Monday, August 02, 2010

Kenapa Susah Bertemu Jodoh?

Member yang kawen awal tahun ri tu..

Assalamualaikum semua.. semoga sentiasa ceria dengan senyuman manis. hehe..

Pejam.. pejam.. celik. tup tup dah masuk Ogos. yeah! selamat menyambut bulan ogos. err.. yang bestnya, tak lama lagi nak Ramadhan! semoga Ramadhan kali ini membawa lebih banyak kebaikan dan rahmat kepada kita.

Lama jugak tak menaip entry ilmiah kat blog. selepas mendengar ceramah motivasi daripada Dr. Mohd Fadzilah Kamsah malam tadi, terasa semangat pulak nak berkongsi ilmu ni bersama. maklum saja berkaitan dengan diri yang belum lagi bertemu jodoh. hahaha..

Jom sama-sama kita tengok antara sebab susah sangat bertemu jodoh dan huraian daripada AsaDa Ryutaro. point penting di ambik dari rakaman ceramah Dr. Fadzilah Kamsah. mybe tahun lepas-lepas punya CD kot. hehe..

Pertamanya yang perlu anda tahu, jodoh pertemuan terletak di tangan Tuhan. kalau belum sampai jodoh tu maksudnya Allah belum temukan lagi si dia dengan kamu. jangan pulak terus putus asa. walaupun macam tu, ketentuan Allah kena dengan 'asbab' usaha kita jugak. takkan nak tunggu bergolek datang pulak. check diri kita, kat mana silapnya. jom kupas sebab-sebab ni semua :

Hati tidak fokus dalam mencari jodoh dan tidak bersungguh-sungguh.
Macamana nak dapat jodoh kalau tak bersungguh-sungguh. mulut je kata nak jodoh, tapi tu la.. 'aku bukan tak nak berjodoh. tapi.. adoi.. keje banyak ni. tak menyempat la nak mengusha bakal isteri.' maksudnya kat sini fokus tu ada kat tempat lain tapi bukan untuk mencari jodoh.

Belum bersedia untuk bercinta.
Payah la den nak cakap kalau macam ni. nak berjodoh camana kalau tak ready lagi nak berkasih sayang. karang mendera anak orang pulak. persiapkan diri okeh. chaiyok! jangan pulak umo dah lebih had masih kata tak ready nak bercinta. ada sebab-sebab lain la tu..

Terlalu memilih kriteria pasangan.
Heh.. kalau dah ketat sangat ciri-ciri orang yang nak dijadikan isteri atau suami tu, siapa la yang layak agaknya ea. 'den taknak melayu, nak bugis atau jawo jah. kalu mix tu kiro okeh jugak. tinggi sajo nak yang 7 kaki. kulit puteh gobu. badan berisi. mato bulek. bulu mato ea panjang sekaki. abah ea mesti takdo misai. selipar saiz 6.'

Adeh.. tak salah memilih, tapi kena la berpada dik oi. jangan sampai nak yang sama cam bidadari kayangan yang boleh terbang. sampai bila nak berjumpa?

Hati kotor, masih banyak benci dalam hati.
Kalau banyak sangat benci dalam hati, kesannya orang pun jadi benci jugak dengan kita. apa salahnya kita berubah untuk jadi lebih mesra dengan semua orang. mana tau dalam ramai-ramai orang dimesra tu ada jodoh kamu. hehe =)

Banyak meminta tetapi kurang memberi.
Kalau kita asyik nak mintak pertolongan orang, terkadang tanpa sedar pintu rezeki kita tertutup. apa salahnya kita pulak yang membantu orang lain dengan ikhlas, mana tau pintu rezeki kita terbukak n salah satu rezeki kita tu mungkin jodoh yang serasi kekal hingga akhir hayat. sape tau, kan.. kan..

Fobia dan serik bercinta.
Yang ni parah nak ubat. satu je ubatnya, kena redha dengan pengalaman cinta tak kesampaian tu dan berusaha untuk kehidupan yang lebih bahagia di hari muka. yeah! semangat kena ada.. jangan pasrah terus putus asa. orang yang putus asa takkan berjaya..

Hidup tidak seimbang.

