Thursday, June 03, 2010

Kehidupan Dalam Bas Di Cairo, Egypt

Salam mesra salam muhibbah kepada anda. semoga sentiasa sihat dalam bahagia. kepada yang tengah demam tu, jangan lupa makan ubat. kalau melarat cepat-cepat pergi klinik. semoga cepat sembuh..

Penat aku ni pun tak hilang lagi. kalau nak diceritakan kisah semalam, terasa cam datang balik segala penat lelah tu. haha..

Cuaca semalam punyalah panas. naik bas di kala tengahari yang membahang.. nasib baik dapat seat dalam bas yang dah macam tin sardin tu. tetapi malangnya, orang yang berdiri di sisi pokpek-pokpek dengan orang yang duduk di belakang aku. dari mula-mula naik bas sampailah aku turun. dekat luar bas dia sambung lagi! bersembang pulak dengan suara nyaring.. satu bas boleh dengar! ya ampunn... sabar je la.

Dengan bunyi hon yang membingitkan di luar bas, ditambah pulak dengan pokpek-pokpek yang bersambung-sambung kisahnya, terasa sungguh menyeksakan. nasib baik tak terkeluar semula makanan yang aku santap pagi tu.. uhh.

Itulah kehidupan harian ketika berada dalam bas di Cairo. meh aku kongsi gambar-gambar yang aku google tadi tentang "Bus in Cairo"..

Bas merupakan pengangkutan awam utama di Cairo. memang banyak sangat bas. teksi dan van sewa pun banyak. untuk perkhidmatan jimat belanja atau save budget, bas adalah pilihan utama.

Satu benda penting yang perlu anda ambil tahu, bas tidak akan berhenti sepenuhnya untuk kaum lelaki yang nak naik. driver hanya akan mengurangkan laju dan pandai-pandai engkau la kejar naik bas tu. nak turun pun sama! tapi untuk kaum wanita, driver sangatlah prihatin..

Pernah dulu member aku tertiarap atas jalan time turun dari bas! kesian pun ye.. nak gelak pun ye.. heee =P .. alhamdulillah, setakat ni aku belum lagi tersungkur.. hampir tersungkur tu ada.. uhh!

Bas adalah tin sardin. orang akan berpusu-pusu masuk ke dalam bas walaupun tau bas dah penuh. kalau dah takde ruang, diorang akan bergayut di pintu bas! sangat dahsyat! walaupun macam tu, tak semua bas padat, ada jugak yang santai-santai kat dalam tu. tapi kebiasaannya kena survive dengan pelbagai karenah. kalau tak tahan, naik teksi je la.. tapi bayaran berlipat kali ganda mahal la bai..

Tambang bas awam adalah sangat murah! paling mahal adalah LE2 [RM1.15 ikut tukaran sekarang] untuk perjalanan yang jauhnya lebih kurang sejam perjalanan. paling murah ialah LE0.50. tahun 2007 dulu LE0.25 je! siyes sangat murah.. baru-baru ni ada bas baru yang memulakan perkhidmatan. kaler merah.. tambang mahal sikit dari bas lama tu. tapi servis tetap sama! adeh..

Alhamdulillah.. kat Malaysia kita takde la berhimpit sangat dalam bas. sebab bas kat malaysia ada had penumpang. kat Egypt takde! dia sukat ikut kemampatan orang kat dalam bas..

hahaha.. entry ni bukanlah nak melemahkan semangat student baru yang nak datang ke Egypt cam shahira ariff. cuma ingin berkongsi pengalaman di Cairo. ini adalah pengalaman hidup. yeah! baru tau camana hidup kat negara orang lain. susah senang sendiri tanggung..

jom tengok cmna traffic kat Cairo.. klik je sini



nota kaki :
pada pengamatan aku, kehidupan kat kampung di sini lebih best dari bandar Cairo. walaupun takde tempat nak berjalan sangat, tapi sangat mendamaikan..

39 comments:

BalqisShafiqa said...

salam ziarah.
masyarakat di sana memang cakap dengan suara kuatkan?
gaya cakap macam nak gaduh je.

maCy said...

1. Apsal maCy ase macam refresh balik je cte ni? Pna dengar kot 'p
2. Nape tak cerita pasal si budak yang mabuk sampai tido bongkang tak ingat dunia tu? hahahaha
3. maCy pne je bergayut kat bas. Dan lelaki Malaysia dengan machonye duduk di seat dengan selesa T__T

maCy said...

no.2.. sebab kumen panjang sgt..uhhh
hahaha

ardinihumaira said...

isk2.. bahaya naik bas cemtu...

Welcome to MyBlog ;)

iqbalsyarie said...

tak try gak naik bas cmni..mcm best jew..hahaha

'AQILAH said...

kat melaka pun padat giler, kalau boleh sampai tak de ruang baru bas jalan..ish tapi penuh dengan warga asing...

sweeTSour said...

naseb baek pemandu bas 2 prihatin juga kepada wanita...n mesti bas 2 xley bw laju2 macam kat malaysia kan..huhu

.:iz-AnN a.k.a cOmOt:. said...

mak aihhh...penuh cam tin sardin...sure berbagai bagai bauan tu...hehehe

M a W a D D a H said...

wahhh..dasat macam tin sardin...kesian ye duk kat sana masih nak menyempit...

jauh perjalanan, luas permandangan kan...

pengalaman mengajar erti hidup...

azzah zainal said...

salam...kite kt sabah pun cmgitu gak...biasala..life dak uni..xpe bro..pengalaman :)

zella y said...

kt sna ada gangguan seksual dlm bus x?? hahahah

.::WaNiE::. said...

kat kajang pun ada had penumpang pun tak ikut gak

masuk lagi dalam !! ahahaha..sebabnye penuh ngn pendatang asing

tak pa lah

hihihi

baincardin said...

