Friday, June 25, 2010

Pengalaman Menjadi Orang Tebusan Part II

Bukan aksi gaduh mereka. [gambar dari google]

Si gadis dah tau aku terheret dalam masalah tu mengajak beberapa orang kawan lelaki dari kaum sebangsanya sebagai teman berjumpa si curang yang bersama geng-gengnya. si gadis dah call amin gak supaya datang sebab kumpulan tu takkan berganjak selagi amin tak datang.

"kita dah ada si gadis ini kalau amin tak datang" ni ayat diorang!

Sebelumnya, diorang menahan aku sebab tak dapat nak contact si gadis dan amin. aku dijadikan tahanan. amin pada mulanya telah ditegah oleh kawan-kawan lain supaya tak balik ke rumah terpaksa balik jugak bila si gadis ditahan sekali.

Aku dapat mengagak keadaan akan menjadi panas. aku disuruh balik, tapi aku risau pulak dengan si gadis yang sorang-sorang perempuan kat situ. jadi aku tetap berdiri di situ menunggu amin yang masih dalam perjalanan.

Perasaan marah kononnya tercetus apabila kawan-kawan si curang tidak puas hati si curang tidak membalas sepakan amin. jadi mereka mahu si curang membalas balik hari tu. kononnya kedatangan amin bersama kawan-kawan lain menyerbu di restoren miliknya tempoh hari adalah sangat tidak patut.

Ah.. semuanya tipu belaka! si curang sangatlah pandai mereka cerita! mulut manis macam gula hati busuk cam bangkai.

Sebenarnya si curang dah upah orang-orang tu datang untuk pukul amin! si curang mereka cerita, kononnya dia diserang dengan teruk, padahal orang sempat menahan amin dari bertindak ganas. hanya tempias serangan yang kena padanya.

Lagi, hanya amin yang menyerang dia, bukan semua orang dari 2 buah kereta seperti cerita dicanang oleh si curang! sebenarnya kedatangan amin ke restoren itu secara mengejut adalah supaya si curang tidak lari menyembunyikan diri. sebelum tu dia taknak bayar hutang si gadis.

Geng kaki pukul. [gambar dari google]

Kisah ni terbongkar selepas kekecohan dilerai. amin teruk kena belasah oleh lebih 3 orang dari geng tu. mata kiri bengkak dan luka-luka. setelah keadaan tenang, ada kalangan orang yang diupah bertanya dan amin menceritakan hal sebenar. mereka pun buka mulut dan ceritakan kisah mereka yang diupah.

Menurut khabar orang yang dipercayai, si curang sekarang berlindung di bawah naungan sebuah "badan besar" dan hutangnya telah dilunaskan oleh badan tersebut.

Alhamdulillah.. sekarang hanya menunggu persemukaan antara dua pihak untuk berdamai. kes ini menjadi sangat besar kerana ramai yang telah diseret bersama. perpecahan dua bangsa kian membesar dan jika ini berterusan, pasti membawa kesan yang amat tidak baik.

Sepatutnya hal ini telah selesai sesudah saja menandatangani surat akuan dan perjanjian membayar hutang. tapi oleh kerana marah, dendam dan lidah yang over cabang, keadaan menjadi teruk.

Inilah bahana lidah. sangat benar kata pepatah, kerana lidah badan binasa. yang ni bukan takat badan binasa, dengan bangsa-bangsa pun berpecah. dahsyat! bahaya betul orang yang buat cerita menghasut ni.

Lagi pengajaran dari kisah ni, apabila marah, diamkanlah diri. kerana dalam keadaan marah, anda akan menggunakan bahasa yang dinamakan bahasa "entah apa-apa" di mana mungkin boleh mendatangkan kecederaan dan dendam..

Jom renungi hadith ni. pendek je..

