Wednesday, October 17, 2012

Kad Diskaun Siswa 1Malaysia Yang Best!!

Assalamualaikum dan salam mesra. semoga ceria selalu dengan senyuman. hilangkan suram, sebarkan senyuman. yeahhh!! 

Mungkin ramai dah tau pasal Kad Diskaun Siswa 1Malaysia ni. saya dengar pasal benda ni sejak awal tahun 2012 hari tu lagi, tapi masih tak confirm dapat ke tak. sekarang heboh balik pasal kad diskaun setelah senyap seketika. mungkin ada yang dah dapat kot. 


Kad Diskaun Siswa 1Malaysia merupakan salah satu inisiatif kerajaan Malaysia nak meringankan beban mahasiswa di seluruh negara. saya sangat-sangat bersetuju pasal benda ni, maklumlah bakal meringankan belanja banyak benda untuk orang macam saya. setiap warganegara Malaysia yang belajar di IPT tak kira ambik diploma ke, ijazah ke, master ke, semuanya bakal menerima bantuan diskaun yang best ni.

Sebelum ini saya dah dapat baucer RM200 untuk beli buku, sekarang lagi canggih. mau tersengih je bila dapat diskaun kat banyak tempat. tapi jangan pulak harga barang dan perkhidmatan dinaikkan untuk cover diskaun yang diberi. huhu..

Saya dapat bayangkan segala diskaun yang bakal diterima, antaranya tiket kapal terbang, tiket bas, makan kat kfc dan lain-lain lagi. kalau tengok diskaun yang bakal diberi oleh pihak Firefly, 50% daripada harga asal, boleh jadi sama harga tiket bas sebelum diskaun sekarang! 

Antara diskaun yang bakal dinikmati oleh para siswa dengan Kad Diskaun Siswa 1Malaysia adalah seperti kat bawah ni :

B̲U̲K̲U̲ ̲/̲ ̲A̲L̲A̲T̲ ̲T̲U̲L̲I̲S̲

• MPH BOOKSTORES (10% off)
• IMLAQ BOOK CENTRE (10% off)
• BORDERS (10% off)
• RONA (5% - 20% off)
• KIANG TRADING (10% off)
• KOPERASI DEWAN BAHASA DAN PUSTAKA MALAYSIA BERHAD (5% - 15% off)
• KOPERASI KEDAI BUKU UNIVERSITI MALAYA BERHAD (3% off)
• KOPERASI UNIVERSITI SAINS MALAYSIA BERHAD (2% - 10% off)
• K.L COMMERCIAL BOOK CO. (M) SDN BHD (10% off)
• KMK RESOURCES SDN. BHD. (10% off)
_______________________________________

̲K̲E̲L̲E̲N̲G̲K̲A̲P̲A̲N̲ ̲S̲U̲K̲A̲N̲ ̲/̲ ̲P̲E̲R̲A̲L̲A̲T̲A̲N̲ ̲/̲ ̲P̲A̲K̲A̲I̲A̲N̲

• BATA (10% off)
• KOPERASI KELUARGA DATO' HAJI HASHIM MAMAT KUALA TERENGGANU BERHAD (10% - 45% off)
• TEXLINE LINO (5% - 10% off)
• PROMINENT MILLION SDN BHD (MIZI SPORTS) (10% off)
______________________________________

̲K̲L̲I̲N̲I̲K̲ ̲K̲E̲S̲I̲H̲A̲T̲A̲N̲ ̲/̲ ̲O̲P̲T̲O̲M̲E̲T̲R̲I̲ ̲/̲ ̲C̲E̲R̲M̲I̲N̲ ̲M̲A̲T̲A̲

• POLIKLINIK AN-NISA' (20% off)
• QUALITAS HEALTH (10% off)
• FOCUS POINT (20% - 50% off)
• MENARA OPTOMETRY (10% - 60% off)
______________________________________

̲M̲A̲K̲A̲N̲A̲N̲ ̲D̲A̲N̲ ̲M̲I̲N̲U̲M̲A̲N̲

• KFC (5% off)
• DAILY FRESH (10%)
• A&W (50% off)
• COFFEE BERRY (20% off)
• THE CHICKEN RICE SHOP (Student Meal at RM9.90nett)
• RESTORAN KENNY CRAB (10% off)
• SWEET CHAT (RM12.90nett meals)
• LEGEND’S CLAYPOT BRIYANI HOUSE (5% off)
• DUBU DUBU SEOUL FOOD (RM16.90nett meals)
• MY JAVA COFFEE (10% off)
• PANCAKE HOUSE INTERNATIONAL (RM5.++ @ 2pcs classic pancake)
• STATION ONE PRODUCT (5% off)
• GLORIA JEAN’S COFFEES (10% off)
• BANGI KOPITIAM (10% off)
______________________________________

