Sunday, October 03, 2010

Cucur Keladi Yang Sedap Versi Asada Ryutaro

Assalamualaikum dan salam mesra kepada semua. semoga sentiasa ceria dan sihat walafiat bersama orang tersayang. kepada yang sedang dilanda masalah dan musibah, semoga tabah menghadapi segala cabaran dengan penuh semangat. yeah!

Dah masuk bulan baru. semakin mendekat dengan akhir 2010. huhu.. nampaknya, semakin hari, semakin sibuk lak saya ni. sampai tak banyak post yang sempat di buat bulan lepas. aduyai..

Hari sabtu semalam, walaupun banyak dihabiskan di dalam rumah, tetap best jugak. hehe.. percubaan membuat cucur keladi yang sedap berjaya sepenuhnya! meh saya kongsi resepi terbest cucur keladi versi ASaDa RyutaRo..

Pertama yang perlu ada, semestinya ubi keladi. err.. nak panggil biji keladi ke ubi keladi? tapi itu tak apa, anda tau kot yang mana satu kita nak buat cucur, takkan batang keladi plak kan.

Kupas dan bersihkan ubi keladi, lepas tu potong kecil. siapa nak buat versi ASaDa RyutaRo punya, kena potong style jejari macam dalam gambar di atas. kalau potong jenis lain, bukan cucur keladi sedap versi ASaDa RyutaRo namanya.

Bahan seterusnya tepung gandum, telur ayam, garam dan air. yang ni kena pandai sukat ikut sesedap rasa. kalau versi ASaDa RyutaRo, setengah kilo tepung gandum kena guna 2 biji telur dan 2 sudu garam. lepas tu bancuh dengan air, jangan terlalu pekat, jangan terlalu cair. kena tengah-tengah ea.. setengah kilo tepung ni sukatan untuk makan 10 orang.

Dah siap adunan, toskan ubi keladi tadi, dan masukkan dalam adunan tepung gandum. gaul sebati hingga rata jejari keladi disaluti adunan tepung.

Panaskan minyak. kemudian goreng jejari keladi hingga garing dengan api sederhana. kalau api besar sangat, nanti isi dalam ubi keladi tak masak. nampak tepung je yang garing, tapi isi keladi mentah. tak sedap..

Tadaa~ dah siap! boleh dimakan untuk minum petang bersama member-member dan keluarga. makan cicah sos cili time masih panas sangat best! sedap hingga menjilat jari. dah habis pun member tanya, 'ada lagi ke?'. peh! itu petanda cucur keladi versi ASaDa RyutaRo ni sangat best dan sedap! hahaha..

Actually lama giler tak makan cucur keladi ni, lebih setahun dah! kebetulan time beli sayur semalam, nampak ada ubi keladi, terbayang terus cucur keladi yang sedap ni. alhamdulillah, berjaya dimasak dengan sedap! huhu..


Nota Kaki :
takde ke makcik-makcik yang nak jadikan saya menantu? pandai masak tu.. lalala~

77 comments:

Fiq said...

org lelaki yg blaja obesi mmg pandai masak..



aku dah tanya mak



mak cakap..


oraiitttt...!


hahaha

ASaDa RyutaRo said...

hahahaha... kirim salam kat mak yer.. lalala~

Kimmy Ai said...

hehehe.. keladi kat sini sedap ke? apa keladi dlm bhasa arab r?

Sophie Al-yahya said...

tak pernah makan..macam nak try je..
tp kalau dapat try yg Asada masak mesti lg sedap.

ASaDa RyutaRo said...

@Kimmy Ai :
sedap gak la. lagi la sedap klu masak dengan resepi versi ASaDa RyutaRo. hihi =P

orang mesir panggil keladi tu 'QulQas' .. dlm bhasa arab standard tak pasti lak. 'Batata' kot. err..

ASaDa RyutaRo said...

@Sophie Al-yahya :
hoho.. try la buat ikut resepi asada ni. sedap woOo.. lalala~

Tomato Gurl's Life said...

haha..pandai masak upenye asada ni..jap tnya mak nak amik jadi menantu tak??miahaha~

ASaDa RyutaRo said...

@Tomato Gurl's Life :
hahaha.. nti gtau apa kata mak ea. hihi =P

FaizalSulaiman said...

aku rasa memang dah boleh jadik menantu nih.hehehehehehe

rhapsody LiN said...

haha.. okey! nk try buat petang ni!
:D

~ ReD ~ said...

x pernah lagi mkn cucur keladi..nak suh nenek buat la..hahah

bukan nak buat sendiri kan? :p


Ada Ura-Ura Aku Dirisik Untuk Dijadikan Bakal Menantu Ketua Polis. Hoh! Teruja Sungguh!

Apabila Guru Meminati Anak Murid, Maka Terjadilah Episod Cinta Tak Kenal Siapa

M a W a D D a H said...

wahh..asada da pandai masak...chewaahh..

pos sini sikit..macam sedap jer tue..:)

ehemm..ehemm..pomot diri nampak..agagaga..

