Sunday, September 26, 2010

Koleksi Gambar Sopan Santun Beraya

Assalamualaikum dan salam mesra. semoga sihat dengan penuh ceria di mana jua berada. yeah! masing-masing sudah sibuk dengan kerja, sudah berlambak dengan assigment. tak terkecuali aku yang sedang membizikan diri sampai blog ni bukan tahap bersawang je, malah lebih super dahsyat dari tu.

Masih syok beraya? aku call rumah dua hari lepas, kat kampung orang masih buat open house raya di mana-mana. adeh.. betul sangatlah tu, aku kalau kat Malaysia, selagi tak habis Syawal, selagi tu masih raya! cuti dah habis pun masih boleh beraya.. balik je kerja, sambung beraya. entah mana datangnya semangat makan yang tak reti nak surut.

Ahh.. bak kata orang tua-tua, usah di kenang benda yang takde. hahaha.. kat Egypt dah habis dah raya. yang tinggal hanya gambar-gambar saja.. kali ni nak kongsi koleksi gambar raya 1431 H.

Tahun ni lebih sikit meriahnya dari tahun lepas. tahun lepas kitorang berlapan je raya bersama kat sini. masak untuk makan-makan raya pertama je. raya kedua dah pergi main bowling. tapi tahun ni agak ramai, 17 orang.. terasa jugak meriahnya..

Gambar pertama di pagi 1 Syawal.. berjalan kaki ke tempat sembahyang raya di Suq Sayyarat. time ni masih lengang, belum ramai orang. tempat sembahyang ni tak jauh dari kompleks kediaman pelajar Malaysia.

Suasana selepas sembahyang raya.. penuh dengan umat manusia.. setiap tahun, kawasan tempat menjual kereta ni akan dibuka untuk menunaikan sembahyang sunat hari raya. (nak tengok video sebelum dan selepas sembahyang raya, ada kat post sebelum ni.)

Kami Satria Jubah Hitam!! hehe.. gambar balik dari sembahyang raya. takde baju raya tahun ni. guna baju tahun lepas-lepas punya.. duit raya pun takde! adeh.. sadisnya..

Gambar ni mesti ada setiap tahun. ambik gambar ngan adik kat bawah bangunan Asrama Kenyalang. bila dibandingkan dengan gambar-gambar sebelum ni, cam sama je.. hahaha

Raya pertama ada makan-makan lepas sembahyang raya. tapi takde gambar best nak dikongsi. makan-makan dengan kenyangnya, lepas tu tak larat nak bangun..

Malam raya kedua kitorang buat BBQ ikan. dah selalu sangat ayam, terus tahun ni tukar jadi ikan.. layan jugak..

Sementara tunggu bakar ikan, duduk melayan makan biskut raya.. tak banyak pun. sebab yang membuatnya ada dua orang je! yang lain tukang makan. lalala~

Ok.. gambar ni memang saja nak tunjuk. jejaka yang penuh dengan kasih sayang. hahaha.. naikkan saham bakal suami mithali

Menu simple je. nasik ngan ikan. pastu buah anggur, air berbotol-botol. ikan banyak giler.. tapi orang sopan santun cam saya, cukup lah dengan sekor ikan dan sepinggan nasik. tapi sekarang rasa rugi lak tak makan banyak hari tu.

Raya ketiga adik aku dengan housemate-nya buat open house(berdua je). heh.. pasal makan-makan free ni usah disebut, pasti nakkk memanjang.. ni para jejaka yang sakan beraya. (aku takde dalam gambar.. jangan di cari.)

Ni la biskut-biskut raya diorang berdua tu buat.. boleh jugak menaikkan suasana raya dengan biskut ni. aku suka cheese cake hari tu. entah la.. nak panggil kek ke biskut ea? hahaha..

Menu open house rendang ayam, mee jawa, nasi impit & kuah kacang. jangan tanya mana ketupat, mana lemang okeh. walaupun macam tu, semua sedap! maklum saja free.. sayangnya hanya sempat makan sikit je rendang ayam. cepat giler habis..

Tengok.. penuh sopan santun dak ni ambik makanan. sape la dak sopan ni ea..

Gambar yang paling aku suka sebab aku senyum dengan sempurnanya. hehe.. jejaka baju purple tu blogger jugak, tapi sudah berpunya..

Gambar ramai-ramai Hari Raya Aidilfitri 1431 H.. kalau bukan hari raya susah nak tengok semua ni pakai baju melayu dengan samping. kepada yang tengah cari calon suami, semua yang di dalam gambar ni bujang. cuma tak pasti single ataupun tidak. yang confirm-nya.. jejaka berbaju hijau (tiga dari kanan) masih single. hehehe..

