Monday, August 30, 2010

Kalau Buat Ni, Sia-Sia Je..

Assalamualaikum dan salam mesra.. semoga kita sentiasa berada dalam lindungan rahmat Allah SWT. kepada yang masih berada dalam musibah, semoga bersabar dan berusaha untuk terus bangkit daripada segala dugaan-Nya..

Wollah.. semalam punya la bersemangat waja tolong menghidupkan balik blog member yang ditinggalkan sepi hampir 2 tahun. dia dah tak ingat password! nasib baik terpampang email kat profile dan dia ingat password email tu, boleh la menggali debu-debu yang dah menebal.
Hasil galian yang mantap kat blog tu, ada satu entry yang membuatkan aku terfikir tentang apa yang telah aku buat sebelum ni. benda yang seriusly nampak sangat simple tetapi pada hakikatnya mempunyai kesan besar yang aku sendiri tak dapat nak bayangkan.

Meh aku kongsikan jugak kat sini untuk sama-sama kita imbas balik, adakah kita pernah terbuat tanpa kita perasan..

Sufyan Ath-Thawri, seorang ulama hadith yang terkemuka, menyatakan bahawa ada sepuluh perkara yang termasuk dalam kategori sia-sia, iaitu:-

1.Lelaki atau wanita yang berdoa untuk dirinya sendiri, tetapi tidak memohon doa untuk ibubapanya dan kaum Muslimin.

2.Orang yang kerapkali membaca Al Quran, tetapi tidak membaca secara tertib sampai seratus ayat tiap-tiap hari. (membaca dengan lintang pukang dan tidak berniat mahu perbaiki bacaan)

3.Lelaki yang masuk ke dalam masjid, kemudian ia keluar kembali dari masjid itu tanpa mengerjakan solat tahiyatul-masjid.

4.Orang yang melewati tanah perkuburan, tetapi tidak mengucapkan salam kepada penghuni-penghuni kubur dan tidak mendoakan keselamatan arwah-arwah mereka.

5.Lelaki yang masuk ke suatu kota pada hari Jumaat, kemudian ia keluar lagi dari kota itu tanpa mengerjakan shalat Jumaat berjemaah.

6.Lelaki atau wanita yang tinggal di suatu lingkungan dengan seorang ulama, tapi dia tidak mempergunakan kesempatan itu untuk menambah ilmu pengetahuan.

7.Dua orang lelaki yang bersahabat, tetapi mereka tidak saling menanyakan tentang keadaan masing-masing dan keluarganya.

8.Lelaki yang mengundang seseorang menjadi tetamunya, tetapi tidak diacuhkan dan tidak dilayani tetamunya itu.

9.Pemuda yang menjadikan zaman mudanya berlalu begitu saja tanpa memanfaatkan waktu yang berharga itu untuk menuntut ilmu dan meningkatkan budi pekerti.

10.Orang yang tidak menyedari tetangganya yang merintih lantaran kelaparan, sedang ia sendiri makan kekenyangan di dalam rumahnya.


Pehh.. terkedu sekejap bila lepas baca. semacam ada perkara yang pernah terbuat. alamak.. sia-sia der.. maksud sia-sia kat sini takde dapat faedah! kalau dalam berniaga, melabur juta-juta tapi tak dapat untung..

Jom.. sama-sama berusaha perbaiki amal kita semoga bukan saja diri sendiri yang dapat faedah, malah insan-insan lain di sekeliling kita pun mendapat keuntungan dan manfaat..

