Saturday, January 16, 2010

Komen Untuk Ketika Cinta Bertasbih 2

hohoho..
maka telah khatamlah aku menonton filem adaptasi dari novel Ketika Cinta Bertasbih (KCB)..
*sedangkan ada lagi buku lom habis baca nih!!
aaa~ exam! exam!

teruskan ngn komen aku ea.. lalala~

aku suka cerita ni sebab cerita ni mengisahkan tentang kehidupan seorang student yang bertungkus lumus cari duit sambil belajar kat cairo, egypt.. memang best jalan cerita dia. tambahan dengan persoalan jodoh yang lebih best di sebut cinta. heh! yang ni KCB yang 1st dulu..

apesal skema sangat ni??

lepas tengok KCB yang pertama dulu aku sungguh excited menunggu penerbitan KCB 2!!

okeh.. dah habis tengok episod KCB kedua ni.. maka aku pun menyimpulkan..

cerita ni sungguh best dengan plot cerita tersusun! penggambaran semuanya kat indonesia..

movie memang betul-betul islamic dengan barisan pelakon yang agak mantap walaupun kadangkala terkucil sedikit. tahniah kepada pemilih pelakon!

*tak la macam ayat-ayat cinta dulu yang sekadar lakonan.. dalam bilik bukak tudung pulak!
KCB 2 mengisahkan kekecewaan yang di tanggung oleh khaerul azzam.. oh!! sungguh tabah jejaka itu! namun aku tidaklah jatuh cinta. cuma kagum dengan wataknya. hehe..


namun begitu.. tiada yang sempurna di dunia ini kecuali zat Allah

ini dia komen T tentang movie ni..
*aku tengok movie ni sama-sama ngan T tadi. hehe..

cerita jadi kurang menarik sebab diorang bukan berlakon kat egypt.. T ni dulu minat cerita ni sebab diorang berlakon kat egypt..
hmm.. bagi aku, jalan cerita memainkan peranan kan? oh, mungkin pemilihan lokasi penggambaran juga mempengaruhi mood.. begitu?

KCB 2 kurang bermain dengan perasaan di mana plot kaget ataupun terkejut atau sedih. hanya pada masa kematian ibu khaerul azzam.. di mana mereka kecelakaan apabila ditabrak oleh lori durjana.. geram aku ngan lori tu!
*tapi jangan bermain dengan perasaan orang lain.. tak baik tu!

kebanyakan scene lain hanyalah kekecewaan.. ada jugak la kesedihan tapi tidak terlalu menusuk hati sedih T barangkali.. hehe

yang terakhir.. ni komen T..
penulis mungkin masih kurang dalam membuat homework. dalam movie ini masih terlalu sempit pemikiran tentang virus HIV.. sedangkan virus ini bukan hanya merebak melalui zina @ seks sahaja.. so adakah memang pemikiran Anna masih sempit atau penulis kurang membuat kajian?
penggulungan terakhirnya..
menonton KCB 2 tidaklah se-excited menonton KCB 1.. tapi bestnya dapat tahu pengakhiran jodoh khaerul azzam. hehe..
walau apa pun.. tahniah kepada pembikin filem yang memartabatkan filem berunsurkan islam. banyak juga ilmu yang dapat kita ketahui melalui filem ini..

***THE END***

21 comments:

sharamli said...

nak try tgk gk nnt

Uruchimaru @ kf said...

nobel dh bce..movie blm lagi!

aien_Raz said...

novel ngn movie mane lagi best??
dh bc novel.. tp citer belom tgk..
hehe

pink_butterfly said...

klu ramai org ckp cite ni best, bru layan...=p

helena's said...

nak tgk,,sumpah nak tgk..

❤ ~ * cik aidacomei * ~ ❤ said...

errr..saye tak tengok cite ni..
jadinye..NO KOMEN
hehehe

Deco [MisS N] said...

waaaa....seronoknye cite nih...nak tgk gak....nak tgk ngan S...haha

touyakaruma said...

