Friday, August 06, 2010

Saya Suka Hari Jumaat. hehe..

Assalamualaikum salam mesra semua.. semoga hari ini anda lebih ceria dengan penuh senyuman bersama insan tersayang.

Hari ni nak kongsi kisah zaman asada dahulu kala. kisah yang mana mungkin dapat dilalui buat kali kedua. 'saya suka hari Jumaat.' hehe..

Zaman sekolah rendah dulu, saya suka hari jumaat sebab sekolah sekejap je. pukul 11.30 pagi dah boleh balik. sampai kat rumah mesti ayah suruh mandi, lepas tu siap-siap pergi masjid. awal rombongan saya dan ayah pergi masjid. sebelum pak bilal azan lagi.

Kat masjid saya duduk di belakang sekali, budak-budak tak boleh duduk barisan depan. bersembang lah saya dengan geng-geng lain. kadang-kadang pakcik yang duduk area belakang tu sound kitorang kalau terlebih bising. masing-masing buat muka cuak. bila khatib start baca khutbah baru senyap. baik kan kitorang. hehe..

Ya.. sangat tertib kitorang ni. tapi kelakarnya time solat boleh pulak menjeling ke belakang tengok ada tak orang hantar makanan. kalau ada, selesai je bagi salam terus meluru ke dulang makanan. paling syok kalau ada kuih yang sedap-sedap.Kadang-kadang sebelum solat orang dah hantar hidangan. kitorang yang kat belakang ni, dengan muka cover segan duduk dekat-dekat ngan dulang tu. kononnya nak jaga dari orang lain datang ambik sebelum solat. tapi hampeh, sendiri yang cekau. orang tak marah pasal memang untuk dimakan pun.

Zaman semakin moden. akhir usia di sekolah rendah, saya tetap datang awal ke masjid di hari jumaat. tapi bila berjumpa dengan geng, niat terus terpesong. saya dengan beberapa geng sekelas pergi main Play Station di rumah sorang brader tak jauh dari masjid. bila dengar khutbah dekat-dekat nak habis, baru kitorang balik ke masjid. kekadang terleka terus tak sempat solat jumaat. mula la berlakon. cover, konon-konon ada kat masjid time salam terakhir. hehehe..Zaman itu habis bila saya tinggal di asrama semasa sekolah menengah. jarang sangat dah solat jumaat kat kampung melainkan kalau ada cuti panjang. di sekolah ada masjid yang imamnya para ustaz sekolah. kadang-kadang student senior yang baca khutbah. memang ikut peraturan punya. maklum saja student skema. hihi..

Tapi hari Jumaat tetap best sebab menu tengaharinya ayam masak merah. lauk feberet satu sekolah. tambahan pulak tukang masaknya Mok Din, en. Bujang & Kak Nang yang dah berkhidmat lebih 10 tahun kat situ sangatlah baik. kadang-kadang dapat ayam lebih. menu kitorang ni sama je setiap tahun!

Paling best dan sangat ditunggu-tunggu bila hari jumaat minggu ketiga sebab boleh balik kampung. ada student tu, hari khamis lagi dah siap packing barang nak bawa balik. betapa sangat bestnya hari jumaat yang datang.

Sekarang, bila dah tua ni, Jumaat tetap hari yang paling aku suka. penghulu segala hari. banyak perkara yang disunatkan pada hari jumaat membuatkan hari jumaat special dari hari-hari lain.

Bermula terbenamnya matahari Khamis hingga terbenamnya matahari Jumaat. malam penuh fadhilat siangnya penuh rahmat. malam jumaat malam penuh berkat.

Hari jumaat potong kuku jadi sunat, mandi sebelum solat jumaat jadi sunat. kira hari jumaat ni hari menjana pahala buat orang Islam. eh, pasangan suami isteri bukan makin intim masa malam jumaat ke? so esok paginya mandi tu jadi wajib la! hehe..

Apa-apa pun, selamat hari Jumaat semua.. semoga hari ni anda ceria sentiasa.. =)

48 comments:

¶A.K.I¶ said...

taw xpe broo!
kalu tyme skola asrama...
jumaat laa DM bg makan sedap2~
minggu petama nasi ayam
minggu kedua nasi tomato
kekadang nasi putih tp ayam kari sedap! hahahaha

skrg pon sme..
jumaat ari yg seronok kerana rehat lama....