عَنْ أَبِي هُرَيْرَةَ رَضِيَ اللهُ عَنْهُ أَنَّ رَجُلاً قَالَ لِلنَّبِيِّ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ: أَوْصِنِي، قَالَ : لاَ تَغْضَبْ فَرَدَّدَ مِرَاراً، قَالَ: لاَ تَغْضَبْ

Dari Abu Hurairah radhiallahuanhu sesungguhnya seseorang bertanya kepada Rasulullah sholallohu ‘alaihi wa sallam :

"(Ya Rasulullah) nasihatilah saya. Baginda bersabda : Jangan kamu marah. Beliau menanyakan hal itu berkali-kali. Maka Baginda bersabda : Jangan engkau marah. "

(Riwayat Bukhori )

Firman Allah SWT yang bermaksud :

"Dan juga (lebih baik dan lebih kekal bagi) orang-orang yang menjauhi dosa-dosa besar serta perbuatan yang keji; dan apabila mereka marah (disebabkan perbuatan yang tidak patut terhadap mereka), mereka memaafkannya;"
[Surah Asy-Syura : Ayat 37]



Nota kaki :
ini adalah kisah benar, kepada sesiapa yang nak ambik cerita ni buat filem atau drama, sila bagitau. hehe.. [ade ke pembikin filem yang baca blog ni?] wahaha..

aku rasa cerita ni best dan boleh wat drama. camana permulaan dengan kasih sayang menjadi permusuhan n perpecahan kaum.. fuhh. penuh konflik!

22 comments:

nisya said...

betol laa..

yang terbaik bila tengah marah, baik diamkan diri..

maCy said...

ape plak power rangers 2 jadi orang cari gaduh.. yg merah tu kan maCy, pink 2 asada.. uhh.. ki3

eh, cte ni dah ending ke? hoho

maisyara Pot! Pot! said...

yeah! mmg boleh buat filem. tp, buat sambungan cerita GO GO POWER RANGERS! hahaha xD

tiha said...

gogo power rangers..hohohohsmpi gitukan mslh lain timbulkan mslh lain...hmmmmm^^,

@ien_R@z said...

gaduh pasal ape nieh?? wakaka.. tiba2 taktau cter.. sowie.. ngeee~

btw, sgt tak sokong sb kmu kta power rangers geng kaki pukul! ishh... my idol tu. hak3 =P

zairie said...

orang kat mendian kan diri tu lebiah baik dari berkata2.. kan?? hehe

latest post :
brazil vs portugal

AiDa AzRyN said...

lama xtgk power rangers.. *tetiba.. ;p

shaza said...

huhuhu.. Asada, lepas ni boleh buat contest 'cerita paling BEST' pulak..

M a W a D D a H said...

fuhhh..sungguh bnyk konflik citer ini..betul2 boleh dibuat filem...:p

tapi bile time kemuncak pergaduhan itu berlaku dan tetiba plak power rangers turun padang, confirm citer die dah jd lain kan asada...hahahaha....

Loyar Lawa said...

waohhhh crta dahsat deh....

Khairunnisa' said...

Cerita menarik :D

Keyyah said...

hanya kerna sepasang kekasih, habis org laen terheret skali...

zella y said...

klu tgh marah tu cpt2 istifar...mengucap... klu x,syaitan akan mengasut n mcm2 bole jd...

azzah zainal said...

nasib bro xda apa2...:)

miss nana said...

isk3. mantap betol cerita nih. nah amik 5 kupang. buat filem eh. nana sponsor. hahaha :P

¶A.K.I¶ said...

ni cete betul??
kes spe bro??
bro berkaitan ke??

wa...

[ada ciri2 penyiasat polis x??]
[nak msk dlm watak gak klu jadi filem]

Fida Jai OWN said...

go go Power Rangers
hehe

maCy said...

ehem2.. entry2.. entry bru mne~ huhu

✿Lovillea✿ said...

ade power rangers... go go go..
tapi nak gaban boleh x?? hehehehe

s h e e said...

wahh...x sangke kisah benar...mcm filem da...hurm...

setuju pasal marah tu...lebih baik diam supaya x terletus gunung berapi...

rossoneri said...

penuh konflik jugak hidup kamu nih..

✖sLap mE pLz!™✖ said...

pe cer neh???