok la tu, jnji jangan bnde x sihat.. Sedia maklum kan budak2 u skrg slalu buat benda x elok.. Jgn nnt bak nila setitik, rosak susu sekawah..he3

f_aRa_aINa989 said...

mungkin kalau asada sihat lagi akan jadi lagi hensem....

:P

al-lavendari said...

pakcik pun suka main ping pong tapi tak lah pandai sangat .. tapi akhir2 ni dah kurang. cepat letih !

untuk keluarkan peluh pakcik beli "portable sauna" .. memang berpeluh, tapi untuk kesihatan jantung kena juga bersenam.

Ayuni said...

btul, sye ske main hoki...

ANATI SOKI said...

pinong dipersalahkan.. wakakakakakak

NOOR FATIN said...

gudluck asada. hehe jgn stress!

amry said...

aku dah lama tak keluarkan peluh, dulu rajin gak jogging. best, badan segar, sekarang ni badan memang jadi lemah, otak pon lembab..aduhhh

ciK LyndaWawa igUana said...

kacak tulisan..
hehehe,,,'selamat mengurus..
jgn nak bam bam jak..hehe

d_LA said...

yupppppp..bersukan mmg best !!! dla suke bersukan..kalo tensen mmg rs nak lari keliling bandar..haha

echah mashuri said...

perghh.abang ensem main pingpong.wuwuwu.;p

||aLeaSaRa|| said...

dah lama tak dgr hujan batu he3..tulah bro mn blh menghadap buku je(buku komik takpe he3).elok bersukan utk aktifkan otak.wah mesti sejuk di sana..ngrrr....tiba2 mgigil pulak ni.free sgghlah ye!

*cimOt* said...

majulah sukan untuk negara!!!

jom lawan futsal!!meh meh..

sweetsal said...

sejuk2 elok la main ping pong, sekurang2nya dpt jugak memanaskan badan..hehe

Miecyber said...

Ketul ais tu besor mana?

Benteng Jerantut di langgar Garuda

iris said...

ko memerap smpai x kene sinaran matahari?? berpada2 lah bro kena gak sedut udara segar kat luar tu .. agaknye ko pilih game ping pong pown sbb x nk kene matahari yer.. nape?? takut kulit itam nnt ilang kehenseman yer??? pape pown slmat berexam n gud luck!!!

Cik Ungu Violet said...

asada, sampai salam saya kat orang salji kat tepi umah tu ek. hik3

p/s: belajo tetap belajo, kesihatan jangan dilupakan der ! :D

CIK TOM said...

cik tom plg xsuka sukan...hehehe..

good luck exam ye asada...ada masa baru update la n3 baru :)

cik tom pun dah jarang on9...entry byk autopublish punya version skang sbb busy kursus...huhu..

M a W a D D a H said...

jom la lawan main pingpong....confirm adah menang...lalalala...:p

M a W a D D a H said...

nape adah bukan first pengomen yang best nie...

aiisshhh

sugar2 kapas strawberry said...

kat sini takde winter.ttp mls nk g jog.haihh

emieysandra said...

saya jogging pgi klmarin, kuar jgk la pluh

:)

mie said...

udah lama gue xbersukan ni..
ehheee

Catherine- said...

wohooooo~ ujan batu tu besar2 x??

hans said...

hohoho
bersukan main pingpong
bagus2
mentang2 la dah jadi model group lelaki kacak
heheehe
kena jaga imej la kan abang asada?
hahaha
hujan batu?
habis kemek kereta kalau cam tu

Review Filem : Khurafat Filem Pertama Syamsul Yusof Yang Aku Suka

AiDa AzRyN said...

yeah!! bersenam itu bagus utk kesihatan.. XD

shahjiehan said...

abg .com...oh abg .com..cane buat gmbo katun2 tuh? nk try buat jugak!!! uwaaaa

FareedSairi said...

wokeh, dah tukar link kat BL :)

Are-Tot Harun said...

yeah!!..bersukan bersenam berekreasi bersama keluarga....lalalala

Myaby said...

men ping pong bes gile kot! jom lawan! hihihihih

epaa chenta said...

ohhh, sy sgt tak suka bersukan !
sebab tu badan pun dah mkin besarrr je neh.keh3

Un Phat Lee said...

