Tuesday, September 14, 2010

Raya Si Perantau : Suasana 1 Syawal Di Egypt

Assalamualaikum dan salam mesra. semoga ceria selalu di hari raya. pehh.. masih dalam mode raya lagi ni. saya raya sebulan penuh. hehe.. tapi puasa 6 jangan lupa ea. walaupun raya sudah mencecah hari kelima, saya masih belum dapat duit raya. sadisnya..

Gambar pagi raya, lepas makan-makan. kenyang giler..

Hari ni nak berkongsi suasana pagi raya di Egypt. orang lain tengah syok beraya dengan family tersayang, si perantau macam saya ni hanya dapat mendengar dan baca kisah-kisah best beraya di kampung. apa pun, raya tetap raya..

Ini rakaman sebelum sembahyang raya. bunyi takbir raya agak lain sedikit dari takbir raya kita di Malaysia. tapi kalimah yang disebut tu sama.. alunan je lain. apa yang menakjubkan, orang sangatlah ramai. penuh sesak dengan umat manusia..



Kawasan tempat solat sunat hari raya ni sebenarnya kawasan untuk menjual kereta yang dibuka pada hari Jumaat dan Ahad. hari jumaat la yang paling crowded. orang berpusu-pusu bawak kereta ke sini untuk dijual. kebiasaannya kereta terpakai. kalau hari jumaat dan ahad, penuh dengan kereta. hari raya pulak, kawasan ni akan penuh dengan manusia..

Uniknya, kita boleh tengok pelbagai bangsa di dunia berkumpul kat kawasan ni time hari raya. mungkin juga sebab kawasan ni menjadi tempat kediaman pelajar dari seluruh pelusuk dunia. Malaysian Student's Complex yang menempatkan asrama pelajar Pahang, Selangor, Terengganu, Kedah dan Sarawak pun tak jauh dari sini. berjalan kurang 5 minit dah sampai.

Kat bawah ni plak suasana selepas sembahyang raya..



Solat sunat hari raya diimamkan oleh imam dari masjid As-Syarbini. kalau tengok kat rakaman atas ni, nampak menara masjid As-Syarbini (minit 0.10). kalau nak dapat tempat kat dalam masjid tu mybe kena datang sebelum subuh kot. saya datang lepas subuh, dapat lah tempat kat luar masjid.

Sembahyang raya kat sini agak awal.. 7.30 pagi (12.30 tengahari waktu Malaysia). lebih kurang sejam setengah lepas subuh.

Belakang tu tempat solat perempuan, sebab crowded sangat, keadaan macam bercampur plak. sampai imam masjid tegur guna pembesar suara sebab orang-orang ni bercampur laki perempuan. huhu..

Banyak kali jugak beraya kat sini, termasuk raya korban. hari raya korban pun sama jugak macam ni lah keadaannya.. sesak dengan umat manusia. takjub tengok orang ramai. macam-macam perangai. para gadis-gadis pun ramai. hehe..


Buat ke sekian kalinya saya ucapkan.. Selamat Hari Raya~~ ^^


Nota Kaki :
Musim raya ni macam agak sunyi dunia blogging. huhu..

70 comments:

kata kila said...

asada!raya mana pun sama je kan.janji ingat sedara mara kat msia :P

GaDiS KaMpUnG sEpArA BaNdAr said...

nak duit raya?

meh nak kasi duit raya

hehe

Farah said...

Alala , kesiannya tak dapat duit raya . Takpe la . Dah tua kan . Haha :D

Selamat hari raya

cik jari said...

erk...knp aku rase,entry nih cam bernada sayu je??

baju lak seragam hitam...

selamat hari raya...maaf zahir batin...

~alhamdulillah,masih dpt duit raya~

yott said...

apa juadah hari raya di kalangan 0rg egypt..

Cik Moon said...

selamat hari raya..cik moon pun xdpt duit raya gak..huhu..nak wat camne..umur makin meningkat..

FzaIbrahim said...

slamat hari raya ya!! :)

Hali3isa a.k.a L3ha : SSA said...

Salam Aidilfitri ~ hehe. Sama gak. tak dapat pown duit raya2. agak2nya muka dha hilang muka chumil budak2 kot~ hehehe.

Ahmad Hidayat said...

Ade rendang kambing gurun x kat sana?

al-lavendari said...