Kadang-kadang terlampau tenggelam dengan kerja sendiri sampai takde masa bersosial. paling parah tak bertemu manusia lain pun! entah kenal ke tidak orang sebelah rumah. camano nih? ada pula yang kuat sangat enjoy atau dengan kata lain sindrom 'orang bujang' yang melampau. adoih.. jodoh mana yang nak melekat? kena berubah!

Ada sifat-sifat negatif yang ketara di dalam diri.
Mempunyai sifat negatif dalam diri yang sangat ketara menyebabkan orang tertolak untuk mendekati kita. so, nak dapat jodoh lagu mana? menyanyilah lagu hiba dik oi.. sama-sama check dalam diri. adeh! aku ni pun belum berjodoh. errkk!

Kurang berdoa dan usaha yang sesuai.
Dah berusaha mencari jodoh kena la berdoa. seiringkan doa dengan usaha yang kita jalankan. semoga dengan doa yang ikhlas itu Allah SWT permudahkan untuk mendapat jodoh yang serasi. jangan putus harapan dengan bantuan Allah, sesungguhnya Allah bersama hamba-Nya yang sabar.

Tidak istiqamah dalam menjalinkan hubungan.

Dasar lupa tanggungjawab la ni. kawen elok-elok dah, esok lusa cerai sebab ada perempuan lain atau lelaki lain. alasannyo sonang joh, takdo jodoh.. macamano nak ado jodoh kalau tak istiqamah dengan hubungan yang sedia ada? adeh.. ni masing-masing kena ambik perhatian.. please lah, jangan lupa dengan tanggungjawab dan amanah dalam berumahtangga.

Terlampau selesa dengan hidup bersendirian.
Benda ni semacam dah jadi trend sesetengah orang yang merasakan lebih selesa hidup sorang sehingga tidak melihat keperluan untuk berumahtangga. nak bertemu jodoh tang mana? perlu diingat, berkahwin merupakan satu ibadah yang mana jika dilakukan dengan niat kerana Allah SWT, insyaAllah akan mendapat ganjaran pahala.

Rumusan daripada semua ni, kita kena berubah dulu sebelum mahukan jodoh tu datang kepada kita. kena buat perubahan secara positif! hendak seribu daya, tak hendak banyak pulak dalih..

Di samping itu, jangan meremehkan kemungkinan tidak bertemu jodoh itu disebabkan oleh fakta-fakta di luar jangkaan seperti sihir atau sumpahan yang mana memang sukar untuk difahamkan. walaupun begitu, berpeganglah pada syariat dan janganlah kita terjebak dengan perkara-perkara yang syirik. Sesungguhnya sesuatu itu tidak akan berlaku sekiranya Allah tidak mengizinkannya. dan pastinya setiap yang berlaku ada berjuta hikmah yang tersembunyi.

Semoga bertemu jodoh yang terbaik buat diri anda. asada jugak. hehe =)

112 comments:

Ery Farieha said...

ehem
incik asada da bertemu jodoh?
:P

princeduyong said...

gua suka yang pandai buat sambal belacan...

KASIH AYAH

cik elina said...

semoga asada cepat bertemu jodoh.
hihi

maCy said...

snce when gne dialog ni?

zai said...

haha lawak ah dialog tempoyak tuh...hee

mcm mana kalu yg dtg tu bukan tercipta utk kita, tidak kah frust , tu salah satu faktor kot org tak larat nak start create new relationship.

macy hye hye

Mak Su said...

bagus juga maksu peratikan, maklumlah maksu ni ada anak2 pempuan, moga mereka dpt suami yg soleh sebagai salahsatu syarat-syaratnya

cimut munniey :) said...

jgn lupa doa jmpe jodoh baek leps solat teehee :P

echah mashuri said...

susoh weh nk jupo ore jate hop molep loni..kito xleh nk oyak gano2 melainkan kito sndiri nok..

~ ReD ~ said...

point yg last tu...setuju! setuju ia jadi sebab kenapa x dpt jodoh..uhu..sebab dulu2 sy pernah selesa dgn keadaan begitu...

tapi masa berubah, keadaan n kehendak pn berubah.. berpasangan la sy skrg..:D

Entri Hari Ini : Why Vampires Suck? dan Makan & Menang RM 5,000! Hanya Di McDonalds

maCy said...

zai! hai3.. damn! i miss u..uhh

Anis izyan Abd Rahman said...

gugugu~
ahahha...

