Monday, June 14, 2010

Tak Nak Langkah Bendul

Salam mesra kepada anda. semoga sentiasa bahagia dengan senyuman. aku seakan bizi semenjak bermulanya world cup. haha.. semua game nak tengok, sampai masa untuk update blog jadi terbatas gara-gara taknak miss match. adeh!

Bukan nak citer pasal world cup ea, tapi pasal kawen langkah bendul. blog aku ni banyak entry yang menyentuh bab kawen, tak lama lagi boleh la bukak kaunseling nikah kawen. haha..

Pengenalan, aku ada 8 orang adik beradik. agak riuh jika semua ada. aku anak ketiga, ada kakak 2 orang. 3 orang adik perempuan dan yang paling bongsu 2 orang adik lelaki.

Menyarung cincin. aku takde kat ruang tamu time ni, bizi di dapur jadi tukang hidang makanan. kena rajin, mana tau makcik-makcik yang datang tu ade anak dara yang secocok boleh direkemenkan. hehe..

Ogos tahun lepas, buat julung kalinya orang datang meminang dalam family aku. itu yang pertama. aku ingatkan pakwe adik aku tu hanya datang merisik. rupa-rupanya meminang. majlis simple je tapi rombongan sangatlah ramai menyebabkan majlis nampak sungguh grand. takde hantaran or balas hantaran macam orang melayu biasa buat. tunang adik aku tu orang bugis tulen.

Beberapa bulan selepas tu, kakak sulung aku pulak yang dilamar orang. jejaka bugis jugak. adeh.. aku kena carik orang bugis jugak ke ni? hahaha..

Baru-baru ni aku tanya kat adik aku tu, tak nak kawen terus ke? dan jawapan daripada adik aku.. "tak nak langkah bendul." aku gelak je. ye la, aku ngan kakak kedua aku tu lom ada bunyi-bunyi nak kawen. angin pun takde..

Gambar selepas majlis pertunangan kakak sulung(2 dari kiri). aku dah kat egypt time ni. sengih-sengih bila tengok adik lelaki aku tu, besar gedabak! dah tu buat muka senyum suci lak dalam gambar ni. hihi..

Pada aku, tak kisah la langkah bendul atau melompat bendul. perkara yang baik, jangan kita lengah-lengahkan. sebenarnya.. aku yang tak sabar nak ada anak sedara sendiri.. hahaha.. sangat jeles bila tengok orang lain bermanja dengan anak sedara..

Bila la baru turn aku.. ade ke yang sudi nak kawen ngn aku? leh email terus kepada saya ea. lalala~ (tukar jadi saya, sopan dengan bakal calon isteri)

Apa-apapun, aku mendoakan semoga semuanya bahagia dengan pilihan masing-masing. tiada siapa yang mahukan perpecahan dalam keluarga. so, kena ada toleransi dan bertolak ansur dalam menyelesaikan masalah. jalankan tanggungjawab seikhlas yang mungkin memupuk kasih sayang berpanjangan. insyaAllah akan bahagia. jangan lupa pada yang Maha Pengasih juga.. (^^,)

penutup post ini..
persoalan.. siapakah akan jadi awek asada selaku calon isteri asada? hahahaha... hadoi!



nota kaki :
sangat rindu mau berkecoh-kecoh dengan family..

70 comments:

.:iz-AnN a.k.a cOmOt:. said...

saya saya...angkat tangan...calon kakak ipar sahaja...hahaha...:p

farah said...

tak nak langkah bendul ? alahai , comel je adik ! :)

calon isteri asada ?
senang je . orang yang pinjam tulung rusuk asada tu la . hihi .

Sofia said...

rasanya istilah langkah bendul xley guna dah zaman skrg ni.. sebab kalu nk tggu yg atas2 kawin, alamat nya xberkahwin adik2 dibawah yg menggatal nk kawin tu.. keke

ape2 pun, orang kini terlalu pegang pd adat.. yang kita perlu pentingkan sekarang adalah utk mengelakkan maksiat.. xbegitu asada??

