Wednesday, October 20, 2010

Senyum Senyum Sikit

Seorang arkitek yang poyo dari Amerika datang melawat Malaysia. setelah mendapatkan teksi di KLIA, dia meminta pemandu tersebut membawanya bersiar-siar ke Kuala Lumpur. di dalam teksi, berbuallah si arkitek tu dengan pemandu teksi..

arkitek : berapa lama orang Malaysia bina KLIA?
pemandu : tiga tahun.
arkitek : kalau di Amerika, kita boleh bina bangunan seperti ini setahun setengah saja!

Tiba di Putrajaya..

arkitek : berapa lama pula orang Malaysia bina masjid Putrajaya?
pemandu : dua tahun.
arkitek : kalau di Amerika, kita boleh bina masjid seperti ini setahun saja!

Terus memandu menuju ke kota Kuala Lumpur, arkitek terpandang menara Kuala Lumpur.

arkitek : berapa lama agaknya Malaysia bina menara itu?
pemandu : setahun!
arkitek : huh.. kalau di Amerika, kita boleh bina menara sebegitu setengah tahun saja!

Tiba-tiba pemandu memberhentikan teksi secara mengejut. pemandu terus keluar, mencekak pinggang sambil kehairanan memandang menara berkembar petronas.

arkitek : kenapa berhenti?
pemandu : saya terkejut! semalam saya lalu kat sini, bangunan ini belum wujud!!

Hebatnya orang Malaysia bina menara ni hanya semalam!!

*****

Tiga orang lelaki berlainan warganegara duduk bersama di dalam keretapi dari Ipoh menuju ke Kuala Lumpur. mereka adalah lelaki Cuba, Amerika dan warga tempatan.

Tengah sedap-sedap duduk, lelaki Cuba menyalakan cerut. belum pun habis cerut di hisap, sudah dibuang. begitu juga cerut kedua, dan cerut ketiga. lalu lelaki Malaysia bertanya, "kenapa ko buat macam tu?"

"aahhh.. kat Cuba, cerut banyak.." jawab lelaki Cuba dengan bongkaknya.

Dalam pada itu, lelaki Amerika tengah mengira Dollar. tetapi, lepas dikira, dia buang di tingkap keretapi. hairanlah si lelaki Cuba, lalu bertanya, "heyy mann.. whats wrong?"

"aaahh.. kat US, Dollar banyak.." jawab lelaki Amerika dengan takburnya.

Lelaki Cuba mengangguk.. hebat jugak dia ni. sedang itu, lalu seorang bangla di tepi mereka. tiba-tiba lelaki Malaysia tadi tarik tangan bangla tu, terus humban kat tingkap keretapi. terkejut beruk dua orang tu tengok, lalu bertanya, "heyy dude.. whats goin on?"

"aaahh.. kat Malaysia, bangla banyak.." jawab lelaki Malaysia dengan selambanya.

Risau jugak dengan ramainya orang Bangla kat Malaysia..


Nota Kaki :
cerita rekaan saja. takde kaitan dengan sesiapa.. mybe ada yang pernah baca atau dengar kat mana-mana. tapi yang kat sini penceritaan je dari asada, jalan cerita sama.. =P

cerita pertama dari ceramah motivasi sekolah rendah dulu, ingat sampai sekarang. cerita kedua, baru dengar dari member malam tadi.. lalala~

53 comments:

☆ciK mOt☆ said...

hahaha...
citer pertama tu...
SAYA BANGGA JADI ANAK MALAYSIA...

citer kedua tu...
ye ye, terasing di bumi sendiri kan kan...

humbleyat said...

haha..memang wat tersenyum pagi2 ni...;)

and berbangga jd anak malaysia from anither perspective..

d_tieah said...

Haha..
Lawak dow..
Npe mesti Amerika? Motif?
!@#$%^&*&^%$..

sizuka[Izzati] said...

hahahaha.ni dh bukan senyum sikit2 dah nih.

☺[ai][sUmi]☺Chan said...

hahahaa~ ade2 je lah.. tp memang ramai pun bangla kat sini..

aryu said...

sy syg malaysia sy..:))

MieZa said...

haha sengal jer..lawak boleh diterima..kehkeh

aYaz said...

cite ke2 amat laa sengal,hikk...
mmg kdg2 terasa mcm dah kat negara bangla,myanmar,indon,
bila kat tmpt sndiri byk ngan umat diorang...
huhuhuu...

CiK QiQi said...

keh3..ingtkn qiqi je rse gitu

kdg rse cm Msia ni negara ape ye..prihatin tersangat2 smpai depa yg mai msuk ngre kite da nk hmpir srupa ngn rkyat ngra kite

tlg xslh..tp jgn la mik smbil lewa...kbykn jnyh kt ngra kite ni..byk org2 yg mnumpang ni yg create nye

LyNn HaMzAh said...

hehehehe...
betul la kat malaysia sekarang banyak bangla...risau betul...

bukan penggoda said...

dah lme x mengomen kt sini. heeee.

dah pnh dgr dah cte ni! wekkk wekkkk...

