Tuesday, February 22, 2011

Cukuplah.. Dah Lama Sangat!

Assalamualaikum dan salam mesra. semoga ceria selalu dengan senyuman. hilangkan suram sebarkan senyuman.

Lebih seminggu duduk di kampung mengembangkan badan. nak kata tak buat apa, tipu sangat.. sebab saya bizi dengan kerja menyiapkan sepanduk untuk perarakan sempena Sambutan Maulidur Rasul peringkat negeri Sarawak hari selasa minggu lepas. tiga hari menghadap, hasilnya tak menang jugak. hahaha.. actually sepanduk tu untuk skuad perbarisan kampung.

Sambutan maulidur rasul berlangsung dalam rahmat hujan. belum pun masuk bertanding, sepanduk yang saya buat dah bermandi hujan. nasib baik cat 'pelaka' untuk melukis tak luntur. kesian dengan beberapa sepanduk yang meluntur semasa perarakan. saya tak ikut serta berarak sebab hujan. tambahan tengah letih lepas semalaman tidak tidur menyiapkan sepanduk. lapangan tempat orang ramai berkumpul berada di seberang jalan di depan rumah saja, cukuplah jadi pemerhati perarakan dari tingkat atas rumah. hehe..

Gila lama punya kisah sepanduk ni baru keluar. basi dah kot. hahaha.. layankan aje. cerita kat bawah ni lagi lama! kisah hari pertama sampai dari negara bergolak awal februari lalu.

bergambar sebelum keluar berjumpa wartawan. baju merah tu hafiz AF7!! caye tak?

Pukul 9 pagi, 8 Februari 2011, penerbangan kedua membawa pelajar mesir dari lapangan terbang King Abdul Aziz Jeddah mendarat di Kuala Lumpur International Airport. rombongan kami di sambut bagaikan artis baru menang award! hahaha..

Kumpulan kami seramai 23 orang menginap di Asrama Yayasan Sarawak buat sementara. tiket flight balik ke Kuching dah disediakan oleh Yayasan Sarawak. yang buat senyum sengih-sengih, tiket tu keesokan harinya. alang-alang asrama tu dekat dengan KLCC, nak jugak ambil peluang berjalan-jalan walaupun letih. hehe..

minum air jambu tepi stesen LRT masjid jamek. siapakah gadis comel di belakang sana? siapa mahu menjejaki gadis itu? ;P

Asalnya nak ke mid valley, tapi kitorang cancel sebab masa yang kurang sesuai. time orang balik keje der. tak sanggup den nak berhimpit. kena la cari port lain. dapat pulak berita 'sale hangat' di Sogo and ada orang nak shopping baju untuk balik esok, dah takde baju lain katanya. dahsyat!

Untuk makluman, kitorang yang dihantar balik tu tak boleh bawa banyak barang. setiap sorang hanya boleh bawa 10kg je. tapi.. bila sampai kat cairo airport, ada student bawak barang satu almari!! lagi dahsyat!

makan.. makan.. makan.. salah satu nikmat best kat Malaysia, hampir semua makanan dunia ada! mana tak mengembang kalau balik malaysia.
(gambar : makan sushi dengan artis, hafiz AF7!)

Yang hampehnya hari tu, saya terpaksa masuk toilet RM2 kat KLCC sebab tak tahan dah nak terkencing. uhh!! sape ntah punya idea sediakan toilet yang mahal camtu. mendera sungguh. tapi.. pertama kali dalam sejarah saya masuk toilet ada pelayan. hahaha..


Nota Kaki :
Banyak lagi cerita nak taip sebenarnya. dah lama sangat simpan. tapi kena satu-satu. cukuplah dulu buat pemanas enjin kali ni, vakumkan blog berdebu sebulan. tQ kepada pengunjung yang sudi datang walaupun saya tak update. tQ juga kepada semua followers!

Paling mengharukan bila ramai yang risaukan saya semasa pergolakan di Mesir hari tu. pengalaman tu akan saya ceritakan nanti. best woOo..

88 comments:

Ayuni said...

awk study kt Mesir? sye x tau pun, sowi...

M a W a D D a H said...

akhirnya berupdate jugak...dusshh..dusshhh

f_aRa_aINa989 said...

waaaa....lama giler x komen kt blog ni...


puh3...buang habuk..hehe

CheQ PP JoY said...

alhamdulillah semuanya selamat..kata byk sgt nak cerita, dlm byk2 cite tu, pasal toilet klcc jgk nk tulis ek..hehehe..layan kan aje.. =P

nisyA said...

akhirnye muncul juga.. Syukur.. :)

ASaDa RyutaRo said...

