Tuesday, July 12, 2011

Makanan Sedap : Bakso Gami' Termantap Di Cairo

Assalamualaikum dan salam mesra. semoga ceria selalu dengan senyuman. hilangkan suram, sebarkan senyuman. yeah!

Kali ini ingin berkongsi satu lagi makanan yang sedap di Mesir. walaupun sebenarnya bukan makanan Mesir, tapi di Mesir lah pertama kali saya merasa bakso.

Ramai warga Indonesia mengusahakan perniagaan kedai makan di Mesir. sekitar kawasan kediaman saya di sini terdapat lebih 10 buah rumah makan yang menyediakan menu makanan Indonesia. Bakso Gami' antara kedai makan kegemaran saya, khusus menyediakan pelbagai jenis bakso yang sedap.

Lokasi Bakso Gami' yang berdekatan dengan kediaman pelajar Indonesia dan Malaysia menjadi salah satu faktor kedai makan ini sentiasa hangat mendapat sambutan. tambahan pula rasa bakso yang super sedap dan harga berpatutan, sangat tepat dengan tema mereka "Rasa Bintang Lima, Harga Mahasiswa".

Menu pelbagai jenis bakso yang tersedia di Bakso Gami'.

Hidangan Bakso Super dan Bakso Ping pong.

Bakso Biasa yang paling saya minati.

Es Pandan dan Es Lemon Tea.

Selain menu menyelerakan dan super sedap, ruang makan yang selesa menyerlahkan lagi imej Bakso Gami' sebagai sebuah kedai makan pilihan ramai. mereka menyediakan dua ruang makan di mana terdapat ruang bebas asap rokok untuk keselesaan pelanggan. tambah best, di ruangan itu kita makan di meja rendah yang comel. hihihi..

Di ruangan bebas asap rokok.

Bakso Gami' hanya dibuka pada sebelah malam sepanjang Selasa hingga Ahad dan tutup pada hari Isnin. kalau nak pergi makan bakso kena datang sekitar pukul 8 hingga 9 malam. sebab kalau dah pukul 10 malam, kebanyakan bakso sudah sold out.

Bagi saya, Bakso Gami' adalah tempat paling best untuk merasa keenakan sup bakso Indonesia di Cairo. habis semangkuk, rasa nak order lagi. hahaha..

Akhir sekali, tempek muka sendiri sedang menikmati sup bakso sedap.

Nota kaki :
saya belum jumpa lagi Bakso Cinta yang dibuat oleh Abdullah Khairul Azzam dalam filem Ketika Cinta Bertasbih di Mesir. hehe..

59 comments:

izfanora said...

mcm sedap jer.. :)

betul2, teringat azzam.. hihi.. ada bakso cinta x?

sehahnazri said...

sodapnya!!!!!!!!!!!!!!!!!!

eddy syrol said...

waaaa...best3x...beso gaban bakso dia ye..

*cik syu* said...

ya allah , sakit jiwa tgk blog budak hensem ni . asyik makanan jer . ckuplh mempengaruhi sye ngah nak diet nie ..

ipa faiza~ said...

mcm bakso ketika cinta bertasbih tu ke? hehe

anis.farhana said...

ohh bebola daging tersebut nampak sedap. apesal promote kdai kat cairo, camne nak pergi try~sob sob ..haha

meowwmania said...

nmpk sggh menyelerakan! slurppp....

cik aiLebiu said...

macam2 nama bakso ada..hehe...

Umie Nadhirah said...

nyamannnn ;P

laskar pelangi said...

wah asada..kat sana ada jugak ye bakso..dah la bakso yang macam2..bakso ping pong lagi.bakso unyil cam mana plak dah?

nampak menyelerakan..rasa nak cari bakso gak nie..dah terliur nie..he3

nUR_rOsALiNdA said...

Kat Malaysia ni pon ramai jeks Indonesia jual Bakso...Sodap!!!~

JIJI YU said...

bakso cinta tu tu die bukan wat kat indon ke

missSenget said...

makan bakso kalau xde bebola daging, bakso tak nama die??

ke nama mee sup je?

hehehe..

tak suka bebola daging.. T__T

merahitujambu said...

nk mkn bakso cinta buat memang x dpt la..ahahaha..sedapnyaaa...leleh kot tgok..ayok!

rara pinkmafia said...

sedang menelan air liur ni.

shandye. said...

bakso paling sedap so far ada kat gerai orang indon ni kat bawah komtar, dekat dengan maybank.

sedap gle kot. dahla murah... around rm3 je semangkuk. fuhhh....

aLya maNip said...

tiba2 rasa rindu nak makan bakso. alya merasa bakso lau kat johor je.hehe

*nak cari gak bakso cinta khairul azam tu..hihi

Cik Aish said...

first time mkn bakso dulu dekat melaka..indon buat..pastu serik nak mkn lagi..sbb tak sedap..

tapi klu dlm gamba ni nampak sedap pulak...tapi ada meatball la..tak makan daging..tu yg lemah tu..

haish entry pasal mkn ni yg tak tahan ni..

