Saturday, May 15, 2010

Kita Kawan Kan...

Dalam hidup, kita perlu ada kawan.. mana mungkin kita boleh bersendiri.. siapa kawan ni?

pernah ada ungkapan.. "kalau kita nak tahu kehidupan seseorang tu, tengoklah kawannya.. kalau kawannya baik, insyaAllah, baiklah orangnya. kalau kawannya jahat, berwaspadalah." ..

pernah dengar pepatah.. "kalau kita berkawan dengan si penjual minyak wangi, kalau tak banyak, pasti ada sedikit wangian ada pada kita.. kalau berkawan dengan pesawah, pasti ada tercalit sedikit sumur di mana-mana." ..

kali ni aku nak kongsi email yang aku terima daripada seorang kawan lama.. email ni pun dah lama.. jom sama-sama hayati..

Kawan bukan macam main futsal,
mula-mula kejar.. dah dapat, SEPAK..

Kawan bukan macam skateboard,
mula-mula gosok.. lepas tu PIJAK..

Kawan tu bukan macam main ragbi,
mula-mula tangkap.. dah dapat, TENDANG..

Kawan tu bukan macam pampers,
dah pakai, BUANG..

Kawan bukan macam barang kemas,
masih baru, pakai.. dah sengkek, GADAI..

Kawan bukan macam pelangi,
time cerah takde, gerimis datang baru nak muncul..

Kawan bukan macam kereta,
rosak sikit, JUAL.. ambik kereta baru..

Kawan bukan macam chipsmore,
kejap ada, kejap takde..

Kawan tu bukanlah bank,
bila takde duit, pegi sana ambik duit..

Kawan ni macamana ea??

Kawan takkan biarkan kawannya menangis, bersedih, berduka dan sebagainya..

Kawan sejati adalah kawan yang dapat diajak duduk berbincang tentang pelbagai perkara..

Kawan.. akan sentiasa bersama walau dalam apa jua situasi, sentiasa di belakang memberi sokongan, berada di sisi mengawasi langkah, sentiasa di depan menunjuk arah..

-sallam-

wallaweh!! entry ni pun aku bawak sekali award yang amirah kasi hari tu.. wah.. seolah-olah sungguh best bila dapat award camni. oh! lihatlah dunia.. wahahaha.. >.< kepada nama yang tersenarai di bawah ni. sila ambik award ni dan tempekkan kat sidebar korang.. bagi jugak kat 20 komentor tertinggi untuk menerima "Sunshine Award" ni..

Adah, Keyyah, MaCy, CikHel, Farid Fernandez, ShiMawar, CikAidaComei, Arieza, AKi, Si Jari Telunjuk, Ann Saichou, Zulaikha, Hanie@Nisya, Paani, NichKhun, Zulaikha Bukan Penggoda, Zella, Amirah Rashid, Aien_Raz, Ain Fathihah


"apa yang penting, seorang kawan akan sentiasa menghadiahkan senyuman kepada kawan-kawannya.."

kepada anda semua.. senyum-senyumlah selalu =)

30 comments:

anisalya said...

u r my sunshine my only sunshine..u make me happy... minum kopi.huhu...

nawal said...

kawan ibarat loreal
kerana dirimu begiru berharga

|arieza| said...

auw.. hehe tq for d award :)

Sharinginfoz said...

memang betul yang penting kawan masa susah dan senang...

Apa Anda Rasa Bila Tulis Blog?

Sang Karipap said...

First time aku tgk bilangan komentator x cecah 30 hari ni..tapi masih terlalu awal kot. Tup2 x sampai tengahari dah 30 orang..hehe

Kawan?

Maca2 jenis kawan ada..ada yang macam kutu, musuh dalam selimut..

Mungkin boleh ditambah kot..haha



Jom singgah blog saya pulak :D

Bila Karipap Boleh Bercakap

¶A.K.I¶ said...

bro asada!~

ermm... sy ada gak ker???

^_^ shy~~

thx

KAWAN!

zella y said...

aku ni sunshine ko or ko sunshine aku?? ehehehehe...

sweetnyer...

thanks! (^^)v

Nuraisyyah said...

yea..hargai kawan2 anda ye asada..:) hahak..hmmm sume boleh jadik kawan..tp susah utk kte jadi seorg sahabat.. :)

y@n@ M!B said...

kalau kawan blogger camne plak...ngee~

salam kenal ^_^

meowwmania said...

nice blog..

salam ziarah :D

.::WaNiE::. said...

saya nak tau jawapan utk soalan meowwmania hihihihi

sweeTSour said...

Kawan biar sejuta, bekasih biar satu..muahahahaha...

You're my sunshine after the rain..hehehe

ieQa sWetLuv said...

kawan kawan kawan... nk cari kawan betul2 kawan.. susah3.. kalaulah..~~

misz uthe said...

yg kwn 2..
bestt

kata2 best dr saya
besh besh besh
hee

si LauT Mati said...

Yang aku dapat dari kawan aku lain sket....yang rugby dianggap sebagai kawan....kawan tue macam bola rugby, belum dapat dikejar2, dah dapat peluk erat2 x bagi orang amek.....then bawa lari ke penghujung.....

Tengok2 Badan Sendiri

M a W a D D a H said...

wallawehhh...

dapat munga dari asada yg masyam...

hahahaha...

anyway tq...ayat aku sama ngan ko jer...sila bace ayat di atas versi aku..ahaksss...

larikkk...

AiDa said...

like dis entry.. ;)

aien_Raz said...

tak kira la kwn tu mcm bola ke brg kemas ke ragbi ke... dia tetap kawan sy smpai bila2... weweett.. (^^,)

tq kasi munga.. huaa.. terharu.. sob2 =P

HonEyBuNNy said...

Kwan mmg pntg dlm kehidupan kita..hargailah kwn2 kita...kwn yg bisa sush dan senang dgn kita....semyum sokmo...

hanie@nisya said...

saya akan sentiasa ade untuk awk :)

cikCEPET said...

yupzs..!!
fren is evrtink..
:))

Aidi-Safuan said...

kalau kawan bizi, camne nak sentiasa bersama?

budakcomot said...

owh2...yang sy dapat 2.. kawan ni macam bola rugby.. belum dapat rebut.. dah depat pegang betol2.. :)

ezanoor said...

saya memang sayang kawan baik saya... hehhe

KeJoRa said...

kawan jugak jgn jadi lawan...kan?

maCy said...

daku kah yg mnjadi igauan itu??
muahaha~

thx friend! :)

Bintang Hati said...

once org tu dah jadi kwn kite..
slama yer la die akn jd kwn kite..

blaja la utk mmaafkan kslpan org len krana etu adalah yg tbek utk sbuah pshabatan yg sjati

.zulaikhabukanpenggoda. said...

uhuk. uhuk. sgguh trharu. xsgke turut terlist.

akan cube bwt ble dah abes xm nnt. hee~

thx bdw! :))

*ohh.x abes trharu lagik nehhh. hehe.

.zulaikhabukanpenggoda. said...

uhuk. uhuk. sgguh trharu. xsgke turut terlist.

akan cube bwt ble dah abes xm nnt. hee~

thx bdw! :))

*ohh.x abes trharu lagik nehhh. hehe.

aienz nawawi said...

dulu kawan segala-2 ny bg sy
after masuk kolej
sume susah utk dipercayai
haihh
susah nak cr kawan yg betul2 memahami situasi skrg ni