Monday, May 24, 2010

Ponteng Sekolah

Salam mesra kepada anda. semoga sehat-sehat saja dengan hati yang gembira. kepada yang masih dalam masalah, berusahalah untuk mengatasinya. jangan mudah mengalah. yeah!

Hari ni aku seakan-akan nak demam. adoi.. badan terasa lemah dan mula memanas sejak awal pagi tadi. harap akan turun juga panas ni. sekarang hanya banyakkan minum air kosong. belum terdesak untuk telan ubat-ubatan. sungguh tak suka bila demam..

Zaman sekolah menengah dulu, demam semacam ni la yang ditunggu-tunggu. kadang-kadang tu buat-buat demam. sebabnya akan dapat cuti rehat & ada orang bawak ke klinik. semasa di tingkatan 1 dan 2, aku tak suka memonteng dengan pura-pura demam. tak hairan la jadi pelajar pintar kesayangan. kahkahkah..

Tapi bila masuk form 3, aku sudah mula tunjuk belang. cuma terkantoi time form 5 bila cikgu letak dalam buku rekod, 4 hari aku memonteng! ayah menjeling, "orang suruh ke kelas, kamOo memonteng!" .. tak kena marah sangat sebab result aku mantain 'ngetop'. hehe..

Taktik best aku, datang sebelah pagi untuk ambil kedatangan, selepas waktu rehat aku terus balik ke asrama. entah apa yang seronok bila memonteng.. duduk di asrama merendam maggi & tido. bila warden datang tanya, beri alasan kurang sehat. lalala~

Memonteng bukanlah benda yang bagus. banyak pembelajaran dalam kelas yang kita akan terlepas. 50% pelajaran tu kita dapat dari pengajaran cikgu di kelas, lagi 50% atas usaha kita mencari. kalau dah lepas 50%, terang-terangan la kita rugi besar.. **motivasi daripada bekas kaki ponteng. hehe..

Zaman sekolah rendah. selama 6 tahun bersekolah, hanya sehari aku tak hadir. itu memang demam teruk. muntah-muntah. betapa berdisiplinnya aku dengan pengawasan ayah yang strict. kalau setakat hingus meleleh takkan dapat excuse!

Gambar perhimpunan sekolah rendah dulu, awal 1990-an.. bangunan sekolah pun masih bangunan lama. sekarang tak wujud dah bangunan ni. dirobohkan tahun 2001. aku tak suka masa perhimpunan sekolah rendah sebab ada pengawas yang check kuku panjang!

Ni zaman baru, aku tak pernah merasa bersekolah di sekolah yang serba lengkap camni. gambar ni dapat daripada adik aku. adik aku yang bongsu, depan sekali di barisan lelaki paling kanan.. dia ni lasak di sekolah, balik sekolah mesti dengan baju putih yang kotor teruk.

Semua ni pengalaman bersekolah.. banyak yang menyeronokkan bila dikenang. sekarang ramai kawan-kawan sekolah dah kawen. ada yang dah beranak pinak. aku ni bila lagi agaknya akan kawen.. hahaha.. tertukar topik kawen plak dah.. heee =)

senyum-senyum selalu =P

57 comments:

✿nenek moden✿ said...

haha..wow..dasyat...slalu kan..org yang ponteng ni student lelaki..huhu..nek dulu ponteng gak..hehe..

hanie@nisya said...

ish3x.... asada... asada.... adiq2.. jangan ikot abg asada nie tau heeheeee tapi dulu2 penah gak pura2 sakit kalau ade kena wat perbentangan hik..hik

M a W a D D a H said...

hehe..

eee....g kesat hingus sana...:p

rossoneri said...

lawanya sekolah adik kamu tuh..
aku tak pernah tipu nak ponteng sekolah, aku cakap je terus 'malas nak g sekolah'..hahahaha..

dya adriza said...

Dya pun pernah ponteng gak :) masa f5. 1st time tu, tapi dah terkantoi dgn penolong kanan. Jatuh hukuman kena buat kerja amal.

Tapi, sampai skrg x kena buat pape hahaha~

ASaDa RyutaRo said...

nenek moden :

manade lelaki je. perempuan un slalu gak la monteng.. hihi :P




hanie @ niesya :

hahaha.. rugi tu x ikut asada.. pelajar contoh ni. kehkehkeh.. yg monteng je jgn ikut. lalala~

ASaDa RyutaRo said...

Mawaddah :

mana lak dtg hingus? isk.. tu hingus kamOo la adah..



rossoneri :

hahaha.. kalau gtau terang camtu kang kena hantar balik rumah plak. hihi :P

kdg2 tu bukan sebab malas, tp sbb tak siapkan keje rumah. lalala~

sekolah adik tu d lokasi yg sama. uhh! sungguh lawa!

ASaDa RyutaRo said...

dya adriza :

hahaha.. sungguh takde nasib la ponteng2 terus kantoi. tak pro..