@Ayuni :
ha'ah.. study kat mesir.. hee.. takpe, ok je ;)

IQ = Iez Qis said...

naseb baek selamat..
bila pula pulang ke sana? katanya, kuliah tak lama lagi akan start balik kan?

ASaDa RyutaRo said...

@MaWaDDaH :
haha.. adah rindu la tu. kan? kan? lalala~

ASaDa RyutaRo said...

@f_aRa_aINa989 :
hee.. tQ sudi lagi datang mengomen kat sini.

buang debu tebal nih..

ASaDa RyutaRo said...

@CheQ PP JoY :
alhamdulillah.. selamat di sini. ;P

citer toilet tu sebenarnya sangat geram dan ada seseorang yang perlu dipersalahkan. hahahaha..

ASaDa RyutaRo said...

@nisyA :
hee.. alhamdulillah. sudah muncul lagi ;P

NuNu BeBeH said...

Tahniah diucapkan kepada 'Asada' diatas kejayaan beliau mengupdate blognye!! Heee~~~~

Mak Su said...

genting jugak ek kat mesir tu.... tp seb bek lega kamu dah balik

tp gila mahal lah rm2 nak masuk tandas... ikut duit euro ker?

faRa_diLa said...

woahhh ingatkan dah lupa password. kui3. =p

TunTeja said...

asada!!! macam dah kurusssss.hehehe

Miss Kira said...

bro asada2..nak tanya, nama asada ryutaro tu amek dari cerita jepun ka?

btw..slmt pulang!! :D

fiezah91 said...

hahaha! pertama kali dlm idup ka masuk toilet rm2?ekekeke..

update gik.. cpt2

fiezah91 said...

hahaha! pertama kali dlm idup ka masuk toilet rm2?ekekeke..

update gik.. cpt2

Anonymous said...

sbenarnya msuk tndas mhl tu kire slh sendiri la kan..dh tau ad tnds free..nape pegi gak kat tnds mhl..hahahahaha...

ASaDa RyutaRo said...

@IQ = Iez Qis :
kuliah insyaAllah akan start awal mac ni. tapi skrg kena tunggu apa kata 'Keselamatan Malaysia' plak.

so tak tau bila akan balik ke sana..

ASaDa RyutaRo said...

@NuNu BeBeH :
heee.. tQ.. tQ.. tahniah kepada diri sendiri :P

ASaDa RyutaRo said...

@Mak Su :
huhu.. pengalaman genting yang susah nak dapat.

entah lah. pelik jugak sbb mahal sangat sampai rm2.

NuR 'aQiLaH said...

org kuching? meh melawat cheq kat unimas ni huhu T__T

p/s : patot la ade kenangan kat signboard unimas ;p

ASaDa RyutaRo said...

@faRa_diLa :
hampir lupa tu ada la. nasib baik dapat ingat balik. huhu.. dahsyat!

Armiza said...

yeah....asada dah buat entri baru...
maksudnya...sihat2 & selamat di sana..

aishh...adakah anda org yang kehabisan baju tu tapi menggunakan nama org lain...??
hihihi...=)

ASaDa RyutaRo said...

Tun Teja :
gambar ni dua minggu yang lepas! hahahaha.. kena tengok gambar latest baru tahu cmna perkembangan yang maju tu.

ASaDa RyutaRo said...

@Miss Kira :
nama 'ASaDa' ambik dari nama penuh. dah alang2 sama ngan nama hero Team Medical Dragon. sambunglah dengan RyutaRo.. hehe :P

tQ ;)

ASaDa RyutaRo said...

@fiezah91 :
ya lah tek, 1st time!

heee.. insyaAllah.. mun ada kelapangan, nang akan update selalu ;)

faRa_diLa said...

memang masalah negara ni kalau lupa password. super duper dahsyat kot! ;p

ASaDa RyutaRo said...

@NuR'aQiLaH :
orang kota samarahan sbnrnya. hehe.. hari2 lalu d unimas. :P

ASaDa RyutaRo said...

@Armiza :
yeah.. semakin sihat di sini. ;P

oOh.. orang lain tu. hahaha

ASaDa RyutaRo said...