♥ p a A n i ♥ said...

amboi ekau. suke tempoyak ka?? :D

mier@merr said...

saya tak makan tempoyak pun..heee

Keyyah said...

ohho asada ngah cari jodoh...semoga ada yg berkenan lepas bc entry asada ni..ngeh3...

@ien_R@z said...

semoga asada akan bertemu jodoh yg baik2 nanti.. insya Allah... amiin..

jgn lupa usaha + doa + tawakal..


(^__^)

NichKhun said...

asada ! jangan memilih jodoh ok..
hahaha tibe2..
sobsss

tapi kalau kita nak dia.. tapi dia tak nak kita..
padan muke kita kan..
huhuhu

Ann said...

org sawrak suka tempoyak ke? hehe

dunspeak♥ said...

asada suka tempoyak eh? hee

Farid MOFASAD said...

jumpa aku dulu.. t aku carikkan jodoh dekat lrng haji taib.. percayalah cakap aku

ASaDa RyutaRo said...

Ery Farieha :
belum lagi ni.. nak isi kekosongan ke? hihi =P


Princeduyong :
adeh.. asada sensitip ngn belacan ni. hahaha.. mudah touching lak badan ngn belacan.. errkk..


Cik Elina :
ngeee~ tQ~ tQ~ err.. kamOo dah berjodoh ke belum? hehe =P


maCy :
baru je.. cam best lak buat dialog ni. hehe =)

DaRa MaNiskU said...

mudah2an kamek dpt juak bertemu jodoh..hikhik apekah?

mpuyak goreng sodap jugak..

ASaDa RyutaRo said...

Zai :
hoOo.. kira fobia dgn cinta lama la ni. ekna redha, baru senang berusaha untuk hidup yang akan datang. =)
act ni dialog benar seorang kwn dlu2. hehe =P


Mak Su :
hoho~ sudah pasti mahukan yang soleh sebagai pembimbing. leh la usha2 rancangan imam muda, mana tau ada yg berkenan dibuat menantu. =)


Cimut munniey :
sama2 berdoa, semoga bahagia dengan pasangan masing2. =)


Echah Mashuri :
nok cari hok molek meme payoh. sebak tuh kito keno bagi molek diri kito dulu. bulih la nanti molek ke oghe pulok. (betul ke loghat kelantan ni?)

ASaDa RyutaRo said...

~RED~ :
hoho~ kepada yg berfikiran semacam tu kena ubah tanggapan. baru la jodoh tu boleh datang. hehe..
congrats!


maCy :
berasmara dengan zai pulok deh..


Anis Izyan Abd Rahman :
err.. =)


PaAni :
hurmm.. takde la suko bonar. tapi takkan menolak kalau orang ajak makan tempoyak. hehe =P


Mier@merr :
pehh.. tak makan pulak. pernah dengar org makan tempoyak tapi tak makan durian tak? siyes wujud!

ASaDa RyutaRo said...

Keyyah :
nampaknya belum ada lagi ni. klu ada, mesti dah ada msg kat inbox email tu. hihi..
tQ keyyah =)


@ien_R@z :
amiin... tQ aien.
eh.. kamOo dah berjodoh ke belum? err..


NichKhun :
uih.. kenapa tak memilih? kena memilih.. tapi jangan la over. takkan nak ambik tangkap muat je bakal peneman sepanjang hidup kot?


Ann :
entah lerr.. ada gak yg tak suka pun bau durian. apetah lagi tempoyak.

ASaDa RyutaRo said...

Dunspeak :
takde la suka sangat. tapi makan la jugak kalau benda tu ada. klu takde, takde la mengidam sangat. hehe =P


FaRiD MOFASAD :
hahahaha.. iye la ko. nama jalan pun cam sesak nafas je aku baca. apatah lagi nengok tempat tu. adeh!
err.. ko selalu lepak kat situ ke? hahahaha..


DaRa MaNisKu :
amiin.. =)
pehh.. mpuyak goreng lah yang paling sodap. ngkah pusuk ngn udang kering. makan ngn nasik angat.. nyaman na eh.. hahahaha

SweetyMui2 said...

hmmm..'kalau ada jodoh xkan ke mana'
boring dh ngan ayat ni..hee.selalunya sbb utama, tidak komited lam hubungan kot.hehehe
btw,saya xpandai buat tempoyak..keke ;p

p/s:org sarawak ka?

sweetsal said...

apa susah2 maCy kan ada...hehe

hans said...

aku tgh tunggu Lisa...
kira kategori TERLALU MEMILIH ker?
hahahaah

P/S : Drama Minggu Ini : Awak NAK Guna PC Ker Wahai Si Kacak?

