Friday, January 08, 2010

Beza time couple dengan dah single

xde keje kita cari keje..
jangan nak duk melepak tak tentu pasal
kalau melepak bincang benda ber-pekdah takpe la jugak
masalahnya kalau lepak-lepak buat hal
bingit telinga den

bukan aku nak kupas pasal budaya melepak ni..
masalah ni telah di cipta dan kita menjadikannya satu tamadun
tak percaya?
pikir la sendiri macamana
bina kafe siap ada wireless.. see, ramai yang melepak duk depan lappy
takpe.. takpe.. tak buat jahat kan? kan?
hehe :P

wey..apesal intro entry ni panjang sangat?? bukan tajuk kat atas tu beza single ngn time couple ke?

ni kisah aku ea.. tak ada kaitan dengan cerita sesiapa pun.. ini adalah apa yang aku alami bila tiba-tiba jadi single setelah agak lama couple..

kalau dulu.. tangan tak renti nak sms. macam2 benda perlu d report. kang tak report dia tanya "nape x gtau?" sebelum pertanyaan tu keluar.. baik aku report dulu.

sekarang.. tak yah nak mem-bizi-kan diri ber-sms.. duk diam je. hp pun senyap. paling best bila dapat berjimat.. duit tu boleh la buat jalan2.. hehe :P

kalau dulu.. member tanya pasal awek.. cerita sampai berjam baru habis..
sekarang.. "ala.. jangan la tanya pasal awek aku.. bukan taknak cerita.. tapi takde cerita beb.."

kalau dulu.. sebelum tido ada je sms gudnite..sweetdream..
sekarang.. tido je terus..

kalau dulu.. senyum memanjang.
sekarang.. senyum jugak.. tp senyum tiruan.

tapi apa sebenarnya yang aku nak khabarkan kepada korang semua. kelebihan yang aku perolehi bila dah tak couple ni..

kalau dulu.. mana boleh nak jeling-jeling awek..
sekarang.. boleh jeling-jeling.. kenyet-kenyet mata.. siap boleh tanya lagi sapa nama.. tanya dah ada pakwe ke belum.. "kalau belum abg nak ajak g minum sama-sama.. abg blanja.. jom." hehe :P

lagi?? sekarang ni post macam-macam kat wall fb pompuan.. bagi lurve.. bagi heart.. bg teddy bear.. post je kat sape.. tak kenal pun tak ape.. leh kenal-kenalan kan? takde orang nak tanya marah-marah.. kan? kan?

so moral value kisah ini ialah.. takyah couple-couple.. klu sayang.. kalau suka.. g jumpa abah.. gtau mama.. nak kawin.. kalau tak nak kawin dulu.. saje nak couple memanjang, baik tak payah.. lagi la kalau couple-couple pastu dating peluk-peluk.. kena tangkap.. tapi bila suruh kawin.. bagi alasan tak ready lagi.. apakehey??

apa yang aku citer ni?? kenapa??
ni aku nak gtau sebab apa..
supaya korang tak menanggung rasa frust.. hehe :P

meh sini aku bagi pepatah..

bak kata pepatah..
kalau takut dilambung ombak jangan berumah di tepi pantai
kalau takut hati tu frust takyah takyah la bercinta
hehe

*yang di atas ini hanyalah omongan kosong aku.. sila abaikan jika rasa tidak perlu.. tp korang dah baca kan? lalala~

apa-apa pun
hakikat sebenarnya
dalam situasi mana pun kita..
pasti ada kelebihan dan kekurangan
yang penting ialah
di mana kita meletakkan kelebihan
dan bagaimana cara kita mengatasi kekurangan

*** wassalam ***

16 comments:

pink_butterfly said...

yes! klu stakat nak kapel2 xde matlamat, baik xyah...buang masa, buang duit...mcm2 tbuang... bila dah ready n tau tujuan utk 'berteman' tu, silakan lah mencari...xde sapa yg larang...

btul x? ehe~

Decorater [MisS N] said...

taro,
ketawa dan air mata...itu sebenarnya cinta...

senyum sorang2 tu makruh kan? bagusla,skrg nih tinggalkan yg makruh...:)

helena's said...

saya tgh bercinta..tp sumpah.saya takut untuk bercinta sebenanye.takut kecewa.tak sanggp.SAKIT!

ASaDa RyutaRo said...

pink_butterfly..
haa.. tu la.lom ready nk couple2. pastu clash. ambik la hati kcewa lepas tu.. cam sy dlu lain la.. dia yg xnk kawin dlu.. hehe :P

MisS N..
cinta tu sbnarnya indah.. tp bila salah d mengertikan menjadikan kita sengsara.. eh? betul ke senyum sorang2 tu makruh?

cik helena comey..
jangan takut.. asalkan punya hati yang tulus untuk mencintainya.. insyaAllah xde kecewa..

Decorater [MisS N] said...

aku bace novel Hlovate: paksu trisy kate"senyum sorang2 tuh makruh"...tak tahu la plak kebenarannya....ustaz aku kate lak,lau senyum masa semayang,tu tandenye gila...:)

the point-of-viewer said...

asa-nice blog... thanks for following my blog...

chill single members out there...

NiNa' said...

betol-betol-betol~

sunyi sepi je handphone ni..aha

Anonymous said...

ASada....
cinta xselalunyer indah...
depend pd nasib kita...
kalau kita da jg bek2...
tp ending nye "dia yg mntk"..
kita kaji lik dri kita..
pe yg kurang..pe yg lebey...yg kurang..kta try bljr..yg lebey,kta top-upkan kt yg kurang..
pe pon...
jauh lg pjalanan idup rite???
so..crila tul2..yg ter'baik' wt kamOO...
xsumer pe yg kta harapkan,selalu indah..
wish u luck ^_^

ini blog wirdah said...

yeah.
semua tu betol.
bile solo rasa bebas kan.haha.
tp sumtimes,jeles jgk tgk kwn2 -.-

|arieza| said...

bab facebook tu sgt betul hahahaha gosh so damn true

aien_Raz said...

klo tak xda kapel rse bebas eh??
org laki rse awek2 nie merimaskan ke?? ahak2~
bgi saya..
sebelum nk becinta.. kena betulkan niat dulu..
bukan utk play2 jer.. cewah.. pndai plak bermadah kt cini.. hak3..
salam ziarah (^^,)

ASaDa RyutaRo said...

bukan merimaskan.. bgtau bebas tu saje je.. time couple dlu klu buat awek marah.. time dah single xde sape kisah klu nk buat.. yg kisah pun pakwe awek tu je la nti.. hehe..

Cheq Tun said...

single tu super duper best...

hafiza suraya said...

betul tu asada :)
kalau betul suka dan sayang kahwin je la...hehee

Cik Tom said...

rs single best..xde skt ht or ht runsing...tp sunyi la plk..hehe...

cepat2 update n3..kalau xhabis n3 lama asada cik tom geledah..huhu

mira said...

stuju 100%.. ni yg sy alami. single selepas bcouple...bcinta lps kwin lg indah:)