'AQILAH said...

hehe..kalau langkah bendul nanti kene bagi hadiah semua...:)

rossa alina said...

hahaha..best ke ade anak sedare?mmg best pn..brg2 sy pon habis lesap dikerjakan dorg..cettt...hoho..

jodoh ade kat mane2..blm masenye la tu..huhuhu... ;p

Aini said...

alamak tak ade darah bugis la.. kalo x, bleh apply jdi calon kan..haha

m.a.p.i.e [ Ku sEnDiRiAn] said...

x kisah law langkah bendul pon..

dr x langkah, nati jdi benda lain pulak kn..

tapi kn asada ni mmg perihatin kn dgn adik beradik yg lain..

bgus lh cm 2...
trus kn usaha anda asada

DALILA said...

saya syorkan cik mawaddah...heeee
gurau2 je~

¶A.K.I¶ said...

salah la soklan bro 2...
patot bilakah asada akan ada awek..
ni calon xde tros nak spe... cess2

si[jari] telunjuk said...

hahaha....patutla ko tak sabar2 nak kawen...adik da ne pinang...bile ko nk g minang nadhirah((bukan nama sebenar))....


wee...best de anak buah....

si[jari] telunjuk said...
This comment has been removed by the author.
Rowena Chasez said...

cpat2 laa cari calon isteri...
hehehee~

Ann said...

asada sama mcm mas azam dalm 'ketika cinta bertasbih'..asyik pikir calon isteri jer...hehe

ak pun xkisah..adik2 ak nk langkah bedul...kalo dh jodoh, xbek nk halang kan...

helena's said...

yeay nak kawen nak kawen!

sal said...

salam.oh anak bugis rupanya...sudaralah dengan cikgu sal..original lak, bukan celup..

@ien_R@z said...

nak jd calon adik ipar leh?? ekekeke.. =P

erm.. jodoh maut di tangan Tuhan.. sampai msa nti kawen jugak.. sbr la ek.. hihi.

takyah tunggu ank sedara la.. tggu ank asada snri jer nti.. hehehe

moga dipertemukan dgn jodoh yg baik2.. insya Allah...

tot tot kecik said...

salam..

dalam keluarga tot nah ada langkah bendul..itupn makcik la..

da berbahagia pn skang..

bab asada promote diri tu..tot bru je semalam..ahaa best best.. :)

ASaDa RyutaRo said...

iz ann aka comot :

hahaha.. ok, asada takde abang. lalala~



farah :

owh.. lom jumpa lagi sape yg pinjam. ke dia dah pulangkan? erkk!



Sofia :

betul2.. kena elakkan maksiat. tapikan, bila dh d langkah bendul, cam putus harapan je nk kawen! hahaha..

khairul_bariyyah said...

ane plak putus harapan.. dalam family sy pon langakah bendul.. ape nak peduli dengan cakap2 orang... nak tutup mulut org mmg payah... kawen je la ye adik asada.. (bukan asada ok) heh~

.::WaNiE::. said...

hehehe ada lagi eh langkah2 bendul ni hahaha

ASaDa RyutaRo said...

Aqilah :

errkk! kena bagi adiah semua? maksudnya cmna tu?


rossa alina :

hahaha.. lesap cmna barang tu? hbs kena tabur ke ape?
rasa cam meriah je kan klu ade anak sedara..


Aini :

hahaha.. xdenya kena darah bugis. hantar je resume.. lalala~


m.a.p.i.e. :

kena prihatin.. hahaha.. act sendiri pun lom jumpa calon isteri. awek pun takde. adoih!

ASaDa RyutaRo said...

Dalila :

erkk! mawaddah?? bukan dia isteri datuk H ke? lalala~ *sokseksoksek.. gosip2*


Aki :

hahaha.. dah ubah soalan.. kena tanya awek jugak dulu.. hihi :P



si jari telunjuk :

uhh.. tu antara sebab utama. hahaha.. act jeles dengan kamOo.. dgn macy jugak.. isk!



Rowena Chasez :

tu la.. ingat nak cepat2 cari, tapi x jumpa2 lagi. adeh!

ASaDa RyutaRo said...

Ann :

sbnrnya bukan 'macam' azzam KCB tu, sama cam azam dah ni.. hahaha..
asada pun x kesah nak langkah bendul or melompat.. ngeee :P


cik helena :

yeah! nak kawen.. tapi kena cari calon dulu.. errk!


cikgu sal :

haaa.. mungkin jugak. sbb tunang adik tu org johor.. ngeee :P


@ien Raz :

err.. kena tanya tuan badan la ea. tp dia masih bawah umo sangat. adeh!

semoga ketemu juga jodoh itu.. ngeee~ =)

mier@merr said...

saya bukan org bugis..sekian :)

Farid MOFASAD said...

ko wat la entri macam aku
hahahaha

kidal dan pandai bermain gitar

sini


mesti ramai nak..
hahahaha

ASaDa RyutaRo said...

tot tot kecik :

see.. xde masalah kan sbnrnya langkah bendul. tapi nak tau gak, kakak2 abg2 yg d langkah tu kawen x skrg ni?


khairul bariyyah :

hahahaha.. dah ckp kat dia ri tu, dia xnak langkah bendul.. hihi :P


wanie :

masih ada.. ada yg over taksub lagi la.. isk!

adrinaqamarina said...

