Wednesday, January 13, 2010

Lemas!! tolong.. tolong!!

heh!
aku ni asyik bercerita je..
tapi best pulak aku rasa bercerita ni
dah nama pun blog ni The Story of Life
lantak dengan cerita la gamaknya

kalau letak tajuk busana muslimah..
letak design-design baju muslimah la kan?
heheni la sungai nyer. (tak cerita lagi dah gtau lokasi kejadian.haha..) sungai ni pernah di gemparkan dengan cerita bujang samarahan.. lagenda buaya2 gergasi.. aku ingat lagi masa aku kecik dalam 5-6 tahun camtu ada orang tangkap buaya kat sungai ni.. besar!! xtau la.. aku kecik ke memang buaya tu yang besar.. hahaha

okeh.. aku nak citer..

Aku sememangnya kaki pancing sejak kecik lagi. sekarang je aku tak memancing sebab tak jumpa sungai kat sini. hahaha..

Cerita ni masa aku pegi memancing berdua dengan cousin aku, majied. umur baru 10 tahun kot. jauh jugak rumah majied dari rumah aku. giler kuat aku merayau kecik-kecik dulu. naik basikal lak tu. tak jauh dari belakang rumah majied ni la sungai dalam gambar kat atas.

Kitorang memancing kat jeti. naik atas sampan yang orang tambat kat situ. lama jugak memancing, dalam 2 jam kot. bukan dapat ikan pun. khusyuk memancing tak sedar sampan dah jauh dari tebing sebab air pasang, dalam 6 meter camtu la.

"laa.. nak balik camana ni??" aku tanya majied. aku panik sebenarnya. sungai besar tu..

Tiba-tiba.. ceburrr!! majied selamba je terjun berenang ke tebing. perghh.. tercabar aku beb! dengan rasa macam hebat aku pun terjun jugak! aku confident sebab dah selalu practice kat kolam renang. tapi time tu arus deras. aku hanyut dah!! kail tak tau ke mana. terkapai-kapai aku.. air masin masuk mulut lak tu!

Tuhan masih nak bagi aku hidup.. aku sempat pegang tali orang tambat sampan. majied la yang tarik tali sampan tu selamatkan aku. hahaha.. huh! jantung memang dup dap dup dap kencang beb! sape tak takut.. hanyut saje ok lagi. kalau tiba-tiba muncul pakcik buaya.. rezeki tu..

Lepas kes tu.. ada lagi datang memancing kat situ. tapi kali ni kena hambat ngan mak majied. dia suruh balik. esoknya mak aku tau dah aku pegi memancing kat sungai. kena leter la aku..

Ayat mak aku.. "mun pandey lemas ka. kenak ngap boyak ka. sapa nak carik?" hehe..

subtittle : *kalau lemas ke, kena makan dek buaya ke, sapa nak cari?

Well.. itu semua pengalaman. kalau tak, aku tak merasa la macamana rasa lemas kan? hehe.. rindu nak memancing lagi. last memancing tahun 2008.. lama giler dah.

29 comments:

tirah watif said...

oh?
org sabah meyh?
ke sarawak?
???

ASaDa RyutaRo said...

sarawak mali meyh.. hehe :P

iyllienaz said...

haha..nk try rasa lemas lagi ke??

♠♥♠ayudeadwish♠♥♠ said...

ade ke boya?
jrg nampak yg bebetul kat sungai~
yg kat darat tu ramai la

♠ y.a.n.i.e putrajaya ♠ said...

kak yanie memang fobia bab2 sungai laut nih....dok teringat ada jaws n buaya

kekkekekk

––––•(-•.cik.•-)•–––– said...

hahaha.
ade gak pengalaman lemass.
mmg ase nyawa kat ujung anak tekak da..
hehehe.

zella said...

lemas??
uish..bahaya tu...
sungai tu ade buaya ke??
;)

ASaDa RyutaRo said...

iyllienaz..
xmo dah nak rasa lemas! berpinar mata.. huh!

ASaDa RyutaRo said...

ayudeadwish..
ada je boya... kat mana2 pun ada boya. xleh tahan dlm shopping complex pun ada boya.. peh!

ASaDa RyutaRo said...

yanie..
fobia?? dah penah jumpa jaws ngn boya kat sungai ke? hehe :P

ASaDa RyutaRo said...

cik..
tu la.. nasib baik ada lagi tgh menaip skrg ni.. hehe :P

ASaDa RyutaRo said...

zella..
bukan takat buaya ada.. udang.. ikan ketam.. semua ada.. hahaha

cik EPAL said...

tak pernah lagi g mancing :D

- Mimi - said...

cik asada, ape kate utk mngelakkan lemas..skang ni just pncing kt kolam2 pancing je..selamat dan kebarangkalian utk dpt ikan sgt mnyakin'n..:P

bukan nama sebenar said...

jom mancing udang galah dari atas jambatan kat kuala selangor nih =)

**Bila Comel Jadi Comot** said...

RM 169.90 siap penghantaran PERCUMA ke seluruh Malaysia. Harga market Rm550.00. Kenapa bayar lebih untuk produk yang sama?? Order sekarang!!! Offer terhad!!

bellar0ssa said...

huhu ye kamu sungguh nakal. mcm2 hal dibuatnye.

Amirah Rashid said...

waa, nasib baik xde ape2 jd :)
ttbe t'igt ade 1kali tu
pegi memancing dkt rmh nenek sdara
pancing tu plak ade 1 je
so, berebut la dgn abg
dye xbg
so, kite tolak dye dlm sungai tu
haha
gila kejam&ganas (18SG)

mas said...

eee...mesti takot gilakan waktu lemas tu....sekali kna ngap ngan boya alamatnya tak jumpa la jalan balik rumah...huhuhuhu

Solehah said...

cemas..tp sebb cerita ni wujud of coz selamat..hehe..Alhamdulillah.

Fza.ithu.Zazha said...

huhuhu..
gile cemas.
tu la..
jdkn pengajaran weh. Huuu~

naNa.neRRa said...

mancing! :D

|arieza| said...

kim slm ngn majied hahaa :P

NICK IRFAN said...

berani giler ko kalau aku jangan kata nak pancing? naik sampan pun aku takut sbb aku mabuk laut la.. hehehe ape2 pun btol pengalaman.. lps ni ko ade brani lagi ke nak mancing? klu aku tobat xnk la...

♥ p a n y ♥ said...

uiks. penah lemas ke??

takot tkot

sharamli said...

w0it..air sungai masin mcm air laut ke?

sarawakkah?

✖sLap mE pLz!™✖ said...

pnh jmp bujg sng la neh,,,
woo~
seb bek pndai brenang,,,
xsia2 aku nakal kcik2 dlu hahak

nursarah said...

bahaya wo! nasib baik tak lemas, kalau tak, tiadalah blog ni dan entry ini...muahaha

Kimmy Ai said...

dulu masa kecik2 selalu ikut abang mandi sungai and main banjir.. ;DD