Friday, June 18, 2010

Berjimat Untuk Si Boros Cara Asada RyutaRo

Salam mesra kepada anda. semoga sihat-sihat saja dengan senyuman penuh bahagia. sudah 4 hari blog ini membisu tanpa sebarang cerita. bukan tidak mahu meng-update, tapi dek kerana akal fikiran yang belum sampai tahap membuak untuk meluahkan segala isinya.

Aku masih lagi dalam pertarungan maha dahsyat dengan kertas yang diagih oleh para pengawas peperiksaan. walaupun kertas tidak menyerang, namun aku harus berhempas-pulas memastikan kertas itu berjaya diconteng dengan penuh makna. yeah!!

Oleh kerana tidak mahu sawang terus berlambak dalam blog ini, sekaligus menyebabkan graf traffic semakin menurun secara mendadak, maka aku dengan baik hatinya memberi tips berjimat cermat cara aku yang sememangnya sangatlah berkesan.

wallaweh! apesal ayat skema sangat ni? layan je la..

Pengenalan,
Orang yang sangatlah boros sememangnya sangat sukar menyimpan duit. ada saja yang terdetik untuk dibelanjakan. walaupun kadang-kadang benda yang dibeli itu langsung tidak mendatangkan faedah kepadanya. dalam erti kata lain, hanya menghabiskan duit dengan berbelanja. kepuasan pada mereka apabila dapat menghabiskan duit yang ada di tangan!

Okeh, kita sangat sama bila meletakkan kepuasan pada duit yang telah dihabiskan. hahaha.. jadi sebelum wang anda dihabiskan dengan puas, maka anda perlu menggunakan tips berkesan ini.

Pertama : Bagi orang lain pegang duit belanja anda.
  • Bila duit belanja orang laen pegang, dengan rasa segannya anda akan minta duet untuk berbelanja. ini akan mengurangkan perbelanjaan anda bila keseganan wujud dalam diri. namun sangatlah tidak berkesan terhadap mereka yang sangat tidak tahu malu mintak duet hari-hari. adeh!
Kedua : Tidak perlu guna kad credit atau kad utang.
  • Penggunaan kad kredit akan membesarkan peluang untuk berbelanja secara bebas! di samping anda mendapat kepuasan yang sangatlah best berbelanja, anda juga akan mendapat 'kepuasan' terhadnya gaji di setiap bulan. hahaha.. padan muka. [tak di nafikan banyak kebaikan penggunaan kad credit bagi bukan si boros]
Ketiga : Mengurung diri di dalam rumah.
  • Walaupun cara ini tidak baik untuk kesihatan, namun sangatlah berkesan. anda tidak perlu mengurung diri sepanjang minggu, cukuplah dengan 2 hari dalam seminggu. kalau rasa masih banyak jugak berbelanja, tingkatkan hari pengurungan. hehe..
Keempat : Bawa hanya sedikit duit mengikut keperluan apabila keluar dari rumah.
  • Cara ini juga sangat bagus. walaupun macam tu, sangatlah sukar bagi seorang boros meninggalkan separuh duitnya di rumah. pelbagai alasan yang terkadang tidak munasabah digunakan untuk membawa semua duit. jadi, sila praktikkan point satu. [tapi bila tak cukup duit, jangan pulak pergi ke ATM cucuk duit!]
Kelima : Berpuasa sunat hari Isnin dan Khamis.
  • Cara ini terbukti sangatlah berkesan bagi yang berbelanja untuk makanan. selain dapat berdiet, anda juga mampu untuk berjimat. akan tetapi berpuasa kurang baik untuk si boros yang suka membeli barang kerana lebihan duit akan digunakan untuk membeli barang lain. jadi, untuk si boros membeli barang, sila praktikkan point empat.
Keenam : Menabung.
  • Amalan menabung sangatlah baik untuk masa depan. mulakan dari sekarang bagi yang belum start menabung. menabung adalah sangat sukar bagi si boros yang suka mengorek tabung. jadi sila gunakan tabung yang mempunyai tahap keselamatan yang tinggi. jika anda menggunakan tabung yang boleh dibukak dengan mudah, tahap keinginan mengorek akan berada di tahap klimaks.
Cukup la dulu setakat enam cara ni. nanti ada lagi point lain yang aku amalkan, leh la kongsi-kongsi. saya boleh, kenapa anda tidak? [budget cam iklan mari berjimat cermat]

