Saturday, August 21, 2010

Cara Mudah Bangun Sahur

Assalamualaikum dan salam mesra.. selamat berhujung minggu. semoga hujung minggu di bulan Ramadhan ini kita dapat sama-sama meningkatkan lagi ibadah kepada-Nya. rugi jugak kalau tak pulun bonus yang Allah bagi ni. lagi 20 hari je untuk tahun ni.

Masuk 11 hari berpuasa ni, baru sekali terlepas sahur. semalam punya cerita la. uhh! bangun-bangun je dah nak cerah. nasib baik malam tu makan dengan kenyangnya. tapi perut sakit sepanjang hari semalam akibat makan pedas time berbuka. tapi tetap berpuasa. [kuat semangat asada ni.] sila puji..

Terima kasih kerana memuji. baiklah.. teruskan dengan tajuk kita..

Bagi sesetengah orang, bangun sahur ni sangat sukar terutama bagi brader-brader yang dah biasa bangkit hampir-hampir nak cerah. lagi liat bagi si 'bujang' yang duduk dengan mak dan harapkan mak kejut bangun. nak kejut camana kalau dah liat sangat? ada pulak yang bangun time sahur tapi takde selera nak makan. masalah jugak.. karang tak sahur, larat ke nak puasa? entah-entah sembunyi-sembunyi makan megi di tengahari..

Jadi.. untuk mengelakkan semua yang tak diingini tu terjadi, meh layan teknik nak mudah bangun sahur sekaligus dapat memberi ketahanan menunaikan ibadah puasa sepanjang hari.

PERTAMA
Teknik ni bagus untuk siapa yang kurang berselera makan time sahur. kalau makanan sedap boleh menambahkan selera, apa masalahnya kalau cuba. kalau dah siap-siap makanan tu, korang akan rasa rugi kalau tak makan. siang dah takleh makan, simpan untuk berbuka takut basi pulak. so semangat la nak makan habis. hehe..

KEDUA
Belum pernah cuba jemput artis, tapi kalau jemput awek, siyes semangat je bangun nak sahur sama-sama. air muka & maruah kena jaga beb. lagi la kalau artis, tambah semangat tu. mybe penuh rumah korang dengan himpunan peminat artis tu. korang pun bangga la artis bersahur sama ngan korang. bagi perempuan boleh jemput mamat-mamat hensem cam asada.. lalala~

KETIGA
Teknik ni sangat digalakkan. jangan hanya pasang satu alarm! lagi la untuk siapa yang 'tido mati'.. setakat 5 kali set alarm tu ulang-ulang belum tentu boleh bangun. jenis ni la yang kena guna bom masa! kalau tak sedar jugak, maksudnya dah arwah la tu. pesan kat member suh kejut, tapi kalau dah kejut tak bangun jugak, cam best je nak simbah air kan. hehehe..

*****

Cara terakhir dan paling digalakkan berbanding cara-cara lain..

KEEMPAT
Bangun di sepertiga malam untuk bersujud kepada Allah SWT. bila dah bangun ni, senang nak meneruskan sahur. takde dah nak risau pasal tak sedar time sahur. boleh cuba ni.. selain bersahur, dapat menambah tabung untuk amalan di Ramadhan al-Mubarak jugak ni.. apa yang penting, keikhlasan untuk mencari keredhaan Ilahi..

Sebelum menghabiskan entry ni.. nak kongsi jugak hadith tentang bersahur ni..

Sabda Rasulullah SAW yang bermaksud:
"Bersahurlah, sesungguhnya pada sahur itu ada keberkatan."
(Riwayat Bukhari dan Muslim)


Jom! sama-sama cari keberkatan.. yeah!



Nota Kaki :
ilutrasi yang agak melampau.. tapi ambik la yang baik ea.. yang aneh-aneh & pelik-pelik tu jadikan sempadan. sama-sama baiki diri =)

ustaz aku pernah pesan dulu, kalau niat kita kuat untuk bangun sahur, insyaAllah dipermudahkan.. =)

70 comments:

CiK UnGu ViOLeT said...

kih3, cara yang kedua tu xleh blah..setakat ni dah 2 kali tinggal sahur tp alhmdulillah masih boleh tahan =)

amirah said...

oke...pasni jum sahur skali bersama kami bertiga ya asada

MOFASAD said...

kau pun dah pandai men edit gambar ye?

keh keh


suh awek kejutkan je senang

hahaha

SweetyMui2 said...

