Wednesday, August 18, 2010

Mengenal Member Yang Ponteng Puasa

Assalamualaikum, salam mesra dan salam Ramadhan Kareem.. semoga anda sentiasa bahagia dan diberi kekuatan untuk meningkatkan ibadah di bulan yang mulia ni. kalau time kecik dulu, siapa tak puasa tak boleh raya! berkesan seyh..

Okeh.. jom ke landasan sebenar! entry ni bukan nak main tuduh-tuduh, tapi mungkin la member tu tak puasa. jangan pulak tanpa usul periksa korang tuduh member tak puasa. tak pasal-pasal perang dunia meletus..

Baiknya.. kalau member tak puasa, nasihat la.. puasa ni benda wajib bagi orang Islam.. ajak la member puasa sama-sama. sahur sama-sama, berbuka sama-sama.. walaupun camtu ade je yang meng-kelentong member bab puasa ni.. jom layan.. camana nak kenal diorang yang puasa kelentong ni..

Mengenal member yang ponteng puasa..

Pertama.. member korang tiba-tiba je emo tak tentu pasal di tengahari bulan puasa. dah tu sungguh-sungguh halau korang keluar bilik. selagi korang tak keluar, dia akan lebih mengganas. tapi lepas sejam, korang balik semula ke bilik, dia menjadi lebih mesra. siap offer korang guna broadband power lagi. tiba-tiba je dalam tong sampah ada plastik megi..

Kedua.. asal time dekat nak tengahari, member korang bersikap aneh. badan tiba-tiba membesar time keluar bilik. lagi dahsyat beg sandang dia penuh! padahal hari tu takde kelas pun. library pun tutup. hari ada kelas pun dia ponteng tup-tup hari tu rajin pulak. lagi aneh kalau stok makanan dia kat sudut bilik boleh berkurang secara drastik!

Ketiga.. tengah syok-syok sembang dengan dia, korang terhidu bau megi yang sangat dekat dengan korang. lebih khusus dari mulut member. tak bau megi pun bau pudina. jam dah 2 petang. kalau korang optimis, akan menyangka tu bau megi sahur pagi tadi.. errk!

Keempat.. korang pegi bilik member, tapi dia tak ada. bilik senyap sunyi je. tanya member lain pun tak tau dia pegi mana. cuma yang peliknya.. korang dengar bunyi aneh dari almari dia..

Kelima.. dengan selambanya dia ajak korang join sekali makan megi.. erkk!

Habes daaa.. hehehe..

Entry ni takde kena mengena dengan sesiapa. kalau terkena batang hidung tu, kebetulan je. ye lah, masing-masing ada pengalaman sendiri dalam bulan puasa ni. aku pun banyak cerita bulan puasa ni. tapi bila dah banyak sangat, jadi tepu lak otak nak menaip..

Apa-apapun.. sangat berterima kasih kerana sudi menjenguk blog asada walaupun sekarang ni cam lambat je nak update. tapi komen kat entry orang panjang pulak. ngeee =P


Selamat menjalani ibadah puasa daripada ASaDa RyutaRo =)




Nota Kaki :
saya dengan berbesar hati menjemput anda letak link kat mister linky saya kat tepi tu.. pastikan link anda tu betul. takde la saya sesat nak pegi rumah anda.. hehe =P

65 comments:

☺[ai][sUmi]☺Chan said...

dulu masa kecik2 pernah terserempak dgn orang xpuasa.. bila nampak kita cepat2 dia cover sndri.. ckp sakit perut la apa laah.. padahal boleh jer gelak2 ngadap pc...

adrinaqamarina said...

kte dah letak link tu, sesat takk?

eh tu lukis sendiri ke? tak baca pon entry suke tengok kartun tu je. chumil ah.

ASaDa RyutaRo said...

[ai][sumi] chan :
hoOo.. jangan ikut dia tak puasa lak.. lagi2 la alasan yg dia pakai tu. isk2..

ASaDa RyutaRo said...

adrinaqamarina :
hahaha.. tak sesat setakat ni =p
lukis sendiri lepas tu scan. tak reti lagi nk lukis guna photoshop.. huhu..

adrinaqamarina said...

asada lukis cantik la. try lukis gambar kte versi kartun tengok. :D

a_ad said...

o asada ado mbalam...haahhahha

- Cik Norazlina [@tau] Nora - said...

salam..
tumpang lalu..
nak komen juga..nak komen juga... ^_^

cartoon lukis sendiri??
smart. hebat..hebat...

.:|kamaryeah|:. said...

nice n unique~

Nur Qistina said...

terbaik!