Kan rugi kita berkawan, tapi tak bertanya khabar.. tau-tau kawan tu hilang entah ke mana. so saya nak tanya.. kamu yang baca sampai akhir entry ni apa khabar? semoga ceria selalu dengan senyuman.. hehe =)


Nota kaki :
blog member masih dalam pembersihan. boleh saja berkenalan. beliau jejaka kacak tetapi sudah berpunya. saya masih single. hehe.. click sini untuk ke blog tu

mungkin ada yang pernah terbaca kat mana-mana sebelum ni, kalau ada terkurang tu, harap boleh tegur. boleh jugak tambah ilmu.. =)

54 comments:

missSenget said...

nk bkenalan sama kamu...tidak mahu beliau...:p

FaizalSulaiman said...

aku pun terkedu juga.byk benda nak perbaiki diri ni kan..agar tak sia-sia

cik jari said...

no 7 tuh: untuk lelaki je ke?

Miss Kira said...

adeyh...
kena perbaiki diri lagi..

ASaDa RyutaRo said...

miss senget :
hahaha.. jom kenal2.. salam kenal =)


Faizal Sulaiman :
yeah! chaiyok! sama-sama perbaiki diri..

.::WaNiE::. said...

thanks for sharing this.

terus masuk dalam kepala.

ASaDa RyutaRo said...

cik jari :
yang ditulisnya lelaki, maka yang tertaip di sini lelaki. apa pun, ambillah yang baiknya.. jangan bertanya khabar sampai membawa ke mengumpat lak.. ngee =P


Miss Kira :
sama-sama perbaiki.. yeah!

Fiq said...

tamau jadi sia-sia lagi.
kesian jiran blakang umah aku, hari2 aku masak sedap.wakakaka

♥iLe irnadiana♥ said...

Salam..
really nice entry.. :)
Thank for the sharing..
sharing is Daring.. :P

.s.o.f.i.a. said...

terima kasih atas ingatan tersebut.....

nabilah_2908 said...

hmm..betul tu..dlm list ni...ada juga yg sy sering buat...(-_-)

jom ke APA KATA HATI pulak,
WAKTU TIDUR

Fida Faizal said...

salam . wah . ini berguna :)
okay . saya sangat suka gambar itu :)

MOFASAD said...

pandai ko edit gambar yer..

:)

ain nia said...

byk yang sia-sia rupanya -_-"

cik kumbang said...

khabar baik..hihi (^^,)
TQ for sharing...

¶A.K.I¶ said...

macehh share!
kalu tak diingtkn...
kita akan alpa~

|| A r a W a n i || said...

Salam ramadhan..
tgh senyum2 ni..
jawab soklan awk dulu..
org khabar baek, ALHAMDULILLAH..=)
Ahahaha..
Ok2. Thanks sharing yer. Dapat lg ilmu tym blogwalking...

Kimmy said...

khabar baik.. ^^

maCy said...

na kumen ape tadi..adeh

- Cik Norazlina [@tau] Nora - said...

saya baik2 je ASaDa...
[senyum tak abis lagi]
hihihihi

Luqman Al- Hakim Bin Foaad said...

assalam.
terimakasih..
banyak info dpt..
dan banyak yg perlu sy perbaiki..
alhamdulillah dah terbuka mata ape yg sia2..

al-lavendari said...

salam.

saya baca sampai habis. memang saya sendiri pun pernah terbuat perkara yang sia-sia tu. bukan disengajakan tetapi terlupa atau terlalai.

semoga Allah mengampunkan dosa hambanya ini.

Nur Qistina said...

renung-renungkan dan selamat beramal..hehe..

hans said...

aku nak print lah entry nih
pastu bagi dekat jiran atas rumah aku nih

P/S : Kepada Penggemar Telur Ayam! Awas! Hati - Hati Dengan Telur Ayam Palsu!

Keyyah said...

owh rupanya banyak menda yg sia2 telah ku buat...

Aya de Luna said...

ada jugak terbuat perkara yg sia2 tu..thanks for this entry.. :)

kartun tu kiut lah..lukis sendiri ke??

intaneqashut said...

entri kali ni menarik, saya suka ;p

sesungguhnya, kita ini patut bersyukur ats sgla kurniaanNya...byk, tidak terkira ;p...bnda yg kita nmpk remeh itu, kita tinggalkan...sedangkan, klo kita lakukan, besar pahala n fadhilatnya...

mari sama2 lakukan perkara ber'faedah' dan tidak 'sia-sia' =)

-haLi3isa a.k.a L3ha, MY- said...

bila baca entry nie. mcm ada penah terbuat tu~ ish3. gud job! lepas nie nak lupuskan kesalahan tu ler~ hehehe.