woh..haha..bankrup mkn kepc mcD ari2..hehehe.part alarm ya stuju gilak.heheh

maCy said...

asada! ta jawab ag, asada ea wt gambo2 tu? asenye ni da entry kebape maCy tanye.. uhh~

FaizalSulaiman said...

cara kedua klako.hahaha

nice2, bro:)

mier@merr said...

kunci jam byk..kalu kat hp tu..bkn yg pling kuat..hihi...


me tak susah nk bgn...da bese...tp kdg2 tbabas gk sbb penat mngkin..



tembak digi sato!

munet said...

haahaha... bab pasang alarm tuh munet stuju 100%... hehehe sangat berkesan.. tetambah plak munet letak alarm tuh kat meja study, then bila dah bunyi rsa cam nk pecah cochlea trpksa la jugak turun dri ktl dabel deker...

dunspeak♥ said...

kalau tak bangun gak, amix air satu baldi pastu curah je kat muka orang yang nak dikejutkan 2..kalau tak bangun lagik tak tau laa..hehe

.s.o.f.i.a. said...

ha ha..... ha ha laie..... masih ha ha...... jap, ha ha laie......
dah abeh gelak kang aku komen.....

hans said...

hahaha
kalau aku no 1 tu xbawa kesan apa2
sebab bersahur nih aku suka makan simple2 jer

no 4 tu terbaik

P/S : Kejadian Lucu Di Jalan Raya Yang Kadang - Kadang Tak Lucu!

ipa faiza~ said...

mmg susah nk bangun sahur!
da stay up pon tetap tertido jugak..
kui3

Ery Farieha said...

memang payah bangun sahur
tp kdg2 bangun gak la
hehehe

M a W a D D a H said...

xmo ah puji asada..hahaha..

lagi berkolesterol la asada kalu pg2 sahur mc d, kfc..hohoho..

slmt bersahur..jgn lupa sahur k..hehe

nur_nj said...

emmm pagi tadi pun tak sahur.
sedar-sedar dah dengar azan subuh je.
sob sob sob.
tapi masih gagah berpuasa =)

Aidi-Safuan said...

hahaha... kenapa kena heliza? :P

ice♥ice said...

hahaha kelakar gmbr..y pertama tu mcm bes jek..hehe

alhamdulillah stkt ni xmiss lg sahor. :)

diana said...

saye selalu buat
cara yang pertama tu..

-Melissa Rina- said...

kiut~ :)

selamat bersahur dan selamat berpuasa :))

echah mashuri said...

hahah....ajak heliza siap tu!kui9..kalo xbgn gak xtawla...

f_aRa_aINa989 said...

haha...nice one asada..=)

a_ad said...

alu x geraknya aku sahur tek...hahahhaha

Kimmy said...

yang penting, mindset, mindset~

;DDD

p/s : baca entry ni lagi 15 minit sblum waktu berbuka, tengok gambar atas skali (makanan) terus perut menyanyi2 lagu arab daaa~

emieysandra said...

jemput asada ler..buleh ka?
huhu
~_^

DaRa MaNiskU said...

alhamdulillah blom prnh tggl sahur stakat tuk..makan time sahur mcm mkn time sungkey jk selera nya..huhuhu

dUrRaNi said...

kreatip...i likeeee..hehehe

ASaDa RyutaRo said...

Cik UnGu Violet :
hoho.. lagi banyak, 2 kali.. hahaha.. bagus2. camtu la.. kena semangat wlupun tak sahur.. =P


amirah :
haha.. mana kad jemputan? hahaha..


MOFASAD :
ngee.. ni lukis dlu, scan, baru edit. baru berjinak2 =)
klu awek kejutkan nti takut jd sahur lain.. =P


SweetyMui2 :
haha.. bankrup belakang kira, janji sahur n tahan utk berpuasa.. =P


maCy :
rasanya ni nak menjawab utk kali ke berapa ea? hahaha.. asada wat. lawa ea? sila puji.. lalala~

ASaDa RyutaRo said...

FaizalSulaiman :
haha.. nak cuba? ngee~ tQ.. tQ..


mier@merr :
haha.. ada tu pasang alarm kuat dah. org bilik sebelah yg bangun, sendiri yg pasang tak sedar2. isk2..
tQ.. tQ.. =)


munet :
jangan pulak nanti buat2 pekak pulak. takde kesan! hahaha..


dunspeak :
boleh guna tu. kalau tak bangun tu, cepat2 call van jenazah.. mybe dah arwah.