~Mika Darkness~ said...

lucu tul! xD
tp knp kat sni ade kes mkn megi je? o_o

:D

SweetyMui2 said...

nice!kekeke..kreatip juak ktk tek.hee
btw,blm penah jumpa gik kawan xposa tok.blm da pengalaman.huuu

|arieza| said...

ehem ehem mcm ada pnglmn jak :-" lalala~

Ery Farieha said...

komen kt blog ery takde pon?

hahahahaha


:P

echah mashuri said...

hahah...cover2 sgtnye...err..asada!mcm ade pglmn jer..heee

@ien_R@z said...

based kepada pengalam sendiri ke nieh?? ekekeke..

mesti pernah try buat kan? hik3..


selamat berpuasa... ^_^

FaizalSulaiman said...

hahaha

dah besar2 tak puasa, buat malu aje. good info bro.belum jumpa lagi yg tak puasa tp semalam aku ada berborak ngan one of my student ni la. bau rokok daa mulut dia.hahahaha

ain fathihah said...

isk3...housemates saya siap menggoreng2 lagi kt dapur bila tgh hr...haha

thatdude said...

nice. haha

Cik Jari said...

megi je ke???
rugi r ponteng pose mkn megi je,try la call pizza delivery or mcD delivery ke...mewah sket...

erk,lau tak pose penuh,tak dapat duit raya ribu2...haaa,ayat nih mmg berkesan masa kecik2 dulu~~~~

M a W a D D a H said...

asada di no yang ke berapa?? mesti kelima kan...hahahaha...kantoi...
opsss..selamat berpose...,maap zahir dan batin...ngeee

nice picture..cumil2..

Kimmy said...

nombor 5 paling best.. har3~ ;DD

zella y said...

aku prnah tserempak ngan pak guard xpuasa...siap cover2 nak minum air kotak hehehhe

¶A.K.I¶ said...

hahahaha...
bro mesti pengalaman peribadi kan kan??
aki tak pnh rasa...
hahahah!!

ait~ jln2 blog pon penah sesat~ hahaah...mcm2 la bro asada ni

ammboi.blogspot said...

semalam baru jumpa org melayu yg bermuka selamba geladah peti minuman kat stesen minyak.. diambilnya 2 tin soya sejuk dan dibayarnya dengan selamba sebelah ammboi.. masa tu ammboi dok tengah beli paper kosmo. cesss.. dalam ati ni rasa nak beri ceramah tengahari jer..

S..U..D..@..I..S said...

jangan tergoda dengan hanya bau megi dahla...kalu kanak2 dulu jalannnn

[noriza] said...

entri asada semakin menarik dengan gambar hasil kreativiti sendiri..erm, macam mana buat tu yea :D hehe adore la

Cik_daya said...

ada gak pengalaman cam tu dulu kecik2x masa sek rendah...akak senior ajar.. sekrang dah pandai berfikir takkan nak wat lagi kan..

selamat berpuasa

LyNn HaMzAh said...

hahaha...entry baru yg best...kartun pun comey...suka2...

en_me said...

sonoknyerr x pose kanns.. ehehe

محمد فردوس سعد said...

haha...perlu sangat la jadi detektif conan nih..

FIFIEY LYCHEE MARATION said...

hahaha:D ada2 je..tp kenyataan anda ada relevannya juga.. keep on investigating yaa!

khairul_bariyyah said...

nasib baik x makan megi.. so,xde la terasa kalo curi2 makan bila masa dah time nanti.. lalalala

dunspeak♥ said...

haha lucu jerk..kat tempat kitorg ni, all girls..so, bila tiba waktu "tak leh puasa", ada jugak yang dengan selambernye makan biskut lam class..keh3..yang tak leh blah, siap berkumpul ramai2 geng "tak leh puasa" kat belakang class..yang mana buleh puasa, cover line kot lectrer dtg..muehehee

dUrRaNi said...

hahahaha...lawak..lawak....manusia mcm2 je perangai...hehehe....

miss nina said...

mujurlah tak jumpa orang yang suka ponteng puasa nih. kelakar je gelagat diorg :)

f_aRa_aINa989 said...

kesimpulan: lelaki suka makan maggi..haha

ASaDa RyutaRo said...

adrinaqamarina :
erkk.. tak sanggup la nk buat. takut muka kamOo jd gadis melayu ter-ayu nti. hahaha..


a_ad :
xdo mbalam... hihi =P


-Cik Norazlina [@tau] Nora - :
lukis sendiri.. hehe.. tQ~ tQ~
singgah la selalu =)


.:|kamaryeah|:. :
ngee~ tQ.. =)


Nur Qistina :
tQ gak.. hehe =)


~Mika Darkness~ :
hahaha.. megi makanan ruji student d asrama.. =P

ASaDa RyutaRo said...

