Saturday, December 11, 2010

Hilangnya ThE sToRy oF LiFe

Assalamualaikum dan salam mesra, salam satu Malaysia kepada semua. semoga sentiasa bersama ketenangan dalam menjalani hari-hari yang penuh cabaran. jangan gusar dengan rintangan yang mendatang, hadapi dengan senyuman.. hidup kena kuat, baru la orang panggil hero. tak gitu?

Wahh.. menulis di blog yang sudah berwajah baru. bukan setakat wajah je tukar, nama blog pun tukar! kenapa tukar?

Sejak mula blog ini diwujudkan, saya memilih untuk menggunakan nama 'ThE sToRy oF LiFe' sebagai tajuk blog yang mana saya kira 'okay~la~' sebagai pentas untuk bercerita pelbagai jenis kisah hidup, suka duka, gelak tawa, cemas debar, termasuklah cerita entah apa-apa. sedikit pun tidak terdetik mahu menukar nama blog ini, kerana bagi saya ia masih relevan dengan kandungan yang saya tulis.

Namun, setelah membaca banyak post para blogger berkenaan identiti blog, saya sendiri merasa janggal dengan nama 'ThE sToRy oF LiFe' apabila digandingkan dengan URL yang saya guna, http://akudakmalaysia.blogspot.com/. seolah-olah tiada kesinambungan. akhirnya, saya nekad menukarkan nama blog kepada 'BLOG BUDAK MALAYSIA' mengikut kesesuaian URL yang sedia ada.

Maksudnya.. ThE sToRy oF LiFe tak hilang lah. hanya bertukar wajah, hee.. masih orang yang sama menulis di dalamnya.

Berbanyak-banyak terima kasih kepada Sizuka Izzati yang sudi membuatkan header untuk saya dan memberi idea secara percuma! benda free, lagi lah best. saya boleh tengok macamana beliau edit header walaupun beliau ada kat new zealand. canggih dunia teknologi sekarang.

Sizuka Izzati ni penulis blog Sizuka-World-Of-Life. juga seorang photographer handalan dan pengedit yang super. berbaik-baiklah dengan beliau, entah-entah nanti dapat header free cam saya jugak. besar gedabak saya letak kat atas. hahaha..

Bak kata pepatah, alang-alang menyeluk pekasam, biar sampai ke pangkal lengan, alang-alang dah ubah nama, biar template berubah sekali. baru puas hati.

Sebelum ni saya guna template dari mana ntah, tetapi agak ringan. sekarang, saya cuba untuk menggunakan template daripada blogger.com sajor. simple dan saya agak berminat, tetapi berat lah pulak berbanding template sebelum ni. mahukan template yang lebih ringan. mana nak dapat yer?


*UPDATED PANAS-PANAS*
Setelah menerima komen header yang tadi besar gedabak sangat sampai lambat loading, jadi saya pun mintak jasa Sizuka Izzati yang baik untuk edit lagi header tadi dengan dilihat oleh saya sendiri. sebenarnya kan, saya pun blushing sopan bila tengok muka sendiri besar gedabak camtu kat header! hahaha..

Dah siap, maka jadilah header terkini seperti yang ada sekarang..



Nota Kaki :
semestinya saya mahukan komen daripada anda yang menjenguk ke sini.. apa komen anda tentang loading, susun atur, template, header dan lain-lain. komen-komen anda sangat-sangatlah dihargai.

atas cadangan beberapa orang blogger, komen-komen yang masuk perlu di approve terlebih dahulu untuk mengenalpasti spammer. rupanya memang ade!

78 comments:

NuR 'aQiLaH said...

patot la rasa lain. hiks.
oke jer ade kelainan.
abe kacak kan di luar malaysia.
mesti bangga bila jadi aku budak malaysia.
yeayy !! :D

adrinaqamarina said...

memang lagi ringan la dari yang before ne.

sizuka[Izzati] said...

okay GEMBIRA.description handalan super tak boleh blah kan.tetiba rasa macam trojan sabun handalan hahaha.btw, nanti dah tahu source mana nak dapat template ringan, roger okeh ^__^

Cik Tom said...

load ok..tp cik tom rs header besar sgt...lmbt nak load...yg lain dah bais load tp header+follower xload2 lg..tp xtau la sbb cik tom guna broadband...mmg line slow..hehe...