AiDa AzRyN said...

wah.. bagus info ni.. :DD

Aya de Luna said...

adeh..belum bersedia utk bercinta, kamek la ya.. haha..

sigek jak mok padah, mun mok dpt yg terbaik mesti jadi yg terbaik dolok..ingat, lelaki yg baik utk perempuan yg baik dan sebaliknya..

semoga cepat bertemu jodoh.. amin.. :)

miszTERRA_SF_ said...

ase terkena cket kt dri sndri.. bz ng keje.. slesa ng status sngle then trauma ng kesah dolu2..:)

rhapsody LiN said...

hmm.. no wonder ku masih single je ni.

ekeke~

p/s : mintk izin copy boleh? nti lin back link blog bro asada. ;)

fatinmmj said...

best info..ni..suke...lau..de button share..facebook...awl2..dh klik..sbb sukela..huhuhu

klkarla..lau reti..buat tmpoyak pun..dh ok..huhu....prnh tgk x cter..tauke..tmpoyak..lawk...huhu

LUVLYDIYANA said...

asada, pernah baca jugak artikel macam ni nak nak tambah..satu sebab lagi kenapa tak bertemu jodoh

mak ngn ayah masih tak rela melepaskan anak dia.so, sekarang boleh tanya mak ngn ayah sudah rela ke belum.hehe

.:iz-AnN a.k.a cOmOt:. said...

yey...saya reti buat tempoyak..dan saya penggemar tegar tempoyak...tapiiiii sayangnya saya sudah berkahwin...so saya DIREJEKK...huhuhu..:P

moga cepat bertemu jodoh ye asada...

wHoSeNa said...

entry yg superb..br jer ckp psl ni ngan member smlm...risau jgak...n jeles tgk org bertunang..kawen n ade anak...

amirah said...

jgn cari yg terlalu sempurna di mata, kelak bila dh kawen kita akan cuma nmpk kesilapan psgn bila mindset kita dh anggap dia sempurna

nisa said...

smg asada jupe jodoh secpt yg mgkn... xsaba nk mkn nasi minyak ni.. lalala

¶A.K.I¶ said...

terima kasih bro ats penerangan...
da lme x dgr motivasi.
ad bce ni..tmbh skit ilmu~

محمد فردوس سعد said...

salam..

alahai, bila ckp pasai jodoh ni, macam mudah je nk dpt, haha..cuma nk kekal jodoh tu je yg susah banget..

[noriza] said...

salam, ya iza nak letak komen skit kat sini. slalu bace je :P

" someone somewhere is made for you"

tapi jgn lupa kena la usaha jugak. jodoh tak dtg bergolek (err bergolek? ) btw, ada doa die juga..^_^ check it out ..
tata

cik helena said...

terasa :(

zati-zt said...

tp cmne kte nk tau yg tu jdoh kte..??
huhu

syahira ariff said...

semoga asada bjumpa jodoh yg terbaik
kita kena selalu berdoa agar dpt jumpa insan yg terbaik

dialog tempoyak tu lawak.hahahaha

kodok hijau the ghost writer said...

satu lagi.. dia gay atau lesbian hahah jgn maree

khairul_bariyyah said...

durian makan tapi tempoyak idak le pulak... sambal belacan tetap menjadi pojaan hati.. hehehe

.s.o.f.i.a. said...

sama2 doa dapat jodoh cepat ek encik asada..... harap2 aku kawen dulu..... amin....

nur_nj said...

errrkkkk...

entri sensitif nih... huhu

kdg2 jeles tgk kawan2 semua dah nikah dan beranak pinak...

tapi tu la, belum jodoh kan...

aduyai... Ramadhan yang bakal tiba menyebabkan usiaku semakin bertambah...

LiFe KaMi said...

tips yang bagus utk org bujang.. makn tempoyak hehe org perak ker..

Pinky Pixie said...

nice entry utk mereka yg x jmpe jdoh lagi.. jdoh perlu d cari.. x boleh tgu jer ia dtg bgolek.. kehkeh.. betolkah.?

