Sunday, October 10, 2010

Koleksi Gambar Pelancongan Keretapi Ayam

Assalamualaikum dan salam mesra kepada semua. semoga di hari minggu yang unik dan best ni keceriaan dan kebahagiaan masih lagi bersama kita. kepada yang tengah bersedih dilanda musibah, semoga terus tabah. yeah! hadapi dengan senyuman..

Khamis, 30 September hari tu kira hari bersejarah jugak la untuk aku. kali pertama naik keretapi dari Tanta ke Cairo. sebelum ni pergi balik naik van atau nama popularnya tremco.

Pukul 8.30 pagi aku dengan dua orang lagi member bertolak dari Cairo ke Tanta. pergi naik bas. first time jugak naik bas. huhu.. alhamdulillah takde apa-apa masalah. cuma driver bas je yang kena saman dengan polis trafik. tak pasti sebab kesalahan apa..

Bercerita dengan gambar lebih senang. meh layan.. [kalau nak tengok gambar besar sikit, click kanan mouse - new tab]

Sebelum apa-apa, senyum dulu. hehe..

Jarak Cairo dan Tanta ni boleh tahan jugak. lebih 100 kilometer dari rumah aku. naik bas hari tu 2 jam perjalanan guna highway. kalau tengok map kat atas ni, boleh nampak kehijauan bumi Tanta berbanding dengan tempat aku tinggal sekarang, pinggir padang pasir..

Kitorang bertiga sampai kat Tanta hampir tengahari, terus pergi carik makanan. siyes lapar! kitorang makan sekor ayam bakar, nasi arab, sup dan salatoh. gambar makanan pun lupa nak ambik sebab dah lapar. hahaha..

Lepas makan, ambik teksi pergi ke Masjid Badawi. tempat paling popular kat Tanta. solat jamak pastu duduk rehat-rehat. dalam masjid Badawi sangat lawa selepas diubahsuai awal tahun hari tu. sejuk je kat dalam masjid walaupun kat luar panas giler.

Di dalam masjid Badawi ni menempatkan makam seorang sufi yang bernama Sayid Ahmad El-Badawi. sempat ziarah ke makam beliau. nama masjid ni pun mungkin sempena nama sufi ni kot.

Gambar Masjid Badawi dari luar dengan model tak berbayar. ingat nak ambik nampak keseluruhan masjid, tapi kena menapak jauh lagi. cuaca sangatlah panas. cam tak terlarat je. huhu..

Selesai ambik gambar ni, kitorang bertiga pergi mencari baju lak. jersey untuk main futsal. hehe.. kebanyakan harga barang di Tanta jauh lebih murah berbanding di Cairo. lama jugak berjalan-jalan. cuaca yang panas membuatkan tekak cepat kering. asik nak minum air je. nasib baik tak kembung perut dengan air.

Bangunan stesen keretapi Tanta. masa ambik gambar ni, tiba-tiba ada seorang brader arab ni tegur, "beutiful.. beutiful.." .. err.. aku senyum je.

Landasan keretapi Tanta. nak balik Cairo dah. time ni sebenarnya dah 3.47 petang. jam kat stesen keretapi ni dah di set awal, undurkan masa sejam sepatutnya mula 1 Oktober. daylight saving habis bila nak masuk winter.

Alhamdulillah petang tu tak sesak dengan umat manusia. payah gak kalau ramai orang, sebab kitorang naik 'keretapi ayam'. camana nak explain 'keretapi ayam' ea.. dia sama cam keretapi yang muncul dalam filem hindustan.. kalau sesak, mybe kena bergayut! hahaha..

Tanta dikenali sebagai kawasan delta terluas di Egypt. jadi, perjalanan menuju ke Cairo adalah kawasan pertanian.. menghijau je.. best! dapat tengok macam-macam tanaman.. jagung, padi, gandum, anggur, orange, keladi, pisang, bawang.. tanam lalang pun ade!

Member aku kata, bangunan 4 tingkat dalam gambar atas ni rumah ayam! maknanya ayam kat Egypt lagi moden dari ayam kat Malaysia sebab diorang duduk rumah batu. hihi..