Ini entry raya ke entry mempromosikan bakal suami? hahaha.. layan jer la..

Begitulah sambutan raya para perantau macam kami ni. takde lah semeriah sambutan raya di Malaysia. walau apa pun.. raya tetap raya di mana pun kita berada. yang penting, puasa enam jangan tak habis pulak. karang dah syok sangat pergi open house di sana sini, puasa enam bulan Syawal tak cukup. rugi tu..


Nota kaki :
Saya menyusun 10 jari memohon ampun dan maaf andai ada silap dan salah sepanjang berblogging ni. mohon maaf jugak sebab lama giler tak update blog.. sampai ada yang kasi ingat kat FB suh update blog. hihi..

Selamat Hari Raya.. err.. ada lagi kan?

84 comments:

f_aRa_aINa989 said...

haaa...br dapat baca hasil nukilan asada(ayat cam poyo)
:p
haha....papepun...selamat hari raya..maaf zahir batin..=)

p/s: suami mithali tu x leh blah..=p

miszlullaby said...

asada,nk sket ikan bakar tu.hihi

di sebalik wajahku.. said...

salam..
hahahaha..budak tu mcm takut je duk ngan awak.. ^^,

M a W a D D a H said...

hahahaha...

asada..kate xder yang hensem..huhh..ade je ramai yg hensem tue...:p

*kim slm baju belang2...ekekekeke...

d_LA said...

wahhhh meriahnye..suke suke :D

ain fathihah said...

asada promote diri. haha. ops ni yg rasa nak jatuh cinta kat jejaka penyayang yg pegang baby tuh

~Nani3@InTaN~ said...

mcm best jek raye... dpt gak merasa cmne raya kt tmpt org...:)

slmt hr raye!~~

Latifah said...

owh... beraya sakan kat sana ye.
patutlah senyap je tak update blog.
heheheh...
ni dah selesai puasa 6 ke belum? =)

iqbalsyarie said...

Nice bro :)
moga sentiasa dalam kebaikan.

Entry Baru:
-Yelah,saya ni orang asing...
-Ulama Politik ?

SweetyMui2 said...

haha.tetak2 jak kmk baca..ya nang promote dirik abis la.tabah juak ktk oww raya xbalit umah.mun kmk dah homesick jak lah..huuu

si conget berbicara said...

ny entry 2 dlm 1...
main dy..promote suami mithali..sampingan dy bru cter sal cara beraya di perantauan..hehe

peace!!no war..JJ..:)(:

Fina Sophie said...

eh how cute :) sy peminat muka awak, leh?? hahaha.

asada, awak sbut pasal cheese cake, tiba2 meroyan nak cheese cake dah ni. peh.

AiDa AzRyN said...

asada tlg smpkan salam kat guy yang pakai baju hijo muda tu.. ngeeeeee~~ ;P

Anis izyan Abd Rahman said...

seronok gile smyang ramai2 macam tuh
huuuu~

DaRa MaNiskU said...

haha..kesempatan da jk..
mala mdh sopan santun..haha nasib bukan lemah lintuk..

selamat hari raya..lepas raya kmk booking bju wana gadong...betul nk ka nama wana ya?

Azza ShanShan said...

Esok dah balik mesia,
mesti rindu beraye kat
perantauan, kan! (:
Good post!

n@jwamz said...

wonderful moments...
salam aidilfitri

♥ shiMawar ♥ said...

wa..nampak le kemithaliannye dlm pic dukung baby tu..mesti ramai dara2 mahupun mak dara yg tertawan dgn pic sebegitu..awww.. ;)

amirah said...

rambang mata tgok para jejaka di sini...
macam teruna melayu terakir...hek2

Khadijah Nas said...

Meriah juga raya di rantauan.

eliana_adnand said...

wah.. gambar raya mmg sopan habess..
sesuai laa nga tajok entry kan.. hehe.. :)

Sofia said...

aishh.. mmg gambo2 kamu sume nye sopan2 belaka..
nape sume kaum hawa yg mengomen ni/ waaaa... ada tarikan disitu ye.. cop kamu dl utk jd adik ipar ak.. hehehe

ciK LyndaWawa igUana said...

adik ka ehem2 ya?
hehehehe..
tapi sume gambar ya nang acak laaa....

no 1! hehehe

M a W a D D a H said...

oh ya..yang kasi ingat update blog tu sapekah??? hahaha

Tomato Gurl's Life said...

berjuruhnye budak asada ni..anak sapolah??kui3..wah adik pn blaja kat sana gak ek..mmg adik beradik pandai la ni..good!belajar rajin2 ye...huhu

ASaDa RyutaRo said...

@f_aRa_aINa989 :
hehe.. lama giler kan duk senyap xde entry. kali ni akan ku try berentry sajor.. tp, entah dpt ke tidak.

ada ciri2 suami mithali kan? hihi..