SarahSyahira said...

jom kawen. hehe. komen ini sgt berbau kegatalan :-p

Notami said...

n3 yg mnearik utk d kongsi!

Mr PenyuBiru said...

tertiba aku rasa cam nak tambah jodoh lagi.bleh tak? hihi

☺[ai][sUmi]☺Chan said...

banyak jugak eyh sbb knpa susah bertemu jodoh nih.. hurmm~

Aisya&Heelism said...

jum kita taaruf.hehe

Khairul Azmi said...

salam perkenalan...wow...
bagus2...bagi motivasi kat aku..walaupun muda lagi..bru 19 tahun..tpi boleh la buat bekalan...
ahah...bagus la berkongsi ilmu...

dUrRaNi said...

bez entry niii.....(^^) i likeeee~~~

xsabo rsanya mo jumpa jodoh..eceeewaah~~ menggatal aku ni..padahal umo br je msk 20 an..aaiiii~ =.='

devoted lily said...

Jodoh itu rahsia Allah...
lambat @ cepat DIA yang tentukan..
doa banyak2 agar dia y kita jumpa sudah tertulis di loh mahfuz=)

a_ad said...

susah2 carik je jodoh dekat ejen pencari jodoh...wahahhahaha

arekymz membuyau said...

aku masih muda..
blom ckop enjoy...
nnt ade la aku berjumpe jodoh mase enjoy berjemaah teraweh di masjid..

Qu azniza ;) said...

semoga mendapat jodoh yang baeeekkk

Qu azniza ;) said...

da dapat jodoh ke?? =)

miss faten said...

encik asada belum bertemu jodoh?? aku tak percaya :PP btw aku nak jugak jodoh tapi mungkin aku rasa masih ada unsur negatif sikit2 dalam diri yang buat org tertolak kat aku :)) ouh fine, kena berubah neh. sebab azam nak kahwin awal.



dan buat tuan belog, aku mintak izin letak link kat FB dan belog :))


SUPER BEST INI ENTRY >___<

-telordibasuh- said...

hehe ala telor pon susah nak jmpe telor betina heheh

M a W a D D a H said...

asada...

first nak gelak jap sebab tengok muka asada yg tegh sakit perut...hahahaha..mcm tu rupenye...ngee...

siap ade dialog sambal tempoyak lagi tu..budu tak suke ke...hihi

M a W a D D a H said...

ermm..entry susah bertemu jodoh...ermm...nice entry...

asada lum bertemu jodoh?? sabar ye asada..nati ade la tu..

maybe 1 lagi sebab 'jual mahal'..eh yeke asada..ngee..

S..U..D..@..I..S said...

haha..yang lain sume ok dah...wat tempoyak ja taktahu...makan pandailah...boleh?

sugar2 kapas strawberry said...

yg part hidup bersendirian tu yg pling best..slaluny pmpn la jgk cmni.bila da ad kerjaya,da ad harta..ckp xperlukn lelaki..plus2 trauma nk bercinta.

wanshah said...

best la baca blog bro asada nih. baru terjumpa blog nih. bleh datang slalu nih. :) bagus kongsikan tips2 tu. tapi teman dah kawin. kalau belum kawin dah jumpa tips tu, mencurah2 aweks datang agaknye. huhuhu.. guro jerk. :p i follow u.

http://wanshah87.blogspot.com

Anonymous said...

saye pon blom betemu jodoh lagi neyh..hahahaha

Khadijah Nas said...

habiskan study dulu ya!
try diri elakkan bercinta time study, perempuan ni suka emo, bila banyak hentaman, susah nak control, takut effect kat study :)

♥cutebabygirl♥ said...

ade yg bcinta.
tp xnk kawen.
ape cte ye. ehe

amira said...

well.. jodoh ni.. mira dh serah kat parents..
elak kapel but eloknya cari jer..
hurm.. ntah la..
bagi mira.. mila lagi tengok agamanya..
rupa tu bonus..
semua ni bergantung pada kita..
kalau nak yang elok.. mesti la kita pon jadi elok
kalau berhubungan jaga batas..

dlm quran ada sebut
"lelaki yang baik adalah untuk perempuan yang baik dan vice versa"

lecturer mira pon kata
"seburuk-buruk lelaki dipilih dan secantik2 perempuan dipilih"

terpulang pada kita ok..