Macam best je diorang bercucuk tanam kan. tersusun habis.. tumbuhan kaler hijau pudar kat dalam gambar atas ni adalah kobis! kobis kat Egypt ni besar-besar..

Ni pulak ladang orange. siyes sangat luas dan buah tengah lebat. masa winter nanti orange ni la yang akan memenuhi kedai buah-buahan. orang arab Egypt panggil orange, 'burtu-al'. dalam bahasa arab standard 'burtuqal'.

Ada kawasan yang dah habis menuai, ada kawasan yang baru nak menanam. makin dekat dengan Cairo pulak, padi diorang dah masak. tak serentak..

Petani dah moden, jarang tengok guna kerbau untuk membajak. hampir semua guna jentera. ada jugak tengok pengembala kambing ngan unta hari tu, tapi tak sempat nak capture gambar.

Tengok teliti gambar ni, driver 'tok-tok' tengah meng-usha tiga orang awek yang nak melintas landasan keretapi. ini penempatan besar diorang. mungkin bandar. kalau tengok papan tanda kat perhentian keretapi, nama tempat ni 'Qalyub'.. dari Tanta menuju ke Cairo, banyak jugak bandar dilalui.

Style rumah kat kawasan perkampungan Egypt, tingkat paling atas akan dibiarkan tak siap. nanti anak dia kawen, terus buat rumah lagi setingkat kat atas. hihi..

Macam ni je la rumah diorang. takde risau nak tukar cat tiap-tiap tahun. tapi jangan terkejut.. luar nampak setinggan, dalam macam kondominium!

Sungai Nil yang menjadi nadi penghidup bumi Mesir. ada tempat untuk kaki pancing jugak tu. tapi aku belum pernah lagi memancing kat sini sebab aku duduk kat kawasan padang pasir. huhu..

Bila dah sampai kat stesen Syoubra Al-Khemah ni, maksudnya kita dah sampai ke Cairo. takde dah kawasan pertanian. yang ada hanya bangunan batu yang tinggi-tinggi dan bunyi hon yang tak henti.. baru perasan jugak ada LRT lalu kat atas tu.

Kitorang turun kat Stesen Keretapi Ramsis, perhentian terakhir keretapi tu sebelum berangkat ke Tanta balik. naik 'keretapi ayam' memakan masa lebih lama berbanding naik van. tapi tambang naik van dua kali ganda daripada tambang 'keretapi ayam'. kalau nak jimat masa, kena naik van.. kalau nak jimat duit, naik 'keretapi ayam' sebab dia ada potongan harga student!

Panjang jugak entry ni ea. dah macam program Jejak Rasul di bumi Anbia' lak. hihi..


Nota kaki :
hari ni takde promosi menantu.. tapi nak tanya, apa pendapat anda lepas tengok header baru blog ni? tiba-tiba saya macam nak ada header jugak untuk blog ni.. =P

80 comments:

sizuka[Izzati] said...

utk header,anda cool & klasik.rumah dekat Mesir cool-cool.menarik betul idea buat rumah atas tak siap tuh.bravo bravo.

PIDUT ASiS said...

best gile jalan2..hahaha..
makanan pon macam best gile je...
aku kalau duduk sana buleh gedebab kot...
kos hidup mahal tak kat sana??
tambang ko naik train tu berapa??
(bnyk lak tanya..hahaha)

Post Terhangat...
Encik Pernah Memancing??

M a W a D D a H said...

wahh..dah ada header dah die..nice..;)

rumah batu dalam header tu kan, umah ayam kan...:p

p/s: jalan2 sakan nampak..ade beli cenderahati tak untuk adah...

DaRa MaNiskU said...

sikit jk nmpak manok...huhu
bes da jln2..tgk gmbr pun jdilah..huhu

::::.cik itam..:::: said...

hye..
td ty sal header 2 kan.. cntik lol..

n nk ty ni sal y bagian atas umah y xsiap 2 tuk anak menantu la yer.. btol2 ke ni?

cntik view ladang2 kat sne

paan said...

header mantap...gambar pemandangan yg menarik..

Inn said...

nice header...sronok bljr tmpt org ek??jauh prjlnan luas pglmn...

Nur Hawa Mohd Zin said...