Main biasa main FIFA kat ps3.riadah jugak en tu?

cik nani said...

saya pon suke main ping pong..dulu pemain sampai peringkat daerah..tp zman sek men dulu la..skrg klw lawan ngan encik asada komfem sy kalah dah..hehe

maiMOONyet said...

org ckp kalo hujan batu, dia punya batu tu ambik makan. boleh buat ubat kot. entahler. cuba u amek and makan. sedap tk? ^^

shahjiehan said...

SJ menang domain..nk tukar .com jugak la...hahhaha

maCy said...

saya mengidamkan salji turun di bumi malaysia. erk

Nida said...

Good luck dalam apa jua yang ditempuhi... :)

mujahidah sufi said...

salam ukhwah akhi...tersenyum sendiri baca blog akhi ni...bersahaja je terus kan meng update ye....

Keyyah said...

kalo bersukan muka pucat erk..hehehe

daylachan said...

hee lukis sendiri jugak ker?besh2 tp samela kadang2 malas nk lukis sbb pastu nk kene scan.adoih.

nanad said...

hujan batu tu ada rupa ice cube tak?boleh ambik terus buat milo ais..nyum2~

tenangsudey said...

pandainya lukis.. ujan batu? ade gambar?

intankuterpilih said...

cutenya lukisan kartun tu...
ermm.. tak pernah lagi merasa ujan batu..cemana agaknya rasanya ek> mcm kene balin batu ke??

buat orang salji cantek2, nanti ambil gambar dan tepek di blog key...

De Mois said...

Xmo tnesion2 yea..haha

Terbaru di SuaraSendiri
Utama : Perihal ubat nyamuk

ishiko said...

badan sehat.. minda cerdas...
gud luck ya...

*hehee.. lame pulak xmenyinggah ke sini...

sakura_eiza said...

wah..besh2...tp ujan batu cam x brapa best...hoho..takot2...pakai payung pn x lepas neh...haish...de mmber nk g sne april ni...musim pe ek..hehe...ne tau musim tengkujuh lak kan..haish...hek..hek..~

(huhu....kmalasan melanda utk update...)

Si kOtAk HaTi said...

slain ping pong...ape lg aktiviti incik asada??? (^_^)

Ratu Sulaman said...

wa.. mcm same je budaya idup kite ni.. :D

NUR AYNIE said...

rajin eyh men pingpong...mek men pong ping jak hahahah~~~

Cik Agogo said...

main ping pong jom?!!

Katak Gomok Sulie said...

hehe...release tension mmg perlu..tepu paler den klu ngadap buku terus menerus. KGS pun selalu jog skrg. Sihat tubuh bdn..hehe..wish u luck 4 ur exam. :)

Madam Sooyaree said...

Sakit kan kena hujan air batu!

P/S: Sini kami memang selalu tak jenguk matahari. Tengok ikut tingkap aje la kekadang :P

gigi rongak said...

sihat hidup dlm bilit ya.. tahan da jak duduk dlm bilit.mun kmk stress dah.haha

Armiza said...

menjengah ke sini dengan suka- suka hati....

semestinya khabar tuan rumah baik...=P
mestilah sihat..kan..kan..rajin berping pong....^_^

amira afiqah bt mohd yusof said...

HAHA.gaya hidup sihat :DDD

Nur Qistina said...

saya suka men ping-pong..jom men! tapi xla teror mana pun...hehe..=p

Diyana said...

Salam...
thanks
kerana share ilmu utk dikutip di sini..=)

Si DauN CeRi said...

wullamakk.. hujan air batu ka?? teringinnye nak tgk..

sy xpandai dan jarang2 sekali bersukan. tapi rajin sgt makan. hihi