.s.o.f.i.a. said...

ala............ aku tak minat cucur keladi. eskrem keladi yang kaler pepel tu ko pandai wat tak??? mak aku kata nak jadik menantu dia needs more than cucur keladi. so aku rasa eskrem keladi ok kot...... he he.....

naz said...

perghhh ini lah calon suami yg kita cari haha

Khadijah Nas said...

ASaDa, seriusli saya tak penah makan dan tak pernah tau kewujudan cucur ubi keladi ya. Festime neh. Nak try pon, rupa keladi pon taktau lak macam mana kan. Huhu. Macam kerepek pun ada... Apa pun kamu memang pandai masak ye. Maybe kalau versi Khadijah Nas, akan ada taburan black paper di atasnya. Yeahhh, nak try lah buat. (^_^)

sal said...

salam..wah sedapnya masakan asada..ramailah makcik yang memuji2 masakannya yg sedap tuh...

☺[ai][sUmi]☺Chan said...

wahhh~ rajin memasak yer? hehee.. bagus2.. boleh jadi calon nih :P

ASaDa RyutaRo said...

@FaizalSulaiman :
haha.. dah lulus ke ni? ada adik perempuan nk d rekemenkan ke? hihi =P

ASaDa RyutaRo said...

@rhapsody LiN :
wokeh.. selamat mencuba n gud luck! =P


@~ ReD ~ :
ade plak suh nenek yg buat. try la buat sendiri.. baru best.

ASaDa RyutaRo said...

@MaWaDDaH :
dah lama pandai la adah. saje tak tunjuk je sebelum ni. =P

kalau adah nak, mai la datang sini. lalala~

bukan promote, nak umum je. =P

ASaDa RyutaRo said...

@.s.o.f.i.a. :
hahaha.. ade plak nak eskrem keladi. demand betui.. cucur keladi je la.. =P

ASaDa RyutaRo said...

naz :
haaaa... nak rekemenkan untuk siapa ni? =P

ASaDa RyutaRo said...

Khadijah Nas :
tak pernah tau kewujudan resepi ni ke? boleh la mencuba nanti. hihi..

ubi keladi tu macam bentuk bola.. err.. bola ke? =P

tenkiu atas pujian itu. lalala~

ASaDa RyutaRo said...

@sal :
wsalam.. sangat sedap ni. tapi makcik-makcik belum try lagi. kalau dah try, mesti ada yang rekemenkan anak untuk jadi isteri. hihi =P

echah mashuri said...

try masak asampedas tengokkk...kalau boleh lepaslah jd menantu pilihan...hahaah

d_tieah said...

Perghhhhhh..
Sedap tu..
Rs nak bbuka nnt dgn cucur keladi jk..
Huhu..
Tmbh lg dgn kuah sos buatan sendiri sure jilat jari doe..

Humanity Life said...

kira okeh laa tu~ pandai masak... sejuk perut mak~ tgk anak2 mereka pandai berdikari~ kekekeke..

waaaa~ aku sorang jer xreti masak~ kekekeke... xpe nanti suwuh bini aku jer la masak~

ayak~ aku lom kawin ag~ nak suwuh bini masak~ ish

aYaz said...

aku kureng makan keladi,
tapi resepi versi tn.blog nampak sedap,
ehe...
nanti mau dicuba lah...
lalalala..

^.^

-telordibasuh- said...

saya nak odere 2 large
Cucur Keladi Yang Sedap Versi Asada Ryutaro!!

delivery yerk...
heehehe

Zaer!! said...

Berselera la bro.nak try nnt.hehe.;-)

n4dh!3r4 said...

eh eh kat mesir pun ada keladi ek? hehehe

psstt..psstt.. mak cakap bleh wat menantu sebab anak dara dia neh tak pandai masak! hahahaha =P

cik helena said...

boleh tak takpernah makan lagi..tpi tgk macam ade kaler2 pink lah,teruja jadinya!

❤cik kipas❤ said...

lapa!!!
rse na mkn cucur neyh...
pos la skit...

amira zakiah said...

huhhhh "TAK SEDAP"...tak mau puji lebih2.(dalam hati jeles)

saperakue said...

baca entry nie trasa nak g selongkar dapur kafe jew... ngeh3

ciput azny said...

meleleh suda air liur ni :)

DaRa MaNiskU said...

keladi!!!!! {ala2 teruja diat}
mcm sodap jer eden tgk.. batang keladi plh masak manis/msk lemak..eh,tklua dr topik..hehehe

sugar2 kapas strawberry said...

da bole kawen da ni..hihi

juelee said...

terliur lak akak nengok...

soffea said...

asada, sy tak penah tau pon akan kewujudan cucur keladi ini? huhu..

tapi picture tu mmg giler nmpak sedap. n serious, sy nak p masak cucur keladi sekarang jugak! haha ^__^

lenkali wat lebih skit ye. kirim ke sini. makseh~

misyamissyou said...

alamak dah lame gak xmakan keladi goreng cm ni...serta merta jadi one of my cravings!!