Subhanallah..cantiknye pemandanga...mesti best je duk sana kan

Cik Jari said...

eh..knp tetibe nota kaki tuh guna 'saya'...?

ken said...

wow.. really nice view =)

Luqman Al- Hakim Bin Foaad said...

assalam.
jauh berjalan luas pengalaman ek?
heheh.
header smart mengancam.
=)

.s.o.f.i.a. said...

cheitttt, jeles douh!!!!!!

sugar2 kapas strawberry said...

bestnya bro !....

syufaa said...

best! tingin nak pegi sane.. :)

Raja Fiqri said...

" tiba-tiba ada seorang brader arab ni
tegur, "beutiful.. beutiful.." .. err.. aku senyum je "

Sejenis promosi juga ni.. Kikikiki..

AiDa AzRyN said...

ololo ciannye jadi model xberbayar je? :P

dya adriza said...

Dulu.. selalu pasang impian nak ke egypt. Tapi, rezeki saya di Terengganu..

Terima kasih berkongsi pengalaman.. (sebak pula tiba2 mengenangkan impian tak kesampaian)..

saffron tia_najib said...

pnah jgk naek ketapi aym ni dr mansuoura ke alex.. lagilaaa penat dan perit..
dhlaa sesak.. dgn bau arab yg bermacam2..
mujurla ktrg xddk part yg ada arab bwk aym skali duduk kt situ..
pnat laa berdiri naik ketapi aym ni time org tgh sesak naik turun.. naik turun..
3jam straight bdiri pegi alex..
lepastu mmg serik dh xnak naik lagi..

winterbreak nnti dtglaa mansoura pulak..
tgk ladang limau tgh berbuah2 dan murah2..
tgk kubis besar2 tgh berkembang mekar atas ladang diorg..
cantikkk sgt2.. mcm ladang bunga..

Fiq said...

setuju sangat..

lua setinggan, rumah tak siap..

dalam pergh..kondo!

aa..tak payah singgah zagzig..tade apa2 pon..

hakhak

aYaz said...

ehe..
header 2 lawa laa..
dan teknik penceritaan gaya mcm siri jejak rasul...
^.^

Cik Ayen said...

salah 1 impian aien adalah jejakkan kaki di Negara Islam.. :)

ALhamdulillah akhi asada berpeluang.

ASaDa RyutaRo said...

@sizuka[Izzati] :
tenkiu.. tenkiu..

nak guna idea buat rumah roof top x siap jugak ke? jimat tanah tu. hihi =P

ASaDa RyutaRo said...

@PIDUT ASiS :
best la jugak jalan2. tapi kalau tengah panas, agak seksa la. huhu..

kos hidup takde la mahal. kira ok la.. tapi lately, harga barang banyak naik. uhh!

tambang 'keretapi ayam' tu sangat murah, LE3.50 untuk student(RM2). perjalanan lebih kurang 100KM tu..

ASaDa RyutaRo said...

MaWaDDaH :
hee.. tenkiu adah.. =)

ha'ah.. rumah ayam, nak duk sekali ngan diorang? =P
xde cenderahati untuk adah la.. hihi

ASaDa RyutaRo said...

@Dara MaNiskU :
haha.. jadi la nampak manok sikit. tp siney kitak nangga manok? err..

act nama keretapi ya 'keretapi manok'..

ASaDa RyutaRo said...

@:::.cik itam..:::
ngee.. tenkiu.. tenkiu..

camtu la kisah yang saya tau, bhgian atas tu untuk anak diorang yang dah berumahtangga. kalau takde yang nak duduk, diorang sewakan dengan orang lain lak..

ASaDa RyutaRo said...

@paan :
tenkiu paan.. =)


@Inn :
ngee.. tQ..
yeah! seronok.. makin jauh perjalanan makin letih.. hehe =P


@Nur Hawa Mohd Zin :
=) best! best!
kadang2 rasa tak best jugak bila dah bingit sangat dengan bunyi hon..


@Cik Jari :
saya kan sopan orangnya.. hihi =P


@ken :
sangat lawa kan.. sape kata Egypt ni hanya padang pasir?? :P

ASaDa RyutaRo said...

@Luqman Al-Hakim Bin Foaad :
waalaikumussalam.. =)
kadang2, jauh berjalan, letih yang dapat. hee..

tenkiu.. tenkiu ^^

ASaDa RyutaRo said...