Kim said...

makan ubat! :D

Solehah said...

erkk..pernah jugak ponteng..tp kawan pengawas, dia yang jaga makan minum si pemonteng.

yan said...

xbaik tau ponteng sekolah. cikgu marah nanti! haha :P

feel free,go here :)
izyan's

amirah said...

aku dak skema, xpenah ponteng skulah...tadika aja penah sbb nak try rasa mcm mna ponteng..hehe

Alynn Notnot said...

jarang ponteng. kalo tak hadir pun sbb btul2 sakit. tp bile dah masuk uni tu perangai malas makin menjadi, tmbah2 kalo kelas petang =.="

ellis suriyani said...

ellis dtg spray shieldtox b4 tido..ekek..

miss hav0c said...

wah kau ponteng? teruknya...




aku tuang kelas je...muahahaha

♥ shiMawar ♥ said...

erm..ponteng..?ape tu..?sy tak kenal erti ponteng sehingga le sy masuk U..lihat, betapa baiknye sy..hahahahahaha.. (^___^)v

ekceli, sy lebih interested dgn topik KAWEN di perenggan akhir entri wlupn kamu membincangkannye scra TAK sengaja..

ermm..kwn2 sy ramai nk kawen time cuti sekolah ni..bila Fahrin nk masuk minang ni..???? (T___T)

Ann said...

eh tak sgka asada ponteng? hehe

sugar2 kapas strawberry said...

btl x bgs.sbb ape yg cikgu ajr xsama ngn kwn ajr..ngeee ;DD

Ery Farieha said...

kat sekolah tak pernah ponteng
kecuali terpaksa
kat matrik pun
tapi.............bile masuk U, hah amek ko.
ponteng byk kot.
iskkkk pe nak jadi ni? =.=

psstt get well soon.

chybee said...

ala cam xbiasa lak kan memonteng time sekolah2 dlu :P
tp skarang tak dah..insaf2 :D

sweeTSour said...

Owh sgt sewonok ponteng masa skolah..bila warden dtg, sembunyi dlm locker baju...miahaha

.Cik Nana. said...

hoho.saye rase zaman sekola rendah paling best! :D

p/s : saye nana.

PUPUT said...

beratur pon style best..aku dulu skema je...stret je..skg dah wat cam ladam...dasat2...

sarah shafie said...

senyum sokmo..hehe

✿ y.a.n.i.e budak G.E.B.U ✿ said...

dulu time skolah...
demam pun pi gak...
tak mo ponteng
rasa sayang jer nak ponteng kelas..
hehhehhehe

NichKhun said...

hahaha asada.. xpe.. dulu kecik2 je ponteng skang da berjaye smpai ke oversea da kan.. hehehe

helena's said...

cikhel bukan kaki ponteng sekolah.tp ponteng kelas BI..hahaha!

NaNaJoe said...

ponteng maseskolah ni dah jd perkara biase da.. heheehe~~ escape subjek duk lam toilet pon ade..muahahha~~ :)

hudhud said...

asrama i dulu, tkde serapa pun berani ponteng. sampai i nak mulakan dulu pun takut. hahaha

ain fathihah said...

baju putih kotor teruk?

yeahhh guna BioZip!

BIOZIP BOLEH!

hahaha. adik pmpuan ku, darjah 1 pun bila balik rumah, baju sekolah yg putih jadi berlemuih sampai kaler kelabu...taktau lah dia main apa kat sekolah..

tolong cikgu lap lantai agaknya

Yuni Aisyah said...

best lak bila mengimbas kenangan dulu kala..ape lg zaman persekolahan..hehe..tak terlepas gak dgn gejala ponteng memonteng nie..hehe..yang paling best bila terlibat dlm acara skola dan latihan...haha

syahira ariff said...

teringat zaman duk kat asrama dulu selalu ponteng semasa subjek diniah
lebih lebih lagi time ada test kena hafal perenggan syair arab yang berbelit belit tu
huhuhuhu

*tak suka jugak pengawas check kuku masa perhimpunan,skema betul diorang nie!
=]

zella y said...

klu kat skolah,aku pernah la juga beberapa kali ponteng skolah....

klu tusyen..mmg byk kali hahahah

@ien_R@z said...

kaki ponteng upenye.. ish3..
nasib baik menjadi jgk skrg.. hik3..

dulu besa ponteng bila ada pj ngn perhimpunan.. hr perhimpunan jer wajib pening kepala.. takpun sakit perut.. hahaha... bestnyer sekolah.. ngee~

si[jari] telunjuk said...

haha..mesti ko suke bela kuku panjang kan??? sbb tu ko tak suke ngan pengawas yg check kuku panjang...


yeah..la nih ramai yang kawen muda weyh...kwn aku siap pesan kat aku, suh cari duda ada anak...sbb duda lebey berpengalaman.. hahhahahahahhaha..