Cheq Tun said...

oh. patut la aku xjumpe jodoh lagi...huhuhu

.:iz-AnN a.k.a cOmOt:. said...

ahhh tak aci...asada tak balas komen2 diatas ini...huh..majukkk

ASaDa RyutaRo said...

SweetyMui2 :
hoOo.. jgn boring dgn ayat tu. kena yakin dengan jodoh beserta usaha mencari =)
semoga ketemu jodoh. hehe =P


Sweetsal :
err.. macy?? hahaha.. kena bagi macy baca ni.


Hans :
Lisa mana yang ko tunggu ni? ke Lisa lorong haji taib? hihi =P

ASaDa RyutaRo said...

AiDa AzRyN :
wollah.. tQ.. sama2 check.. hehe =P


Aya de Luna :
perlu ready ya. jgn sampey umo dah senja masih madah belum ready jwak.. hehe..
semoga bertemu jodoh =)


MiszTERRA_SF_ :
err.. kena ubah tanggapan 'selesa hidup sendiri' tu.. n kena redha dengan kisah lalu =)

ASaDa RyutaRo said...

Rhapsody LiN :
hahaha.. sama2 check diri. hehe..
boleh saja.. copy la.. hehe =)


Fatinmj :
wollah~ tQ =)
belum ready lagi nak letak button like.
err.. lom pernah tengok lagi. tp klu tauke yg berlakon, mesti lawak punya.. huhu..


LUVLYDIYANA :
haaa.. betul gak tu. cam citer 'ibu mertuaku'.. sbb takde restu mak, terus terputus jodoh. isk..

ASaDa RyutaRo said...

.:iz-AnN a.k.a cOmOt:. :
hahaha.. tak dapat la ni. adeh.. tapi sedap tak tempoyak yg kamOo buat? hihi =P
tQ~ tQ~ =)


wHoSeNa :
tQ~
wah.. sudah mau berfokus cari jodoh? hihihi..
semoga bertemu jodoh =)


Amirah :
yezza.. betul tu. kena set dalam minda, tiada yg sempurna, tp atasi kekurangan dengan usaha. berusaha untuk jd yg terbaik =)

ASaDa RyutaRo said...

Nisa :
tQ~ hehe.. sabar2 kan dlu ea nak rasa nasi minyak. tp skrg leh tempah je kat kedai mamak. ngeee =P


AKi :
tQ~ ngee =) motivasi utk cari jodoh.. hihi =P


محمد فردوس سعد :
wsalam.. bukan mudah nak bertemu jodoh. sbb tu kena istiqamah untuk mengekalkan hubungan agar jodoh itu berkekalan. =)

ASaDa RyutaRo said...

[noriza] :
wollah.. tQ~ tQ~
dari ceramah dr fadzilah kamsah tu ada dia bagi doa khusus. nti klu ada masa terluang akan dikongsi bersama juga.. =)


Cik Helena :
hahaha.. terasa? tang mana? belum fokus lagi? hihi =P


Zati-zt :
hurmm.. tak dpt nk jawab soalan ni. jodoh kita tu apabila kita kekal bersama dengan pasangan kita. err.. betul ke ni?

ASaDa RyutaRo said...

Syahira Ariff :
syukran =)
act dialog tempoyak tu kwn asada yang punya.. hihi =P


Kodok Hijau The Ghost Writer :
hahaha.. gay atau lesbian ni sendiri yang cari penyakit. uhh..


Khairul_Bariyyah :
hoOo.. masih normal sbb tempoyak dibuat melalui proses kedua. tapi ada org, makan tempoyak, tp durian tidak..
sambal belacan? err.. kurang. =P

ASaDa RyutaRo said...

.s.o.f.i.a :
amiin.. kawen nti jangan lupa jemput pulak ea.. hehe =P


Nur_nj :
hahaha.. jangan sensitif terlebih pulak. karang jadi emo.. so, cepat2 la fokus utk cari jodoh. ngee =P
selamat bertambah usia.. =)


LiFe KaMi :
tQ.. err, bukan orang perak. tapi selalu dengar yg orang perak suka makan durian. tp cam hampir semua org malaysia je suka makan durian. ngeee =P

ASaDa RyutaRo said...