Kepada si kaki boros, anda perlu tahu menilai, mana keperluan dan mana keinginan. sekiranya anda mampu menilai kedua perkara ini dengan baik, anda akan menjadi seorang yang kaya suatu hari nanti. selain itu, anda juga harus sentiasa berusaha memajukan diri..

Tanamkan semangat "hari ini mesti lebih baik dari hari semalam" dalam diri. berusaha perbaiki kelemahan, nescaya anda akan jadi yang terbaik!

pehh... penuh semangat aku menaip benda ni. lalalala~ ada tips lain? meh la kongsi..


nota kaki :
masih berusaha untuk membuang sifat boros.. tapi aku jenis boros makan! hahaha..

gambar pertama : budak baik sedang memilih buku untuk dibeli. lalala~
gambar kedua : ambik dari google

56 comments:

.:iz-AnN a.k.a cOmOt:. said...

saya pun boros jugak...boros membeli baju2 anak...haihh...tak leh tahan la..pantang nampak cantik rege berbaloi sure gagah gak p beli...lalala...

ery farieha said...

bab bawak duit sikit tu kdg2 boleh pakai kdg2 x.
kalo dah teringin sgt, sanggup carik atm nak cucuk die.
haha >____<

ice♥ice said...

sume tips2 bess..haha
y kurung diri lam umah tu slalu gak buat..baik layan tenet..ngeh2 :P

Nur'Ain Illiyana said...

boros beli makanan xpe~perut kenyang..

boros beli buku bagus~bertambah ilmu

gbr kt ma'rod kutub tue...
cth plg best kalo p sana bwk duit 5K pon pasti abis dlm mase stu hari...

cik panadol said...

bagus tips2 ni..leh di praktikkan sesecepat yang mungkin memandangkan tabungan semakin menyusut hahaha...

bukan penggoda said...

suke tip yg ketiga. sekian.

FiRsYa MeLisSa said...

bagus tips ni sebb sy pun mmg agak boros..
pantang ada duit, cepat giler habis..
duit baru jer masuk, dlm masa seminggu dah leyh habiskan semuanya..
jenuh fkir cara nk atasinye...

jom singgah2 baca entry baru sy:Darjat Seorang Wanita

niesz said...

niesz da lame xpgang wit bnyk2 nie..hihi..bile da dpt..mmg abis la..haha..

nisya said...

budak baik? Sape laa agaknye nye? Hehee

syukur ku kadang2 je boros tapi tetap dalam kategori boros ke??

¶A.K.I¶ said...

bro!!

hurmmm..
kalu berdasarkan tips2 bro bg 2...
rce mcm bro pon blm berjaya kurangkan boros! hahahah...

butang like 2 kat is good jika orang berpendapat artikel atau n3 yang kte publish kan i2 menarik. and at da same tyme pomot belog dlm fb~ hehehe

sI tEDI said...

TQ tips.

aku rasa kau tak boros.

ha ha ha

aku harap kau juga tidak boros

helena's said...

cikhel dah cube semua memang tak berhasil hahah selagi daya akan dptkan jugak duet..

tapi kalau puasa bolhe jimat sikit sikit..sikit sikit jelah hahaha

~Nani3@InTaN~ said...

nak kena cuba la ni..hehe..cmna plak bila g kedai xde bnda nk bli..tp cri gak something utk dibeli..huhu..payah2

sweeTSour said...

bab bawa duit ckit 2 mmg xjalan la ngn keyyah..kalo xde duit kat tgn pinjam lu, xpun g cr atm...

paling berkesan simpan dalam bank yg xde card... mmg ssh nak g amik n akan pk banyak kali tuk boros..mesti berjimat sampai gaji akan dtg.ini yg keyyah buat..lalala


blm abes exam lg ke...gudluck ye...

