Monday, May 16, 2011

Tema Hari Guru 1990 - 2011

Assalamualaikum dan salam mesra. semoga ceria selalu dengan senyuman. hilangkan suram sebarkan senyuman. yeah!

Mungkin ada yang masih belum tahu kenapa tarikh 16 Mei dipilih sebagai Hari Guru. actually saya pun sudah lupa. tadi menggodek semula, cari kenapa Hari Guru disambut pada 16 Mei setiap tahun.

Sejarah Sambutan Hari Guru Malaysia.
Pada 16 Mei 1956, Majlis Undang-undang Persekutuan Tanah Melayu telah menerima cadangan-cadangan Laporan Jawatankuasa Pelajaran (Report of Education Committe) sebagai dasar pelajaran negara ini. Sejak itu, dokumen yang dikenali sebagai Razak Report itu menjadi Dasar Pelajaran Kebangsaan. lalu tarikh 16 Mei pada setiap tahun dipilih sebagai Hari Guru di Malaysia.

Saya tidak tahu bila bermulanya Sambutan Hari guru. yang pasti, setiap tahun, Sambutan Hari Guru di Malaysia akan diiringi dengan tema yang menjadi landasan perjuangan warga pendidik negara. ini dia Tema Hari Guru di Malaysia sejak tahun 1990 hingga 2011 :

1990 Pendidikan Bermutu Masyarakat Sejahtera

1991 Ke Arah Pendidikan Cemerlang

1992 Guru Cemerlang Teras Kejayaan Wawasan

1993 Guru Inovatif dan Kreatif Menjayakan Wawasan

1994 Guru Inovatif dan Kreatif Menjayakan Wawasan

1995 Permuafakatan dan Perpaduan Menjayakan Wawasan

1996 Guru Malaysia Teras Pendidikan Bertaraf Dunia

1997 Guru Bestari Sekolah Bestari

1998 Guru Penyemai Tanggungjawab Bersama

1999 Guru Berkesan Pendidikan Cemerlang

2000 Bersatu Memartabatkan Profesion Keguruan

2001 Memartabatkan Profesion Keguruan tanggungjawab Bersama

2002 Guru Berkualiti Aspirasi Negara

2003 Guru Berkualiti Aspirasi Negara

2004 Guru Berkualiti Pemangkin Kegemilangan

2005 Guru Berkualiti Pemangkin Kegemilangan

2006 Pendidikan Bestari Pemangkin Kegemilangan

2007 Guru Penjana Modal Insan Gemilang

2008 Guru Cemerlang Negara Terbilang

2009 Guru Pembina Negara Bangsa

2010 Guru Pembina Negara Bangsa

2011 Guru Penjana Transformasi Pendidikan Negara

SELAMAT HARI GURU BUAT SEMUA WARGA PENDIDIK DI MALAYSIA


Nota kaki :
mesti banyak hadiah yang cikgu dapat masa sambutan hari guru. saya pun ex-cikgu, tapi tak pernah lagi dapat hadiah hari guru. sadis sungguh.. walaupun macam tu, saya ikhlas mengajar. hehe.. (^^,)

Sumber : Tema Hari Guru

35 comments:

nureenina said...

huhu..selamat hari guru ASaDa RyutaRo :)

emieysandra said...

yg pnting ikhlas^^

cik heroin said...

sy pn pnah jd ckgu, ckgu utk adik adik, kohkoh, slmat hri gru

relevan said...

Selamat hari Guru :)

FIFIEY LYCHEE MARATION said...

Now we know the history of 16th may:)

selamat hari guru Encik Asada:) seronok bila terimbau kembali zaman sekolah di Malaysia, pasti bersungguh2 pelajar menyambut sambutan hari guru ni then yg seronoknya lagi, para guru dapat banyak cenderamata dr pelajar masing2:)

Puteri Iqa Izyan said...

semoga guru-guru semakin ikhlas berbakti ^_^

Mohd Yusuf said...

ayah aku cikgu tapi aku tak bagi hadiah pun...hehehe

wath said...

hadiah sebenar untuk guru bile ank murid kite berjaya :) sbb tu mengajar kene ikhlas

cemomoi said...

slamat hari guru… pelita yang terbakar harap terus bersinar

Cik Jari said...

selamat hari guru ex cikgu...:)
teringat gamba budak comey kat fb ko tuh.... comey2..skrg nih mesti dh jadi anak dara sunti..hehe

Faiz Tapit said...

thanx for the info... hik3

Zarip Ayman said...

owh ex-cikgu rupanya... samat hari guru jgak la ye..huuuhu :)

Scya Lollita said...

i used to be teacher too


even only a month -.-

shandye. said...

atuuudiah gegeh menyenaraikan kesemua tema dr 1990 hingga kini.

ngee....

selamat hari guru kepada semua tenaga pengajar yg mengenali diri ini...

tidak lupa juga mak dan ayah kat rumah tu.... ngee...

hantu said...

cikgu ke asada ?hehe aku pon bakal ,ngee

Salmiza S. said...

wah! ex-guru rupanya.... =) selamat hari guru, cikgu! ^_^

cik nani said...

selamat hari guru..=)

shark said...

stakat ni entry ni terbest pasai hari guru..
simple dan pmuh info..
thanx bro.

nORmAL said...

hekhek walaupon awak ex-gutu...
say still nak ucapkan selamat haru guru sebab awak pernah berjasa....

dan terima kasih atas info bila mula-nya hari guru bersambut...

alynn M said...

kami guru malaysia! :D

De'din said...

dapat adiah pen merah !
hihi

teringat dulu tyme sekolah dulu,,
ari guru ja mesti bgi pen merah !

Chempaka Sari said...

hepy teacher's day utk awak...

f_aRa_aINa989 said...

selamat hari guru buat semua guru!
:)

mcm ni lah said...

assalamualaikum,. saya follow blog ni,.. selamat hari guru

aLyA_syGS said...

H.TEACHER day ;)

fadh leyanie said...

sy pon ex cikgu jugak..mgajar tuition xdapat hadiah jugak..T_T

m!3yr4h_LolLy said...

hepy teachers day. yeah !

sugar2 kapas strawberry said...

nk hadiah??sy boleh bg..heheheh

TunTeja said...

hehehe.asada! nak hadiah.hahaa

SweetyMui2 said...

wahhh..tema taun tok paling best kot..hehehe

Pja Ismail said...

banyak sangat hadiah sampai tak boleh nampak hadiah. hehehe.

Hans said...

wah
tema setiap tahun nih
bagus2 abang asada

Apakah Petua Untuk Hilangkan Ketumbit Dimata? Kongsikan

chenta aziearem said...
This comment has been removed by the author.
ain dzaya said...

selamat hari guru cekguuu!!!
da 2 taun ta rasa nikmat celeb hari guru...kene tggu 2 taun lagi la kowt gamaknye..:))

NA said...

nice. teacher?