Saturday, July 09, 2011

Anak Kecil Main Api


Anak kecil main api
Terbakar hatinya yang sepi
Air mata darah bercampur keringat
Bumi dipijak milik orang

Nenek moyang kaya raya
Tergadai seluruh harta benda
Akibat sengketa sesama lah kita
Cinta lenyap di arus zaman


Indahnya bumi kita ini
Warisan berkurun lamanya
Hasil mengalir ke tangan yang lain
Peribumi merintis sendiri

Masa depan sungguh kelam
Kan lenyap peristiwa semalam
Tertutuplah hati terkunci mati
Maruah peribadi dah hilang

Kini kita cuma tinggal kuasa
Yang akan menentukan bangsa
Bersatulah hati bersama berbakti
pulih kembali harga diri


Kita sudah tiada masa
Majulah dengan maha perkasa
Janganlah terlalai teruskan usaha
Melayu kan gagah di nusantara


Hari ini sebahagian daripada kita telah berpecah, tidak bersatu hati. kerakusan ingin menjatuhkan sesama sendiri melenyapkan kesatuan bangsa Malaysia. masing-masing ingin berkuasa..

Sampai bilakah kita harus begini? 9 Julai 2011, satu lagi titik hitam bangsa Malaysia. murid-murid sekolah rendah pasti tertanya-tanya, apa yang terjadi kepada orang-orang dewasa di Malaysia. sangat berharap semangat patriotik dan cinta mereka kepada Malaysia tidak hilang kerana mereka lah yang bakal meneraju negara kelak.



Nota kaki :
sumber gambar MalaysiaKini & Blog D_Hatie
.

49 comments:

Peri PiA said...

melayu,bersatu lah

CheQ PP JoY said...

suka lagu ni..da lama xdgr..tenkiu sbb mengingatkn fy balik dgn lagu ni.. =)

||aLeaSaRa|| said...

hurm...kite tak pernah cerita ttg politik sepanjang 7 bulan berblogging.tapi dr semalam hingga hari ni terpaksa juga luahkan rasa hati sbb tak fhm kerakusan pihak tertentu.hingga terpaksa buat perhimpunan bersih.malu pada ngra lain yg sedang ketawakan kaum melayu khususnya.

mOnAlEa™ said...

yang sedihnya, melayu dah berpecah.india n cina tepuk tangan.melayu yang tak sedar diri.

zahidah dihaz said...

dari dolok sampe kinek tok sik hafal2 gik lagu anak kecil ya....




New Entry: Small gift

laskar pelangi said...

lagu tu! ingat lagi..selalu nyanyi time zaman sekolah...uhuhu...

orang boleh jd GILA kerana POLITIK. bahaya betol =.=

fiezah91 said...

aman kah gia? madah perhimpunan aman tapi? nah! fikir dirik la :)

Azhafizah[フィザ] said...

sedih tgk hanya satu kaum je ni banyak di kaca tv dan youtube..bangsa lain duduk rumah sambil tergelak..hanya kerana kedudukan manusia berpecah belah..lansung tak fikir nak memajukan bangsa dan kaum sendiri..-_-'

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

Lagu ni selalu nyanyi masa kt BTN rite
Malas nk comment isu ni
Sebab semua BERAKAL tapy guna haty untuk buat keputusan...inilah result nyer....
Apa agaknyer apa yg theyolls rasa...PUAS????

shandye. said...

apa-apapun aku tak suka hashtag #bershit digunapakai oleh segelintir umat malaysia yang tidak ubah seperti anjing menyalak bukit.

tak tahu apa-apa boleh tak just shut the f*** up dan duduk rumah diam-diam.

kalau tak suka konfrontasi dan tak suka demonstrasi jalanan yg sedang berlangsung tu, yang gatal celah kangkang nak pg keluar ke pavilion siapa suruh?

serata media dah warwarkan tentang demonstrasi ni, kau gatal jugak nak keluar. lepas tu stranded kat traffic for hours.

and what do you do?

lepas geram update twitter, lash out sana-sini, without ever knowing or for a second holding that finger to press send and think about the reasons behind all the chaos.

well... as for me, i think i had made my point clear.

i support whichever promotes the thing and movements that benefited to me.

honestly, this demonstration could have been avoided altogether if they have reached a unity.

but then again... well... sekarang satu dunia dah tahu hari ini malaysia retak.

so much for a so-called democratic country, kan?

zida said...

anda rasa ianya boleh jadi macam mesir haritu? hehehe

[sutera kasih] said...

SEDIH.

Fathiah Hamim said...

malu dengan tourist yang datang tengok

nur aisya humaira said...

rancak asada berpantun skang..:)

shera haifa said...

manusia berpecah belah.
dunia akhir zaman.
marilah sama-sama kita ucap Subhanallah..
moga ianya kembali aman..

rafiq said...

teguhkan diri kita dengan agama. moga terpelihara kita dari apa jua sengketa.

Cik Aish said...

hmm...tatau nak kata apa...ingtkan da besar boleh berfikir baik buruk..tp lg teruk dr budak sekolah punya pemikiran..

Hans said...

nur aisya humaira : ini bukan pantun la dik...ini lagu :-)

yups...aku pun sedih tengok weih
entahlah
xtahu la apa nak jadi dkt malaysia nih

Keputusan Jom Main Teka - Teki

Salwa said...

Janganlah kita saling bergaduh. Rugi..

FzaIbrahim said...

hey, i remember this song!

entah la en apa nk jadi skrg ni.
terlalu 'manja'.
org lain boleh je move on n be a better person.
dri dok buat itu ini tak tentu arah, buang tenaga dan masa je. haishhh.