Wahida Nasution Thakhrim said...

tak penting berapa lama untuk satu2 bangunan itu dibina, yang penting berapa lama ia akan jadi ingatan pada orang yg melihatnya..

secantikmanis said...

hahaha jetawa dengan kuatnya dalam kelas baca entry nie..kan dah kantoi!!

~Mika Darkness~ said...

pfft! hiks! XD
bagus pnya citer!

maCy said...

macam penah baca je. tapi sebab kt blog asada jadi macy baca jugak dengan tekunnya..



*nak eskrem*

haha

.s.o.f.i.a. said...

dah penah baca. tapi nak gelak guling2 gak.....

u made my day! =)

~Nani3@InTaN~ said...

:)

SweetyMui2 said...

haha..lucu eh..padan muka kenak balit..kekekeke

cik helena said...

memang banyak bangla!hahaha

M a W a D D a H said...

hahaha..gagah gak erk si orang malaysia buang bangla...hehe

idea asada erk...

p/s: kenapa macy pergi lebih jauh jd 'pengomen yang best' asada..huhh..

M a W a D D a H said...

rasa macam asada lame menyepi...

fndrocka said...

Yg pertama tu..org dah byk kali ulang..tp stil kelaka la

Kyra said...

tapi satu bnda yang orang akan hairan kat negara kita..bukan buang duit,buang crt n bangla..tapi buang anak..

tabik spring kat pmndu teksi tu..!!

Tomato Gurl's Life said...

sy bangga jd rakyat malaysia..

kat sini pn ada bangla sesat..hoho

teddyuna said...

wa.. ;) lawak gile

maCy said...

kak adah jeles... weekkk ;p

rossoneri said...

heheheh...penah dgr yang 2nd tuh

platipus said...

sumpah lawak...hahahhaha..kuak lentang aku baca..hahah

platipus said...

sumpah lawak...hahahhaha..kuak lentang aku baca..hahah

cik QasehThya said...

hehe..
kelakar part humban bangla tuh..
hahaha...
sakit pipi thn ketawa..ngee~~

M a W a D D a H said...

xjeles pun macy..cume..cume...cemburu je...hahaha...

hiro said...

bngga!

mier@merr said...

dua dua citer da penah baca...hee

MOFASAD said...

gua nak gelak ke taknak ha?


errrr

HonEyBuNNy said...

ya pernah baca jugak..saya anak Malaysia..heheh

farhanimradziah said...

driver taxi kaki temberang! haha XD

nice joke der..
salam singgah =)

zahidah dihaz said...

lama sik baca kisah lawak cam tok...hehehehe

¶A.K.I¶ said...

hihi...
klaka!!

elmaranji dot kom said...

amboi, pakai jin ifrit ke wat klcc

- zuriey - said...

memang kisah terbaiklah..hehe..ingat lagi dia ceramah sek ren dulu..bagus2 kuat ingatan

Papa Hero said...

TERGELAK AKU BACA ENTRI KO NI...HE HE

AiDa AzRyN said...

Asada!!! erk~ takde pape la~ haha~ >_<

amira said...

ha,,, citer first tu memang best.. cter kedua tu.. bahay sikit.. haha

makdara TERdiva said...

betul! realitinya bangla memang banyak..dah tahap melampau2..takut! dah mcm duduk kat bangalore plak!

Nida said...

Salam Asada...

Memang Malaysia is the best... cuma andai mentaliti bangsa kita dapat dianjakkan sedikit ke depan, tentu bangsa kita menjadi bangsa yg berjaya dan cemerlang.. wallahualam

PIDUT ASiS said...

hahaha..pernah dengar cerita ni..naseb baek org malaysia kat jepun tak ramai..kalau tak kena campak gak kot..hahaha

Post Terhangat...

Dibakar Kerana Muslim Atau Orang Asing?

cEro said...

aku ketawa sorg-sorg baca entri ni...
hahaha...
u make my day...

CinderLaLa said...

agak2..bole x mek humban bangla ya dari lrt cam crita 1st yaa oh... Uhh...saya bangga jadi anak Malaysia!

dya adriza said...

Yah! Amek kau arkitek sombong!! sangat suka dgn cerita pertama.

cerita kedua..

ini kali ke 45 review ^^ dan saya sangat respect kalau ramai yg buat mcm tu. selesai masalah foreigner di Malaysia ni

Anonymous said...

lawak bangla paling lucu tpi....kesian bangla kena gelak...

peace ;D

c!k s!puT said...

hahaha.. speechless..


terbaik!! heee

:: anne_aNzaNar :: said...

best!! senyum sorg2 dah nie~~

Azwandy Bin Muhamad said...

lawak cita ya eh.hahaha...