jup3....ne post na promote eh...hehe~ guro3...

tapi kalo nak langkah bendul ke lompat bendul pon...elok3...nanti tersungkur...hehe~

=))

rossa alina said...

memang meriah giler...tp tu la..kene tahan sabo..anak sedare pompuan..biase la..habis losyen dier sapu kt lantai..lipstik ku di kakinya....uwaaaa....geram gak..tp ape nk buat...dorg kecik lg..huhu...kalo dorg dtg,kene tutup pintu,letak brg tinggi2..huhuhu...sabo je la... ;p

RaMa2UnGU said...

hehehehe...

jeles tgk org bermanja ngan anak buah??pelik betol.bese jeles ngan org yg cbuk manja2 ngan anak..ngeehehe

moga incik cepat dpt jodoh yer

qellissa said...

nak cari org bugis jugak ke?leh tlg carikan..nak pomot diri sendiri da x valid plak..muahahaha

sweeTSour said...

xkesah la Langkah ke, lompat ke, terbang terus ke.janji semuanya selamat...

yeee keyyah nak angkat tangan..nak isi borang... tapi bukan calon isteri asada, bukan juga calon kakak ipar or adik ipar..tp keyyah ngh nak isi borang keja...heeee

Adah dengan datuk H????lalalala

✿nenek moden✿ said...

asada..nak tny..org bugis tu org pe?
sori..hehehe

PUPUT said...

klu langkah bendul..kena bg sumthing kan..ngeeee....

s h e e said...

rasenyew adela yg ajak makan nasi minyak dalam mase terdekat ni kot...ehehe...sebab en taro kite ni x abes2 bercerita pasal kawen...

xde kew calon kt egypt tu...hehe...kew nk cr org cni jugak...

hanie@nisya said...

cantiknye bunga! Heheee

yela kan..sape la awex asada :)

Ery Farieha said...

my abang dah langkah bendul my kakak
haha
tp ery xde nak langkah bendul sape2 dah psl sme da kawen
hahah!

NaNaJoe said...

kamu bila lagi?
hahaha~~
cepat2 ye asada~ :)

Bintun Sazali said...

haha..lawak la..best best!!..I like this entry!..:)

CikGadis said...

prkara yg baik xpyah lengah2 kn.. btol2. lngkah bndul pn hentam jerlaaa..

hehe

❤ ~ * cik aidacomei * ~ ❤ said...

tak kisah la kan lau langkah bendul pon..kalau seru n jodoh dah sampai..xde nak kire langkah bendul ataupon tak..tol tak asada? hehe

~Blabberina~ said...

aku telah dibendulkan..

bukan penggoda said...

ehem inche asada, sy ada darah bugis.

bak kata frodo;
mahu cuba saya? miahahahahaha.

syahira ariff said...

amek org kat egypt la asada
orang2 arab pulak,asyik bugis jer
nanti dapat anak kacukan arab
=]

Asyraf Hamasaki said...

dah tak sabar sabar nampak

rossoneri said...

hehehe cariklah orang egypt

Yana KenJa said...

wahahaa...ni ala2 cam entry iklan cari calon isteri jer cik asada oit..
huhu..
pape pun..
guwd luck yer kat egypt tu..
=)

0/ <--- angkat tngan nk jd calon gak:P
boleyh?
=)

syuQ said...

apo daaa..aku siap cita2 lg nok lgkah bendul akaka cumanya..laki skrg mane nk kawen awai. nk lgkah bendul kaluuuu...kena kawen atok2 arr
(dlm ati: atok? bek xyah kawen!)

rozana said...

nti sy rekemenkn calon tuk asada ya! sy n adik pn dh langkh bendul..
kalo nk tgu abg kami kawin dulu,almt jd andartu la dik kami ni!

M a W a D D a H said...

asada...aku sekarang ni tengah berkecoh-kecoh ngan family...lalala...jgn jeles...

M a W a D D a H said...

asada...jgn langkah bendul atau pun lompat bendul..tapi terjun bendul...erkkk...ada ke...lalala...

* aku pun ada misi xmo kalah gak ni...hahaha...

Sesumpah said...

jgn jeles aku sdg kecoh2 sama fam :)

n.a.n.a said...

tengah bagi hint kat sume bloggers yg asada mencari calon ke? hahaha.

wawawa. kempunan nak anak sedara jgk. kakak nana, dua2 xde tanda2 nak kawin lg. haish =_=""

Tips untuk detect orang menipu

♥ shiMawar ♥ said...