Pinky Pixie :
ngee.. tQ~ klu tunggu jodoh dtg bergolek takde usaha, cmna nak dapat an. kena ada gak guna credit tepon sikit, air lior skit. hihi =P


SarahSyahira :
hahaha.. komen ni best. err.. tp lom ready lagi la.. lalalala~ cam kena btg idung ngan sebab2 di atas je.


Notami :
tQ~ =)


Mr PenyuBiru :
hahaha.. kena tanya orang rumah dlu tu. jangan jadi perang dunia plak.. hihi =P

ASaDa RyutaRo said...

[ai][sUmi] Chan :
haaa.. meh sama2 check kat mana diri kita.. hehe =)


Aisya Heelism :
hihi.. jom taaruf!
salam kenal (^^,)


Khairul Azmi :
salam kenal gak.. tQ~
umor muda bukan penghalang bertemu jodoh. tapi kalau belum ready, tambahkan lagi persediaan tu. hehe =)


dUrRaNi :
ngee =) tQ~
wollah~ menggatal untuk buat kebaikan tak menjadi masalah. tapi cara kena betul, ikut syariat.. =)


Devoted Lily :
yezza.. sangat betul.. like komen ni. hehe..
kita sebagai hamba hanya mendatangkan asbab benda tu berlaku =)

ASaDa RyutaRo said...

A_ad :
hahaha.. cadangan baek punya. tapi takut jugak karang tak berpuas hati. ngee =P


Arekymz Membuyau :
hoho.. semoga ketemu jodoh.. =)
enjoy dengan baik =P


Qu Azniza :
tQ~
belum dapat jodoh lagi ni. hehe.. masih ada lagi tersangkut antara sebab2 yang sendiri taip ni. =P


Miss Faten :
belum lagi ni. kena percaya! hahaha..
so sama2 la berubah klu nak berjodoh. hehe..
boleh saja copy.. tQ~


-telordibasuh- :
ade tu nanti.. usahakan lagi mencari dengan penuh fokus. =)

ASaDa RyutaRo said...

MaWaDDaH :
sengal la adah, gelak jangan over sangat. hee =P
tu la.. belum bertemu jodoh lg ni. takde nye asada jual mahal, masalahnya takde yg beli lagi. hihihi =P


S..U..D..@..I..S :
hahaha.. boleh la try buat tempoyak lain kali untuk sendiri makan. kan tak yah suh org buat dah nti. hehe =P


Sugar2 Kapas Strawberry :
hurmm.. tu mmg saje taknak berjodoh dah tu. tp kena ubah persepsi tu. karang hidup sorang2 jd sunyi pulak.. err..
trauma? kena redha dengan kisah lama tu..


Wanshah :
wollah~ tQ wanshah..
hoho.. nak praktikkan untuk yang kedua ketiga dan keempat ke? hihi =P


Anonymous :
yeah! sama2 la mencari.. kena ada fokus tu.. (silent reader ke ni?) ngeee =P


Khadijah Nas :
yeah! kena tu.. hihi =P
kena carik jugak rezeki nak bagi makan family nti. karang anak suap pasir lak, naya je kan.. huhu..

ASaDa RyutaRo said...

Cutebabygirl :
uhh.. yang tu leh jadi maksiat.. kena berpandukan dengan syariat jugak. tp klu tak beragama, tak dapat la den nak cakap apo..


Amira :
hoOo.. ni kategori tak memilih sangat la ni ea? ngee =P
yezza.. yang baik utk si baik. so klu nak yang terbaik, diri kena jd terbaik.. =)


CheQ Tun :
haaa.. tang mana kena batang hidung ni? hahaha.. jom check! ubah utk bertemu jodoh.. hehe =)


.:iz-AnN a.k.a cOmOt:. :
jangan la merajuk.. ni baru berpeluang nak mereply.. sila jangan merajuk ea.. =P

M a W a D D a H said...

asada...ngeee...adah tak gelak..senyum2 comey je sini..hihihi

cian asada xde orang nak beli...adah nak beli...nak beli...berapa posen?? hihi

::fatihahanapi:: said...

sy terer gler buat tempoyak
(tetibe dtg menrjah)

;p

::fatihahanapi:: said...

sy terer gler buat tempoyak
(tetibe dtg menrjah)

;p

Nilzaf Melati said...

saya suka sangat entry ni =)
saya belum beretemu jodoh dah masih berusaha... Semoga Allah memberi jalan buat diriku di bulan mulia ini... =)
Amin...