Citer nie macam best jer ... hurmmm

Syarifah Nadiah said...

lagu menarik cerita ini

Mi vida said...

salam..wah,mcm pengkritik profesional je..huhu..

erm..enta kritik,ana pun nak join skali..

memang bagi ana,kurang best sikit la bila shooting buat sepenuhnya kt indonesia..tapi walau apapun,kita kena ingat,cerita ni adaptasi novel..so kena la berlandaskan apa yg tertera dan tertulis di situ..

pas ni kang abik buat la lagi novel yg sepenuhnya kt Jazirah Arabi..then bila nak adaptasi ke movie,baru leh wat kt sana..

ape pun..thumbs up 4 KCB1 & KCB2...

♥ p a n y ♥ said...

uiks, besh eh citer ni?? hoho
xpenah la membacenyeee

Cheno said...

nak tengok jugak ah.
kat youtube ade tak yg full punye?
eheh.
kat mesia filem ni blom kua lagi kan?

Amirah Rashid said...

wahh, rse mcm nk tgk je ;)
tp mcm ayat2 cinta sikit la :D

Mohd Fahmi bin Hussain said...

best ke citer ni?
ak yg 1 pn lom tgk lg!
sdih wei..

lawakje said...

best cerita ni.. lagi mantap dari ayat2 cinta.. hehehe!!..

nur_nj said...

salah satu favorite movie aku... KCB2 tu tgk berkali-kali pun nangis gak... haahaha... really wonderful story. tapi novel x abis pun baca lagi... tebal sgt la... dah la yg bahasa indon nye... heee

ellenyna said...

Cerita ini pembawakan dia best bila tengok ketabahan Azzam dalam mencari Jodoh, haha. Dia buka kedai, dia memberi ceramah, dia suka Anna, finally dia managed untuk bertemu dgn Anna. In short, kalau sudah jodoh tidak ke mana. ;)

Byk ilmu yg boleh dpt drpd cite ni, tp yang tak puas hati tu, simple sgt lah dia hendak senang sukakan seseorang tu. Hihi

aQmar said...

Salam...
ok..saya ni kiranya bz juga..nk tgk cd pun mmg tak sempat..kebetulan bbrp bulan lepas..boring sgt..member suggest tgk KCB1&2... sbb sy mmg meminati Ayat2 Cinta.. so..sy pun tgk lah..mula2 mcm slow..lama2 xcited pula.. so..akhirnya habis2lah kedua2 siri ni...
ok..kesimpulan dr sy :

Ya Allah...mmg susah betul nk jumpa lelaki sebaik Khairul Azam tu..tertanya2 adakah lg org seperti tu di zaman skrg...kalau ada pun..mungkin 1 dlm seribu ..ohh..mungkin tidak.. 1 dalam 10ribu !!!.. Rasanya..prmpuan yg suka berimaginasi mcm sy ni..kalau menghayati cerita ni..mmg berangan2 utk bersuamikan Khairul Azam ni..tapi..tertanya2 juga kembali pd diri.. layakkah diri kita ni utk Khairul Azam..kalau diri tak sebaik Ana??... :) :) ...Ohh..pasang angan2 ajalah.. hihihihi..

Tapi...saya setuju dgn ellenyna.. nampak mudah sgt Khairul Azam ni nak terminat pd prmpuan.. mcm nampak terdesak sgt dan terlalu berserah lah !! ..yg bhgian ni sy cukup tak setuju... nampak mcm 'bodoh2' aja... tak sesuai dgn watak asalnya sbg seorang yg berpendirian....

ok..itu aja.. :)

[sutera kasih] said...

byk ilmu dikongsi dlm filem KCB..kmk suka! :)

izfanora said...

sangat suka menonton filem KCB.. suka dan suka.. :)

nur syuhada said...

tersgt suke cite nh.. dah tgk byk kali pon x bosan ehehhe :)