Friday, September 10, 2010

Raya Si Perantau : Hari Terakhir Ramadhan

Assalamualaikum dan salam mesra kepada semua.. semoga di hari pertama Syawal ni anda lebih ceria dan bahagia bersama family tersayang. kepada yang tak balik ke kampung, sabar je lah ye.. raya tetap raya..

Lama jugak tak up-date blog. bukannya bizi bonar pun. sibuk dengan benda lain sampai terabai sekejap blog ni. sian dia.. nak jugak bagitau, sekarang ni saya pun dah jadi family 100 Penulis. sape yang tak tau lagi pasal 100 Penulis ni, baik pergi jenguk. memang superb best! setakat ni baru dua post yang saya buat kat situ. hehe..
Panjang ke laut ni.. sebenarnya nak citer pasal hari terakhir Ramadhan, semalam.

Bangun sahur terakhir Ramadhan terasa lain sikit, sebab dah tertido awal. 2 minggu terakhir puasa lepas, saya tak tidur malam. entah apa yang penat sangat malam semalam sampai tertido tak sedar diri. tak join gotong royong plak tu. isk..

Subuh terakhir di pagi Ramadhan, alhamdulillah.. sempat berjemaah walaupun hampir ketinggalan satu rakaat. lepas subuh boleh pulak melayan movie Kapoww. hehe.. ok jugak movie tu. tapi member yang duk sama-sama menonton tertido di tengah movie. hahaha.. mengantuk sangat dah kot.

Habis je movie, aktiviti membasuh baju dimulakan.. sepanjang Ramadhan proses membasuh baju agak terganggu sebab air selalu tak naik. geram jugak bila air takde ni, sebab terpaksa guna toilet orang rumah tingkat bawah. memasak untuk berbuka pun kadang-kadang jadi masalah. uhh..

Panjang jugak cerita ni ea..

Sebenarnya nak citer pasal takbir raya. hampir setahun tak dengar takbir raya berkumandang.. hari ni, kitorang yang berbelas orang tak balik beraya kat kampung buat majlis Gema Takbir.. best jugak walaupun simple.

Kalau nak tau, kitorang ni, walaupun duduk sama-sama kat Sarawak, tapi loghat lain-lain. jadi yang menariknya, alunan takbir raya pun bunyi lain-lain.. enjoy jugak. kitorang pun namakan alunan takbir tu ikut nama kampung seseorang. sayang tak buat rakaman tadi. hihi..

Saat tengah menaip ni, masing-masing tengah sibuk dengan agihan kerja. esok lepas solat sunat hari raya, kitorang ada majlis Khatamal Quran dan Tahlil Arwah. lepas tu makan-makan. menunya, nasi himpit, rendang daging, mee jawa dan lain-lain lagi.. actually makan-makan tu yang ditunggu-tunggu. hehe..

Tengah menanti pagi Syawal yang ceria ni. Egypt lambat 6 jam daripada Malaysia. baru lepas bersembang dengan mak dan ayah jap tadi.. rindu sebenarnya, tapi tak dapat bersembang lama, semua tengah bersiap nak pegi masjid.
buat video ucapan hari raya. tapi tak siap lagi. pakai baju raya tahun lepas-lepas punya. tahun ni takde baju raya.. jadi bagi la duit raya kat saya untuk beli baju raya. hehe..


SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI SEMUA.. MOHON MAAF ANDAI ADA SILAP DAN SALAH..


Nota kaki :
esok pakai serba hitam untuk solat sunat hari raya.. jubah hitam, pakai songkok.. =)

14 comments:

Latifah said...

Selamat Hari Raya.
Marilah kita sama2 raikan Syawal dengan penuh kesyukuran.
^_^

DaRa MaNiskU said...

selamat hari raya...
maaf zahir dan batin andai ada kesalahan masa bblogging tuk..

Ahmad Hidayat said...

Slamat hari raya..=)...folow my bl0g k?hehe

✿nenek moden✿ said...

salam syawal..^__^

Anis izyan Abd Rahman said...

alunan takbir lain2??
waaa..

selamat hari raye~~

ribena.illina said...

selamat hari raye asada. hee~
sabaq ye beraya di perantauan. cewahh~

cm mane la perasaan ye. saye xpenah jauh lagi ngn family. huu~

g0m0k9enDek said...

x mampu nak bg kamu duet raye lagik.. xper.. ucapa selamat ari raya jerlah yerr?? hihihi

Nur Qistina said...

selamat hari raya asada..
jom senyum sambil makan lemang dan ketupat..yay!! ^^,

Kimmy said...

Selamat Hari Raya!

ada kad raya utk Asada.. jom terjah!

;DD

asliner said...

wah2..serba hitam...

Fina Sophie said...

eh bilenye nak publish video ucapan tu eheheh

luahfikiran said...

SALAM,
SELAMAT BERHARI RAYA DI PERANTAUAN. MOGA BERJAYA DENGAN APA SAHAJA YANG BAIK YANG DILAKUKAN.

kerangRebus said...

samat ri raye..haih,..sy pon xdop bju raye thun neh..uhu~~

laskar pelangi said...

pepel gituwww..nie kot baju yang dalam gambar edit akak asada kawen tu ye..hehehe