Friday, June 24, 2011

Summer Di Mesir : Jus Koktel Dengan Ais Krim Yang Sedap

Assalamualaikum dan salam mesra. semoga ceria selalu dengan senyuman. hilangkan suram, sebarkan senyuman. yeah!

Petang semalam sempat duduk sekejap di kedai jus. sebenarnya plan nak pergi awal, tapi member tengah masak untuk adik kesayangan beliau. lepas hantar ayam kari sedap yang beliau masak, baru kitorang duduk di kedai jus. itu pun dah agak lewat..

jus koktel dengan ais krim cokelat yang sedap.

Saya tak tahu resepi jus koktel. tapi dari apa yang saya rasa, jus koktel ini campuran jus strawberi, jus jambu dan jus mangga. kemudian dihidangkan dalam gelas dengan potongan buah pisang, epal, honey dew, anggur dan peach kuning. mahu yang lebih special, tambah ais krim cokelat. yummy.. sedap!

Oleh kerana sekarang ni musim panas, dalam koktel tidak ada buah strawberi sebab bukan musim buah strawberi. di Mesir, buah strawberi hanya ada pada musim sejuk.

Harga segelas jus koktel biasa LE3.00. bila ditambah dengan aiskrim jadi LE4.00. kalau tukar duit malaysia RM2.00 segelas. (baru ingat nak letak harga. kekeke..)

muka orang yang menikmati jus koktel yang sedap ni mesti ada. hahaha..

Abe Azman dengan jus koktelnya. tak dan ambik gambar, abe azman dah ngap eskrem.

Dalam entry kedai jus buah fresh di mesir semalam, ada yang nak tahu rupa bentuk mesin memerah tebu yang terus menyejukkan perahan. saya tak tahu nak describe macamana. mesin tu mempunyai fungsi watercooler dan agak besar gedabak saiznya.

Kalau tengok kedai tempat saya duduk ni, ruang sebelah kiri yang ditutup itu menempatkan mesin memerah tebu. insyaAllah kalau berpeluang, saya akan ambil gambar mesin tersebut.

44 comments:

meowwmania said...

org puasa lah, kejam!

bersama kak Es said...

nakkkk!!
sekarang juga beli tiket gi egypt :P

JIJI YU said...

ni aku rasa cam bengang ni..dedulu takder lak die taruk eskrem...ceyt...

sehahnazri said...

okay!!! saya tergugat tngok koktel dia..tak leh jadi!! nanti nak tunjuk gak gmbr makanan kat sini

iPai said...

campur2 boleh sakit perut .. ughh..

Gadis Pantai Timur said...

kalau jual kat malaysia..ada orang nak beli x??macam best jer..

http://sweetgurlz11.blogspot.com/2011/06/selamat-tinggal.html

*cik syu* said...

geramnyer lahai dekt tuan pnyer blog nie . asyk bt makanan jer .. adehhh * dapur mne dapur ?* .hehhe

sizuka[Izzati] said...

pergh.cawan saiz mega.haha.

Fay said...

wallawehhh.. sedap tuuu... =)

emmajean said...

wow macam menarik jer jus nie!!

aque said...

fara nak 1... hahahaha

serius mmg terliur.... hahaha tetibe rase lapar.. hahhaha

cikbintang said...

ngeh!!mnganncam kot jus koktel die...
byk lak tu!!!!kalo ikut rege RM brapa tu??

Liyana Zahim said...

Geee.. It looks so tasty!!

Andrik McVean said...

tht's look delicious

shera haifa said...

woooooooooo sdpnye..penuh gelas

makdara TERdiva said...

meriahnye cawan tu dgn buah2an..
slurpppp
*sambil lap airliur :P

auny aizie said...

wohhoooooooooooooo !

sedap nya !
nyumnyummmmm

kang nak g mesir carik kedai ni . ahah

Aman Ibrahim said...

sedapnyer tengok~ drooling..

laskar pelangi said...

adui! sedapnyewwwwwww...habis tu WAJIB kenyang. gelas besawwwwkan

HIdayah said...

sedapnye..:)

sugar2 kapas strawberry said...

gler murah RM 2.00! Huwaaaaa

yatie Awang said...

besarnya buah2 tu di potong...

[sutera kasih] said...

perghhh..nyamannya...murah gik yaa..neyda rega koktel macam ya d m'sia..whoaaa

Wanie said...

ok, mmg nampak sgt lazat..

Bui Idzra Ryn said...

muka asada dh kedak urang arab juak..hihi..

izz zara said...

bestnya! dhla murah, saiz bsar pulak tu...

mOnAlEa said...

penuh sekali gelasnya.sik skait perut kah campur2x buah dalam ya?

emieysandra said...

naaaaaakk!!

huh.

sume org kmpunan, leh tgk gmbo je =.='

org muo said...

he he tak blh tahan nengok pisang jadi penghias tu bro..kreatif la

Miecyber said...

Ini boleh kenyang Bro...

Pemerdagangan Orang

jaa64 said...

nampak cam sedapp :)

diana said...

kalau kita mintak tak nak pisang boleh dak??:p

zati embong said...

tgk gelas 2 just leh cakap "waa!"

mcam2 ada!

hihi

Shyella Anuar said...

wah best nyaa .... murah juak bila dah convert duit kita ... bestt kali jak .. :D yummy !

iKhRam said...

besarnya gelas koktel tu.. kalau kat Malaysia, tak tentu lg dpt RM2.. dengan buah2an mcm2..

baru terfikir.. macam mana la nak makan tu kan.. tak cukup kalau nak guna straw jer.. hahaha

nampaknya kene kumpul duit byk2 ni.. nak g mesir nak rasa koktel buah kat sana.. insyaallah..

Faziera193 said...

uishhh...memang nampak sedap tu...
berkhasiat.. penuh dengan nutrition.. hihi

Hans said...

amboi bang
nampak dah boyot nih
macam mana?
hehehe
okay la
aku jealous tgok jus tu
:_(

Kumpulan Sepah Juara Maharaja Lawak

MiZ Rayy said...

RM 2.. mmg berbaloi2..

Fathiah Hamim said...

mak aihhhh. kalah melesiaaa

Nur Sulastri said...

T_T. percubaan buat orang nak pergi geledah dapur ni.

najihah sahami said...

erk..letak eskrem tinggi2....bestnyaa........................................................................

shandye. said...

patut serve dlm mangkuk dan bukan dalam gelas besar macma tu. susah nk enjoy buah potong kat dalam tu...

Kimmy Ai said...

Jus koktail asyir terbaek! borio pun best.. Lalalala~

iPai said...

nanti kat malaysia buka kedai ni satu .. wat cawangan .. wuhuuu