C said...

uihh..xpenah mkn cucur keladi! apa rasa? mcm ubi goreng eh???? nk sikitttttt.....

Cliyana said...

uihh..xpenah mkn cucur keladi! apa rasa? mcm ubi goreng eh???? nk sikitttttt.....

@ien_R@z said...

nampak sedap.. tapi.. sedap ke?? ekekeke

maCy said...

asada tak cite pon yg orang sume cirit birit makan cucur asada buat.. tak baek sorok..



























hahahaha~ yes2! jatoh saham! ;p

[noriza] said...

huih kene try ni..lepas ni nak buat masakan ape yea? :D hehe

Norasikin said...

Kadang2 hairan jugak kenapa kat rumah aku tak de orang jual keladi goreng. Semua nak jual pisang goreng, keledek goreng, sukun goreng, ubi goreng, cendawan goreng, tempe goreng tapi tak de pun keladi goreng. Mahal sangat ke keladi tu?

Madam Sooyaree said...

anak i kecik lagi, kalau tak kompem! erk.. nak bank statement sekali plis... :P

¶A.K.I¶ said...

pepagi hari yg lapa kerana pose ni!!
menu keladi goreng!
wow!! saboo sboooo

cahaYemOon said...

oh~ mak sayer sngtlah suke kal0 menantu die masak! die senang ati bile tgk anak die kenyang~ haaa ni kal0 mak sayer bace nota kaki tu konpem jadik menantu dah! amacam?? ade bran? huhu...

maisyara Pot! Pot! said...

sedap ke? macam sedap! ^^

sHi Ma said...

wah nmpk sedap tu, pandai lah org lelaki ni masak... tahniah tuk anda...

miss hav0c said...

konpom x sodap..miahahaha

Gayahspears said...

wah bro!! aku kena try nih.. siyes..aku mmg terliur tgk.. ni kalo ade cicahnya lagi sedap..perghh terangkat kot~huhuhu

violetless said...

saya cup dulu!!!!hahaha

M a W a D D a H said...

kalu nak datang sana asada kena sponsor tiket la...hihi

Blog Walker said...
This comment has been removed by the author.
syahira ariff said...

wauuu
cam sedap ja keladi tu
tp kalau kentang egypt lagi sedap
=]

kusut said...

ahahha sempat lagi iklan tu. ko jangan weh silap2 mak nye yg berminat. hehe

sweetsal said...

wow, tak sangka org bujang pandai masak ni..lama tak makan keladi goreng..

pssst; boleh wat menantu ni..hehe

anati said...

jadi menantu makcik laaaa..tapi kena tunggu dulu...anak dara bru darjah dua....

e.l.i.z.@ said...

fuyooo...rajinnya dia..gua pun x penah buat ni..boleh amik resepi ni *kalu gua rajin ah :P

dya adriza said...

Wahai asada

'Batata' tu bukan kentang ke? resipi ni bagus. boleh buat kudap2 makan petang.

Wahai maCy

Saya pun terfikir macam tu haha.

~Nani3@InTaN~ said...

mcm sedap jek..huhu :)

maCy said...

dya :
i loike! hahaha


asada, cant leave m footprint kat sbox..maCy jejak ni~

100penulis said...

menarik..walaupun aku xgemar preparation (lebih gemar bab makan ja kihkihkih).. boleh dicuba.. cuma taktau bila ;)

zahidah dihaz said...

wah...wah...cucur keladi...lama tak makan...

eh! eh! ada orang nak jadikan menantu ke? tunggu saya ada anak k...hehehehehe

PIDUT ASiS said...

pos sikit bero..mana nk cari ubi keladi bero..hahaha

Nur Hawa Mohd Zin said...

sedap makan time panas-panas..rangup!

Lelord said...

cicah ngan sambal kicap best ni

kikilalahsite x) said...

fuhh . lapar tgk . yumm . yumm . hehe

h A n Y S said...

setakat cucur keladi apa kelas..
cube masak telur goreng dadar, try tengooook~ hehehehe~ :D

tot tot kecik said...

salam..


hoho wt terer nmpk..kui kui..
bagusla asada ni..duk jauh2 pandai masak msti best kn..?ag2 duk oversea..bile rindu masakan malaysia..boleh wt..



selamat maju jaya dalam pelajaran kt sana.. :)

Anonymous said...

sonok dgr ore laki bt cucur ubi...good2..
thumbs up


peace :D

diana said...

la..ingatkan blog mat gebu tadi..hahahha..

SYaMiLa said...

sedapnya...lapar lak hujan2 ni...

SYaMiLa said...

sedapnya...lapar lak hujan2 ni...