(^_________^)

p/s : senyum lebar di awal komen sbb entri ni cakap pasal kawen..

erm..langkah bendul ek..skang ni tak boleh nk ikut sgt..klu tak nak langkah bendul, mahu seluruh beradik tak kawen karang..kan ke payah..

sy ade abg yg telah dilangkah bendul sebanyak 2 kali..muka die relax jek..takde gusar ape2 pun..jodoh tak sampai lg, nk buat macam mana kn..mak pn dh tak larat nk cakap..

erm..kena ade darah bugis ke utk jd calon isteri..???
oh tidak!!!!!!!!!! (sambil brlari ke bilik n menyembamkan muka ke bantal tanda kecewa yg amat)

sugar2 kapas strawberry said...

nk kawen gak la....hihohi

tp my sis cm lbt je lg nk kawen

zella y said...

adik aku terpaksa melangkah bendul heheheh...

Nur Qistina said...

kalau lelaki kena langkah pun kira langkah bendul eh? bukan perempuan je ke? musykil ni...

ieQa sWetLuv said...

ala kalo langkah bendul laki x dela terasa sgt sbb normal la jadi abang kena pastikan kakak2 n adik2 perempuan bahagia dulu.. baru dikira lelaki sejati tau huahua

❤ ~ * cik aidacomei * ~ ❤ said...

kalau adik pmpn kawen dulu sebelom abang kawen..tu tak dikire langkah bentul kan..kan? ke dikire jugak? hehe

/Dayah//Nurul/ said...

BAPE UMUR AKAK TUNANG? ABESLAA BERDUYUN EMEL SAMPAI KAT NCIK ASADA

✿Lovillea✿ said...

Alahaiii adek pon dh tunanag.. hehehhe...
zaman skunk ssh le kalo gune istilah nie lg... gamoknye adeq xpat khwn tggu kakak & abg yg jdh xsampai2...
hiksssssss utk makluman sy de brtahu kt adeq if da mau khwn dulu sy juz nak sebentuk chenchen.. hahaha org kte blsn bg mereka yg langkah bndul kne bg hadia.. so sy request cincin...

waaaaa leh email ea.. meti berduyunnnn tibaaaaaa...

hope kakak & adeq asada bertemu kebahagiaan & kekal hgga akhr hyt :D

Adila Ady said...

eh asada...sy sudi je..

hehe..gurau je la.

orang laki xpe tak PK pasal kawin pon..org pompuan kena PK,takut nanti jadi andartu plak..

zai said...

selalunye lah kah pompuan yg kalut2 nak kawen, tp asada lain pulak eh. hee

kalo entry selalu cakap bab kawin, nikah tunang , ni mesti tuan blog dia tak sabar nak kawen, betul ker asada?


* ada ank sedara mmg best, zai baru ada sorang, yg tula permata hati jantung pisang family. jeles woo

iyllienaz said...

aha..cari lah calon cepat2 sket..hehe

-Melissa Rina- said...

owh,, kite same bilangan adek-beradik~ haha.. bestkan adek-beradik ramai ;)

citer2 pasal kawen ni,, adek perempuan sya tetibe tya my mom what if die kawen awal.. heheh.. tatau la ape jawapan my mom,, tapi nampaknye sya mungkin jadi mangsa kene langkah bendul~~ hurm,, tadela kesah sgt pasal itu sebenarnye,, cuz betol la kate asada,, perkara baek ta payah la lengah2 cume sya cakap kat die habes study dulu,, da stable income bakal suami tu barula bley langkah2 or lompat2 bendul ni kan~~ hehe..

pUtRi_sayaNg said...

haHaAa.. LawAk2.. hEe~ habiS aDik ngkO kO kutUk yEe.. kAh3x.. xpE r.. jdOh kaN urUsaN ALLAH.. tP 2 r.. ko La yg keNe usaHa.. ngUeh3x.. btw , mOga sUkses sLLu.. p/s : nt dA adEw caLoN , hEbih r kt cNie.. ngEe

cik elina said...

sya tak nak langkah bndul..
tp klau da jodoh,
apa boleh buat kn
hahaha

Lepat Pisang said...

Semoga jodoh hang dengan orang yang terbaik daripada terbaik..amin..

maCy said...

maCy sanggup dilangkah bendul.. tapi masalahnye takde adik la pulak.. muahahaha~

[noriza] said...

eventho semorang rase da hidup moden (apekah), tapi bab2 langkah2 bendul ni agak sensetip sikit...bibir boleh melontar kata, "ala saya tak kisah" tapi dalam hati? "hurm...lepas ni kene jwb soalan la bile awak pulak, adiknya dah lepas"

atau mungkin ada yang tak kisa langsung "who cares"

apapun, jodoh ditentukan Allah SWT..wish u best of luck my virtual fwen ^_^ peace no war

Anonymous said...

bendul xde a tinggi sgt...senang je kn nk langkah bendul


peace :D