Monday, March 08, 2010

dak kecik over kasih sayang.. uhh!

salam pembuka bicara..
selamat melayan blog yang meroyan ini.. hehe...

kali ni nak citer pasal adik aku yang dapat over kasih sayang..
uhh!! bukan nak jeles.. takde masa nk jeles..
dah memang betul..

ni gamba adik aku time g umah atok kat sibo laut tahun 2008.. kwsn kampung ni kat muara sungai..
memang best sangat la jd tempat mancing..


adik bongsu aku ni kat umah senang lenang je time malam..
kitorang adik beradik yang lain dlu, lepas maghrib confirm xleh g tengok tv..
kena ngaji sampai masuk isya..
kalau x ngaji kena marah ngan ayah.. uhh!!
sungguh d manja budak ni..

tapi kalau aku ade kat umah.. xleh! kena ngaji jugak.. hahaha..
tapi..
baru sekejap ngaji dah nak nangis.. cess.. mintak kesian mak la tu..
mak aku pun cakap.. "udah ler.. udah ler.. nti sambung lagi.."

pastu pasal belanja g skolah plak..
aku dulu dapat 50sen ke rm1 je.. dia??! lebih dari tu! kdg2 smpai rm5.. pehh!!
padahal sekolah dekat giler.. x sampai 5 minit jln kaki..
pastu nak g kelas petang mintak lagi plak!

balik dari sekolah ade je mainan d bawaknya balik..
dlu time budak2 ni giler kumpul kad ada gmbar ben10 tu, dia pun nk jugak..
klu petang2 xde class, akak aku pun xde..
mula lah dia..
g bilik aku ambik komik..
heh! bertuahnya dia..

kalau aku ada..
tunduk2 sopan lak.. petang2 buat keje rumah.. bagus..

tapi semua kami sayang apoi..
(haha.. nama elok je abdul ghafur.. tp duk panggil apoi.. mak ayah je panggil sempurna)

klu xde apoi.. rasa sunyi plak rumah..
dlu dia g kem pengakap 2 hari..
rumah jd senyap sbb xde org wat riuh.. hahaha..

apoi ni suka ajak kwn dia dtg rumah.. main sama2..
pastu riuh la rumah ngan gelak tawa dia..

senang je nak tau dia buat salah ke x..
kalau tiba2 je dia jd pendiam.. mesti dh buat salah tu..

masa umo dia 4 tahun dlu kitorang hampir hilang dia..
bukan hampir.. memang hilang!
masa jalan2 kat kpg.. ziarah2 malam hari raya..
aku jalan ngan cousin aku.. mak ayah aku berjalan kat blakang..
si apoi ni jalan sama2 ngn mak ayah n adik2 aku lain..

lalu depan rumah kawan, so aku ngan cousin aku pun singgah la kejap..
bila keluar dari rumah kawan aku tu, bertembung la ngan group mak ayah aku tu..
tapi apoi xde..

mak aku pun tanya,
"mana apoi?"
hah! sudah.. dia x jalan sama ngan aku..
mak aku kata apoi g kejar aku ngn cousin aku tu..
tapi apoi x sampai pun kat aku..

semua orang dah susah ati..
dah la gelap malam2.. nak cari ceruk mana??
aku ngn cousin aku pun cari..
berpecah..

cousin ke hilir.. aku ke hulu..
ati memang risau giler..

10 minit lepas tu
tengah aku cari2, aku nmpak kawan aku tengah pimpin budak tengah nanges..
hahaha... apoi la tu..
kawan aku jumpa apoi tgh jalan sambil nanges..

nanges2 sambil panggil "anjang.. anjang.."
apoi panggil makcik aku yang paling baik ngn dia..
tau takut.. wahaha..
nasib baik la selamat..

sekarang ni dia pun dh besar.. tahun ni duk ambik upsr..
semoga dia berjaya cemerlang di dunia n akhirat..

apoi ni pandai.. tapi kdg2 tu malas.. kena slalu push n push..
dah biasa sangat d manja...
tu la..
over sangat kasih sayang..
hahaha..
*bukan jeles..

31 comments:

Na said...

hahaha...kesian kt dye...mujur tak hilang...nie bunyi macam abg dye jeles nie...adk dapat kasih sayang lebih...(^_^)

ASaDa RyutaRo said...

hahaha.. xde makna nk jeles.. uhh!
geram sbb dpt tau dia rajin baca komik skrg ni..huh!