.s.o.f.i.a. :
adeh.. jangan gelak sampai batal puasa lak. tetiba gelak tak ingat tangan menyuap makan.. =P

ASaDa RyutaRo said...

hans :
hoOo.. bagus2.. sejuk perut mak mengandung. boleh jadi calon menantu ni.. hihi =P


ipa faiza~ :
haha.. klu tertido tu bukan la stay up namanya. try cara keempat, mybe berkesan =)


Ery Farieha :
eh? kadang2 je? uhh.. ni mesti jenis makan kenyang2 b4 tdo kan? hahaha..


MaWaDDaH :
hahaha.. taknak puji takpe..
kalau sekali sekala takpe. klu hari2 tu yg boleh menyebabkan parah. ngee =P


nur_nj :
adeh.. kena praktikkan cara2 di atas ni.. hihi =p
selamat berpuasa (^^,)

ASaDa RyutaRo said...

Aidi-Safuan :
haha.. boleh dikira sebagai peminat heliza jugak la.. ngee =P


ice ice :
bagus ni.. tak miss sahur..
tQ~ tQ~


diana :
hahaha.. jangan sampai berlebih2 pulak. tp mmg best la klu mkn sedap time sahur, selera terbuka punya.. dah macam time berbuka jugak.


-Melissa Rina- :
ngee~ tQ
selamat berpuasa jugak =)


echah mashuri :
tu kalau heliza nak datang. hihi =P entah2 mak kelentong, sekali orang lain. tp klu awek, tetap semangat jugak la.. maruah kena jaga.. =P

fiezah91 said...

selama tok senang jak mok bangun sahur.. hee..tp esk plan xmok bgn sahur..haha

ASaDa RyutaRo said...

f_aRa_aINa989 :
tQ.. tQ.. hehe =)


a_ad :
tok nya.. maok masok golongan mintak simbah aek kali nak? hahaha..


Kimmy :
yezza.. niat kena kuat baru semangat nak bangun sahur. ngee =)
sini lagi 3 jam nak berbuka. leh santai2 lagi..


emieysandra :
boleh sajor.. janji free.. hahaha..

ASaDa RyutaRo said...

DaRa MaNiskU :
bagus2.. ktk ya nang, x suh makan pun makan nak. haha..
maen jak.. lalala~


durRaNi :
tQ~ tQ~ =)


fiezah91 :
bagus la mun senang bangun sahor.. semangat sahor ya ada..
eskep sahor gik ok, tp eskep posa ya la x best.. uhh..

intan said...

nampaknya saya perlukan teknik ke3 tu..
dah brp minggu puasa ni,skali pon x pnah terbangon sahur..
sbb ibu xde nak kejut..
siyok jak tido..hahahaha

Norazlina [atau] Nora said...

per'kosong' [ada ke no cam ni?]: amboi... kalau Tuan Asada post entry..mesti ramai yang komen.tk larat nak baca n gelak.
so..dtg utk tmbh komen juga.. huhuhu...

pertama :masih belum berkesempatan nk order mcD utk sahur lagi ni...

ke 2: tuan, encik Asada..jom sahur bersama saya... ^_* [lauk sardin saja...] huhuhu

ke 3 : belum berpengalaman kena simbah lahi..Asada ada pengalaman kena simbah air ke??mesti best.tk payah susah2 nak mandi..dah ada org tlg..huhuh

ke 4: sangat baik saranan itu...jom2 kita cuba..
semoga kt semua mendapat keredhaan-Nya...Amin...

wah..lebih2 pulak yer?? maaf yer Asada..penuh page asada..hahaha

p3perak said...

cara yg last setuju sgt..

"beza puasa antara org kafir dan org Islam adalah bangun sahur, walau seteguk air"

zulaikha said...

cara lagi satu, pasang alarm "marobbuka.."..

p/s: tak tau la berkesan ke tak. tak pernah cuba lagi.. :)asada try la dulu..

Farien said...

sahur ngan kurma ajer.. ngn air masak.. gerenti leh tahan punyer asadi.. eh.. asada.. ehee

[z@ck] said...

gambar kau memang violent la..heheh..tapi msg sgt mendalam.

sugar2 kapas strawberry said...

perghhhh..jemput artis.. xmenahan la.haha

ciK LyndaWawa igUana said...

hi kembar kaer..
kmk x sahur aritok...
huhuhu.
penat kali nak..

nway..hencik kembar kaer leh tolong hanta makanan untuk sahur kat kmk ka?
hahaha..
demand!
guro ajak, k....=)

suesue said...

gud idea!

