Thursday, September 02, 2010

Dedikasi Merdeka 2010

Assalamualaikum dan salam mesra.. semoga anda sihat walafiat bersama insan tersayang. jangan buat-buat sakit pulak sebab nak skip puasa. apa pun, kepada yang tengah demam kurang sihat tu, semoga cepat sembuh. bawa-bawa bersenyum ceriakan diri. hehe..

Sepatutnya entry ni dah di post 1 september hari tu, tapi tak siap-siap lagi mp3 yang nak dibuat. berbekalkan semangat patriotik yang tinggi menggunung, maka hari ni dapat jugak disiapkan..

Sebelum anda bertindak lebih rakus.. baik saya pesan dulu.. nak click button play kat bawah ni, pastikan anda sorang-sorang dan volume speaker tidak terlalu kuat. takut juga mengganggu sehingga orang di sekeliling terus stop buat kerja dan bergegas ke laptop atau pc anda tu. hehehe..




( dah ok.. jom dengar. hehe =P )

APA MAHU KU DARI MERDEKA

Sajak bukan dinukil oleh orang yang profesional. orang yang deklamasi sajak pulak tahap beginner pun belum. sekadar mahu meluahkan semangat membara dan sayangkan Malaysia. seriusly sangat mahu Malaysia terus maju bukan dari segi ekonomi dan teknologi saja, malah mahu anak watannya mempunyai jati diri serta akhlak yang unggul.

Kalau orang dulu sebelum merdeka, mereka berjuang berkorban nyawa nak negara bebas dari jajahan orang lain. sekarang, tugas kita ialah mengekalkan kemerdekaan dan memajukan diri demi negara. sekiranya masing-masing dalam Malaysia memainkan peranan dengan cemerlang, tak mustahil Malaysia boleh jadi terbilang. jom! sama-sama transform jadi unggul, tak kira siapapun kita.. kerana hanya ada satu Malaysia! kita penggeraknya..

Selamat Menyambut Hari Kemerdekaan ke 53.. 1 Malaysia Menjana Transformasi.


Nota kaki :
komen la tentang sajak tu. nak tau gak apa komen orang lain. kalau masuk contest, ada harapan menang tak? hehe =P

39 comments:

FaizalSulaiman said...

selamat menyambut merdeka!!

GaDis CoMeL said...

aku rasa not bad lah sajak tu. sebab aku langsung tak reti nak tulis sajak. ;p

Fida Faizal said...

salam . wah , ia memberi kesan yang mendalam . semoga hari ini , masih ramai lagi jiwa pertiwi yang mahu berjuang demi kesejahteraan negara . lebih ramai :)
Amin :)

FIFIEY LYCHEE MARATION said...

bagus sudah sajak anda itu mr.asada:) i love poems too:) dan sudah mencukupii sekiranya kita menulis sajak atu puisi ia dapat memberi kesan terhadap para pembaca mahupun penyajak itu sendiri. good trying from u! keep it up.

well, selamat hari ulangtahun kemerdekaan Malaysia yang ke-53 ue mr.asada. jangan negara sahaja yang merdeka, anda juga harus merdeka dari sebarang penjajahan hari, minda dan jiwa!

ASaDa RyutaRo said...

FaizalSulaiman :
Selamat Hari Merdeka =)


Gadis Comel :
hahaha.. tQ~ tQ~ sorry td mp3 tu tak boleh nak play..

ASaDa RyutaRo said...

Fida Ismail :
amiin.. sangat harap ramai yang inginkan kesejahteraan untuk semua. bukan untuk diri sendiri je..

tQ sudi bagi komen.. =)

ASaDa RyutaRo said...

FIFIEY LYCHEE MARATION :
wollah.. tQ. tQ.. semoga sajak ni dapat juga memberi kesan kepada orang lain. =)

tQ.. Semoga Malaysia sentiasa berada dalam nikmat keamanan.. =)

yeah! diri sendiri kena merdeka juga ni.. ngee =P

LyNn HaMzAh said...

wah bagus la sajak tu...

MOFASAD said...

suara ko ke tu asada?

cam gay je

hahahahaha





Pssstt : Jom tengok cerita gua buat sempena raya dekat
SINI

ASaDa RyutaRo said...

LyNn HaMzAh :
ngee.. tQ.. tQ..

ASaDa RyutaRo said...