Fathiah Hamim said...

okay saya officially lapar lepas baca entry neh.

Miziey said...

pergh! cam sedap jek..
sllrrrppppp~
hehe..

Bui Junaidi said...

terus rasa lapar nangga gmbr2 bakso kat sitok eh...

NuR si CiKGu RiBeNa said...

i love bakso..
sedapnye..
menyelerakan..

=)

Aisumi Chan Kawa'i said...

perghh!! TERBAEKKK~ tak teringin pun sbb smlm baru jer makan bakso :P hehee..

syAzAnA said...

besar gila baksoo tuhh! sedappnyaaa!

tia @ Ini Kisah Tia said...

hehe . tempat Tia pun ada bakso . yang sedap tu bebola daging aje . mee tak nak . tapi tak boleh beli bebola aje . kena sekali dengan mee . hahaa ..

eh jap ! wahhh .. lagi hensem rambut pendek ala-ala otromen gituuuu . oke ! bakso tu kut yang menambahkan kehenseman si pemakan . err , ke kamera ni? musykil jap ! hahaa ~~

mykhalis said...

mesti rasa cam di malaysia kan?sebab orang kat malaysiapun dah biasa makan bakso..hehe

d_LA said...

x pnh makanlah..jakunnye rase..hehe..

~teratai nailofar~ said...

wooo..series bakso yg gabak2 ttuh npk sodap! mahu!

Bapak said...

bakso tenis macam mana pulak rupanya?

velasrizal said...

bakso mana penah xsedap.. nyum nyum

FiraHasan said...

Es Pandan tu nampak menarik !

Cik Fatin Shukri said...

bakso cinta is the best !!!!

Ana Farhana said...

sedopnyaaaa......yumyum..

nadzwareina said...

besarnya bebola die... padanla ada adik blaja kat mesir siap kensel nak puasa sehari sebab nak pegi makan bakso.. hehe.

InsyaAllah next year sy dtg mesir lawat adik. belnja satu bakso ye? :D

[sutera kasih] said...

uwaaaaaaaaaaaaaa dats my pebret..bakso oh bakso..cne jak ka nk nemu bakso cinta khairul azzam ya..

i am S!L4H.. said...

alahai nk leleh air liur. paling best meat ball tu.

zZzattyy said...

tak pernah plak makan bakso... sedap sangattt ke??? :)

GaDiS KaMpUnG sEpArA BaNdAr said...

dapat telan air liur je ni...

kebetulan tgh puasa lak ni hehe

Nur Hawa Mohd Zin said...

bila bace entri ni teringat cerita mas Azam..cerita indonesia..tasbih cinta

Hans said...

walawehhh
aku tgok harga dia macam mahal2
cuak lak kan
LE9 lah LE10 lah
hahahahaha

oit,ensem abang aku nih
:-)

Lirik Lagu Babak Pertama (OST Juvana) - Drama Band

althafunisa said...

bukan khairul azzam wat bakso cinta tu bila dia dah balik indon semula ke? hehehhehe... kalau tak silap lah...

MiRa said...

bakso!! mcm bihun sup ke rse ye?? hehe. mcm serupa. tp xpnh mkn:)

BeeWhiteRoses said...

FYI, ya first time kmk tengok bakso..makan jak belum..hehe

iKhRam said...

tak pernah pun rasa makana bakso walaupun byk terjual di penang nie.. hehehe..

nampaknye kene jugak la saya ke mesir.. hahaha

NunAlifNunAlif said...

Terlioq Princess ngan Tuah :P~
Hahaa...

Liyana Zahim said...

Bebola daging tu nk bli ktne la.. Nk terai wat kt umah sok yay!!!!

NurulJannah Asila said...

wahhhhh. nyaman jak rupa. mok blaja polah la kaktok! yeayyyy

epaa chenta said...

mcm best jeeeeee! nak jgkkkk

caliph shuriken said...

mcm bihun sup kn bakso ni?! huh...

syahira ariff said...

bila nak blanja mkn bakso pulak??????
hahaha
=D
BTW.asada ni mudah berkira orangnya
hari tu dpt mkn free time exam
tbaek ah

Wanie said...

perghhh, sodap ni..
banyak gak jenis2 bakso ni..
nak bakso ping pong satu..:D

hatikubaik-mohdhazlan Dreadlock said...

wah ..mmg sdp bakso...bakso cairo xprnh rasa ...huhu

vampire's lovex said...

ohhoiiii hari tu tak bawak !! nak jugak yang bakso super tuuuu...

hahahaha

yatie Awang said...

nampak macam best je kan, kakak pun belum pernah makan lg bakso ni,,,

cik aryu said...

sedapnyaa.
saya pon suka bakso.hee

Pencacai Alim said...

bakso...camno rasonye?

アヌム ちゃん said...

bakso di cairo..menarik2.heee

Redbloodsnow said...

zie lom pernah lg mkn bakso...sobsobsob...sedih :(

iPai said...

hamboi .. kalau cam ni, tak yah tunggu balik malaysia r jawabnya .. heheh .. sana pun dah ada yang sedap punya