Friday, May 14, 2010

Masalah Lelaki Yang Perlu Anda Tahu

Salam pembaca semua. semoga berada dalam keadaan sihat walafiat. kepada yang masih sakit-sakit, makan ubat ea. kalau melarat, bawa pegi klinik. bahaya biar lama-lama. sekarang dah bermacam jenis penyakit muncul. check awal, lebih selamat.

pesanan oleh Biro Tindakan Kesihatan blog asada ryutaro. heee =) ..

Entry ini bukan untuk melemahkan kaum adam. walaupun tak semua bermasalah, tapi kebanyakan orang lelaki memang bermasalah. jadi kena terima lah.
Kelemahan yang ada pada kita bukan untuk diperam, tapi untuk diperbaiki. berusahalah mengatasi segala kelemahan itu untuk menjadi orang yang lebih berjaya. jom kita tengok apa masalah orang lelaki ni..

001
Bila perempuan layan dengan baik, lelaki akan kata.. "minah ni jatuh cinta kat aku la"
tapi..
Bila perempuan tak layan, lelaki akan kata.. "pehh.. sombong giler perempuan ni"

002
Bila perempuan pakai baju lawa-lawa jumpa dia, lelaki akan sangka.. "minah ni nak ngorat aku la ni, pakai lawa-lawa.. padahal jumpa kat depan pintu je."
tapi..
Bila perempuan pakai selekeh.. lelaki akan kata.. "minah ni kuno betul.. orang ke apa ni?"

003
Bila perempuan membangkang, lelaki akan kata "keras kepala betul minah ni.."
tapi..Bila perempuan diam senyap, lelaki akan kata.. "takde otak ke?"

004
Bila perempuan lebih bijak, lelaki akan kata.. "ala.. aku saje bagi chance kat dia"
tapi..
Bila lelaki lebih bijak, dengan bangganya lelaki kata "hahaha.. orang hebat, biasa la"

005
Bila perempuan tak cintakan dia, lelaki akan sedaya upaya memujuk & merayu.
tapi..
Bila perempuan dah cintakan dia, sedaya upaya lelaki cuba meninggalkan perempuan tu.

006
Bila perempuan luahkan masalah kat dia, lelaki akan kata "banyak betul masalah minah ni, heh!"
tapi..
bila perempuan tak mau kongsi masalah, lelaki akan kata "ala.. you ni tak percayakan i la.."

007
Bila perempuan membebel, lelaki akan kata " you ni macam mak nenek tau.. hari- hari bebel kat i."
tapi..
Bila lelaki yang membebel, lelaki akan kata.. "i bukan apa, i sayang kat you.."

008
Bila perempuan tak tepati janji, lelaki akan kata.. " you ni tak leh dipercayai la"
tapi..
Bila lelaki tak tepati janji, lelaki akan kata.. "i terpaksa buat macam ni you.. "

009
Bila perempuan merokok, lelaki akan kata.. "pehh.. minah merokok. gila teruk dia ni."
tapi..
Bila lelaki merokok, lelaki akan kata.. "merokok baru la gentleman.." [merokok membahayakan kesihatan]

010
Bila perempuan sakiti hati, lelaki akan kata.. "you ni kejam kat i.. sampai hati you.."
tapi..
Bila lelaki pulak yang buat, dengan selambanya lelaki kata.. "ala.. you ni sensitive la.."


haaa? macamana? kalau terasa kelemahan diri, perbaiki lah.. ala.. bukan lelaki je bermasalah, perempuan pun bermasalah jugak. sape yang takde masalah, memang "bahagia" sangatlah hidup.. lalala~


nota kaki :
thanks to SyAmSuL AnUaR from SyamSul StOrY coz benarkan asada terjemah benda ni. hehe.. tapi dah ubah sikit. =)

43 comments:

TiTin said...

lelaki n perempuan mmg berbeza...like Mars Vs Venus...tp, kalo masing2 dpt terima sume kelemahan n kebaikan pasangannye sure bole bahgia kann...

gaduh sket2 ok kott...rasa comel je...

[s][u][e][h][a][n][n] said...

huhuhuhu...rasa nak gelak la baca n3 ni..comel jer..perbaiki kelemahan walaupun ianya sukar :)

Frodo Baggins said...

ala you nie pecahkan rahsia golongan kita jer. diam2 sudahlah ..


wakakkakakakka


>>___<<


((xda yg sempurna ...))


woooha!

