Saturday, July 09, 2011

Membalas Pantun Orang Hebat

Assalamualaikum dan salam mesra. semoga ceria selalu dengan senyuman. hilangkan suram, sebarkan senyuman. yeah!


Tuan tanah Blog Komensen, uncle Al-Lavendari mengadakan pertandingan berbalas pantun yang menyediakan hadiah RM100.00 untuk seorang pemenang. pertandingan ini bersempena genap 100 orang follower di blog PU.E.C ORANG X RE.T yang juga blog kedua Tuan Haji Al-Lavendari.

Saya cukup berminat kalau bab berbalas pantun. bila dengar ada contest macam ni, teringin sangat nak menunjukkan bakat walaupun sebenarnya tak lah hebat mana. tapi, tidak salah jika mencuba, mana tau dinobat sebagai pemenang. bak kata pepatah, tuah ayam nampak di kaki, tuah manusia tak siapa tahu. hehe..

Dengan otak yang hampir berkarat dengan pantun merapu selama ini, saya beli tiga rangkap pantun yang dijual..

pantun dijual :

Anak sepat di dalam sawah,
Elok dimasak dengan pegaga,
Bila dah dapat gading bertuah,
Tanduk hendak letak di mana ?

saya jawab :

Sekalipun Jebat dibunuh Tuah,
Setianya tetap sampai ke mati,
Sekalipun dapat gading bertuah,
Tanduk tetap di dalam hati.

pantun dijual :

Pisang emas masak se sikat,
Masak pulut janganlah hangus,
Sudah kemas perahu ku ikat,
Kenapa hanyut di bawa arus ?

saya jawab dengan senyuman :

Niat hendak pergi tadarus,
Tapi lemas di Sungai Buluh,
Masakan tidak di bawa arus,
Ikatan kemas di tiang rapuh.

pantun dijual :

Anak senangin anak tenggiri,
Masuk ke kelong mengelak pukat,
Jika tak ingin dibuat isteri,
Kenapa diusung merata tempat ?

saya jawab :

Walau dingin di tengahari,
Mentari tetap bersinar jua,
Walau tak ingin dibuat isteri,
Kami tetap kawan setia.

Saya karang pantun selepas sahaja contest ini diumumkan hari tu. tak sangka pantun kedua saya hampir sama dengan pantun Kakcik Seroja. sebelum lebih banyak pantun lain keluar ikut serta, baik saya publish awal. tinggal lagi seminggu sebelum tarikh tutup Pertandingan Berbalas Pantun ini.

Sesiapa yang ingin turut serta mencuba bakat berpantun, boleh klik banner di atas untuk mengetahui terma dan syarat pertandingan. semoga ada juga ole-ole yang saya dapat dari pertandingan ni, teringin nak merasa kemenangan. hehehe..

Sebagai penutup, saya bagi lagi serangkap pantun..

Buah durian berduri-duri,
Jatuh terjepuk di atas tanah,
Kesian durian tu..

sekian.. ceria selalu.. (^^,)

51 comments:

Fay said...

wahhh..terernye berpantun! bole bwk g rombongan meminang nih =D

laskar pelangi said...

Hik Hik ;D pandai gak Asada berpantun ye..tak sangka =D

ada bakat ni;D heee=D mesti masa minggu pantun kat sekolah.suka sangat berpantun ni ..

anywy, pantun akhr entry nak tergelak pelangi baca..hehe

Rtp Farra Arisha said...

bisa dinobat sebagai pemantun hebat nih! :)
goodluck ya mr.asada!

Fathiah Hamim said...

berbalas pantun tak reti. buat pantun mungkin boleh. apapun good luck!

cik bai said...

memang terbaik la pantun2 nie .. hope ade tuah untuk dpt RM100 tu ..

yatie Awang said...

buah durian berduri-duri,
jatuh terjepuk diatas tanah,
jawapan diatas ada isi,
kalau menang kakak ucap tahniah..

good luck

syAzAnA said...

perghh, pengsan bace. bangun balik. pengsan ag.

teror lah abg sy yg sorangg ni. hope menanggg! aminnnn

Interface blogger dah baru wei!

fiezah91 said...

fuh! berpantun indah nya eh.hehe. apa pun. good luck! ingat nak join tapi nangga ktk pun pantun hebat gilak.alu sik jadi nak join.hahaha

iKhRam said...

sireh bersusun di Bukit Laka
Jadi kunyahan rakyat negeri
berbalas pantun budaya pusaka
jadi tinggalan saban hari

wow..
pantun orang mesir cam ne pulak..??
citer la sket?? hehehe

Azhafizah[フィザ] said...

dari malaysia pergi obersi,
ade bakat asada ni.

jadilah pantun due kerat..hehehe
all the best (=

shera haifa said...