Shey Hemsem said...

guna template yg blogger.com punya berat ke ?? mcm mana nak tau ek ?? aiyaiyai :D

d_LA said...

terserlah lobang idongmu..eh takkkk..bukan itu yg maw dikomen..hehe..sm cam cik tom kot, kecikkan sket header lg nmpk smart kot..ekceli x brani nk komen lbh2 sbb blog dla lg byk kene baiki tp sbb suruh komen kan..hehe..tp suke sgt la dgn nama baru tu sbb nm dulu tu ade blogger lain gune..terkonpius jap aritu..

ASaDa RyutaRo said...

@Nur 'aQiLaH :
hehe.. nak jugak kelainan, tapi takde lah sampai jadi kera sumbang. :P

ke mana pun, tetap bangga jadi budak malaysia. yeah!

ASaDa RyutaRo said...

@adrinaqamarina :
ye ke lagi ringan? tapi kalau ditimbang, yang dulu lagi ringan. hurmm.. ke timbangan yang salah?

tenkiu ;)

ASaDa RyutaRo said...

@sizuka[izzati] :
hahaha.. trojan handalan. awak lagi handal. ;P

kalau awak dapat tau mana nak dapat pun, roger2 la..

ASaDa RyutaRo said...

@Cik Tom :
hahaha.. rasa gak header tu besar sangat kat atas, siap saya sendiri pun blushing tengok muka besar sangat jadi header. :P

akan ditukar saiz header nanti ;)

tenkiu cik tom!

ASaDa RyutaRo said...

@Shey Hemsem :
saya rasa je macam lebh berat daripada yang dulu. mungkin jenis yang saya guna ni kot.

boleh check berat blog kat www.iwebtool.com

tQ sudi datang mengomen ;)

ASaDa RyutaRo said...

@d_LA :
hahaha.. oke, akan dikecikkan sikit nanti.

perasan gak tang nama tu. ramai yang guna. sebelum kasi nama Blog Budak Malaysia ni, saya google dlu. cam xde je yang guna setakat ni.

heee.. tenkiu datang mengomen ;)

enuLwanie said...

saya dtg jengah n nak komen tp xtau nk komen pe..

rindu jengahan dr asada.

ciK LyndaWawa igUana said...

auk dak malaysia..bila kitak abis belajar tek?hehe

ASaDa RyutaRo said...

@enuLwanie :
wahh.. rindu jengahan saye tu.. sorry lama tak blogwalking. huhu..

tenkiu sudi datang ;)

ASaDa RyutaRo said...

@ciK LyndaWawa igUana :
shhh.. sik boleh padah ngan orang ya. lalala~ ;P

hehe.. tenkiu sudi datang, lamak sik nangga owh.

Pensel Kontot said...

cun gile header baru ni
terbaek lah

pakai readymade template la...rasenya ringan sket

maCy said...

macy rasa asada berat sangat. berat tu sampai masuk gambar

ASaDa RyutaRo said...

@Pensel Kontot :
hee.. tenkiu. tenkiu jugak utk orang yg tolong buat sepatutnya ni. hee ;P

dulu guna template yang ready made tu la. cam lagi ringan. sekarang nak cuba dari blogger.com plak. mana nak dapat yang ringan tu ea?

ASaDa RyutaRo said...

@maCy :
cett.. manade berat. sekarang ni masih dalam kategori stabil lagi perr..

M a W a D D a H said...

asada blushing???

hahahaha

M a W a D D a H said...

cun dah header tue...pheewwwiiitt...

hahahaha

Fiq said...

eiih... gambo sebesar peta swak dah tade..

hhehe

ASaDa RyutaRo said...

@MaWaDDaH :
gambar muka hensem besar gedabak jadi tontonan umum, mana tak blushing. hahaha

tenkiu adah.. crdt to sizuka izzati, jemput datang ke blog beliau. ;)

ASaDa RyutaRo said...