@.s.o.f.i.a. :
hehe.. jom la mai sini =P


@sugar2 kapas strawberry :
best! best! kalau dapat pergi free, mybe akan lebih best :P


@syufaa :
jom la datang.. hehe.. =)


@Raja Fiqri :
hahaha.. tu d kira sebagai promote jugak ke? adeh...


@AiDa AzRyN :
huhu.. tu la.. asik tak berbayar je. bila la baru leh jadi model berbayar agaknya.. =P

ASaDa RyutaRo said...

@dya adriza :
hoOo.. jangan sedih2, jangan sebak2.. nanti boleh datang tu. kumpul duit banyak. pastu belanja saya.. =P

ASaDa RyutaRo said...

@saffron tia_najib :
belum pernah jumpa yang sesak2 sampai berdiri camtu lagi. huhu..

kitorang naik hari tu siap dapat tukar2 tempat duduk lagi sebab memang kosong jer..

baru sekali datang ke mansoura. hee.. insyaAllah akan pergi lagi nti =P

ASaDa RyutaRo said...

@Fiq :
hahaha.. ayat majok giler.

rumah ko duduk sekarang mesti cam kondo kan? hihi =P

ASaDa RyutaRo said...

@aYaz :
hee.. tQ.. tQ..
bila baca part masjid badawi tu, cam siri jejak rasul je.. hihi =P

pernah jumpa dengan pengacara jejak rasul gak dlu, time diorang buat penggambaran kat sini. =)

ASaDa RyutaRo said...

@Cik Ayen :
insyaAllah leh pergi suatu hari nanti.. Malaysia pun negara Islam.. :)

khairul_bariyyah said...

eh2..betol la.. baju asada same ngan kawan dakcomot 2... :D

Aida Ismail said...

nak pergi cairo..hukhuksss...cantik!

ASaDa RyutaRo said...

@khairul_bariyyah :
tu ler.. boleh tersama lak =P


@Aida Ismail :
jom ler pergi cairo. hihi.. dtg winter break nak? =P

Kimmy Ai said...

Tanta is my favourite place.. pernah join solat Jumaat di Masjid Badawi dulu.. well, kampung mesti aman sikit and lebih sejuk dari cairo..hehe..

wah, tak pernah naik keretapi ayam.. biasa naik yg mukayyaf tu.. ;D

f_aRa_aINa989 said...

smart seyhh...hehehehe..=D

Poyaty said...

bagusnya org sana, buatkan siap2 tiang rumah untuk anak. suka tgk gambar

Gayahspears said...

wah...bestnye nek keretapi...
suke tgk pemandangan kat sane.. cantek2 ja... teringin nak g :) hihi

kusut said...

lain gile environment kat sana. bangunan2 seme. menarik gile

header nice btw.. subtle je. nice size.

¶A.K.I¶ said...

besnye!!
untung btl jadi perantau...
eh bro asada..
kat cairo pon ad tok-tok ea
ingt thai aje~ huhuh

Tomato Gurl's Life said...

teringin nak gi sana jgk..tp nak pi jln2..xmo belajar..hihi

Wahida Nasution Thakhrim said...

cantik aje pemandangan sana.. nampak suasana pun tenang aje..

DiEyLaH said...

Kacak da jak sia..ee..ngidam g sia kelak eh..hahaha..
da sik lelaki nektok mok di ajak kdak ya o.. =P

hajrun said...

haishh ni buat diri rasa tak sabar je nak turun ke ardhul kinanah thun depan i.Allah =)

Aliesya♥Amani said...

cool giler gmbr2 ko...tp kan, aku ada kenal mamat kt cnie..muke cam ko lah!!!

zella y said...

best nyer dpt gi masjid nabawi...
header tu cantik r...aku suka...

CiK QiQi said...

best nye asada...rse sronok je asada kt sne..dpt tgk tmpt org.dpt pnglmn yg org len ssh nk dpt..tringin nk ke ngra luar..nk rse kelainan nye dr Msia.