¶A.K.I¶ said...

eh! pess ke?
takkan seken gak?

¶A.K.I¶ said...

owh! hahaha

amirah said...

bdk2 mmg kena biasakan p masjid w/pon p bukan tujuan utama utk solat. moga2 dh besar amalan ke masjid melekat

Ery Farieha said...

ngeh3
budak2 laki
mesti nakal kecik2
tp da besa baik2
hehehheeh :P

.s.o.f.i.a. said...

teringat zaman kecik2 kat asrama dulu..... ari jumaat malas sket nak pi dewan makan sebab nak kena tukar baju bagai...... pastu berkepit ah ngan kengkawan yang parents datang melawat. best woooo!!!

PUPUT said...

org yg rajin ponteng mst suka jumaat sbb dah dekat nak cuti..ngeee...tp sy pon suka jumaat...
papepon..pic2 tu kiut2 belaka..asada lukis sdr ek..comel..^_^

missamy said...

klaka :)

Fida Jai OWN said...

salam.
haha . apakah . karipap . kecik2, nakal moga dah besar, surau dan masjid tempat terbaik (:
Amin (:

amira said...

sadis tol skang ni,, kat Mall pon bersepah lelaki waktu Jumaat..
ramai melayu islam plak tuuu

baincardin said...

Salam menyambut Ramadhan al-Mubarak! :)

Jom kita sama² mencari kawalan malaikat :)

MOFASAD said...

comel gambar tu.hahaha

Cheno said...

haha lawak.
sempat main PS.
jumaat best,takde kelas :P

nur_nj said...

Jumaat memang hari yang istimewa.
Hari raya mingguan umat Islam.
Kat asrama (sekolah teknik dan U) pagi jumaat sarapannya nasi lemak, perghhh sangat sedap.
Tengah hari pun lauk sedap2 gak.
Pendek kata Jumaat memang best la.
Kalau nak gi kuliah time diploma n degree dulu, carik baju yang paling cantik untuk hari Jumaat. (^_^)
Tapi, hari ni Jumaat, 6.8.2010, genap dah 4 tahun arwah mak pergi, jadi, sedih sikit =(
Semoga emak tenang di sana.
Al-Fatihah.

nairaariaa said...

sy pom suke hari jumaat...sunat boleyh potong kuku...hee~

cik shabah said...

korang memg tak bole blah kan msa kecik2?he3 =)

~ ReD ~ said...

hehehe..ari Jumaat memang besh:D


Entri Hari Ini : Akibat Dari Gatal Tangan... dan Hari-Hari Mimpi Ngeri Boleh Bawa Maut Tau!

khairul_bariyyah said...

mase skolah dulu.. tp2 ari jumaat dapat ice cream.. selalu buat jahat ambek dua kali.. hihihi..

oh,kbetulan..menu ari ni masak lauk ayam masak sambal.. =)

Cik Jari said...

haaa..kat kedah,hari jumaat ialah hari cuti..makcik masakkan kitorg nasik kaler kuning...ada lauk ayam gulai n sayur2...kire special la...makan dlm tray....bestnya rebut2...



selamat ari jumaat

DaRa MaNiskU said...

hehehe,dara pun suka ari jumaat time skolah dlu..
berebut2 nk balik kpg..
rindu nk mkn mskn mak..hehehe

sugar2 kapas strawberry said...

masa kat hostel hari jumaat gak yg dtgu..dpt mkn nasi ayam..hihihi..

klu kat uni skang nih..jumaat dtgu sbb xde klas dan sy bole bgn lambat..rest.topup tdo.mkn2 :)

maCy said...

asada makin gatal ye skrg. pk kawen, pk mandi wajib la. laju punya otak. kui3

hari jumaat dlu makan tomyam. memang feveret!

err, comel lukisan tu. mana dapat?

maCy said...

lupe na cte, dlu kawan2 baek maCy sllu msg time ari jumaat time2 khutbah. maCy pn layankan je. mane tau org tgh khutbah. isk

.:iz-AnN a.k.a cOmOt:. said...

hehehe

emieysandra said...

dulu suke hari jumaat gak, sebab hari jumaat kat kelantan kn cuti sekolah..ehehe

xleh blah r, hari jumaat utk psangan suami isteri 2, msuk jgk ea..

