Wednesday, May 12, 2010

BEST VACATION PHOTO CONTEST by mekchu

Ni dia semangat nak menang contest sudah mari. kali ni BEST VACATION PHOTO CONTEST by mekchu. mesti ramai yang dah tau pasal benda ni. aku dah pasang iklan ni kat sidebar blog berkurun lama, tapi baru hari ni berkesempatan nak upload gambar.

wallaweh! kepada sesiapa yang nak join sama, click la banner kat atas tu. hadiah best menanti anda. hohoho~ ..

kalau ikut dari syarat contest, sorang boleh hantar banyak-banyak gambar tapi hanya 1 gambar yang akan dipilih. aku sebenarnya naik blurr bila memilih gambar nak masuk contest. jadi dengan selambernya aku upload la banyak gambar sekali. takpe ea mekchu. hehe..

sebenarnya, gambar-gambar ni adalah trip yang aku ikut sempena cuti musim sejuk lepas, 21 Februari 2010. banyak jugak lokasi lawatan. antaranya, makam imam sya'rawi di Mansoura, meninjau bandar Mansoura. lepas tu menuju ke Dumyat (lebih kurang 3 jam perjalanan dari Mansoura). di Dumyat melawat ladang kurma n ladang gandum. kemudian ke pantai mengutip kerang. tapi aku tak kutip kerang pun. duk photoshoot tak sudah-sudah.

perjalanan disambung lepas lunch. kitorang pergi ke Ras El-Bar iaitu tempat permulaan sungai terpanjang di dunia. dalam perjalanan sempat singgah ambil gambar di atas jambatan yang menyeberangi sungai Nil. Dumyat terkenal dengan seafood, so makanan laut memang sangat murah berbanding di tempat lain.

aku pilih letak gambar dari percutian ni sebab dalam trip ni sungguh enjoy. seharian aku gelak kot. memang enjoy habis! photoshoot di mana-mana. hahaha.. happening lah.. tambahan pulak ni first time dapat datang ke Dumyat. so gambar-gambar ni semua kat Dumyat. hehe..

Gambar paling happening di Ras El-Bar

Ladang kurma n gandum

cari gaduh.. hehe..

Berlari ke pantai

Mengontrol macho

Duduk lepas penat

Menengok sunset.. tapi matahari tak nampak.

Rumah api di muara sungai Nil

Waterfront

Lompat melompat.. yang ni pun happening jugak..

Bas tak rosak.. tapi diorang rajin nak tolak. jimat minyak bas..

maklumat yang diperlukan untuk contest ni :

nama Glamer : Asada Ryutaro
Tarikh : 21 Februari 2010
Tempat Percutian : Ras El-Bar, Dumyat @ Damietta, Egypt.

nota untuk mekchu :
ingat nak buat banyak entry untuk satu-satu gambar, tapi takut susah lak mekchu terpaksa bukak satu-satu.. boleh di terima kan kalau camni?

40 comments:

hanie@nisya said...

cantiknye gambar2 itu.. rase nak masuk ke dalamnye.... uwaaaaahhhh :)

M a W a D D a H said...

salam...

seronoknye nengok percutian die...ade ladang kurma...yang aku seronok skali nengok bab korang lompat-lompat...hahahaha..kanak-kanak ribena...nice shoot...

anyway, gud luck...

da lame tengok contest ni tapi xtau nak masukkan gambar yang mana..hehehe

maCy said...

internet lmbat ade hati nak upload banyak2... hahahaha ;p

bdw, u look so small in there, tak gemok dah~

kena cari nick lain ni.. lalala~

zella y said...

bila ko sebut psl sg.nil..tringat aku kat cite ayat2 cinta heheheh...

Kniedaz said...

wah wah..melompat lebih tinggi nih! Seronok tengok korang bergambar..tak hengat donia..hehehe..gud luck..

churalliya said...

thanks join contest.. sy dah pilih gmbr 1st tu.. nmpk happy betul.. rajin2 tgk update ye..
-checked by mekchu-

amirah said...

goodluck asada

ASaDa RyutaRo said...

hanie@nisya :

tQ.. jom la masuk dlm gambar tu. hihi.. :P cmna la caranya ea?
err..

ASaDa RyutaRo said...

Mawaddah :

wsalam mawaddah..

ehehe.. tQ.. tQ.. jom la join contest ni skali. nk jugak nengok percutian enjoy kamOo..

ASaDa RyutaRo said...

maCy :

hahaha.. tenet ni tak slow la. kejap je nk upload. bile time nk chat ngn maCy je yg jd slow. tp upload tetap laju. hahaha..

asada dah kata da tak gemok.. lalala~

ASaDa RyutaRo said...

zella y :

haha.. ayat2 cinta.. tp diorang x belakon kat sini. ketika cinta bertasbih baru ye..
lagi best ketika cinta bertasbih. ehehe..