Faezah Hannah Al Baj said...

salam kenal..
bagus entry ni. i like!!


http://faezahannahalbaj.blogspot.com

nas said...

nice entri kamu nie...
yelah..mmg rase aku nie cm sia2 jerk sebab g masjid hampir tak pernah buat tahayatul masjid....
ramai kawan2 aku yang berilmu terutama dr segi agama tapi aku xamek peluang pon..huhu

MieZa said...

saya sihat..kamu apa khabar?

iqbalsyarie said...

Terima kasih berkongsi~
Barakallahu fik~

TERBARU: Kasih kerana Tuhan

ayin~weeweet said...

ha?masih single?ehem2 hahaha

wanshah said...

Salam asada. lama tak jumpa. heheh.. bagus betul incik asada wat amal jariah membersihkan blog sahabat. insyAllah diberkati Allah semua usaha awak. camne puasa raya?.. (sudah 2minggu puasa+lagi 2minggu raya = puasa raya) :P dah beli baju raya ke blm?.. :)

http://wanshah87.blogspot.com

miss hav0c said...

ah ada aku kesah kalau dah berpunya pun..nak ngorat gakss

hazeleyed lady said...

If everybody practices them...life wold be wonderful.

Selamat Hari Merdeka.
Merdeka! Merdka! Merdeka!

hazeleyed lady said...

If everybody practices them...life wold be wonderful.

Selamat Hari Merdeka.
Merdeka! Merdka! Merdeka!

Farah said...

Terima kasih atas perkongsian ini . Saya tahu tak sampai separuh pun sebelum ini (:

mekchu said...

tazkirah w/pun simple tapi bermakna.. dah lama nye mekchu tak singgah sini..

selamat hari kemerdekaan!!!

syahira ariff said...

'Pemuda yang menjadikan zaman mudanya berlalu begitu saja tanpa memanfaatkan waktu yang berharga itu untuk menuntut ilmu dan meningkatkan budi pekerti.'

alamak,terkedu!

munamuni said...

thanx....4 the post

lumut esoklusa said...

comel jugak katun tu asada..
hehe

AiDa AzRyN said...

sempat lagi promote diri sendiri.. :P

♥ shiMawar ♥ said...

insaf sebentar..

wa..dh taip berjela2, baru nk tanya kabar ek..? haha.. :p

kata kila said...

sapuu sapuu..suke katun tu ekekek

kerangRebus said...

haih..byk benda yg diperlakukan sia2 je..hm..kena muhasabah balik neh~~=_=

Solehah said...

benada yang selalu kita terlepas pandang kan.insaf.

amira zakiah said...

kene perbaiki diri sendiri nie....terlalu banyak mende yang sia2

M a W a D D a H said...

saya kabar baik asada...:) senyum2 selalu ye asada..

dah2 la tu buat keje yg tak berfaedah...

*suke tengok kartun yg kiut itu..mcm muka shin chan and the geng je...

s h e e said...

ni kena ambik note ni...sebab ade jugak perkara yg terpenah buat...thanx for the info... =)

zalizalu said...

bagusnyer entry nie.. :P

Tomato Gurl's Life said...

wow santapan rohaniku...lalala~

sweetie2010.blogspot said...

Bagus N3 ni, thanks kita Berkongsi ilmu dan manafaatkan bersama.IsyaAllah bertambah berkat kehidupan kita..

Anonymous said...

ingat memperingati tu bgus...hmm..bru bc..walaupn terlewat sikit..(hehehe..terlewat beberapa bulan..)

peace :D