Friday, June 25, 2010

Pengalaman Menjadi Orang Tebusan

Kisah ini susulan dari entry Jangan Over Percaya yang lepas.

Si gadis yang meminjamkan duitnya kepada sang lelaki curang telah meminta bantuan amin(bukan nama sebenar) menjadi orang tengah untuk menagih hutang. surat akuan dan perjanjian untuk membayar hutang dengan syarat-syarat telah ditandatangani oleh si curang. namun sesuatu di luar jangkaan sekali lagi berlaku selesai sahaja menandatangani surat perjanjian. amin tidak dapat menahan marah lalu menyepak sang lelaki curang yang sebelumnya menggunakan perkataan kasar untuk berinteraksi.

Bukan kisah mereka yang aku nak cerita. ni kisah aku yang menjadi orang tebusan.

Tengahari selasa, selepas makan di cafe, aku berjalan seorang diri balik ke rumah seperti biasa. tapi hari tu sebelum sampai ke rumah, aku ditahan oleh dua orang lelaki yang tidak dikenali bertanyakan perihal amin. beberapa detik selepas itu, sekumpulan lelaki kira-kira 7 orang datang menyerbu dengan muka bengis.

"kau amin??!!" jerit seorang lelaki menunjuk jarinya ke muka aku.

"bukan. bukan.." dengan penuh sopan aku jawab. ye la.. aku kan orang romantik sopan santun yang innocent. sebenarnya kecut jugak perut. hahaha..

Seorang lelaki dari kumpulan itu menahan mereka yang lain supaya tidak mengapa-apakan aku yang masih dengan muka innocent. mereka nak aku call amin time tu jugak. adeh! aku takde credit.. baru je habis.

Baru aku perasan, si lelaki curang yang pondan dan bacul turut ada kat situ. tahulah aku, ini kes tak puas hati kena sepak dengan amin hari tu.

Dalam hati, "ciss.. badigol ni bawak geng plak nak tibai si amin. nampak sangat bacul."

Lelaki curang tu mengarang cerita palsunya di depan aku. ceh, panggil aku abang konon. nak tunjuk hormat, tapi buat cerita merapu. katanya, geng dia datang tu sebab tau kisah amin sepak terajang tapi dia tak balas. aku call amin dengan telefon lelaki curang, amin tak jawab. aku ambik keputusan pergi beli top-up untuk call amin. diorang ikut belakang aku pegi kedai! seolah-olah tak kasi aku lari.

Apa yang aku takut, aku pulak yang kena lunyai bila tak dapat jumpa amin. alamak! masing-masing antara mereka tu muka penuh dendam. lelaki yang menjerit kat aku tadi masih lagi terpekik terlolong gaya orang sawan, tapi berjaya ditenangkan setelah rakan-rakan seperjuangan mereka menjelaskan bahawa aku tidak ada kena mengena dengan dendam si lelaki curang. jumlah ahli mereka hari tu tidak kurang 20 orang ok!

Aku call amin, masih tidak berjawab. mereka yang mengerumuni aku tu tetap nak jumpa dengan amin. ya ampun.. siyes tak tau nak buat apa. karang melawan takut kena belasah pulak. yang ada kat situ semua muka kaki pukul yang tengah panas. bukan muka budak baik cam aku.

Aku call pulak si gadis, tanya mana amin. aku bagitau gak yang si curang ada bersama aku bawak geng. tak tahu kisah sebenar. tak tau nak percaya siapa. aku end called lepas si gadis kata, jangan pedulikan diorang tu.. tapi camana nak buat tak peduli bila aku dah kena tahan?

Dalam tengah bercakap dengan lelaki curang si pereka cerita merapu meraban tu, tiba-tiba amin call. aku beritahu situasi kat sekeliling. aku agak marah dengan amin sebab dari cerita si curang tu, amin sepak dan pijak kepala dia. amin bagitau aku supaya jangan masuk campur n suruh diorang balik. aku putuskan panggilan n bagitau kat diorang amin tak balik hari tu. hahaha..

cerita tak habis lagi.. diorang nak jugak jumpa ngan amin! aku masih dalam tahanan time tu..

Muka asada ryutaro yang sungguh innocent.. ngeee~~

pagi karang aku sambung cerita.. mau rehat lagi.. **masih kurang sehat..

22 comments:

EirA said...

waiting 4 da next pOst..
huhu..

sI tEDI said...

binaweee je amin tu,

dapat sunatkan lagi sekali
eh perempuan tu pun sama!'

k

nite!

mier@merr said...

get well soon~~

da sehat cepat2 smbung citer k..

maCy said...

cerita ni patutnya mendebarkan macam asalnya, tapi jadi cam kelakar pun ye jugak.. kui3

sori, but part gambar tu paling kelakar sekali.. keh3


eh? asada tak sehat???

ieQa sWetLuv said...

mcm tengok drama pastu iklan huh~

khairul_bariyyah said...

tertanya2... cite ni betol ke idak? kalo jd tahanan..cmne lak leh type entri nih.. owh,lupe.. ada smbungan... hee~~

muge cepat sembuh.. ^_^

iyllienaz said...

ok next part??

Ery Farieha said...

x sehat lg ke asada?
mcm lame je sakit
huhuh

nisya said...

ya Allah... memang dasar pengecot la bawak2 geng nih!! dah la kacau orang yang takde kena mengena... ish3x... get well soon yea? :)

nasi lemak said...

pergh..siap ada gmbr xleh blah tu..hahah..

bagaimana ingin terbang?disini jwpnya..

zella y said...

cerita la habis2....
nk sambung2 mcm drama akasia plak miahahahha

M a W a D D a H said...

tgh nak kemuncak cite ni, tetiba ade iklan...adehh...cukup xsuka ada iklan kalu tgk cite best...hehe..

dasat citer asada yg innocent dan sopan ni...:p

ptt la buat sambungan, mesti xlarat nak taip sebab asada xsihat...

moga cepat sembuh ye...;)

syuQ said...

tau dah ending nye..akaka

Keyyah said...

Aduh apsal ada sambungan..aku jenis yg xsabar nak tau ending..hahaha..

apa2 pun jgn lupa mkn ubat n rest secukupnya..

Cheq Tun said...

ala... bersmbung lak.. dh mcm slot akasia... saspen.

sakura_eiza said...

huhu..owg yg ngah moody neh pown...bace laa kesah neh..ngan penuh kesaspenan....alih to be continue daa..aiyakkk...ini Mr Asada neh...

shaza said...

isshh.. nape citer sekerat2 ni!!

azzah zainal said...

bro tok..nang mcm2..ahha tedah

ain fathihah said...

hey, cepat sambung! kalau tak Ain Fathihah culik ko!

amirah said...

jd tebusan?..ada heroin dtg bantu x..?

s h e e said...

wahh...menarik cite ni...lame da x dtng cni...huhuh...

taro x sihat?da sihat kew?

.s.o.f.i.a. said...

citer nie patut buat aku berdebar2 ka nangis ka gelak.....??? agak kuang paham genre citer nie....