FIFIEY LYCHEE MARATION said...

semoga enteng jdohnya.amin..

p/s:bulan madu ats kayak, cari bini yang boleh buat tempoyak.

haha:D

Black_roses92 said...

jodoh tu..urmm..di tangan tuhan. hehe..agak2 kalau cari jodoh dgn wali band, dpt x?? ;D

Tomato Gurl's Life said...

jodoh oh jodoh..huhu..best la entry ni..semua cam betul je..lalala~

Anonymous said...

asada..hmmm
susah gak la nk cari jodoh cm tu..


peace :D

Anonymous said...

:D


peace:D

Anonymous said...

hi Asada..
pendapat anda sgt membantu sy..
tima kaseh bebanyak..;)

Nur Sulastri said...

haha, very nice post ! keep it up :)

Nur Sulastri said...

haha, very nice post ! keep it up :)

Nur Sulastri said...

haha, very nice post ! keep it up :)

Nur Sulastri said...

haha, very nice post ! keep it up :)

NeNeK sAyHa said...

nenek dtg jengok2 cucu di sini n ikot2 cucu juge :)
hati Nenek terbuke untuk berbicara ttg jodoh :)
kadang-kadang kite terlalu mengharapkan someone yg boleh berikan kite kebahagiaan...padahal, kite tak sedar bahawa dia bukanlah yg terbaik utk kite...ade byk sebab...Maybe Allah dah beri petunjuk pade kite...tapi kerana sayang, sume tu kabur di pandangan kite...kite acuh tak acuh dgn ape yg Allah tunjukkan...hati kite terlalu keras utk menerima kenyataan bahawa dia tidak mampu menjadi imam @ makmum kite suatu ari nnt...sume org perlukan kebahagiaan & kegembiraan dsmping org tercinta...tapi,untok menjage sebuah kbahgiaan itu terlalu berat dan bukan mudah tugasnya...perlukan kesetiaan yg tinggi, prsediaan dr segi mental, sggup mghdapi dugaan bersame dan saling menjadi tulang blakang dlm mngecapi kejayaan...ade org yg bertunang 2 3 taun...tp akhirnye putos juge...itu slah 1 sbb knape susah brtemu jodoh...bile hati kite kuat mengatakan bahawa dia adelah yg terbaik utk kite, ape nak tunggu lg...cepat2 lah kawen :) perkahwinan itu suatu yg indah...Nenek lihat ini berdasarkan khidupan Mama n Ayah Nenek..hanye orang yg betol2 mnjage hbungan mereka sahaja yg mampu mengecapi nikmat sbuah prkahwinan :) Nenek stuju dgn ape yg cucu cube bincangkan dlm entry di atas :) at least, ramai di antare kite yg sedar bahawe bukan sbnarnye utk bertemu jodoh...cume kite perlu perbaiki diri sendiri :):):) maaf Nenek membebel pjg di sini :) teroskan menulis :) slam dari Teluk Intan :):)

bersama kak Es said...

rugi kalau dilambat2 kan.
perkahwinan tu gedung pahala :)

wawamagic said...

entry yang menarik. dan dialog yg buat saya gelak sampai x mampu nk ckp.

[sutera kasih] said...

best entri tok..kmk mok share di fb personal & fg blog ! ^__^

cik aja said...

dlu pernah bercinta. tapi dia blah macam tu je. dah 5 tahun kott..serik

Gadis Kecil said...

ramai kawan yg berlum temu jodoh. nak bg tips ni lah. hihi

dtg dari blog tia
mai singgah sini + follow !

azah87 said...

aLaaa..kin risau lak pas baca entry nih..hidup x seimbang tu yg x best tu..huhu..go2 jia you 4 myself..ahaha..

Eera Shera said...

smoga bertemu jodoh yg baik..

salam kenal.bru follow cni

Anonymous said...

Ya, mungkin karena itu

Anonymous said...

erm..sy sgt2 bmasalh dlm mcari jdoh..sy seorang guru...tggi 174cm..n ssy ssh nk cri lalaki tggi lbh kurang sy n keje sama level dgn sy...mohon bntuan