@faRa_diLa :
tu la.. ntah cmna nak cari pasword klu dah tak ingat semua. nasib baik ingat. insyaAllah ingat sampai bila2. :P

echah mashuri said...

pehhh..hbuk tebal kt sini bro.huhuh...slmt smpai.alhmdulillah:)

- Cik Norazlina [@tau] Nora - said...

salam..
Alhamudillah semuanya selamat..
update juga akhirnya... ingat tak lepas pulang... hehehe...

cepat-cepat cerita kisah di sana yea?
pengalaman yang tak ramai melaluinya.. ^_^

selamat bercuti dan menikmati makanan...[ASaDa memang suka makan sbnrnya] hahahaha

CIK TOM said...

update jgk akhirnya...lama giler cik tom tunggu update dr asada...giler suspen..tp alhamdulillah semua selamat ^_^

Latifah said...

haaacummm...
ish ish... banyak habuk rupanya kat sini... hehe =)
update pun...

shaza said...

alhamdulilah, kamu selamat sudah di malaysia.. balik eyypt tak tahu bile yer??

Cik Mus said...

Alhamdulillah, selamat pulang :)

Luqman Al- Hakim Bin Foaad said...

pergolakkan best woo?
ape daa.
haha.
so dah berape kembang skg ni?

Zaiya said...

eh.. mesir ke??
ingatkn dr mna plak..
best blik mlysia..?
lmbt buat entri.

cikmOt said...

asada....welkam bek...
ingat kisah pasal mesir...ingat kat asada...apa kabarlah asada...
sib baik ada entry baru...

sehat kan???

zella y said...

hahha...sempat lg ko jln2 cr makan erk... heheh...

la.. mmg kat situ ade toilet rm2...tp kat ats ade yg murah...tp slalu nya rmai org...heheheh

Alexandriana Alia said...

banyak kali p klcc tak pernah nak masuk toilet 2rggt tu. walaupun tak tahan mmg sanggup gak cari toilet lain yg free.. 2 rggt tu gila mahal kot..

Cik Dara said...

hafiz AF? phewiittt,nk sign. haha

rm2 byr jamban, nang bukan2 lh.

hazeleyed lady said...

Ass-Salam anakanda..
Buat sepanduk maulidur rasul ya?
That's cool.
Win or loose ...it doesn't matter...you have done your part...and it was Good!

Be happy

cik aryu said...

tudia,tudia baru buat entry,,hehe

welcome back asada ;)

MieZa said...

cepat hapdet, mahu baca =)

syahira ariff said...

tak aci ni
asada balik msia dulu dr sy
hahaha
=p

nur aisya humaira said...

patut laa lame menyepi ye...:)
slamat pagi asad..senyum cni gak..:)

saperakue said...

asada... asada... asada...
hek3 lama x menconteng arang dkt komen ko..

dah lama x hupdate.. rindu =p

Khadijah Nas said...

tak sabar nak dengar cerita pengalaman kamu di negara pergolakan tu (^___^)

sizuka[Izzati] said...

gituh kan asada.2ringgit bleh mkn roti canai kuah banjir kot.kakakaka~

GaDiS KaMpUnG sEpArA BaNdAr said...

2 ringgit??? tudia mahal gila...

kami kat utara ni 3kupang pon dah rasa mahal

Kimmy Ai said...

gila lama x update.. hehehe.. ohh, toilet ada pelayan????? pelik2..

update jgn xupdate.. dah bersawang sgt dah blog ni.. ;D

Si kOtAk HaTi said...

yup...ade toilet kt klcc rm2..
toilet free pn ade tp kt floor laen la..btw...i'm happy that u active berblogging again..hehe

zahidah dihaz said...

lama jak tunggu update kisah orang dari sinun...


New Entry: Keputusan SPM 2010

zulaikha said...

errrmmm.. xtau la nak cakap ape. teruja pun ye coz ada hafiz AF7!!

Btw, hensem la.. haha..

Gula-gula hati said...

errr . betol ke tu hafiz af7 ? :P
*sambil garu2 kepala .

little_teddy said...

ooo...ini rupanya budak asada tu ye.Semua blogger dok sebut sebut nama anda sampaikan jiwa ku meronta nak tau sapa asada nie.Hehehehe.Oklah..dah tau.Layann..Hi..i`m teddy.heheh(merapu dah aku ni)-Papepun selamat tiba ke malaysia...alhamdulillah...selamat..

yusufjalli said...

Ustaz Salam disayangi...