Salam.

selamat hari raya di perantauan. segala pengalaman itu akan menjadi memori indah bila kembali ke tanah air kelak.

tapi kenapa raya ni tak balik Malaysia?

ciK LyndaWawa igUana said...

siaan juak kitak beraya di perantauan......
selamat hari raya...

zai said...

lum dapat duit raya ek asada, takpe nuff bagi duit raya tebal punya kat kamo.

selamat hari raya

Katak Gomok Sulie said...

salam..salam lebaran. sungguh ramai org berkumpul bersolat hari raya.fresh air lagie....hehe......

miss lolly a.k.a luvfareda said...

hie perantau,

selamat hari raye :D

era_zierah said...

mesti best kan dapt raye kat oversea?
hehehe..
tp ape2 pon, raya kat ngara sndiri gak yg best,,,;)

era_zierah said...

mesti best kan dapt raye kat oversea?
hehehe..
tp ape2 pon, raya kat ngara sndiri gak yg best,,,;)

era_zierah said...

mesti best kan dapt raye kat oversea?
hehehe..
tp ape2 pon, raya kat ngara sndiri gak yg best,,,;)

sizuka[Izzati] said...

ohoho.lain betul dgn NZ.surau kitorang kecik nk dibandingkan dgn dkt sana.tapi still ramai yg dtg wlaupun tpaksa bersempit2.selamat hari raya geng perantau:)

Nurul Zaty said...

owh beraya di prantauan ek asada??

selamat hari raya asada!

ribena.illina said...

bes gak sebab dapt merase beraye tempat orang kan. macam ragam ade. huuu~


semua sunyi blogging sbb ramai duk busy raye lagi. hehehe~

Jannah. said...

hurmmm.boleh tahan!

Jannah. said...

hurmmm.boleh tahan!

Anis izyan Abd Rahman said...

wow~
ala..tak der rezeki nak beraye kat kg..
insyaAllah tahun lain ade...
hehe

.s.o.f.i.a. said...

aku bukan nak ganggu emosi ko... tapi aku cuma nak bagtau RAYA KAT MALAYSIA BEST GILER!!!!!!!!!!!!!!!!! he he......

sHaiRA haIFA said...

lau raya kat msia nie mst dpt duit raya..slagi msh bljr komperm dpt..

rhapsody LiN said...

selamat hari raya maaf zahir batin bro ;)

SweetyMui2 said...

waaah...ramainya smbhyang :)
slamat hri raya :)

maCy said...

musim raya ni ada sorang blogger asek update je. haha

shaye said...

asada, slamat hari raya ;)

M a W a D D a H said...

sian die xdpt duit raye...

adah masih dapat duit raya lagi...lalala

kusut said...

itu.. macam.. lautan umat islam. best nye

kat sini satu masjid kecik penuh sampai luar pun dah rase gembira sebab dapat bersama ramai muslim.

Madam Sooyaree said...

salam hari raya! harap2 tiap tahun ku dapat balik beraya, hehehe

Ery Farieha said...

pengalaman tu beraya di perantauan

kan?

=)

miss faten said...

BESTlah beraya kat perantauan, serious sumpah best!! Banyak pengalaman dapat ditimba -__- Selain itu, kalau dah selama kita hidup beraya di Msia pun tak best jugak. Hoho. Sebab suasana sama jep :>

By the way, saya lebih suka takbir kat negara kita, lebih syahdu, barangkali :)

Red Ribbon Boutique said...

1st pic tu photoshop ke? mcm...
neway, selamat raya... maaf zahir batin... :)

Latifah said...

owhhh masih belum dapat duit raya ye...
siannye. xmo sedih2 ye.
meh datang rumah, leh bagi duit raya. ngeeee.
alhamdulillah puasa 6 ada lagi 2 hari untuk disempurnakan, lepas tu baru leh beraya sakan. yeay...

~Selamat hari raya~

bestnya dapat rasa raya kat perantauan =)

harap2 tahun depan Abah mau bagi duit raya lagi.. heheheh

luahfikiran said...

SALAM,
SELAMAT HARI RAYA DI PERANTAUAN. MENARIK BILA TENGOK GAMBAR2 . LF TAK PERNAH SAMPAI KE EGYPT. DI SANA, MUSIM PERAYAAN HARI RAYA NI BERAPA LAMA?

nizam omar said...

salam air mata kerinduan buat tuan penulis, sabar lah menghadapi cobaan menuntut ilmu ye,apasal yang banyak komen ni perempuan ni..lelaki semelayar kamu ni..heheh,peace no war.Dasyart betul semangat orang islam kat sana kan.kat malaysia ramai jugak.ramai yang semyg kat rumah..heheh

MieZa said...

holloh-holloh sedih die tak dapat duit raya ye...hee~

raya kat mana-mana sama je yang besa nya family tersayang disisi...

at least asada dapat pengalaman di perantauan =)

Kimmy Ai said...

solat aidilfitri kat Suq Sayyarat ke???