Dakjaat said...

bro, klasik itu indah.. klasik itu kenangan terbaik dalam hidup.. tetapi nak mengekalkannya susah....

embun d tengah malam said...

wah..nakal juga kau..aku dulu suka ponteng lepak surau sekolah..hahhaha

❤ ~ * cik aidacomei * ~ ❤ said...

hahaha..sye pon ade acara memonteng kelas...paling banyak mase pmr..siap ponteng perhimpunan lagik..haish...degil jugak mase sekolah dulu...pernah terkantai ngan cikgu sekali je..tapi tak kena denda pon..maklum la kelas bagus..(ade kes berat sebelah di situ ya) hehehe

maCy said...

dengar sini semuaaaa~


zaman skola dulu asada memang degil.
bape kali tah kena denda kat sekolah.
depan maCy dulu pun pernah kena denda. nasib baik tak hot kat sekolah kitorang dulu..
xdela sume org tau kan~


mueheheee

bukan penggoda said...

plg sentap skola rendah pnh ponteng skali je. hahaha.

lg hbt sy, xpnh ponteng skola rendah. miahahahahahaha.

DALILA said...

oo..zaman sek dulu asada degil ye..nak kena cubit telinga ni..hehe

masa sekolah dulu takyah tuggu demam..

buat-buat demam pun dah boleh ponteng...pastu suh ayah wat surat..haha

ASaDa RyutaRo said...

hahahaha.. memandai je maCy ni.. sila jangan percaya apa yang maCy kata..

asada dlu tidak degil ok.. seorang pelajar berdisiplin yang menjadi contoh adik2 junior yang lain.. hahaha..


tQ kepada anda semua yang datang mengomen..

masing2 ada pengalaman yang best. hahaha..

cik jari : bukan sebab bela kuku panjang, tapi leceh ngn pengawas yang over. uhh..

faye said...

haha..bab memonteng ni saya unduk diri la...haha x berani lew...hhahaha

Farid Fernandez said...

aku dulu lepas solat asar aku dan puak2 aku men blah jer dari skola agama...

hahaha...

bukan sebab apa..

taksub dengan wau masa 2..

hahahaha

.sHaZa. said...

bestla ponteng2..haha.:))

gades ain said...

uittt! suke ponteng? hahaha. ain tak pernah ponteng mase sek men, tp mase sek ag, ade sekali ponteng. tatao dajal mane yg hasut, hahaha. then kantoi, abah dtg sek, belasah. uwaaaa! since tuh tak berani nak ponteng even kat matrik demam teruk. huhuhuhu

orang muo said...

terkenang semasa dulu ...pegi skolah bawa duit belanja 5 sen..dpt gak beli roti sebuku yg skarang ni harganya 50 sen..

Aidi-Safuan said...

hahaha... ponteng sekolah semata-mata nak makan meggi je. xleh bla. :P

FiRsYa MeLisSa said...

sy pengawas time skul dlu~
time beratur paling best..
coz dpt tangkap student kuku panjang...
kalau kuku panjang, dat time tak der pemotong kuku, apa lagi~gigitlah smpai pendek..
pernh sekali ada student pmpuan india warna kuku, cikgu disiplin suwoh dia asah pakai pengasah ketip kuku..
habislah kuku cntik dia!!hahahah

jgn lupa visit entry baru kita~
Diary baby sitter

Bert said...

sape x pernah ponteng skola@kelas, x rock!..tp jgn la slalu sgt memonteng ye dak?

Lun said...

sape kata orang ponteng sekolah tak pandai haha

Budak Nakal said...

hehehe ponteng sekolah memang best :P konon2 otai.. asek berdrama konon2 nak p klinik.. padahal nak tido je.. ;)


anak minah kilang

aesthetic said...

haha..kita bleh geng..slalu gak ponteng dulu

aku zaty said...

huhu..
sy pun mcm tu dulu mase for 1-3..
amat rajin n suka gie skolah..

tapi naek je form 4
n laa nie dah form 5,
semakin RAJIN memonteng plak..
hee~

Dakwat Basah! said...

time aku sekolah dulu, lepas pengetua habis berucap sume tpuk tgn kuat2,mcm mnykong lah. porah, pdhal semua happy hbis perhimpunan. ucpan pgtua septh hram x dgr.siap sembang port mana nk isap rkok lps phimpunann lg.kui3..

Nur Qistina said...

hoho..suka ponteng ya?teringat zaman skola dulu..memeber2 ponteng skola coz time tu exam dah abes..bila dgr bunyi tapak kasut cikgu..cepat2 lari sembunyi dalam locker..haha..kelakar je ingat balik cite mereka..

nota:ruginya sebab xjoin sama2 ngan diorg..hehe...

cik heroin said...

ni entry bila tah ni terjmpa -.-"
sy ddk asrama pnuh dlu, rjen gk pnteng clas, sbbnya, xsuka ckgu ngajar tu garang -.-"