ASaDa RyutaRo said...

miszlullaby :
sayangnya.. ikan2 bakar tu semua dh hbs.. ngee =P

ASaDa RyutaRo said...

di sebalik wajahku.. :
manade takut. mlm tu dia siap gelak2 suka lg bila abg macho nk bawak. hahaha..

ASaDa RyutaRo said...

MaWaDDaH :
hahaha.. bila nyer asada kata xde yg hensem? hbs.. mana nk letak asada ni? =P

ASaDa RyutaRo said...

d_LA :
ngee.. tp xde la semeriah beraya kat malaysia kan..

ASaDa RyutaRo said...

ain fathihah :
haaa.. ain, taknak hantar email permohonan kat jejaka tu ke? hahaha..

*bukan promote, tp naikkan saham =P

ASaDa RyutaRo said...

~Nani3@InTaN~ :
hee.. Selamat Hari Raya~~ agak best la. ada la jugak sambutan daripada senyap sunyi. =P

ASaDa RyutaRo said...

Latifah :
adeh.. senyap sunyi bukan sbb raya. tapi otak tengah tepu x tau nak taip apa..

err.. raya ada jugak la sikit =P

ASaDa RyutaRo said...

iqbalsyarie :
amiin.. tenkiu..


SweetyMui2 :
hahaha.. mesti tabah. yeah! x macho la mun x tabah :P

**menaitkan saham.. =P

ASaDa RyutaRo said...

si conget berbicara :
hee.. ni bukan promote. saja nak naikkan saham. hahaha.. ada ciri2 suami mithali kan? =P

peace!!

ASaDa RyutaRo said...

Fina Sophie :
pehh.. ada peminat rupanya. hahaha.. tenkiu.. tenkiu..

nak cheese cake? leh order.. byr sendiri. =P

ASaDa RyutaRo said...

AiDa AzRyN :
err.. hijau muda? cam sy je.. hahaha..


Aniz izyan Abd Rahman :
wollah.. best gak tu. kat Malaysia pun ramai jugak an.. =)

ASaDa RyutaRo said...

Dara MaNiskU :
lemah lintuk ya bukan kmk, ya dah kategori obor2. hahaha..

warna gadong ya kaler purple nak? err..

ASaDa RyutaRo said...

Azza ShanShan :
hurmm.. rasanya macam tu la nti. kena ambik jugak feel raya kat sini. hihi.. tenkiu.. =)

ASaDa RyutaRo said...

n@jwamz :
ngee~ Salam Aidilfitri =)
agak meriah la kali ni. hihi..


shiMawar :
kan.. kan.. nampak ciri2 suami mithali kan. hahaha.. ;)

ASaDa RyutaRo said...

amirah :
kalau rambang mata, kena guna spek. =P tapi mesti yg baju hijau yg paling menyerlah kan. lalala~

ASaDa RyutaRo said...

Khadijah Nas :
kali ni agak meriah la sebab ramai. klu sikit yg tinggal.. cam raya sensorang jdnya.. huhu..


eliana_adnand :
haha.. semua gambar sopan santun.. jejaka sopan santun seMalaysia =P

ASaDa RyutaRo said...

Sofia :
wah.. dah ada yg mengecop utk jd adik ipar la.. iye ke ada adik ni? err..

ASaDa RyutaRo said...

ciK LyndaWawa iguana :
adik menar ya.. hahaha..
tenkiu.. gambar kacak ka org dalam gambar yg kacak? =P

ASaDa RyutaRo said...

MaWaDDaH :
iyer la.. salah seorangnya adalah Adah.. tenkiu.. =P

ASaDa RyutaRo said...

Tomato Gurl's Life :
berjuruh?? apa makna berjuruh? err..

alhamdulillah.. ada rezeki nk study sini ;P

M a W a D D a H said...

hahahaha..eleh..xmo ngaku..wahahaha...

asada nak letak kat mane ea..letak kat tepi dah la...hahaha..:p

PUPUT said...

sangat sopan santun sehingga mjadi rebutan makcik2 nak wat menantu..^_^

Cik Jari said...

heeee...cam sedey je raya kat perantauan...ta jadi la nk g jauh2...


yeah...selamat ari raya

Asyraf Hamasaki said...

hehehe muka budak tu tersiksa je wess :-)

.s.o.f.i.a. said...

pergh!!!! meriah!!!!
tapi lagi best raya kat malaysia, ada kuih baaaaaaaaaaaaaaaaanyak!!! ada lemang ketupat rendang............. ada lontong................ dan ada family.............. ha ha.....
(ayat provoke saja nak bagi jeles)

ciK LyndaWawa igUana said...

kim salam ngan semua org yang hansem sia..hehehe..
sama study ngan adikka?
kim salam ngan nya juak..=)

saya_arief said...

fuh..beraye di perantauan...
;D

kusut said...

panjang cuti raya. patut le blog senyap je hehe. fuh tengok gamba makanan ni buat aku lapa lauk raya balik. ish.. weekend ni nk pegi beli ketupat instant dgn paste rendang la. sambut raya lagi sekali :P

d_tieah said...