;)

AiDa AzRyN said...

lor.. siannye dia... bila nak balik malaysia ni?

♥ Funna ♥ said...

wow!!great!!!ramai gile yg p sunat aidilfitri..bes x raya kt egypt??

elmo blurb said...

seronoknye dapat beraya dekat egypt!
ramai pulak orang tuh. ~.~

♥ p a A n i ♥ said...

selamat hari raye!!!!

Mummy Nana said...

Salam...
wow kagumnya tengok.. xpe.. akak pun dah 10 tahun raya diperantauan... mmg xsama tapi pengalaman mengajar kita erti kehidupan.. alamak.. mmg terasa macam makcik pulak.. heheh Selamat Hari Raya Aidilfitri...

Che Kechik said...

selamat hari raya enchek perantau! =)

[z@ck] said...

nice info bro..keep on blogging ya..seronok la ko kat sana.makanan halal banyak kan.

*cimOt* said...

dpt experince yg org laen blom tentu ada..

selamat ari rayer henchik perantau..

koshary said...

teringat masa raya 2008 ritu, solat raya dekat hayyu 'asyir ramai ramai siap ada live telecast. hehe.

selamaht haru raya bro,
kullu sanah enta toyyib!

Cik Ayen said...

salam Eidul Fitri buat perantau :)

✿ YaYa ✿ said...

salam aidilfitri.. jgn sdeh2 wlaupun x dpt raya ngan famili.. ok.?? =)

Ezao' Edogawa said...

best sgt lahh raya di egypt ni!
teringinn sekali mahu ke sana! merasai perbezaan dr mlysia!

Cik Liz a.k.a Leza said...

waaaa sonoknyer beraya kat sana...selamat hari raya

echah mashuri said...

kalo echah baoleh basah lencun baju rya xdpt raya kt kmpg..hhihih

♥-- emieysandra --♥ said...

singgah ni nk gitahu, emiey dapat duit raya..jeles x?huhu

10hengget, yeay!
~_^

FIFIEY LYCHEE MARATION said...

selamat hari raya..wah, fifiey late la wish...sorry yep, cuz bru sempat ber'blogwalking'..anyway, have fun there!!!!

Tomato Gurl's Life said...

asada...selamat hari raya!!teringin nak raya kat perantauan gak..lalala~

Tomato Gurl's Life said...

asada...selamat hari raya!!teringin nak raya kat perantauan gak..lalala~

☺[ai][sUmi]☺Chan said...

selamat hari raya :)

Eyriqazz said...

teringat detik beraya di UK dulu..

P/s :Dijemput join my latest contest "My Raya Moments" kalau free...

Raja Fiqri Fauwaz said...

singgah tengah berjalan-jalan ke blog geng2 100penulis..

♥ ♥ ♥ ctiey ♥ ♥ ♥ said...

best ape beraye kt tmpt org,
bile lg nk rase ann..=)

sudi2 la jenguk ke blog i ye..
tq!

http://www.owlkieranaa.blogspot.com

Qu azniza ;) said...

uiihhh.. pgalaman indah nii..
bkan sume org dapat ann

h A n Y S said...

yeap, raya tetap raya,
nama pon perantau..so kena terima lah beraya tanpa family..
:)

N2kU said...

tkpe dude ,enjoy your moment there.
Balik nnti , sembang ngan family satu malam pun tak habis...


btw.
Salamat Hari Raya, dan nice to know you..

nursarah said...

my sister beraya kat Mansurah. tapi aray berdua je ngan housemate sebab yg lainnya semua balik mAlaysia.

btw. selamat hari raya to asada. lama tak singgah sini. =)

sweetie2010.blogspot said...

Salam,

Selamat berhari Raya di perantauan Asada.Kenangan yang pasti manis beraya dinegara orang dan merasai sendiri sambutannya.Walau dimana jua kita berada bumi Malaysia tetap dihati.

muchang said...

bestnya duk egypt boleh pegi smayang raya :)
duk france diorg tak kesah pun eid il fitri, ari raya ade klas hehe

hasrul hassan said...

Selamat Hari Rayaa ... meh makan ketupat meh meh ....

hasrulhassan.blogspot.com

@ien_R@z said...

bulan syawal belum habis.. walaupun terlambat.. still nk ucap

"selamat hari raya" hehehe