~_^

@ien_R@z said...

hari jumaat hari makan utk asada ke?? hahaha...

ish3.. kena kawen dh asada nie. hahaha

hans said...

hahahaha
baca entry nih mengimbau kenangan budak2 plak
best2

P/S : Kadang - Kadang Perlu Ada Pertimbangan Dalam Merencana Percaturan Hidup

nabilah_2908 said...

time2 sekolah dulu pun suka hari jumaat...boleh balik awal...

time kerja pun...rehat awal...boleh keluar cuci2 mata tgk baju ke..brg2 ke..sbb time2 mcm ni mmg tk ramai org...jln2 pun agak lengang..:)

jom ke APA KATA HATI pulak,
YASSIN UNTUK SI PEROKOK

pearl apple said...

seronok hari jumaat...masa kat skolah sebab kena blik lambat ada kelas tmbhn..yg best sebab leh usha2...(gatalnya saya) maklum lar, skolah sebelah masjid jer..haha..sekarang dok kat kedah hari jumaat cuti..waaa...2x ganda de best lar..=)

dunspeak♥ said...

haha sempat jugak maen pS..hehe

M a W a D D a H said...

suka hari jumaat sebab esoknye nak cuti...ngeee...

pastu leh balik kg dengan senyuman...lalala...

kalu hari isnin..adeh..xsuka...tulun...

♥ p a A n i ♥ said...

jumaat takde kelas.. hehehe
tu yg i suke.

intan shafiqah said...

haha,...kmu yg lukis ke?...
sgt chOmell okeyh..

hehe, juga suka ari JUmaat..
ramai suka ari JUmaat ;p
Penghulu segala hari ;p

-telordibasuh- said...

YG PELIK KAN PAS JUMAAT KE MESTI NGNTUK HEHEHE

SweetyMui2 said...

jumaat penghulu semua hari..mestilah best nak..heheh

ain fathihah said...

jumaat best sbb esoknya sabtu. cuti! hehe

[noriza] said...

asada mengaku tua? errr
anyway nice entry..tambah skit moral of d story kat ujung tu patutnya

hans said...

pakcik asada oit
cepat update
hohoho

P/S : Review Novel/Buku : Naskhah Natrah Karya Fatini Yaacob Wajib Dibeli Dan Dibaca!

Khadijah Nas said...

Hoho, xtau plak lepas jumaat org jamu makan. Nakal jugak kamu ya! Nice story :)

ASaDa RyutaRo said...

AKi :
pess la.. hehe =P
tu la.. pagi sarapan best2, tgahari makan best. mmg disuapkan dengan makanan je.. dah la free.. hihi =P


Amirah :
amiin.. semoga lekat sampai ke akhir hayat. hehe =)


Ery Farieha :
ok lagi, kecik2 nakal besar jadi elok. klu kecik2 nakal besar jadi brutal tu yg parah..


.s.o.f.i.a. :
wahh.. kira untung tu ada parents datang melawat. klu asada ni, jarang mak ayah datang. tp bestnya klu parents datang, mesti banyak balik simpanan makanan. ehehe =P


PUPUT :
hehe.. tQ~ lukis sendiri.
jangan suka ponteng, nti kita jugak yg x dpt apa.. =P

ASaDa RyutaRo said...

Missamy :
haahaha.. kelakar, tp kisah benar. best kenang balik citer kanak2 ni..


Fida Jai OWN :
wsalam =)
amiin.. semoga 5 waktu ke masjid. takde la merayau tak tentu pasal..


Amira :
isk.. tu tak dpt den nak jwb. sendiri dah tau hukum plak tu, tapi saje buat tak tau.. sadis!


Baincardin :
Salam Ramadhan Kariim.. =)
semoga sama2 mendapat berkat di bulan ramadhan..


MOFASAD :
hahaha.. tQ.. tQ..


Cheno :
yeah.. sangat pelik bila d kenang balik. kelakar je.. isk.
hoOo.. ni kira menanti hari takde kelas la. hahaha..

