Saturday, June 18, 2011

Summer Di Mesir : Buah Tembikai Dan Jus Buah

Assalamualaikum dan salam mesra. semoga ceria selalu dengan senyuman. hilangkan suram, sebarkan senyuman. yeah!

Musim panas yang tiba di Mesir pasti akan bersama buah tembikai, anggur dan honey dew. tiga jenis buah ini akan kelihatan melonggok di mana-mana kedai buah dan menjadi jualan utama penjual buah di bahu-bahu jalan.

Pada awal musim, harga buah-buah ini sedikit mahal berbanding di pertengahan musim. sekarang, honey dew berharga LE2.50 sekilo dan tembikai mencecah LE10.00 sebiji. di pertengahan musim, honey dew boleh didapati dengan harga semurah LE1.00 sekilo. begitu juga dengan harga anggur, sekarang LE8.00 sekilo. di pertengahan musim pula harganya semurah LE3.00 sekilo. siap dengan analisis harga saya buat. hahaha..

Melangkah di tengahari yang panas, tengok buah ni, terus terbayang tembikai merah dibelah-belah, letak dalam peti ais barang setengah jam lalu dinikmati ketika sejuk. pergh... sangat melegakan tekak yang kering di kala cuaca membahang. tapi itu harapan je lah, saya tidak dapat makan tembikai merah di sini dalam kuantiti yang banyak sebab akan berasa tidak selesa badan selepas itu.

Selain buah tembikai, buah mangga juga akan memenuhi raga-raga yang bergantung di kedai-kedai jus. sedia untuk diperah menjadi jus mangga. berjalan di tengahari panas, pasti terliur dan ingin singgah.

Gambar jus mangga, oren, koktel dan jus asam jawa(kaler hitam). tekak tengah kering, cuaca panas, mana tak terliur tengok gelas berisi jus mangga sejuk seperti ini. boleh tergoda seyh..

Harga jus terkini saya tak tau lagi sebab harganya selalu berubah mengikut musim. actually agak lama tak singgah melepak di kedai jus beramai-ramai. gambar jus atas ni tahun lepas punya. hehe..

tiba-tiba macam mengidam nak minum koktel..

57 comments:

zida said...

EHEM. macam kenal je kedai asir ada koktel, jus mangga tu. haha!

:P

eh betul ke tembikai sini tak elok ek? haritu ada member makan, terus ciritbirit sehari~

MiRa said...

wow! buah tmbikai die!! ;D

syAzAnA said...

jus mangga, syaz punya peberet! yummmyyy

zZzattyy said...

keliur oulak tgok jus mangga tu~ :)

ecah mashuri said...

sini pun musim panas menyengat gak asada.pukul 10 dah panas terik.huhuh...

aku_azreen said...

puh..memang sedap kalo makan tembikai tengah hari..
Kat sana ada jual cendol tak?

Sis Nana said...

wah sedap giler!!!tetibe rase nak minum jus epal???eh eh ade ke???hahah...wokey peace~~~

SweetyMui2 said...

mouth watering! hikhik

nur aisya humaira said...

ehem2..aisya nk skit...:)

aLya maNip said...

wah..seronoknya..hehe..tp skrg hujan..makan tmbikai msti kerap cari tndas la..hihi

Aisumi Chan Kawa'i said...

woww! terliur yang ada buah buahan tuuu!~

laskar pelangi said...

ades! terliur!

seha-fas-ya- said...

selain roti canai,anda nak bg saya jeles ngn jus2 pulak??eee pakcik ni..

Nt Gravity said...

salam.... first time here....

best nyo smangko....

JIJI YU said...

ya 'inab ya 'inab ya 'inab..ehheeyg tu lagi bes..

[sutera kasih] said...

baru lepas minum koktel..jgn jeles!!hehe

*sila buat analisis pasal sayur pulak k :P

Cik Miera said...

oh my.!! koktel.. sedapnye kalau dapat.huhu

Wanie said...

og jual tembikai kat sane camni ye..hehe..tinggi betol..

mmg best dpt minum jus panas2 ni..
kat malaysia pun panas skang ni..
baru pas ratah tembikai tadi ^_^

Adila Sahaja said...

tembikai makan dengan nasi pun best..:)

ieda79 said...

opss..dah terliur sudah..dah lama tak minum jus tembikai....

iKhRam said...

bila terbacakan entry ni
saya terbayangkan cerita yang saya baca dalam novel ayat-ayat cinta.. bagaimana fahri yang sedang enak meneguk jus mangga di Mesir..

serius, ingin benar saya bayangkan cerita jus mangga ni di Mesir.. bagaimana suasananya..

mudah2an saya akan memahami suasananya sendiri.. insyallah..

p/s - terimakasih pensyarah tutor kelas kami.. pn noorhalizah kerana memberi hadiah novel ini..

zazaw said...

juss tembikai terbahekkk dari ladangg
sejuk masuk tekak
huhuhu

emieysandra said...

jus buah-buahan yg nmpak menyelerakan^^

♥ p a A n i ♥ said...

kalau LE10, duit malaysia dlm RM5++ kn?