pandainya dye balas2 pantun

cEro said...

jawapan pantun yg bagus, Asada..
tp pantun penutup tu..er...heheheh

syrupmasin said...

haha..pantun last sekali pasal durian mmg hebat :D

MiRa said...

wahhhhhhhhhhhhhhhhhhh! hebat. ganti sy ajar murid-murid bahasa!

nur farahin binti sulaiman said...

alamak..farah x pandai dlm pantun2 nie.. heehhe

[sutera kasih] said...

ada bakat berpantun duhal ktk tok..tp pantun paling last pasal durian ya, konfius kmk hahaha

btw, good luck ~

JIJI YU said...

tak sangka ni..

nadzwareina said...

gudluck gak untuk contest ni :)

anyway pantun buah durian tu sangat kelakar okey, hehehe

hatikubaik-mohdhazlan Dreadlock said...

cantik pantun lu bro ...suka2 :) hrp2 mng la ..

Liyana Zahim said...

Uh hebak2.. Yg last tu.. Kami kwn setia.. Auwwwwwwwwwwwwwwwwwwwww~

epaa chenta said...

hee, agak kagum dgn bkat anda :P

cik bulan said...

gudluck..haha..bguih btoi bpantun

tia @ Ini Kisah Tia said...

bestttttt ... hebat2 saingan :)

caliph shuriken said...

gud luck bro ^^
sy plg x reti jual beli pantun cmni, huh...

latest en3: latest tips exam PTD?

vampire's lovex said...

memang sakit la durian jatuh,tercucuk duri..ok ini pntun balas untuk kau..yg last tu.. hahaha

Cik Farah said...

best of luck! :D

nur aisya humaira said...

waaaa,hebat juga asada berpantun..:)

gud luck..:)

Bui Junaidi said...

kenapa orang bunuh orang..sungguh jahat orang itu..teringat pulak dgn pantun din beramboi..huhu *_*

zZzattyy said...

sy tak reti berpantun... +.+

iPai said...

hebat gila pantun ..

Azeanthy Paiman said...

pergghh..pndainya bpantun..bab2 pantun,i gave up.huhu..

emieysandra said...

wah! hebat asada berpantun ;)

MisS HoNeY said...

asada..berbakat eh?bgus2..
t msa asada meming pmpuan,asada bpantun sndri eh?hehe

mykhalis said...

wakil sekolah ke dulu2 nie?hahaha

shandye. said...

dengan bakat berpantun yg ko ada, mesti ramai yg dan reserve ko utk jd pengapit masa diorang kawen nnt.

tak gitu?

hahaha...

Cik Aish said...

hahaha..

mencari tuah sampai ke tasik chini,
singgah pula ke rumah cik etun..
anak siapa la gerangan nya ini..
pandai sungguh berpantun..

ewah..hahahahaha

al-lavendari said...

terima kasih kerana sudi masuk gelanggang untuk sama-sama memeriahkan pertandingan ini.

uncle suka pantun awak yang last tu ..ekekeke

ViOlEt said...

kelakar pantun yg last tu...
hehe..
gud luck...
smoge bjaya=)

i am S!L4H.. said...

ahahhh. best la pantun die.

saya bukan tomato said...

pehhhhhhhhhh memang best lah ^^

pandaiiinyehhhh :D

Hans said...

hebat abang aku berpantun
:-)

Wahidah said...

pergh..hebat berpantun kalah org mlk..tp yg last sekali tu kalo diperbaiki lg baru btol2 cun pantun tu..:)

dayu_myself said...

waa...good job bro...pantun kalah A samad said..erk...pape pun goog luck...aku sokong dari jauh..peace..

Adiermi O'mida said...

2, 3 kucing berlari
hebatnya pemantun ni....

cikpia said...

pantun durian yang last tu memang sengal!!!

baca pantun, aku tergelak
good luck!!!

he he.....

Cik SHiNJU said...

Terbaikkkk... Good luck yer.. :)

Si kOtAk HaTi said...

Assalamualaikum...

nice pantun Asada...hehe
GOOD LUCK for u too...(^_^)

Gajah hutan ada gading,
diusung hingga ke pinggir taman,
menang kalah adat bertanding,
hanya sedakar mencari pengalaman.

P/s : mood nk berpantun lgi walaupun nk exam esok...hehe

jeragang said...

pokok durian tinggi mengawan
buahnya jatuh atas batu
watpe tunggu lagi kengkawan
kopek jer durian tuuu

fuad ansari said...

student kalau dah berpantun, hebat..

p/s: kami golongan bekerja ni, otak macam dah lemau sikit.. (",)

tehr said...

join juga rupanya
selamat berpantun
selamat berjaya
penuh sopan santun

izfanora said...

hebat en asada berpantun.. :)