Monday, January 11, 2010

Aku Rindu.. Selamat Pagi Cikgu...

heh! serius takde idea!
mulanya nak ikut contest wat cerita.. tapi cam tak sanggup lak nak buat cerita
apa daa.. len hari la aku buat cerita tu..

kali ni aku nak citer pengalaman best aku time cuti 2008 dulu
lama dah kisah ni.. aku tengok gambar diorang tadi
so rasa nak citer pasal diorang lak
okeh..
lama gak aku cuti, so aku apply jadi cikgu (GSTT)
wo0o.. best jadi cikgu!!
hehe

aku ngajar kat SK Asajaya Ulu.. lebih kurang 20km dari rumah aku. ulang alik naik motor je g sekolah ni.. tp cabaran nak pegi ni yang best.. kena naik feri.. tu kalau air sungai pasang.. kalau air surut aku naik sampan.. perghh.. memang best la.. 3 bulan aku camtu..
ni la feri yang aku naik tiap-tiap hari pukul 6.45 pagi.. feri ni operasi ikut pasang surut air.. tu yang payah skit.. klu surut terpakso la den naik sampan g seberang..

tahan lasak gak lagenda aku tu. tayar bocor ntah brapa kali aku tak ingat dah.. yang pasti lebih 5 kali.. pernah accident sekali!! accident ni la buat aku sampai sekarang cuak naik moto.. walaupun tu kali kedua aku accident lepas tahun 2002.. heh! 2002 dulu lagi naya.. sampai masuk balai.. hahaha.. (yg ni nti aku citer)

sambung citer balik..
aaa... apa aku nak citer tadi?? layan gambar dulu ea.. hehe

ni dak class aku.. jadi guru class 1A ..
tudung biru tu ketua kelas(azwa athirah) penolong lak yg besar kat tengah tu(mohd ainol)


haaa.. dijadikan cerita.. guru besar suh aku jadi guru class ni.. aku ok je. hehe.. memang best! pagi-pagi sebelum masuk class aku check class dlu. budak tahun satu mana la reti buat apa.. aku la monitor diorang bersih class.. susun meja.. buang sampah.. bagus diorang ni.. sama-sama buat keje walaupun tak betul.. hahaha

time ni la best tengok perangai budak. ada yang hepi datang sekolah.. gelak-gelak.. gurau-gurau.. yang tak leh bla.. datang sekolah.. tengok muka cikgu terus nak balik. meraung panggil mak suh tunggu.. adey! yang ni la kena pujuk..

dalam class 1A yang paling nakal .. Kartybin (yg duk sebelah aku tu) heh! memang takleh duk diam.. pastu pengikut setia dia plak, Amir (yg duk bersimpuh sebelah dak pompuan tu).. ya ampun.. dua orang tu kena di pisahkan jauh2 dalam class.. baru aman sikit.. tapi diorang tu jugak la penyeri class ni.. takleh nak lupa camana aku control diorang dalam class.. miss them!
ni class tahun 2A..
class paling senang nk ajar sebab student sikit n pandai.. dlm class ni semua baik-baik.. xde yg nakal.. aman sgt la kalu masuk class ni..


bila contract aku nak habis ngajar kat sekolah ni.. dak-dak class 2A ni la first aku gtau.. nangis2 diorang.. yg duk kat barisan depan tu semua nangis.. terharu lak aku bila tengok diorang nangis. peh..

masa aku ngajar dlu, aku suka bagi hadiah.. setiap kali sebelum habis class aku akan buat kuiz.. sape dapat jawab aku bagi hadiah.. bagi yang sempoi-sempoi je.. gula-gula la.. blanja time rehat la.. kadang-kadang bagi duit.. diorang hepi bila aku buat camtu.. so diorang akan tertunggu-tunggu sampai habis class aku.. hahaha..
ni pic dak pra.. (atul, qis, x ingat, ain)
tinggal yang ni masih aku simpan. yg lain semua tinggal kat lappy akak aku.. ehehe


aku paling suka ngajar dak-dak pra sekolah.. haha.. cam jadi pengacara tom tom bak lak aku. heh! dak pra sekolah ni aku ajak diorang melukis or mewarna.. aku pun tak tau.. nape diorang suka mewarna?? sorang dak tu nama dia Ummi.. dia mewarna lawa giler.. aku rasa teknik mewarna aku pun kalah. hahaha..