Wah2..
Bukan main g owh..
Raya d egypt..

FIFIEY LYCHEE MARATION said...

salam n hye mr.asada:)

based on ur stories and pictures, i can imagine how was the raya celebration there...tp tak semeriah malaysia bukan? overall, pengalaman berharga u dapat untuk dijadikan bhn cerita buat anak cucu esok2:))

take care n goodluck d sna.

Fatin Aliyya said...

wah wah meriahnya:)

selamat hari raya

suak gmbr yg kau pegang baby tue.haha ciri2 bapa terserlah dgn jayanyer.haha

¶A.K.I¶ said...

tak wish slmt hari rye lg kat asada...
ke dah?
aki lupa laa sbb sbok sgt..
maaf lambt sggah ye asada

amira said...

sedapnye.. ikan bakar tu.. sakan dia beraya,,, puasa enam habis dah eh.. hehe..opsss

Luqman Al- Hakim Bin Foaad said...

assalam.
oke la tu ade gak mood beraye even berade di rantauan kan.
huhuhu.
:)

zuana said...

yer... sy cuma nmpk yg berbaju hijau n purple dukung budak... ahahagaha =)
ceria2 selalu yaa.. belajar molek2 ehehee

[noriza] said...

bukan main banyak lagi gambar yang sungguh sopan itu :P lepas ni saham meningkat mendadak..hehe

-telordibasuh- said...

asada kamu stady kat al azhar ke?..

luahfikiran said...

SALAM,
MEMANG GAMBAR SOPAN2 SEMUANYA. BAGUS TU ! KALAU DAH BERKUMPUL RAMAI, TIDAKLAH SANGAT TERASA JAUH DI PERANTAUAN. SELAMAT MAJU JAYA

Papa Hero said...

SERONOK TGK KO BERAYA DI PERANTAUAN....SISIPKAN SEGALA KENANGAN SEMENTARA MASIH ADA HAYATMU...

kopimacy said...

bapaknya asada~
patut gambar tu macam muke penyayang tapi cam poyo je lak bile tengok balik. haha

kopimacy said...

bapaknya asada~
patut gambar tu macam muke penyayang tapi cam poyo je lak bile tengok balik. haha

♥ p a A n i ♥ said...

tak sbr nk timang baby ke?? hahaha..

Ery Farieha said...

feewwiiitt!!

zulaikha said...

hye..

wahhh.. penuh nya blog ni!! penuh dengan kasih sayang. hahaha.

bagus2. ada gaya bapak orang. cuma perlu banyak practice lagi..

zahidah dihaz said...

amboi, sopannya....boleh jadi calon menantu tok..hahahahaha

Fiq said...

apsal geng songkok tinggi lak nieh..

aisehh..

nizam omar said...

salam kunjungan kengkawan lama, amboi..macam best je beraya kat sana. Macam tak sedih je beraya kat perantauan.hehehe...saya dah jawab pertanyaan awak kat blog saya..

Lelord said...

ekekekeke thn depan meh datang doha mkn2 umah akak lak

~ ReD ~ said...

heee...smartnya jejaka dlm 1st pic tu :p

Makanan Aka-Ala Fear Factor [Asia]. Ada Beranikah Anda Makan?

NICK IRFAN said...

perghh! asrada! best giler raya ko aku rsaya ni sunyi je... eh! ko ada kat mne skrg ni bkn kt malaysia ke?

@ien_R@z said...

meriah gak ek sambut raya kt sana.. hehe..

qellissa said...

selamat hari raya asada..wah hensemnya pakai baju melayu..ala2 sopan gitu..nasib ai xde adik pompuan ...hihihi

Sophie Al-yahya said...

at least dpt merasa beraya di perantauan.. =)

hajrun said...

pun boleh laa baru masuk 24 Syawal kira raya lagi la tuh.. raya kan sebulan apa nak kesahh

NuR 'aQiLaH said...

suka pic bakal suami mithali itu haha!

p/s: budak tu mcm x bekaseh syg jer..huhu

miss hav0c said...

kem salam kat jambang hang..

Nur Hawa Mohd Zin said...

maaf lah tanya sebab tak tahu...awak study sana atau mmg tinggal sana?

Anonymous said...

salam..bru bc..meriah juga yer wlaupun rye kt perantauan..