Farid Fernandez said...

FRODO SEMAK

❤ ~ * cik aidacomei * ~ ❤ said...

nak bahagia jugak..tapi...untuk mengecapi sebuah kebahagiaan tu...banyak rintangan dan halangan yang akan menimpa...kalau tak kuat..habis lah...tapi kalau kuat..insyaALLAH bile dapat kebahagiaan tu akan berkekalan dan berpanjangan.. semoga asada bahagia dan gembia selalu eh..(name betol kamu ape eh?..tak akan asada kot..ermm..konpius nih...!)

Frodo Baggins said...

farid lu rindu wa kan??
hahahahhaha

>>___<<

cikCEPET said...

hah..!! tul tuh...
salu nye gegurl baek jewp...
hehee
tp taleyh nafi kn sume owg wat ksilapan :))

si[jari] telunjuk said...

001 tuh betulke???? haruskah aku beri layanan yg tak baik kat ko???

si[jari] telunjuk said...

╔♫═╗╔╗ ♥
╚╗╔╝║║♫═╦╦╦╔╗
╔╝╚╗♫╚╣║║║║╔╣
╚═♫╝╚═╩═╩♫╩═╝
ஜ۩۞۩ஜ YOUR BELOG ஜ۩۞۩ஜ

=)

Ann said...

tak paham golongan lelaki ni..hehe

zAzZa said...

kesimpulannya takde sape yg perfect dlm dunia ni...(-_-)

ASaDa RyutaRo said...

Titin :

ala.. kalau suami isteri gaduh2 manja apa salahnya kan. kan. hehe..

leh mengeratkah kasih sayang per..






Suehann :

hoOo yeah! baiki kelemahan.. hee =)
bunyi cam kelakar kan, tapi pernah jumpa tak mana2 situasi? hihi :P

ASaDa RyutaRo said...

Frodo :

hahahaha.. aku first baca benda ni tergelak2. cam pernah je buat, tapi takde la semua. kahkahkah..





Fernandez :

errkk!! semak?? kena panggil pakcik tebas semak la camni. hihi :P

ASaDa RyutaRo said...

cik aidacomei :

tQ cik aida =)
semoga cik aida pun beroleh kebahagiaan..

nama betul asada la.. lalala~





Frodo :

err.. ko ngn farid ada apa2 ke ni? wahahaha.. [bahaya.. bahaya.. alarm berbunyi]

AiDa said...

*wink! haha.. ;p

Yuni Aisyah said...

Lelaki oh lelaki...ada benarnya juga sume tu..tp bkn sumenya sama..siapa yang terasa tu dia la..haha..yang wat entry nie camne lak.??

ASaDa RyutaRo said...

si jari telunjuk :

err.. aku tak pernah pun sangka camtu. hahaha.. ala.. kan dah cakap, tak semua mengalami sindrom ni. adeh!

BTW.. tQ.. heee =)





Ann :

uhh.. kadang2 susah nak faham.. nak jugak la buat ayat..

tak faham la golongan perempuan ni.

ala.. ann, mmg susah nak faham. yang penting kena setia. jgn sbb tak faham satu benda terus nak menghilang.






Zazza :

yezza.. sungguh tepat! takde yang sempurna.. tapi semua orang tetap kena berusaha untuk menjadi yang terbaik.
=)

ASaDa RyutaRo said...

Aida :

hahaha.. terkena batang hidung ke aida? lalala~





Yuni Aisyah :

yep! bukan semuanya bermasalah =)

err.. orang menulis tak.. yang mengepost benda ni baik hati, sopan santun, budi bahasa.. hahaha

M a W a D D a H said...

ermmmm...ermmmmm...

takde orang sempurna kat dunia ni...

lalalala...larikkk...larikk dengan lajunya....

syahira ariff said...

susah nak puaskan hati lelaki
=[

RaMa2UnGU said...

ngeeehehehe...
mcm mn complicated nya wanita, mcm tu jugak la complicated nya lelaki..

so pendek cerita, sama je dua22..hehehehe

|arieza| said...

setuju setuju! mmg byk yg betul huhuh

maCy said...