MOFASAD :
ye.. hahahaha.. sengal la ko.. ade je kan nak bahankan orang. hahaha..

ciK LyndaWawa igUana said...

semangatnyaaaa kitak..=)

Tomato Gurl's Life said...

erk sori2 br cik tom tgk entri ni..haha..siyez ker wat sendiri sajak ni???wokey best...try la msk contest cik tom buat tahun depann..ahaks~

: bluedianthus : said...

memang memotivasikan sajak ni..:)
Salam merdeka dari saya untuk tuan blog..:)

.s.o.f.i.a. said...

sedap sedap......

hans said...

xdengar plak laptop aku nih
haih
melepas nak dengar suara ko cikgu

P/S : Review Film : Step Up 3D Memang Gempak! Kalau Boleh Nak Tengok Lagi 4 Kali!

Ery Farieha said...

asada di perantauan
:P

Sophie Al-yahya said...

boleh tahan..
hurm..kalu sy laaa..mesti berterabur ayat.huhu.. =(

*masuk jela contest sajak.nak tahu boleh menang ke x kena cuba la.

Nur Qistina said...

wah3..bukan main lagi asada mendeklamasikan sajak..boleh ganti A.Samad Said ni..=p

elmo blurb said...

elmo jugak suke sajak.
sajak ni senang faham and direct.
so tak perlu banyak nak tafsir.
simple!
:))

Cik Bucken said...

hahaha asek nak msuk contest je..dah tu sllu mng plk tu..haha
(ayt cam dengki kan)
=P
bes2 sajak ni,,try anta kat gapena ^_^

Kimmy said...

salam merdeka..

nice sajak..;)

Luqman Al- Hakim Bin Foaad said...

assalam.
hebat la uh.
kalo masok pertandingan leh la dapat hadiah besau2 gak.
hhehehee..
tahniah.
:)

♥-- emieysandra --♥ said...

xreti nak kOmen sal sajak tue,
kalau Asada dah minat, terus lah mengasah bakat tue,
semOga berjaya!

~_^

-haLi3isa a.k.a L3ha, MY- said...

selamat menyambut merdeka! huhu. sajak yang baik dan bermakna. ada unsur puitis namun terang~ hehhe.,

sweetie2010.blogspot said...

Selamat menyambut Hari Merdeka yang ke 53.

Kiranya bukanlah dikatakan beginner jika sajaknya berkesan dihati, ada semangat. Sajak ni berisi dan patriotik. Tahniah dan terus berkarya. I'm proud to be Malaysian.

Kuwe said...

selamat merdeka.
rangkap ketiga tu "punya daya sima? sirna?" . Apa benda eh.


pakat sangkut bendera.

Anonymous said...

bro asada...
aki da lewat sggah blog kmo

Norulhuda Sarbangi said...

salam merdeka buat kamuu ^^

♥ shiMawar ♥ said...

tak bleh nk play mp3 tu sebab line ent slow mcm siput umo 90 tahun..sedihnye.. (T____T)

so, bleh komen utk sajak jek le ek..

ehem2..sajak yg baik..ade penggunaan bahasa yg tinggi menunjukkan si pencipta sajak mmpunyai pengetahuan BM yg bagus..

ade semangat dlm sajak tu..mmbuatkan pembaca merasai semangat kemerdekaan yg mmbara2 dlm jiwa si pencipta sajak..

bagus! clap..clap... :D

p/s : pasni boleh le watkn sajak utk sy bila bday sy nanti ek.. ;)

miss faten said...

SAJAK itu hurm....


Amat bagus utk beginner :) Well done Asada. Kamulah anak bangsa yang kita cari2 selama ni. heheh :)

M a W a D D a H said...

terer asada wat sajak nie...

sesuai la url asada tu...

saya bangga ada kawan seperti asada...:)

CERITA LEBAT said...

gua minat sajak..tapi internet gua slow mcm gampang..cmna nak dgr.

maCy said...

nak dengar!

maCy said...

emo plak..hahahaha

mimie..duit mudah said...

best sangat

ain fathihah said...

terbaiklah Asada!

yui92 said...

semoga kmerdekaan terisi dengan kebaikan... adoii tgk la apa jdi kat msia skang...mcm2 probs kot...xp

Anonymous said...

bang asada,minta izin ambil sajak ini .. untuk pertandingan.. tq. -nolanouza