ASaDa RyutaRo said...

kniedaz :

tQ.. tQ.. masa tu try gak melompat tinggi camtu, tapi gambar x jadi.

kaki rasa nak terpatah, gambar plak tak jadi. hahaha..

ASaDa RyutaRo said...

churalliya :

tQ mekchu.. tQ.. hope dapat la menang gambar tu. ehehe..

eh.. mekchu lawa la.. [membodek]

ASaDa RyutaRo said...

amirah :

tQ amirah :)

mama zharfan said...

salam ziarah...singgah tgk pic ;)

maCy said...

eleyh, suke salahkan maCy bile slow. die tu y on off.. maCy maintain j tau..

pgl gmok blk la cmni. bia jd doa..

lalala~ ;p

Adila Ady said...

gambar y kedua tu macam best..bestla boleh bercuti kat negara orang..tp macam pantai kat sane tak lawa je kan...?kan..?

ASaDa RyutaRo said...

mama zharfan :

tQ sudi datang :)



maCy :

hahaha.. bukan nak salahkan. tapi dh mmg camtu. hahaha..

eleh.. panggil gemok pun tp x gemok.. lalala~

ASaDa RyutaRo said...

Adila Ady :

tQ.. heee :P

pantai ni yg tak lawa, sbb pantai ni tempat orang yang suka giler2 punya makan kerang. xtau la nape pantai ni banyak kerang..

pantai yg lawa ada jugak. =)

Cik Z@i Pen@nG said...

salam singgah..

tingginya lompat...

si[jari] telunjuk said...

dengan lafaz assalamualaikum, saya datang memberi ulasan...

sangat cantik pemandangan2 itu.. setelah diteliti gambar2 di atas, i realize dat, malaysia pon ade tmpat cantik cam kat egypt...cume mungkin takde ladang kurma n gandum..tp sawah padi kat malaysia pon cun gak... cam pemandangan kat cite nur kasih tuh...mmg cun r malaysia...

weyh...cepat2 balik....jelajah 1 malaysia lak.... hujan emas dinegeri orang, hujan air di negara sendiri...

sekian,terima kasih......:)

ohmywtf said...

hey..good luck! :-)

aien_Raz said...

wah.. bestnyer...
gud luck for da contest..
tp... mang ori ke gmbr2 tu?? bkn yg di edit kn?? hahahaha just kidding =P

ASaDa RyutaRo said...

cik zai penang :

tQ.. mana tak tinggi, rasa nak patah melompat. tapi gambar asada tak jadi.. hahaha

ASaDa RyutaRo said...

si jari telunjuk :

waalaikumussalam :)

malaysia mmg la lagi lawa. banyak utan2.. best!

aku pun dah rasa, x sabar mo balik malaysia. hahaha..

ujan air di negeri sendiri. lom pernah jumpa ujan emas kat sini :P

ASaDa RyutaRo said...

ohmywtf :

tQ.. heee =)





aien_raz :

tQ aien..

gambar ori ni. edit tambah brightness n contras, lepas tu bubuh nama 'akudakmalaysia' tu je. hee :P

maCy said...

datang komen dgn niat, nak sebar fitnah sal asada..


senanye pic ni, sme pic die, adalah tampal.. hahahaha



hee

ASaDa RyutaRo said...

macy :

sesungguhnya.. fitnah itu lebih besar dosanya daripada membunuh..

isk.. isk.. isk..

insaflah wahai insan,,, kita hidup hanya sekali~ [terus nyanyi lagu keinsafan]

miss hav0c said...

aik pegi mano ni? x ajak pun

Amirah Rashid said...

aku suke tgk gmbr yg tgh lompat tu. haha ;D btw, asl suke pkai shades? bukak laaaa. haha ;D

ohh. psl tag tu, kalau kau nak buat, buat la eh. aku tag kau dkt sini. hehe :) nnti bile2 free or xde bnde nk cite, buat la :D

maCy said...

tertunduk insaf..



ahahahahahah
*gelak setan*

jari je mari said...

aduh... nak join gak... tapu gegeambar semua dah terbuang... format laptop punya pasalll

rossa alina said...

nice sangat pic ni..huu~~

siap men lompat2 plak..

kekekeke...

ishatasya said...

hiii... mmg best shot la.. suke tgk.. hopefully menang la k..all the best.... hehe

Ann said...

pos la buah kurma ke malaysia ek...haha

¶A.K.I¶ said...

bro!~

malas aahh nk layan!! majOk!

[gle cemburu sey aku!! cess~~]

¶A.K.I¶ said...

owh! lpe nk ckp... dlm gmba2 bro kn... bro asada sudah GEMOK!!

seyes sey... u lukz chubby da..
ayark! sila diet tok menten masyam! hahahaha

✿nenek moden✿ said...

gambo asada sume stylo la..hehehe

siti nur fadhilah said...

nice work man! good luck yaw! ;)

Nieylicio Kerolicio said...

lompat si katak lompat, lompat lompatlah tinggi2.. =p