Friday, May 25, 2012

What The... Poyo Lebih Blogger Nih!

Assalamualaikum dan salam mesra. semoga ceria selalu dengan senyuman. hilangkan suram, sebarkan senyuman. yeahhh!! 

Saya bukanlah penulis blog tegar. sekadar suka-suka menulis mengikut apa yang saya nak tulis, letak gambar mana yang saya nak letak. ingat lagi masa mula-mula buat blog dulu, saya tengah serabut dengan pelbagai benda. kiranya tulis blog ni untuk menyibukkan diri sendiri dengan benda lain walaupun pada asalnya memang dah bizi. 

Takde pengetahuan pun dalam dunia blog, saya buat blog ikut instructions daripada google. dah siap, saya belek-belek lagi blog sendiri walaupun hanya ada satu entry pendek. lepas tu baru lah saya baca blog orang lain. rajin pulak saya membaca. hahaha.. bila dah banyak baca, banyak tanya, baru lah tau sikit demi sedikit selok belok berblog. try and error itu biasa. dah kenal dan berinteraksi dengan blogger lain, jadi seronok berkongsi cerita dalam blog. 

Orang guna gambar jadi profile picture facebook
Pada mulanya saya taknak tunjuk gambar diri sendiri dalam blog. nak sembunyi identiti kononnya. tapi seminggu lebih lepas tulis blog, saya letak jugak gambar bila jawab tag Cik Jari. dulu rajin join 'tag mengetag'. ayat diguna pun memang poyo. sikit-sikit nak puji diri sendiri. 

Silapnya masa saya letak gambar, langsung tak buat watermark atau tanda hak milik pada gambar, lepas tu ada orang ambil kesempatan guna gambar saya jadi profile picture kat facebook. tiba-tiba rasa bangga diri, terasa saya sungguh hensem. hahaha.. 

Gambar yang orang tu guna, walaupun tak sama dengan bentuk saya sekarang, tapi ini adalah saya semasa slim kurus. kalau jumpa gambar ni dengan nama lain selain nama saya, maksudnya itu bukan saya. 

Kadang saya tergelak sendiri mengenangkan apa dah saya tulis masa mula berblogging dulu. pernah terima komen kata saya poyo. masalahnya, bila komen mengutuk camtu, orangnya kita tak tahu siapa. sabor je lah membacanya. 

Dulu nama blog ni The Story of Life dengan URL akudakmalaysia.blogspot.com. dah setahun guna baru reti nak tukar, jadilah Blog Budak Malaysia untuk ikut sama dengan URL diguna. rezeki melimpah awal tahun 2011, ada orang belanja beli domain kat NetKL. barulah jadi cam sekarang. 

Berbanyak-banyak terima kasih kepada pengunjung dan pembaca yang masih sudi bertandang ke blog ni. saya tak poyo dah, saya dah insaf jadi baik sekarang. malah lebih bersopan santun, berbudi bahasa dan baik hati sebab nak menang Give Away Papan Kekunci Dot Com 2012



21 comments:

laskar pelangi said...

Hehehe..dah hensem sangat.tu yang ada nak menyamar jadi asada tau..hik3

Encik Suami said...

Assalamualaikum..

Same to me.setuju sgt.mmg buat blog nie suke2 je.
org dh amik gmbr buat gmbr profile..tue satu kesalahan.dulu sy penah buat diasble right click bg elakkan org copy paste entry atau gmbr.pastue ada yg sarankan doh buang balik disable tue.nak buat watermak kat gmbr..mcm leceh.so..rasenye,lps nie nak kene buat diasble right click tue balik la.

Aida Azryn said...

haha. muka macam kaer. :P kbai!

Kathy Tuah said...

kmk pun penah juak terguris ati dan perasaan masa berblog tok.. tapi sabar jaklah..hihi..

kmk baruk kinek tok juak engkah watermark.. sbb bok tauk kepentingan watermark ya :D

emieysandra said...

kirenye dh 'matang' dlm blogging la nih, dulu poyo poyo sb baru ag kan..uhuk33..bagusla..emiey dr dulu smpai skg..xreti2 nk matang dlm menulis..haha :P

Aishah Jahirah said...

poyo ke...hehee..nway gud luck...;p

Hans said...

Hahahaha...gambar nih jadi pic profile group budak2 hensem ke kacak tu kan? kehkhekeh

Kyra said...

ingt lagi kes orang guna gmbar kat group kan ? betoil2..dlu guna story of life..skrg dah sama dgn url :)

nana kamarul said...

ehehe. tetibe macam teringat zaman mula-mula berblogging dulu. klaka je :P

Cik Jari said...

hahaha..poyo..

baguslah dah insaf.Moga Allah makin sayang...

al-lavendari said...

saya dulu pun mula2nya nak sembunyi identiti .. tapi tak berupaya sebab nak share banyak gambar. takkan semua gambar nak di blurr kan .. lama-lama dah tak kisah lagi dan orang pun dah kisah lagi.

ain dzaya said...

mula mula ain kenal...memang terselah la kepoyoaan tu..tp xperla ain bole terima asada seadanya...hahahaha

diana said...

ni kalau pi odisyen mesti dapat jadi artis..belum jadi artis pun orang dah curi2 gambar..
ekekke

CIK TOM said...

asada mmg poyo selalu puji diri ensem dlm entri..hahaha...

teringt plk kenangan awal2 berblog..awal2 kenal blog ni..mmg byk pengalaman manis kan..hehe

azah87 said...

Ahahaha..ending entry ni plg best..jujur sgt..ahaha..keep it up!! :)

cEro said...

tapi kan, bila fikir balik kan,
apsal ada org suka amik gambar org lain jdikan profil picture ek?
kalau tak sehensem asada pun, still boleh guna gambar kucing ke, gmbar permandangan ke, kan kan kan???

caliph shuriken said...

sy pun ikut suka nk tulis apa, xde genre tetap.. rsa nk publish, publish jaa, hikk..

owh, gud luck utk giveaway ni bro ^^

M a W a D D a H said...

aagagagaga..lama tak terjah menerjah blog org...da bertukar status rupanyer..hehe

Hans said...

Satay 50 CUCUK aku bila nak bagi???

azura said...

tq for join mohon hantar sesalinan artikel ini di email azura@papankekunci.com

Zie Madini said...

haa..aku pun selalu terkena gnie taw. nyampah! wat sakit ati je fakers nih. bongok..haa hambik! :P