@Fiq :
hahaha.. tade dah. gambar besar gedabak camtu boleh menyebabkan blushing. =P

Sofia Karim said...

nak suh sizuka buatkan juga lah header... hehe..

header dah cantik, tp klu guna gambar rambut yg ok sikit, msti bertambah meletup header tuh. hehe..

aliesha kirana said...

wah2...perubahan sempena maal hijrah ke ni? heeheh... cun ah header..tehee~

ASaDa RyutaRo said...

@Sofia Karim :
boleh jenguk ke blog beliau untuk mengorat. mana la tau dapat free jer. hihi ;P

saje guna gambar rambut tu, takut meletup sangat. hahaha :P

ASaDa RyutaRo said...

@aliesha kirana :
hehe.. lebih kurang la. sempena tahun baru hijrah. hehe..

orang handalan yang buat header, mesti lawa.. nak header baru, leh try tanya beliau. heee ;)

tenkiu datang mengomen (^^,)

S..U..D..@..I..S said...

tukar selera..load ok ja...
oh kesana juga la nmpknya ..kot dpt free

ASaDa RyutaRo said...

@S..U..D..@..I..S :
hehe.. tak rugi mencuba. kot kot dapat. sizuka izzati tu baik orangnya.. ;)

rhapsody LiN said...

cantik2~ suke :))

ASaDa RyutaRo said...

@rhapsody LiN :
heee.. tenkiu. kalau nak jugak, boleh roger ngn sizuka izzati ;)

Aemy Shamy said...

Hi there, I've just finished reading your blog post. I appreciate your way of introducing this subject in a nice way.
You can see some interesting post here also: http://aemyifo.blogspot.com.
Kindly follow it. ^^

¶A.K.I¶ said...

yg penting bro asada menten kacak gitu ye! hihihi

AiDa AzRyN said...

ehemmmm.. lawo header.. syabas! aida tak tuko2 lagi header.. idea xsampai2 lagi.. haha.. X(

SweetyMui2 said...

aieeeee..lamak xngabas ctok..hehe..kacak eh header ktk.suka mek nangga :)

Farah said...

Template dari blogger memang berat kan . Tapi , page ni ada lagi ampunnya kalau loading .

Takde la lama sangat :)

ASaDa RyutaRo said...

@Aemy Shamy :
thanks aemy.. ;)

ASaDa RyutaRo said...

@AKi :
haha.. ni yang buat tersipu-sipu malu nih.

tenkiu aki.. ;P

ASaDa RyutaRo said...

@AiDa AzRyN :
hehe.. sizuka izzati, orang handalan yang buat, tu yang lawa. heee ;)

kalau aida nak, leh la roger kat sizuka izzati, mana tau dapat free :P

ASaDa RyutaRo said...

@SweetyMui2 :
ya suka nangga header ka suka nangga orang dalam header? hahaha :P

ASaDa RyutaRo said...

@Farah :
dia memang camtu ea? ni kali pertama guna blogger.com punya template sbnrnya. tu yang tak tahu sangat..

tenkiu sudi datang mengomen ;)

cik aryu said...

yg ne 6pak kemas dr dulu..hehe

sugar2 kapas strawberry said...

:)

nak senyum je..kekekkekkeke

cikpia said...

aku suka layout baru nie!!! sumpah cantik............- header, layout, SEMUA!!!

laksamberlipat said...

comel header..
suker2..

rossoneri said...

ha,nak ringan tang mana lagi..dah cukup ringan ni,laju je loading..xtaulah intenet org lain pulak kan...serius header tu smart

♥cik cahya♥ said...

lawa ye header dye . sy xreti nak buat . haha ;p

Afiefah Safieni said...

wah semua baru..
cepat ja loading,x da la baerat sangat..

qellissa said...

cun lah header baru tu...lama x nmpk asafda kt cbox lissa ye skrg..huhhhhh

n. zfrh said...

asada nak komen kan??ni zaf komen..tp xto r nak komen benda apa..zaf komen cmni pon kira halallah..ye dak??

misz FaTiN said...

header baru smart la..
template ni ok.. it simple but nice.. ^_^

Cik Shafeeqah said...

header tu cute gak la. tp org dalam header lg cute. hahaha.. btw box kt tepi tuh bleh kecik kan sket kot. and
link mereka yg best di terjah tu nampak mcm kurang kemas shj. maybe should ada dalam page lain. :)

Cik Tom said...

ur wlcm asada..

nmpknye cik tom kena marathon komen semua entry asada balik..kalau nak masuk top pengomen best...sbb cik tom dah tukar nama profile kpd "cik tom"..T_T

TunTeja said...