̲P̲E̲N̲G̲I̲N̲A̲P̲A̲N̲ ̲D̲A̲N̲ ̲P̲E̲N̲G̲A̲N̲G̲K̲U̲T̲A̲N̲

• ANCASA HOTELS & RESORTS (10% off)
• TUNE HOTELS REGIONAL SERVICES SDN BHD (25% off)
• LEO EXPRESS HOTEL (20% off)
• KOPERASI AL-TAQWA KAMPUNG KISAP LANGKAWI BERHAD (2% - 15% off)
• KOPERASI GURU-GURU MELAYU KEDAH BERHAD (15% off)
• KOPERASI MAJLIS GURU UGAMA MENENGAH BERHAD (5% off)
• KOPERASI MELAYU BERJAWATAN KERAJAAN NEGERI SEMBILAN BERHAD (15% off)
• RAKYAT TRAVEL SDN. BHD. (special rate)
• RAPID KL (50% off)
• MAS (25% off)
• FIREFLY (50% off)
_______________________________________

̲S̲A̲L̲U̲N̲ ̲/̲ ̲P̲U̲S̲A̲T̲ ̲/̲ ̲P̲R̲O̲D̲U̲K̲ ̲K̲E̲C̲A̲N̲T̲I̲K̲A̲N̲

• FOOT MASTER (30% off)
• PARIS HILL (30% off)
• PROACTIV (5% off)
• CLARA (10% off)
• KOPERASI PUTRI TERBILANG MALAYSIA BERHAD (5% - 20% off)
______________________________________

̲P̲R̲O̲D̲U̲K̲ ̲I̲T̲

• KOPERASI CELCOM BERHAD (2% - 5% off)
• KOPERASI PEGAWAI-PEGAWAI DEWAN BANDARAYA KUALA LUMPUR BERHAD (10% off)
• IFAMILY (15% off)
_______________________________________

L̲A̲I̲N̲-̲L̲A̲I̲N̲

• BKZ BIKERZ (special rate)
• ROLLER STAR ARENA (10% off)
• DOUBLE SITE (10% - 15% off)
• KOPERASI KAKITANGAN MAKTAB KERJASAMA MALAYSIA BERHAD (2% - 5% off)
• KOPERASI KOLEJ KEMAHIRAN TINGGI BALIK PULAU BERHAD (4% off)
• MYDIN (special rate)

Actually banyak lagi benda yang akan dapat diskaun. nak tulis semua kat sini memang jenuh la. ini pun main copy je. boleh klik kat gambar kad siswa 1Malaysia kat atas tu untuk ke web Kad Diskaun Siswa 1Malaysia untuk maklumat lanjut. kat situ ada senarai syarikat dan organisasi yang turut serta memberi diskaun.

Apa yang diharapkan, para mahasiswa IPT menggunakan kad diskaun ini dengan bijak. bukan dengan cara yang salah dan berboros disebabkan diskaun. perlu diingat tujuan asal kad diskaun ni untuk meringankan beban belanja, so kena bijak menggunakannya..

Harap dapat la kad ni sebelum bermula semester depan. lagi cepat lagi bagus. kalau ikut jadual agihan, IPTS bakal dapat kad tu Oktober 2012. kena alert sentiasa nih.. ngee.. (^^,)

6 comments:

Jane. P said...

kami lom dpt lagi huhuhu..

Maiyah said...

wahh.. bruntung le
bajet utk kami oku
masih x berubah tp alhamdulillah
terima je seadanya :)

Aishah Jahirah said...

untungnya siswa siswi sekarang...zaman akak xde pun...:)

ASaDa RyutaRo said...

Jane. P :

sama la.. lom dapat lagi ni..

ASaDa RyutaRo said...

Maiyah :

syukur sangat dapat kad diskaun ni. seriusly sangat membantu.. kalau tempohnya lagi lama, mesti lagi syok. hee..

ASaDa RyutaRo said...

Aishah Jahirah :

mai la jadi student lagi.. hehe.. :P