paling best bila ada sesi nyanyi-nyanyi.. masing-masing nak tunjuk pandai nyanyi..

yang tak leh bla.. sikit-sikit "cikgu.. cikgu.." sekejap lagi.. "cikgu.. cikgu.. betul sik pa di polah kamek tok?" ("cikgu.. cikgu.. betul tak apa saya buat ni?") kena tahan la layan sorang2.. hahaha..
class 1B..
macam-macam aksi! snap je la.. bila aku ingat balik situasi ambik gmbar ni, aku gelak sorang2 sebab aku gtau nak ambik gambar.. diorang bersorak sakan! adey2..


ni pic hari terakhir aku ngajar.. pihak sekolah buat majlis perpisahan untuk aku.. kena bagi ucapan plak tu.. hentam saja lah.. aku tak tau nak cakap apa.. ucap timo kasih banyok2 jo la.. hehe..

apa-apa pun.. <-- ni slalu jadi ayat penutup

woOo.. mengajar kat sekolah ni beri aku banyak pengalaman.. best sangat! hehe
aku rindu diorang ni semua!! rindu ngn ucapan selamat pagi cikgu.. terima kasih cikgu..

wey.. lupa lak nak cerita.. dak-dak tahun 6 gatai ngan cikgu!! kecik2 dah gatai nak ambik cikgu jadi abang angkat.. hahaha..

masa aku balik hari terakhir tu.. ada 3 pucuk surat atas meja aku.. budak2 ni la bagi.. adey! mentang-mentang cikgu muda lagi bergaya.. perghhh.. aku puji lagi.. hahaha

43 comments:

|arieza| said...

hahaha standard sgt tu dak2 darjah 6 ngorat cikgu temporary hahahaha.. ada yg bertuah menjadi pilihan hati? lol

ASaDa RyutaRo said...

hahaha.. xda la.. masih kanak2 sangat.. hehe

Aini said...

bestnye... nak jadi cikgu jugak!!!!!!

Decorater [MisS N] said...

hehe..suke baca story nih...aku suke kat atul...comey tuh.....

dak pra skipping sarawak ke?...hihi

nursarah said...

jgn2 cikgu yg ngorat anak murid...jeng3.

ASaDa RyutaRo said...

aini..
best jadi cikgu ni.. lau ada cuti panjang2 apply la jd cikgu.. hehe..

ASaDa RyutaRo said...

MisS N..
betul..betul.. comel dak tu.. act mak dia guru pra tu jugak. hehe..

nursarah..
manade cikgu ngorat. dak2 yg gatey.. siap mintak no hp lagi.. perghh.. tp x sorang pun dpt. kehkehkeh

✖sLap mE pLz!™✖ said...

aq dlu pon pnh ngorat cegu math aku msa drjh5,,
tp xde respon,,,
last2 dy kwen n aku frust,,
tros aku pindh skola pas upsr,,, sob3
sdey kn citew aku,,,

ASaDa RyutaRo said...

see.. dah ada bukti dak sekola gatey.. hahaha

Anonymous said...

aku suka tgk qis..
comey btul...
huhuhu..

Decorater [MisS N] said...

wah2..sedeynye..meh aku tlg slap ko....kecik2 pon dah frust..tak sedaq diri na...masak pon tak pass ag...haha,gurau je....

ASaDa RyutaRo said...

hahaha.. dia mmg dari td mintak slap tu..

Cik Biol said...

wah giler tabah ko keje cenggitu ekk nk pegi je byk rintangan 20 km tuhh fuyoooo

ASaDa RyutaRo said...

waaa... bukan 20km tu feri belayar cik biol oi.. feri tu menyeberang sungai je.. dlm 15 minit jugak la dlm feri..

[z@ck] said...

mesti mencabar gila nak kena naik macam2 jenis transport before sampai sekolah.
but it's a great experience. aku cuak gak nanti posting dapat tempat yg dalam2 kampung. tp ak nak try gak skali. cewah

asked said...

salam kenal2 kmbali~

takleh bla meyh~
siap bg surat lg..