ASaDa RyutaRo said...

iz-AnN aka cOmOt :

haha.. tu kategori boros beli barang. dahsyat tu. anggap saja shopping mall musuh anda. ngeee =P


Ery Farieha :

jenis ni kena tinggalkan kad atm skali. baru lah xde nk kuar duet lagi bila nak sangat. kahkahkah..


ice.ice :

haa.. layan tenet kat rumah ade faedah. BW jauh2.. traffic mencanak. tp klu berlebih, x bagus jugak. erkk!

ASaDa RyutaRo said...

Nur'Ain Illiyana :

ngahaha.. kalau makan tak henti2 tu bhya gak. asik ade je nk d mkn. beli yg ni utk esok la konon, pastu xmkn, bg kat org. adeh!
beli buku sangat bagus! ngee =P


cik panadol :

yeah! amalkan tips jimat cermat utk tabungan meningkat di masa depan. hee =P


bukan penggoda :

haha.. tips paling berkesan utk duit tak mengalir keluar. hihi =P


FiRsYa MeLisSa :

boros tahap kronik dh kamOo ni. cepat amalkan tips berjimat cermat. menabung amalan mulia. ngee =P

ASaDa RyutaRo said...

niesz :

adoi.. payah tu. jangan sampai ada hari x makan pulak. hahaha..


nisya :

boros kadang tu ok lg. tp kdg2 boleh jd bhya gak, sbb duet hbs sekelip mata. hahaha.. pesanan asada, jangan pandang banner sale!


AKi :

hahaha.. skrg ni tgh giat berusaha lagi. sedang menggunakan tips2 ni la. ngee =P
tQ pasal butang like tu..


Si tEDi :

hope tak jadi boros lagi dah. ngee =P


helena's :

hahaha.. cikhel bhya ni. kena sembunyikan kad atm tu. ngahaha =P

ASaDa RyutaRo said...

Nani3@InTaN :

anda perlu memejamkan mata bila sampai di dalam kedai. hahaha.. adeh! xde benda nk d beli, tapi nk jugak ada benda d bawa balik. kan. kan. pernah mengalami situasi ini. uhh..


sweeTSour :

dahsyat la keyyah. termasuk dlam golongan kurang malu nk mintak duet kat sape2 ni. ghahaha..

tQ 4 da wish! (^^,)

Ann said...

aku kaki boros gak

nk elak boros, aku wat tips2 mcm kt ats tu mmg bkesan...

renny said...

Hi, salam kenal.
Nice blog. Terima kasih atas infonya.
Silahkan kunjungi informasi tentang berbagai karya ilmiah dari kami http://www.unand.ac.id/arsipua/abstrak/
Blog saya

CikGadis said...

sy boros makan gak T________T
cmna nie ?

ayin~weeweet said...

tips yang membantu tapi bila realitinya, OMG sgtlah susah bila tgk handbag less 70%..rugi rugi hahaha

azzah zainal said...

kaki shopping kaki boros...mybe cz duit mak ayah bagi2 je...blom rasa duit titik peluh sndiri..kurang menghargai

iniAKU said...

aduss..terasa aku (-_-")

hans said...

yang pertama tu aku xsanggup
hahaha

kedua : aku rasa aku xguna kut sampai bila2

ketiga : ahaha...cuti2 aku suka duduk rumah...so kira aku ikut lah kan teori nih

keempat : aku bawa sikit pun nanti aku gi cucuk dkt atm juga...haha

kelima : fuh! kadang2 jer..

keenam : nasib walaupun ku boros boleh la menabung lagi tiap2 sem

hehe
eh,ko cikgu rupanya?