*abg dier baik.. lalala~

hanis said...

Sibo? Awk duduk mana?

ASaDa RyutaRo said...

sarawak.. heee~
sibo is bukan sibu..

nama saya aslina said...

bese la kan...stendet ah jadik anak bongsu...

*aku pun lebih kurang mcm adik ko jugak dulu...hahahahhh*

ASaDa RyutaRo said...

aslina :

ek eleh.. xleh bla.. stendet kunon..

stendet x camtu.. uhh!!

bidadarihijau said...

untung adik2 skrang...
kamu kene mntk kasih syg org lain plak la....hahhaa

✿ Cik Cimi said...

sepesen la nih dgn adek pmpn aku.
hahahaha.
*bkn jeles taw.

ASaDa RyutaRo said...

bidadarihijau :

over untung dah dak2 skrg.. tp ade gak malang.. lom sempat buka mata dh kena buang.. uhh!!

*err.. nak mintak kasih sayang siapa lak ni? heee~

ASaDa RyutaRo said...

cik cimi :

haa.. betul tu.. bukan jeles.. tp x puas ati.. wakakaka..

asik dia je dpt lebih.. heh!

♠☠♠ayudeadwish♠☠♠ said...

comey~
knalkan kat aku

.zuely. said...

nice royanness~ :) be my follower too! :D

syahira ariff said...

wah bestnyer kampung dkt muara sungai!
nie msti ank manja nie
jeles ngan adik ekk
hehehhehehe

awak,kommentla new entri sy
(^____^)
heeee~

❤ ~ * cik aidacomei * ~ ❤ said...

tu la kan..betol tu..kalau adek yang paling bongsu..mmg sangat-sangat-sangat dimanja..huhu..jeles tau..

Deco [MisS N] said...

wah,kecik2 pon dh pandai posing...
*ni mesti tiru otomen taro*

Gud luck untuk adik ko...

ASaDa RyutaRo said...

ayudeadwish :

xpe.. xpe.. kenal abg dier je.. lalala~

ASaDa RyutaRo said...

zuely :

kakaka.. ni la d namakan meroyan.. ckp je apa benda nk ckp.. hehe :P

ASaDa RyutaRo said...

syahira ariff :

uhh! x jeles pun.. tp tetap jugak x puas ati.. wakaka..

jom la g mancing.. hehe :P

xdpt mancing org.. mancing org pun ok.. lalala~

ASaDa RyutaRo said...

cik aida comey :

hmpir semua camtu kan? nape ea org manja2kan anak bongsu..
*tya dgn nada x puas ati.. kakaka..

ASaDa RyutaRo said...

MisS N :

hehe.. ke mana tumpahnya kuah klu tidak ke lantai.. lalala~

ain nia said...

wah wah..posing ala-ala model gitu..haha..

ni entry berbaur jeles ke? :P

sharamli said...

xdapat la nak bayangkan kal0 sy ad adek..hu3

zulaikha said...

kim salam kat apoi.. ekek..

BieyrA said...

haha,..best2 ar sume en3 dia..suka bc..hehe..seb bek g komen blog org..klu x..org xketemu la blog dia..hehe...

Amirah Rashid said...

same la.
jeles dgn adik
heh

BuDakHutaN said...

aku dulu pun 50sen gak blanja skolah... hahaha

mimie kamisah said...

Assalamualaikum.. thankz sebab tinggal kan jejak kat komen box mek ari marek. atok kitak orang kpg sibo laut ka? mun aok, kompom kitak pernah g telaga air. FYI, kmk diam kat telaga air.. :)

zella said...

aku xjeles sbb aku lg manja dr adik2 aku kah3....

org yg nak bunuh pingu ko said...

anak bongsu mmg camtu..terlebeyh manje..nak kne sepak baru wat..
ak rase ko ni mmg jeles gan adek ko tp syg..bagus2..

nik anna said...

x baek abg jeles kn adik2 ni..mesti bersebb kite yg d ats di latih mcm2..sbb mak n ayah nk kte kuat tuk jaga adik2 yg kt bwh..betul x?sape setuju...

maCy said...

nak adik:((