ASaDa RyutaRo said...

Nur_nj :
Al-fatihah untuk arwah mak kamOo.. semoga doa anak soleh & solehah menjadi peneman sepanjang masa..


Nairaariaa :
jangan biar kuku memanjang lak. cikgu sekolah rendah cakap, nti iblis bertenggek kat bwh tu.


Cik Shabah :
hehe.. time kecik je. dah besar tak buat dah.. =P


~ReD~ :
yeah! sangat best. special dari hari lain.. =P


Khairul_Bariyyah :
wollah.. ada ice cream. best tu.. tp nakal gak dak comot ni, ambik 2 kali.. isk..

ASaDa RyutaRo said...

Cik Jari :
tu la.. kat kelantan dlu best jumaat ni sbb boleh main keluar asrama. cuti.. lauk tengahari sedap!


Dara MaNiskU :
hoOo.. ni kes homesick ni. hahaha.. jangan2 klu tak boleh balik menangis satu hari.. hahaha..


Sugar2 Kapas Strawberry :
hahaha.. jangan buat hari lain plak bangun tak sedar umat. kang naya je. huhu..


maCy :
hahaha.. manade gatai. isk. cmna leh menu tomyam lak ri jumaat?? lain dari lain ni..
yg kamOo pegi melayan buat apa.. isk! sian khatib berkhutbah, makmumnya tido..
lukisan tu lukis sendiri. hehe =)


.:iz-AnN a.k.a cOmOt:. :
hehehe.. =P

ASaDa RyutaRo said...

Emieysandra :
hahaha.. malam jumaat malam special bagi pasangan suami isteri. an.. an..


@ien_R@z :
kira hari makan gak la. sebab semuanya sedap2 time hari jumaat. hahaha..
eh.. masih belum cukup umo ni.. =P


Hans :
keke.. mengimbau zaman kanak2 ni yg best.. cam kelakar lak benda yg dibuat. macam2 hal.. hahaha..


Nabilah_2908 :
hohoho.. dari sekolah sampai time kerja jumaat ni best. huhu..
tp nabilah ni jumaat utk bershopping ea? hihi..


Pearl Apple :
hahaha.. biar balik lambat asal boleh usha. adeh!

ASaDa RyutaRo said...

Dunspeak :
keke.. tu la pasal. ada je idea pelik2.. isk..


MaWaDDaH :
yg ni suka hari cuti.. tapi kat melaka tak cuti lg hari jumaat.. hahaha..


PaAni :
hoho.. klu hari2 takde clas lagi la suka ea? isk2..


Intan Shafiqah :
hehe.. tQ~ lukis sendiri..
saya juga suka hari jumaat.. keke =P


-telordibasuh- :
ok lagi klu lepas jumaat mengantuk. ada tu time khutbah yg mengantuk, terangguk2 dengar khutbah. ingatkan memahami setiap patah diucap khatib, tp lena sebenarnya.. hahaha..

ASaDa RyutaRo said...

SweetyMui2 :
yeah! best! best! makan2 pun best. hehe =P


Ain Fathihah :
hurmm.. yg ni suka sabtu, bukan jumaat. keke =P


[noriza] :
takde la tua sangat. agak berusia je. lalala~
moral of value.. sila dengar khutbah jumaat.. banyak benda yg akan terkesan dalam diri..


Hans :
uit.. dah update.. dah update.. hehe =P


Khadijah Nas :
kat kampung ada orang secara sukarela bawa hidangan. tu yg best. hehe =P

MaryamJamilah said...

comeeeel. lukis sendiri ke? hehe

♥ shiMawar ♥ said...

hahahaha..macam2 cerita di hari Jumaat ek..siap ade mandi wajib bagai..syabas asada! perkembangan yg baik.. :p

sy takde pengalaman menarik tentang makanan sedap2 di hari Jumaat sebab tak pernah tinggal di asrama..

cuma masa prac dulu, makcik kantin sekolah akan buat nasik ayam setiap hari Jumaat..tp bagi sy tak best le, sbb pilihan lauk dah berkurang..maklum le, orang kuat makan!

eh, sangat le comel kartun tu..lukis sendiri ke..?