SweetyMui2 :
haha.. tQ.. tQ..
maksudnya kawan2 ktk semua kuat iman.. ka x perasan jak sidak x posa? =P


|arieza| :
hahaha.. pengalaman memdewasakan.. lalala~


Ery Farieha :
eh?? ye ke takde? hahaha.. ade je kan..


echah mashuri :
hahaha.. kena cover. tak la kantoi.. erkk!
err.. pengalaman orang kot. ini hanya rekaan.. =P


@ien_R@z :
hahaha.. based on true story? er.. klu ada yg terkena tu mybe kebetulan je. lalala~
selamat berpuasa Aien.. =)


Faizal Sulaiman :
hoOo.. tak puasa la tu kot. tp kalau dah perokok tegar, bau melekat kat seluruh badan..
dah besar ni mesti puasa penuh sebulan punya.. =P

ASaDa RyutaRo said...

ain fathihah :
hahaha.. dahsyat giler rumah kamOo ea.. ni mesti kamOo pun join sekali kan. hahaha..


thatdude :
hee.. tQ~ tQ~


Cik Jari :
hahaha.. tu dah tahap dahsyat giler. sian org mekdi bersubahat dgn dia..
siyes berkesan.. tp last2 xde sampai ribu2 pun.. =P


MaWaDDaH :
hahaha.. manade! ni hanya rekaan yang mybe terkena batang hidung sapa2. tp klu terkena tu, kebetulan je.. ngeee =P
tQ adah..


Kimmy :
hahaha.. pernah terkena ke kimmy?


Zella y :
uhh.. kalau kena serbu dengan jakim naik van jenazah la gamaknya.. hahaha..
ke guard tu india mari? =P

ASaDa RyutaRo said...

AKi :
hahaha.. bukan2. ni kalau sama ngn kisah sapa2 mybe kebetulan je. lalala~
pernah je sesat.. tiba2 diorang kata takde dalam senarai lak. tengok2, salah url ghupenya..


Ammboi.blogspot :
uhh! tu geng salleh grego kot. hahaha.. kena bagi tazkirah zohor tu.. bgtau yg hidup ni Tuhan bagi pinjam kejap je..


S..U..D..@..I..S :
hahaha.. takdenya tergoda. iman tahan nafsu masih kuat.


[Noriza] :
ngee.. tQ.. tQ.. ni yg buat makin syok melukis.. hihi =)


Cik_daya :
hahaha.. bagus2.. jangan buat dah. puasa tu wajib. klu tinggal kena ganti..


LyNn HaMzAh :
ngee~ tQ.. tQ..

ASaDa RyutaRo said...

en_me :
act tak sonok tak puasa ni. takde nikmat berbuka.. =P


محمد فردوس سعد :
haha.. ada kalanya perlu.. jgn sampai over, nti org kata bizibody pulak..


FIFIEY LYCHEE MARATION :
haha.. betul.. betul.. tapi kalau terkena kat kisah siapa-siapa, hanya kebetulan saja..
tQ.. =)


khairul_bariyyah :
hoOo.. kalau tak makan megi, mybe biskut2 yang lain.. hahaha.. pernah ea... isk2..

ASaDa RyutaRo said...

dunspeak :
yang ni lagi dahsyat.. komplot ramai lak tu. siap boleh masak buat kenduri siang hari dah.. lagi2 klu hampir sekelas yg 'tak leh puasa'. uhh..


dUrRaNi :
tu la.. macam2 je perangai.. susah nak diandai.. huhu


miss nina :
hahaha.. belum jumpa ke tak perasan? hihi =P


f_aRa_aINa989 :
hahaha.. bukan sebab suka, tapi megi makanan ruji time duk hostel. hahaha..

maCy said...

katun tu comey. katun muka macy lagi comey..

g-mie said...

salam Ramadhan..
entry bro betul2 wat aku gelak kaw2 ni, adeh~ skt perut..

ouh ye lupe nk gtaw..
saje dtg menyinggah kt sini..
nice blog ya~
jemput laa ke blog aku..

http://pesona-akasia.blogspot.com

✿nenek moden✿ said...

hahaha..sapa lukis tu?hehe...

ntah2 asada pe yg wat cegitu..haha..bek ngaku pat..hehe

nurayunni said...

haha..lucu lar..

maisyara Pot! Pot! said...

haha. tetiba kwn ko jd super saya erk xD


nnt ko buat ler kamehameha dekat dia sebab tak puasa ^^

iqbalsyarie said...