♥ p a A n i ♥ said...

pagi2 perut tak lalu makan la..gane? hehehe

syaza kelyza said...

wow bagus2 , idea yang best ! :D

Aliesya♥Amani said...

suruh bf kejutkan...last2...

haram!!! dgn bf2 x bangun..huhu..

.::tAk AdE pErAsaaN::. said...

cumelnye lukis katun :)

dLa said...

hehehe. comel laa katun tuuuu :)

~ ReD ~ said...

kawen ler cepat so ada la sleeping partner leh kejutkan..hehe

Berbuka Puasa Bersama Bloggers Di Setiawangsa

Cik Jari said...

kalau lampard janji nak bersahur sama ngan aku, mesti aku bangun awal....

aren said...

kalau rozita cik wan kejut aku sahur kompem aku bangun

FIFIEY LYCHEE MARATION said...

mr.asada:) salam ziarah buat sekalian kalinya...wahh, sy sentiasa berselera mkn sahur..no probs at all with that matter:) tp untuk diet, mknn yg dinyatakan di ats agk bersesuaian.haha.

Dark Half said...

waahhh....pusat magnet aweks ke kat sini?keke

idea2 kat atas tu mmg bleh digunapakai tp kos agak tinggi la..(kecuali yg last tu, terbaik)

ada lg 1 cara yg x kuar modal.cabut sehelai rambut mangsa dan conteng2 kat muka dia ngan rambut tu.konpem bangon! tapi ada kemungkinan anda terkena penyepak(org tgh tdo cepat hangenn)

LyNn HaMzAh said...

setakat nie masih tak tinggal sahur lagi...syukur alhamdulillah...

Arisa Mihashi said...

erk.cara last tu memang menjadi.
kih3.

efyna.pinkladies said...

saya suka gunakan yang pertama. :)

a_ad said...

ikhlaskan hati bila nak bersahur...


renung2kan dan selamat beramal..... hehhehhe

arekymz membuyau said...

assalam.
kata2 ustaz tu mmg betol.
bile dlm niat baik pasti mudah untuk melakukan kebaikan..
insyaallah..
ape2 pon..
teknik2 yg diberi lawak la..

elmo blurb said...

bestnye kalau fahrin ahmad tak pon maher zain datang kejut.. ahakssss

cik elina said...

alhamdulillah stakat ni bab sahur ok je.
:)

CikTin said...

yeah!pengkomen yang ke 60.M'Cd da haram.tak leh sahur dah dgn Mcd :P

suzie rahman said...

hihihihi...best r entry ni.gud job bro..

♥Leily|Ummi Alya Husna♥ said...

kekdah yg ke-3 nk terai la..
tapi i rase , ade je yg makan pelempang sahur tu.. hihihi

Ted Hardy said...

bagus tips ni mekacih!!

nawza_terbaek said...

wah...memang horor kalau tngok image2 2..tpi yg tersirat diseblik pic 2 mang sngat2 berguna...hahaha..


Kaedah Yg Berkesan, Tq Kepada Semua Yg Berkenaan
System Down ; Hanya Blogwalking Jer
Tasik Terindah Tercemar
Apa-Apa Aje

Mawar_berduri said...

brape la budget agaknya nak jemput artis idaman hati ? huhuhuhu

yang penting niat tu kna pasang b4 tido, niat puasa dan niat nak bangun sahur esok, Insyaallah anda akan terjaga ......

hans said...

hahahhahaa
boleh punya
hohoho

P/S : Digi Sayang Aku Agaknya! Hahaha

Aidi-Safuan said...

bler nak update lagi nih? :(

[noriza] said...

pasang alarm hingga tahap maksimum- tapi kalau dah mate berat sangat pun tak terbangun :d paling2 bes pegang hset dan tertido semula. ^_^

pasal artis tu: kalaula aku berjiran dengan Fahrin Ahmad mesti bangun awal, siap masak2 lagi (tunjuk rajin ) haha apekah :P

miss nana said...

hahaha. mcm nak gelak guling2 je baca entri nie. siap jemput artis lg. x menahan betol. :p

Anonymous said...

susah nk bngun sahur..hehehe..bila da pagi bru nyesal..npe la aku xsahur..

peace :D