Header 2 kalo de rupa asada lg comei..hehehe

cEro said...

sentiasa seimpan hasrat nak melancong tmpat2 camni...
tp apekan daya, belom boleh mampu...

hentakbelipat said...

huyoooo..jeles ahh ngn kau..dapat peluang cmni kn..best2!

ciK LyndaWawa igUana said...

org dalam gambar ya nang dah kacak..=)

sweetsal said...

teringin jugak nak pi sana, nak naik keretapi ayam tu..camne erk..mesti gayut2 kan..apa2 pun seronok dan bertuah dpt tgk negara org..hehe

SizZLing SuZai said...

salam..
thanks 4 d visiting erk.. (^___^)
hahah..
no no bkn keretapi ayam
KETEAPI SARDIN larrr!!! XD

ohh sy sgt kagom ngan,
reason umh separa siap tu
ngan keburukan luarnyer
juge kondo ayam tuh..
seronok dpt g ngr org
jeles sungguh! >__<

DALILA said...

header baru..perasan..ada unsur classic skit tp cantik..

best dpt jln2...

b.r.u.t.a.l.s.o.l.o said...

seronok ko kat sana tak payah mandi hari hari... thk info menarik

NARDtheNERD said...

eiii.
pemandu 'tok-tok" tu cuci mata.
hehe~
;)

S..U..D..@..I..S said...

jauh bjalan luas pengalaman ,,tq share sini, ,,,hebat bumi mesir

Dhiaqiud said...

sonoknyer..nk jln2 kat sini gak..

DaRa MaNiskU said...

hahaha..xda manok pun..ya kmk mdh ckit jk..

Farien said...

keretaapi ayam? engt ayam yg nek keretaapi tue.. huhu... & zaman sekarang nie bukan ayam jer duk umah best.. kandang lembu pown ade pasang LCD tau.. hukhuk

c!k s!puT said...

header cantik!! sejuk mata memandang.. ececeh.. hehe


alahai... jeles tol tgk gmbr2 tu.. bila la nk smpai temapt2 tu ya.. huhu

♥ shiMawar ♥ said...

wa.......besnye dapat jalan2..indahnye pemandangan..suke..suke.. :)

erm..kamu mcm dah kurus jek..?

n4dh!3r4 said...

kalau tak tengok rumah ayam 4 tingkat tu mesti ingt ladang tu ladang kat malaysia.. hehe.. btw, header baru kamu sgt cool~ :D

♥-- emieysandra --♥ said...

bestnyer g jalan2..
pmandangan dlm masjid nabawi 2. lawa!
~_^

Enna Banana said...

wanna invite u to join up this contest
CONTEST I LOVE ICT!!!
come come :)

zahidah dihaz said...

sik pasan dah ada header tek..mun sik baca sampe abis story tok tek nang sik tauk lalu lah...tapi kacak juak header ya...

✿nenek moden✿ said...

wowww!!!sgt cantik...sgt bestttt...

hamzah ian said...

fuhyooooo

kerangRebus said...

ala..sonoknye die jejalan kat bumi mesir...bile nak bawak saya??haih~~sungguh cemburu...-_-

ayam umah batu??kalah umah di kampung saya, separuh batu separuh papan lagi.hahak

nek ketapi mahal tak sane?ke macam harga naik komuter kat msia je? :)

aJa said...

waaa...besnye..

Loyar Lawa said...

menarik-narik-narik.. heeee :-P

cik helena said...

asada ne hensem kan..HA HA

maCy said...

baru berpeluang baca. entry asada memang maCy always baca dengan penuh tekun sebab tu komen tak pernah pndek.

siyes ke atas rumah tu utk buat ruang baru? ke tu memang rumah tak siap?

and, kenapa panggil ketapi ayam?

and, ur hair, semua dah back to normal :)

Norasikin said...

syoknya melancong. Bila la nak berduit ni. nak rayap seluruh malaysia dulu

☺[ai][sUmi]☺Chan said...

seronok.. xdapat ke sana dah dapat cuci2 mata tgk pice ni :D

syahira ariff said...

ptotla rumah diorang kat atas semua mcm x siap
hahahaha
nice info asada!

Ir. Cacing Kerawit said...

bestnya....tapi napa smua rumah kat arab xda kaler? letak ar kaler putih....baru sejuk rumah tu..

Anonymous said...

interesting

peace :D