Nice~teringat aku zaman sekolah dulu...membe aku kantoi makan megi ngn pengawas.Dah kantoi,megi kena rampas...pas tu boleh pulak membe aku cilok balik megi dia drpd bilik pengawas,makan kasi abes.hahaha...kenangan~

Ya...ponteng puasa,walaupun berat tapi tetap ponteng solat lebih berat..sama-sama beringat.

Bulan puasa kita perlukan makanan rohani,kan? Cerita terbaru di blog.kisah si tudung labuh~kisah nafsu~dan kisah jahiliyyah

lumut said...

asada study kt jordan ek ek ek ek ...

baru tau dr some1..=p

-telordibasuh- said...

hehe..ade member telor..bgn kul 10pg g dapr wat air milo selamber je..tapi yg best time die wat air telor wat rakaman video hahhaha..
untuk bahan bukti !!!

cik helena said...

hahaaha takde pengalaman pulak cenggini.kelaka!

.s.o.f.i.a. said...

ha ha..... naseb bek aku pompuan..... tadak la kes pelik2 ponteng posa nie....

✿....rossa alina....✿ said...

hahahaha..kelakar.. :D

syahira ariff said...

comel jugak lukisan anda.
kaler luna ker kaler guna krayon?
=D

ASaDa RyutaRo said...

macy :
mana katun muka macy? nak tengok.. hihi.. =P


g-mie :
salam ramadhan..
gelak kaw3 jgn sampai terbatal puasa lak. hihi =P
tQ sudi singgah.. ngee =P


nenek moden :
asada lukis. ngee =P
tp asada tak buat camtu. hahahaha..


nurayunni :
hehe.. tQ~ tQ~

tiafazunia said...

megi mmg senang dicari, apatah lg dibuat. :)

cute je katon2 nehh. haha!

ASaDa RyutaRo said...

maisyara Pot! Pot! :
hahaha.. selagi tak keluar, makin tinggi tahap super saiya tu. =P


iqbalsyarie :
hahaha.. kelakar. sempat lagi cilok balik megi tu. adeh..
time sekolah menengah dulu macam2 je taktik dak2 nak ponteng puasa. isk2..


lumut :
eh.. bukan kat jordan.. kat egypt. =)
dpt tau dari sape la tu ea?


-telordibasuh- :
hahaha.. bukti baek punya. leh bagi kat jakim utk tempah tiket naik van jenazah. hahaha..

ASaDa RyutaRo said...

cik helena :
hahaha.. zaman sekolah dlu yg byk pengalaman camni. cik hel tak perasan je kot. hihi =P


.s.o.f.i.a. :
hahaha.. perempuan lain dia punya taktik. alasan uzur memanjang tu la slalu d guna pakai.. hahaha..


...rossa alina... :
ngeee.. tQ sudi menyinggah ke sini =)


syahira ariff :
ngee.. tQ.. dua2 pun bukan. kaler rambut tu guna kaler staedtler. hehe =P


tiafazunia :
tQ..
megi makanan ruji dak2 hostel.. mudah d buat, senang d makan. hahaha..

♥ shiMawar ♥ said...

wawa..cara kamu menyenaraikan ciri2 ni macam berdasarkan pengalaman sendiri jek..hahahaha..gurau jek.. :p

ala..klu org tak malu, mmg selamba jek makan..konon2 macam dia bukan Islam pulak..kdg2 sedih sangat tengok org camtu..

geram tengok katun tu..nak tapau sorang, boleh..? ke patut tapau org yg lukis katun tu..oppss.. :D

an_nisa89 said...

waaa....menariknya katun tu... betul2 kena...haha

Dark Half said...

haha...lawak
tp itu yg sembunyi kira ada lg perasaan malu. kalau yg dah slamba mkn, xde ubat dah

Latest entry grafik novel gua ~ Kalau Aku Bendul Kau Apa?Bangang?

ReiKo ---(@ JezzeBelle said...

rajin betul ah kau mlukis. ni mst banyak free time sbb puasa.ahahkss

ciK LyndaWawa igUana said...

kitak pun penah x pauasa juak nak?
hak..hak..hak..
sebab ya kitak tauk ya....
hehehe

mai aliyah said...

comel sgt katun ni..mcm ada pengalaman jak kenal kwn xpuasa..hehe

FIFIEY LYCHEE MARATION said...

buat setakat ni tak penah terkena lagi la:) cuz i stay dgn family..klo dgn member tu, mybe the big possibilities, it can happen:))