Salam...

Aminkan Doa Imam Masjidil Haram

si[jari] telunjuk said...

haha...dhsyat ahh kat sana..
kat penang nih,berimpit2 pon tetap cool sbb bas rapid ade air-cond...

tension kot bunyi bising dlm bas.

Lun said...

rapid kl wakt peak hour mcm tin sardin gak

hanie@nisya said...

tersenyum lebar ku bace entry nih :)

qellissa said...

Memang mcm tin sardin lah klu naik bas kat c2...tp skunk kat malaysia pon org malaysia klu nak naik bas kena berimpit2 ngan warga asing pulak..

✿nenek moden✿ said...

huhu..pernah dah rasa mcm ni dulu2..
tambah2 klu nek bus 2..
si mat bangla yg 'ensem2'..abg2 burma
yang 'segak' naik skali..
perghhh...lagi tak tahan...
bila berhimpit dpt yg bau badan..adoila...
pastu wat mcm dorunk punyee tempat..
kita yg warga m'sia pun rasa mcm dah dok kat negara asing..huhuhu

p/s:pernah lu an,masa dok asrama,nek bus then bus tu..mak aiii!!
pakcik tu rempit dengan bus separuh uzur tu..hehehe
sabar jelar..hahah

baincardin said...

Thank you. :)

khairul_bariyyah said...

dengar kate bas yg kat egypt ni ade kipas? betol ke? ke aku dengar 2 dlm mimpi? lalalala~~

Ann said...

huhu penah alami gak, tensen beb....sbb tu tak suka nek bas tmbang kalo kt kuantan lah...

jfook said...

It's rather similar to KTM and Bus Metro though. haha.

syahira ariff said...

hahahahahahahahaha
macam mana nie nak pergi egypt!
tgk bas berhimpit tu pun saya rasa cam da lenguh buku lali ni
atoooyaaiii
asada thanks bagi maklumat2 camni


*saya dan kawan2 sbnrnya gunakan blog asada nie sebagai rujukan dan preparation utk ke egypt,hehehe
=]

@ien_R@z said...

nasib baik la driver prihatin pd kaum wanita kn.. ngee~

mesti best kan men kejar2 bas.. himpit2 sgala bagi.. wahh.. seronoknya.. hahaha

bila la nk smpai korea.. (T___T)

sugar2 kapas strawberry said...

ohhh.btl la cm tin sardin..wahh,pakcik bus x berhenti.mmg membahayakn nyawa nih

nabilah_2908 said...

huhu..bahaya betul naik bus kt sana..kesian kt org lelaki...buatnya jatuh lepas tu kena langgar dgn kereta ke..kepala terhntuk batu ke...ha..kan bahaya tu...ish...

jom ke APA KATA HATI pulak,
TERINGIN

¶A.K.I¶ said...

wahh!!
seksa nye!!
ermmm bro!
sempit2 ngn arabic 2..
tek tersepit kE?
huishh klu aki...
sah2 da penyek

zai said...

mak oi dah rupe macam dekat India.
hahha, kesian kat kawan kamo asada yg jatuh tu (ok, zai gelak).
nasib baik dekat Malaysia public transport servis dia ok lagi (okla)

gelarezz said...

pergh..bas tak berhenti?
perghhh..
betul2 jimat masa tuh..ahaha

churalliya said...

wah, hustle & bustle city.. x dpt bayangkan kalo bawak budak kecik kat sana..

neway, congrate to you.. tak sia-sia hati berbunga selama nih..

NichKhun said...

bile nak balek mesia nye? hehehee

Che Daisy said...

jauh berjalan..luas pandangan
luas pengamatan..bertambah pengetahuan..:D

Ery Farieha said...

wohhh
utk lelaki kene kejar la ek bus tu?
siann.
heheee

Izan Ishak said...

owwhhh...kalau gini rupanya, xmolah naik bas kat egypt.
**tp teringin jgk nak pi jalan2 aje tgk 3 org anak saudara izan kat sana...

~AkukahMilikmu~ said...

crowded gila dlm bas..nak ragut raba senang jer..

Frodo Baggins said...

boleh wa tumpang gelak member lu tertiarap atas jalan x? danggggg hahahhahahaha!!!



>>___<<


biasalah negara org lain
kita pulak lain ... syok nak raba. wooohaaaaa .. hehe

helena's said...

uihh camtu ke..kirenye laki2 kat sana mesti kuat2 punye..hehehe

TUKANG KATA said...

Aku boleh cakap arab sikit2..tapi bukan arab ammi..so kalu pg mesir,msti aku kantoi..hohoho

ajarlah aku cakap arab pasar nih..hehe

adrinaqamarina said...

tanta pon kampung kan?
hehe~