Kenak lah sik msg sampey kat kl. Mun sik dptlah jumpa kat KLCC..huhu. mun ada masa boleh tangga isu nektok..

http://www.utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2011&dt=0222&pub=Utusan_Malaysia&sec=Forum&pg=fo_01.htm

aLya said...

akhirnya mr.asada kembali..welcome home..
tak sabar nak dengar cite2 seterusnya :)

emieysandra said...

hafiz af?iras2 sket je..;P
smntara dok mesia ni, mkn la byk2..itu lah nikmat dok msia, mcm2 jnis mknan yg sodap!

Cik Aien said...

lama menanti en.asada update entry.
Alhamdulillah.. selamat ..

s h e e said...

wahh...balik Malaysia ye...brape lame je?

.:: dieylah :: said...

dah sangka juak mst kitak pun akan terlibat kt mesir ya...nsib selamat ow...alhamdulillah... ^^

yarabbi..mahal lu msuk jamban sia..ish3..

d_LA said...

fuhhhhh, lame betol asada x update..sonok blk kg??HAFIZ AF7??macam bukan jer..hehe

skandaLdariLangit said...

tc..

misz FaTiN said...

akhirnya,,ada gak entry baru dari asada.. best tak balik m'sia?..

al-lavendari said...

salam.

lama awak tak update .. mungkin disebabkan pergolakan itu. hampir saya terlupa nak masuk blog awak hinggalah awak komen kat entri terbaru saya.

syukur awak selamat kembali.

bila pulak jangkanya nak balik sambung belajar ?

* lama saya tak buat main SMS.

~Nanie@InTaN~ said...

cuti kire cuti sem ke eh pelajar2 mesir ni..ape2 pun slmt pulang...

P0polita said...

kami sentiasa support asada! hehe..

Makan malam Dengan Hami Asraff

aliza said...

hai.. biasa la tu, dah nama KLCC tempat yang grandkan mesti la mahal..... tahan tak tahan kena pergi juga.... krang takut pnyakit lain yang datang..
: inspirasicintaku@blog

Catherine- said...

:) makan lah sebelum kamu sakit.
nanti dah sakit semua makanan x rasa makanan.mee kolok pun best...ohh~ rindu mee kolok :p~

syAzAnA said...

asada oh asada. cepat lah apdatee. grrrr

Nida said...

Semoga Mesir kembali tenang dan semoga pelajar-pelajarnya dapat kembali belajar dengan aman... Insya Allah...

p/s: rindu pada tanah air :(

sugar2 kapas strawberry said...

yeke hafiz af7???

Miss Yaty said...

dah lama tak jenguk sini rupenye adasa pun ngh menyepi rupenye..hihi....puas hati tak dpt melepak kat umh??hihi ;)

p/s: mahal gile nak masuk tandas!!!

Ali ridha said...

dah memang cukup lama tu.elok la balik sini.abang sedara aku tahun lepas dah balik.

tot tot kecik said...

salam..


kwn tot pn selamat smpi bulan lepas..smoga pasni xde mslh cmni ag..


alhamdlillah semua selamat..

JIJI YU said...

muehhe..smoga baik2 aja

ira kecik said...

huhuhu...pulang malaysia...x roger2x kt srwk...=p

Dda Ly said...

wawaa seronok nye jenjalan...:) lame lg ke nak abis study tu dik?

meh ke rumah..
~mentor 5~
keep in touch ye..♥♥♥

FIFIEY LYCHEE MARATION said...

asada back after long time tak update any storiess ye... so where hav u been now?

kerangRebus said...

hi!asada..pekehe g toilet 2 hinggit tu...kan ade yg free punye..tp xigt yg level mane nth...hoho...walaupun sy da 100x pigi klcc..masih jugak xhafal toiletfree tu katne..keke

Puan Sue said...

Salam Asada..lama akak tak jenguk ke blog ni..Rupanye Asada nih mbiak Srawak..Pelik sunggoh la..selama ni akak ingat Asada org Klate..

Konpius betul..

So skarang dah balik smula ke Mesir ke..

Slmt menyambung studies...belajar rajin rajin ye..

Raji berkata said...

hahaha tandas tu diperbuat dari emas ker? xD
mahal sgt smpai RM2 per entry o.O

dyg said...

first time g blog ni...
tandas mna la tu yg charge smpai rm2 tuh...hmm...

Miss b said...

kan ade toilet yg free.

nak jgk masuk toilet canggeh tu

kekekeke.

salu kt klcc sy pegi toilet kt food court tu.

selesa. x ramai org. yg penting free! heh