Bila perempuan tak cintakan dia, lelaki akan sedaya upaya memujuk & merayu.
tapi..
Bila perempuan dah cintakan dia, sedaya upaya lelaki cuba meninggalkan perempuan tu.

















next time maCy komen yg lain ye sambil gelak2 ye:)

sweeTSour said...

nobody perfect.. lelaki n pompuan sama2 je ada kelemahan..hehe

Nuraisyyah said...

Bila perempuan pakai baju lawa-lawa jumpa dia, lelaki akan sangka.. "minah ni nak ngorat aku la ni, pakai lawa-lawa.. padahal jumpa kat depan pintu je."
tapi..
Bila perempuan pakai selekeh.. lelaki akan kata.. "minah ni kuno betul.. orang ke apa ni?"


hahak..ske phrase tue..!! perasan tol lelaki kn3..?? hihi..tp kdg2 ade btol nye jugak..hoho..;p

~ ReD ~ said...

nak buat cmne, itulah manusia. perempuan pun lebih kurang je. hehe

helena's said...

Bila perempuan dah cintakan dia, sedaya upaya lelaki cuba meninggalkan perempuan tu.

<--sangat menyakitkan hati dengar,,macam yg terjadi kat cikhel ngan arip..

aien_Raz said...

sokong 100% pada 005, 007 dan 010.. lalala~
lelaki oh lelaki... hehehe

hanie@nisya said...

:)

.::WaNiE::. said...

sokong sokong sokong

kekekekek

akuinsanlemah said...

Dan segala sesuatu Kami ciptakan berpasang-pasangan supaya kamu mengingat kebesaran Allah.
adz-dzaariyaat: 49.

maka hadirlah pro dan kontra dlm perhubungan manusia yg bakal melengkapi..
cuma..

lelaki yg baik utk perempuan yg baik n vice versa. meski terjadi yg sebaliknya, ya..pasti ada hikmahnya..
bersangka baiklah terhadap Allah selagi mana kamu mengikut jalan-Nya dlm semua tindakan. wallahu'alam

siti nur fadhilah said...

i tak setuju sangat yang 005
but definitely yes for 007 & 009
-.-"

as long as kita boleh tolak ansur, it will flow just nice . kan?

♥ shiMawar ♥ said...

wawa..penyenaraian plg berkesan utk muhasabah mahupun munasarawak diri sendiri.. :)

nmpknye Encik Asada dh brtukar profesion dari seorg pelajar mnjadi seorg kaunselor..syabas!

dlm prhubungan perlu ade give n take..tak boleh le msg2 nk menang jek..kna le tolak ansur kan..bila kita mengalah, TAK brmakna kita kalah..kdg2 diam tu lebih baik..byk cakap, wat gaduh n tambah dosa jek..

tak kira ape pn jantina kita, rasa nak bertolak ansur tu perlu supaya dpt mewujudkan hubungan yg lebih baik dan mmbahagiakn antara 1 sama lain..kan..?

p/s : sape yg jd kaunselor sebenarnye ni..???

°° ♥ p a A n i ♥ °° said...

oi hahahhaha. alamak. kne kurangkan bebel. haha

zaizax said...

ahhha upss dah buka pekung di dada yah.

ala pompuan vs lelaki, mesti la ada pro and con kan.

if allah jadikan 2 gender ne not against each other, mcm mana la nak berkaple

maCy said...

mode sengal activated! haha


jgn ingat maCy yang caring ni suka kat asada plak. jauh tunggul dari api! ~erk. ahahaha


:D

bukan penggoda said...

macy mmg ske kt asada! hahahahah!

mahu bukti???

tgk saje la sape pengomen top asada. hiks.

maCy said...

sengal la zuely.. tau tak ftnah tu lg kejam dari mbunuh?? bek bunuh j maC ni zuely.. bunuhlaaaa... ahaha

senget. die yg nga kejar komen entry. ta heran lgsg ta pat top. heh

Che Daisy said...

susah nk cari lelaki yg ikhlas..kalu ada pun 10% je..huhu..

naziatul hawa said...

ye btul tu tapi skrg ni laki pmpuan sama ja naik....masalah yang sama huhu

~cik tHumbelina said...

erm...carik link KCB ...tetibe terbace this blog...erm...menarik topik ni...x de sape perfect sebenarnye... ;)

Farhana said...

emm. yang nombor 005 tu betul ke? huhuk..

aienz nawawi said...

hehek
suke bace yg ni
tp takde la nak salahkan laki je
due2 sama je