Nida said...

Salam Asada..

Andai Kak Nida menjadi pelabur atau pelancong... pasti takut untuk melabur dan melancong ke Malaysia... nah!!!!!! siapa yg rugi.. tolonglah, hentikan perkara bodoh yg memalukan bangsa sendiri.. bersatulah :(

p/s: Iri hati melihat keamanan di sini.. walau banyak bencana yg Allah timpakan buat negara NZ ini.. namun mereka tetap bersatu

vampire's lovex said...

asada,ko balik malaysia nnti ka apply jd pm wehhh...

pm baru lagi disukai ramai..pm skrg dah tua,kurg berkenan lah nokss. haha

MIA said...

betul gak kata esah tu. ce try kau apply asada, kitaorg undi haha

meowwmania said...

lagu yg penuh bermakna..

bersatulah melayu!

dayu_myself said...

lagu tu, jujur aku suka dri dulu...smngt mengalir dalam diri,memperjuangkan bangsa..
rasa sedih bila bangsa dipolitikkan...agama dipertikaikan...maruah digadaikan...ya Allah..berila kesedaran kepada hamba-hambamu ini...amin~~

munira hashim said...

ermm..sedih bila bc lirik lagu ni

najihah sahami said...

emm..mmg kena molek lirik ngn situasi skang ni...apa nak jadi ntah....asada tlg reserve kan tempat satu kat mesir tu ea. nnti kalau jd pape nk lari sane.

haha

wani said...

asada,...syukur asada disana masihmengikutikeadaannegara kita,mudah2an ramai anak2melayu tidak lagihanyut dan buta sejarah,...!buka mata,pandang bangsa kita,yg rugikita,yg tepuktangan mereka yg berlainan bangsa,..nak jatuhkan pemimpin bukan melalui demonstrasi,yg pekak hanya tahu menyalahkan pemimpin,.taksmua org dilahirkan layak menjadi pemimpin,apatah lagi pemimpin negara....adakah mereka ingin kita menjadi seperti negara jirankita indonesia ,thailand....apa ygterjdi kepada mereka......hanya kerugian buat bangsa sndiri....alamakss terpatriotik la pulak.....maaf terlalu emo la k,.ngah kali ni...huhu

maCy said...

sedih sebenarnya. penyokong pembangkang mengata kerajaan, penyokong kerajaan mengutuk pembangkang. hakikatnya sama2 dari atas pucuk kepimpinan sampai ke rakyat pun sama sahaja.

segalanya ada solusi. parlimen ada. semua parti ada. hm..

delarocha said...

apa nak jadi?

wani said...

asada,kngah sokong apa yang kau katakn dik,berduyun2 disana ingin berlindung di malaysia,sanggup bergadai nyawa,tp rakyat dinegara sendiri tidak pernah bersyukur,hanya tahu mencaci...terima kasih kerana menghidupkan semangat akak dengan lagu ini.....

tia @ Ini Kisah Tia said...

lirik lagu ?

maaf , Tia tak perasan tak letak link .. huhuu ..
cekidaut --> Jom Check Gred Blog

Ana Farhana said...

x faham...org melayu skrang.... betul la... kite pulak yg tertanya-tanya... apa yg dieorang nak sebenarnya....

Bapak said...

sudahlah sekadar politik ikut-ikutan, meletakkan ideologi politik di tempat paling tinggi dalam kehidupan melebihi segala-segalanya..masalah...

JIJI YU said...

hurm..hanya jauhari yang mengenal manikam

iKhRam said...

bila manusia menentang negara yg aman..!!

Hans said...

betul tu
sokong komen Bapak
bila taksub macam nih lah jadinya
:-)

Apabila Berniaga

|arieza| said...

sedih melihat anak2 Islam jatuh iman kerana hasutan syaitan. gempak gembita keluarga syaitan gelakkan manusia :( sedih oh sedih.. jgn kerana diprovokasi, kita semua hilang iman.. apalah sgt pada kuasa dunia. sana kutuk sini kutuk, konon masing2 di pihak yg betul & benar. tp kutuk mengutuk, tetap juga ada dosa.. ish ish. RASULULLAH xpernah mengajar umatnya berkerasa dalam berdakwah & membawa perubahan kearah kebaikan, waima dr segi tutur kata... wallahulam.. semoga Islam kita bkn hnya pada nama di dunia...

NARDtheNERD said...

matlamat tak menghalalkan cara..
kan?

:)

bersama kak Es said...

well...hanya jauhari mengenal manikam

ieda79 said...

suka lagu tu...tapi sedih apa yg berlaku kat malaysia

Liyana Zahim said...

Doakan yg terbaik mnuju ke jln2 yg benar dan diredhai~

Hans said...

bila nak balik Malaysia wahai abang Asada?

10 Golongan Yang Dilaknat Kerana Arak

M a W a D D a H said...

macam mana kita nak puaskan hati semua org...hurmmmm

syahira ariff said...

owh. speeechless.



jom IBC!

faiz said...

politik malaysia yg xde kesudahan..

^baju kurung^ said...

tringat lgu ni, nyanyi time koir sk rendah dlu..
bersatu kita teguh!

Si kOtAk HaTi said...

Hanya mampu mendoakan yang terbaik buat MALAYSIA yang tercinta ini..
(^_^)

semoga Allah amankan negara kita...amin...

nowriz said...

agendanya baik..

tapi.. ada tapi.. yang kecoh di KL tu majoriti melayu..

tapi, apa kes di negeri lain non-local yang dibayar untuk membuat kecoh.. bukan dorang mengundi pun.. ;)

adakah yang melayu di KL itu juga dibayar tuk membuat kecoh?