✖sLap mE pLz!™✖ said...

ko ckp aq gatey ea,,,
ni bkn gatey la,,,
juz nk cuba try test power ilmu ngurat2 neh hahak,,,

zulaikha said...

salam.. best.. ni rasa xsabar nak pergi posting..

ngajar kat mana ni? kne naik feri segala,,,

sharamli said...

c0mel3....

eh...0rg dulu dajah 6 p0n suka gak ng0rt cekgu muda2..hak3

Uruchimaru @ kf said...

comel2 !

Iznie said...

klaka dow ayat yg last tue...hehehhe

owh, ngajar kat sarawak ea??

comey la...:)

btw, masa sy darjah enam dulu, cikgu 2 yg bagi kad raya kat kami dlu...hik3
(malu2...mcm perasan dow... hik3)

cik ian@aH Lian~ said...

Assalamualaikum cekgu,
waaaa cekgu hot ngajar,
mahu melt hati anak murid!
kah kah kah...


p/s: cekgu, akak saya mintak no.tepon! (lalalala...)

Solehah said...

tengok gambar2 tu dah rasa seronok..

pink_butterfly said...

ooohhh!!!!!!!!

org s'wak rupanyaaa... patut lah familliar ngn ckp sbh! wakakaka...suspended btol gue...

best kan jd ckgu?! ehee~

ASaDa RyutaRo said...

zack..
mesti try cmna ngajar kat pedalaman ni. baru tau cabaran dia cmna.. perghh.. hehe

echah_syed said...

mesti bebudak suke sbb cikgu dia comel :p

ASaDa RyutaRo said...

asked..
tu yg bg surat.. ada kisah lain gak dlu. sorang dak tu siap tahan lg paksa mintak no hp. kena panggil dgn guru besar dak tu.. sian lak tgok dia pastu. heh!

ASaDa RyutaRo said...

slap me..
bagus la kome.. test power ilmu mengorat ngn cikgu. penah dapat x? hahaha

ASaDa RyutaRo said...

zulaikha..
gud luck la nk jadi cikgu.. hehe..
kena sabar ngn perangai budak. lom masuk perangai mak bapak budak lagi. perghh..

ASaDa RyutaRo said...

sharamli..
ni lg sorang.. sama cam slap me tu jugak..
suka nk ngorat cikgu.. isk..isk.. xde nya cikgu tu nak.. hahaha

ASaDa RyutaRo said...

Uruchimaru..
anak murid ke cikgu nye yg comel? hahaha

ASaDa RyutaRo said...

iznie..
tu kes perasan.. padahal cikgu bg kat semua student. kan? kan?
gatey jugak iznie ni.. hahaha

ASaDa RyutaRo said...

cik ian..
ayat tu la slalu dak2 tu guna.. akak mintak no la. pastu tunjuk akak dia kat kantin. adey2.. malu den.
*ni mesti ian ada pengalaman gak ni ngorat cikgu skolah rendah dlu.. hahaha

ASaDa RyutaRo said...

pink_butterfly..
best jd cikgu ni.. apply la jd cikgu. hehe..

~0~ said...

cikgu upenye...

memacam btol bebudak tue...ekekeke

naNa.neRRa said...

wahahaha...
notynyerrr!~

♥ p a n y ♥ said...

hoho. best kan jd cikgu?:P

cokelat lover said...

ala..tbe2 tringt kt ank murid jgk..rndu diorg..ngaja kt mn dlu ni?

iyllienaz said...

haha..siap nk amek cikgu jd abg angkat..mcm2 hal..
btw, seronok wey dgr keja jd cikgu ni..but i still cant be one of them..xminat nk mengajar ni..minat kena ada kan..klo x, student yg jd mangsa..haha

AinDeLuvlyangel said...

nk jd cikgu jgk!!!!=p
sonok plak amek gmbr ngan budak2....

BieyrA said...

huhu..nk kasi komen gak..jgn kata gatal keyh..huhu..dulu org pun ada abg angkat gak..cikgu ipg..
haha..cikgu tu pun melayan..ciap kasi adiah mcm2 kat org..hehe..
"adik angkat" la katakan..hehe..rasanyee umo dia skrng around 26 kot..hehe

rossoneri said...

oooo kamu org sarawak yeee...hehe mmg pon bdk2 darjah 6 gatal, sbb masa darjah 6 dulu pon, ramai kwn2 suka cikgu praktikal..hohohohooo

annisa humaira said...

fida nak jadi cikgu jugak la