Okeh.adik opor memang tak aci.Sebab tak buatkan kak opor dia dulu.haha.

eh.adik opor di sini adalah izati ye.hee.

btw.tak kesah la The Story Of Life ke.Blog Budak Malaysia ke. Janji penulis dia same. It's still have same awesome idea ;)

Dhiaqiud said...

xmo komen bnyk2..jnj blog kamu mmg best..suke bc ur stories :)

hans said...

hehehehehe
apa2pun header baru memang comel

P/S : Jom Baca Episod Baru Siri Antara Dia, Kau Dan Aku

fariehan ibrahim said...

waaa~ header baru lorh,
cooolll lorh~! hehee
chantek2~!
xpe, BLOG BUDAK MALAYSIA lgi best,
org tetap same tu pentim, :DD

hamzah ian said...

cun bro.. mmg cun..

echah mashuri said...

walau katanya nampak muka besar gedabak kat header.tpi kateku.perghh..hensem!
;p

Amirrah Zawani said...

cantik header.. loading ok jep :)

Zara Affendi said...

kacak header. hehe. mok polah jwak la kelak. ^_^

Mazidul Akmal Sidik said...

I have linked your blog.

Selamat menulis dari negara amat senstitif dengan kamera itu.

FIFIEY LYCHEE MARATION said...

azam tahun baru ke ? wah, semuanya berubah! selamat maju jaya dari fifiey buat owner "BLOG BUDAK MALAYSIA"

singgah ziarah asada di egypt!

Aini said...

ok, cantik dan kemas =)

aLya said...

header baru + template baru memg nice..hehe
loading pon ok jek..hehe

Nad said...

nak cakap nih je, comel gilaa gambar kat header tuh. i mean yg smiley2 tuh. serious comel. ehh bukan org tu tau. muahaha.

Cik Tom said...

mengenai soalan asada [antara letak code iklan kat gadgets java script ngan paste dalam html template, yang mana lagi bagus ea?]

cik tom xpasti la mana yang bagus..tp pernah tgk blogger yang hebat cam cikgu dahlia ajar copy dalam html template..tp cik tom punya rating 5 star tue dlm gadget html..yg turun 3 star tue pas masukkan dlm html template..huhu..

wah best tue mazidul masukkan link blog asada....waaa jeles..

Asyraf Hamasaki said...

tu dia apabaila asada menulis kembali

cik @!en said...

gmbr wajib ada ek?? hehe.. sonok la dpt header free.. nk jugak!! ngeee~


nsb baik la x tukar penulis skali kn. hehe

eikasyaza said...

waaa... header baru.. cantek... nk jugak... jeles2...

CGG said...

hi asada:)
thanks tau for ur wedding wish:)

lama nye tak update:)

Cik Jari said...

smart...nmpak kemas n takla complicated sgt...

btw,cj dh tukar url...cj blogging unt suke2 je skrg nih..takde letak bloglist...unt fair n lovely,bolehlah delete link 'tari-jemari' kat sidebar blog nih...


:) hepi blogging..all the best

GaDiS KaMpUnG sEpArA BaNdAr said...

header yang baru ni lawa

TERKINI: UPDATE BLOGGER@TIMES SQUARE MEETUP~CIK EPAL PON JOIN WOO....

baincardin said...

Demam HDR dah kembali! jom rilex layan....^_^

Siti Mashitah Saidin said...

hensem gila header baru!

Myaby said...

ikut pandangan mata i, blog ni dah mantap dah ni. x berat pon.

ditambah plak muka lu kt header tu gila hensem. mmg 5* ah.

hahahahah