Frodo Baggins said...

kesimpulannya ...
bibik wa kata,
sesapa yg pakai wallet kaler merah
kompem boros. sbb pemgang beg tgan tu
terangsang nak bukak dompet bkali2.


so wa tambah satu petua, sila letakkan
duit dan kad kredit anda dalam plastik
sayur .. ke3x, tgok ada bran x nak
ambil duit dr dlm palstik sayur
depan cashier versace. keh3x



wakakkakakaka


>>___<<



woohaaaa!

nabilah_2908 said...

nak kata boros sngt tu tkde la...tgh2..hehe..(^_^)

jom ke APA KATA HATI pulak,
AWSOME PHOTOGRAPHY

dak eina (◕‿◕) said...

yang ke3 paling besh. duk umah jangan kuar2. xabes duit ;P

Shuk said...

boros makan takpe, janji bahagia perut..huhu. tips suruh org lain pegangkan duit mmg slalu pakai bile sifat boros menguasai diri :)

si[jari] telunjuk said...

Frodo.....tlg tny kat nenek,kalau pakai purse cokelat,ape lak mksudnya???


aku rambang mata tengok buku...pantang jumpe buku best..mesti nk rembat....

ney said...

ney boros tak? rasenye cam terkelompok je dalam kalangn tu~

kadang2 duet tu mengalir tanpa disedari,masalahnye tak beli barang2 pon,abes kat makan je~

kalau duet tu habes beli barang yang boleh diguna,at least tak la rasa duet tu di belanja sia2~tapi kalau duet habes tapi tataw kat mane duet tu di habeskan,memg rase nk menyalahkan diri tak reti spend duet wisely~

huhu,btw,thanks for the useful tips~

zai said...

yg sgt praktikal di praktik, kurung diri dalam rumah. mmg berkesan woo.
tips tu terbukti berkesan, cuti-cuti sem ni nak control duit, just duk rumah, meng-onlinekan diri je. tapi jgnla abis duit shopping on9 plak

aleng said...

aleng masuk kategori kedua. credit card da sampai limit. kena simpan dlm drawer sampai abes byr utang.huhu..

syAzAnA said...

engatkan pompuan jeh boros, lu pon sekali? hehe

bagi gua, kalau ade wet lebey, baru shoppng. contoh, macam mak n ayah gua dapat gaji ke. wakaka

tot tot kecik said...

salam..

oo bg tips ke..?xsgka asada ni boros orgnye..klh pmpuan nih..nsb baek tot xcmtu..ceewaaaah..!

hehe trnmpk komen frodo..ahaha letk wallet lam plstik syur..kekeke...

okey2 semoga dpt cegah sifat boros anda..semoga berjaya.. :)

gades ain said...

laaa. pemboros ke bro? HAHA sib bek ain bukan jenis pmpn yg kaki shopping. kalo dak. abes ah duet. && ain mmg jrg kuar umaa. bole praktik laa ur way utk kurangkan berbelanja. huhu!

@ien_R@z said...

boros bab makan takpe kan? tak membazir.. hihihi =P

tips yg berguna semua tu.. thanks..

sy menabung n korek blk bila terdesak.. hahahaha

M a W a D D a H said...

asada....

asada kaki boros!!! hahaha...uikss..boros tu amalan syaitan..toink..toink...

boros tang makanan xpe asada..dah agak dah asada boros tang makanan...hihi..

M a W a D D a H said...

asada....

** nk buat misi gak nih..hahaha..

larikkkk...

violetless said...

aku takle tengok benda cantik mesti aku nak..naseb ko tak cantik..hahahah

CheQ PP JoY said...

wahaha..xdek mknenye nk bg duit kt memmber suh pegang..sorg2 kaki shpink kang xpsal2 dia plak gune wat shpink..kalu dduk umah je pon duit ttp abis..nk tau knape?sbb skrg da bleh shopink on9..hehehe

mR.sYaH said...

aku pun agak keborosan gak..

tapi klu suh org pegang duit dah pernah wat..

kad kredit?? xmgkn buat..

bawak duit skit.. tp kad atm bawak gak.. mesti cucuknya.. haha..

aku ske mengurungkan diri... hahah..

NJ said...