CouLeur de Chiqu3 said...

owh....terliur plak tgk...ermmm

yatie Awang said...

ya Allah...tembikai tu nak jual ke nak pamer? haha...banyaknya....

Hans said...

mahalnya tembikai dekat sanaaaaaaaaaaa


Maharaja Lawak Minggu 12

[z@ck] said...

oh myyyy! nampak sgt sedap! =)

auny aizie said...

arghhhhhh . sedappp nya kalau dpt jus tembikai sejuk ada ais ketul ketul sekarang

puteri noor mastura said...

nk beli buah tembikai murah sekilo 60sen jer..heheheh..beli di tf teluk intan..murah kan..

shera haifa said...

fulamak..bnyk nye.. berbukit2 buah tembikai tu

org muo said...

kulit tembikai mesir ada lain sikit dgn tembikai msia...nmpk mcm lbh segar & menggiurkan :)

Cik Aish said...

erk....dah la tgh haus ni...ala tp benda ni kt boleh buat sdiri kan...lg jimat.hehe..aish dulu slalu beli aiskrim vanila, letak buah2 mcm peach, mangga n strwberry lepas tu tuang airkrim soda. nuymmy..sedapppp..huhu..

caliph shuriken said...

nk jus mangga tu.. kurier sini satu, hikk...

FIFIEY LYCHEE MARATION said...

fifi plg suka honey dew juice:) yumm yumm..
then tembikai best makan waktu panas, biar sejuk jdnya.:)

Kalamhati said...

'asiir bittikh wa manju!hehe

Ain Zulaikha said...

perghhh tengah2 haus macam ni mmg sedap dengan jus... huhuhu tergoda ni...

Aida Azryn said...

nak jus mangga!!! 0.0

*∽ IZAN ∽* said...

cantek je tembikai2 tu bersusun cam tuh.. baek punya promote ehehehe

Bella Bell said...

wow.. tembikai merah.. sedapnya.. hehhe!!~

errr.. mangga saya tak minat sangat.. tak tahu kenapa.. huhu~~

~Nanie@InTaN~ said...

if convert price malaysia kire murah ke mahal...heheee

gades ain said...

banyak nye tembikai.... :)

khairul_bariyyah said...

kalo mkn kat restoren arab msti pesan mango lassi! sedapppppp~ :)

sweetsal said...

buah tembikai susun mcm piramid..hehe

Madam Sooyaree said...

Koktel tu sedap kaannn.. kita dulu rajin minum jus buah, hehehe.. Eh, tembikai tu tak runtuh ke buat gitu?

sHi Ma said...

buah2 tembikai disusun.. hehehe...

lama xbuat koktel, sedapnya... (",)

Nur Hawa Mohd Zin said...

negara sana mmg banyak tanam buah ke ek? sebab kalu pergi Makkah dan Madinah air yang ada hanya jus buah dan air zam-zam....suka minum air jus buah dari sana..segar dan pekat!

fadzlyismail said...

salam asada..boleh x ko kongsi pengalaman ko tinggal di egypt??mase rusuhan...lifestyle kat sane...mcm mane idup berdikari...pas2 family jauh..can u share ur experience dgn aku..ko email kan experience ko tu..coz aku ingat nak buat entry ttg experience ko di egypt..klu ko sudi juz drop me an e@mail

email : fadzlyismail23@gmail.com
blog : http://mzulfadzly.blogspot.com/

thanx asada..aku teringin nak mengembara..tapi aku belum punya kemampuan..

nice to meet u..

Siti Arfah said...

Em sdpnye jus2 itu . Nyummy2 !^^

GaDiS KaMpUnG sEpArA BaNdAr said...

fuhhhhhhh

terliur juga ni

tiefazatie said...

wah..bstnya...tergoda..

diana said...

kalau kat sana harga buah mahal tak??
ada kawan cakap mahal..betul ke??

En. W said...

menikmati jus buah bersama buah hati pasti menarik :D

Authors Yang Stress said...

best giler kalo minum time panas-panas macam ni..salam dr akustressgiler

abdullah gazali said...

wahhhh...mesti sedapkan

bersama kak Es said...

tiba2 jadi haus....
gini je diorg longgok buah tu ?
kalau kat sini buat gitu ... unik kan?

Kimmy Ai said...

fuyoh! excited tengok tembikai yg disusun tinggi mcmtu..

anyway, tembikai x best kalau dibuat jus~