Salam aSaDa...
Alhamdulillah..kak N dan hubby dah bebas dari cengkaman KAD KREDIT yg mmg sgt2 bijak menjerut leher mangsa yg tidak pandai dan tidak arif menggunakan KAD KREDIT...skrg kami sudah pulangkan semua kad2 tu..(ada 3 semua dulu)...cuma ada lg sikit sisa baki nak kena settle..tapi jiwa kami lega dan lapang dada..kerana berjaya teruskan hidup tanpa KAD KREDIT yg menjadi punca kita berbelanja sesuka hati..atau lalai bersoping akhirnya kita yg susah, tidakkk.. x ingin mengulangi kesilapan silam...cukup la sekali...kami tenang skrg bila hujung bulan.. syukran2...
yang nak berjinak2 tu.. awassss.. berhati2 berbelanja..cepat2 bayar bila dah guna okey..

syahira ariff said...

hahahha
cara keempat terbaek laa
aku praktik cara tu
tapi mmg seksa
=]

zahidah dihaz said...

simpan duit kat asb.
kalau nak ambik duit mesti kena berbaris.
jadi tak suka tunggu lama, so duit tu tak jadi ambik la.
then maksudnya duit itu selamat dalam simpanan.
lagi satu duit akan bertambah jugak.
kalau kat bank biasa, kurang duit je pergi cucuk, cam ne la duit nak tahan...

amirah said...

lau nak jimat...shopping ngn parents atau kekasih..jimat tau..hak2

aku suka part menabung tu..itu yg penting..

sugar2 kapas strawberry said...

ahahahah..nice tips kot.
klu nk g mkn mmg sy bw duit ckup2 je turun fudkot.nti nk beli tu la ni la..haishh

cik elina said...

sya xboros..
tp duit tetiba je abis..
haha..
oke,saya boros skit..
skit je..
:P

tp kalau kluar shopping ngn mak,
sure xboros..
sbb duit mak je yg kluar..
:D

SaRa_wo Sensei said...

ahahahha...
entri y best dan sgt sesuai dengan kemuflisan saye...
terbaekkk...!!!
penjimatan berganda-ganda nieyhh,..

Boyachilles said...

aku tak boros tp selalu gak kering...ha ha ha

Yana KenJa said...

GUD LUCK EXAM!

wah..tips asada batu x ley nk pakai la...
first: x leyh bg org len pgg dwet, sbb nyer, dorg sendiri soh batu pgg kan dwet dorg..x_x

kedua: sy x guna kat kredit..tp kad debit...;p

ketiga: kurung diri??? errr....blog shop plak camaner???

ke-4: x ley bwk dwet dket, sbb t mmg akn g atm cucuk dwet..hahaaa
x_X"

ke-5: kalau puasa, mkn utk berbuka?.. hahaa...tp batu x ske beli mknn...
/me shopping brg x berfaedah...
>.<

ke-6: menabung
yeay!..itu sy buat la..
tp menabung dwet syiling jer....
;P

❤ ~ * cik aidacomei * ~ ❤ said...

pengakuan terbuka..! hot..!
saya adalah seorang yang sangat boros..! huahuahuahua..

Lepat Pisang said...

Zaman la ni kenalah pandai berjimat..he..he..good tip for this isu..he..he..pandai berjimat dan bijak berbelanja..

maCy said...

Err.. bukan ke asada si kaki boros tu? muahahaha


p/s : meh maC tolong pegang duet.. meh la.. meh la ;p

♥ shiMawar ♥ said...

boros tu ape..?? nama kuih ek..? hahahaha.. :p

kalau boros makan tu, maknanye kuat makan ke..?erm..sy kuat makan, tp tak boros makan kot..sebab selalu mengepau makanan orang..haha.. :D

idea berkurung dlm rumah tu mmg idea TERBAIK..bagus jugak brkurung dlm rumah..bleh jugak cuci baju ke, sapu lantai ke..dpt jugak faedah drpd menghabiskan duit..

sy TAK suka shopping = sy TAK boros..
bertuah sape yg dpt sy..haha..promosi hebat! (^____^)v

Cheq Tun said...

kpd yg kaki shopping tu better sblum keluar shopping tu makan kenyang2.. sbb bila dah kenyang kurang sikit rasa nk beli mcm2..