Saturday, September 04, 2010

Raya Si Perantau : Kisah First Time Balik Raya

Assalamualaikum dan salam mesra semua.. semoga dalam keadaan sihat walafiat menjalankan ibadah puasa. kepada yang terpaksa skip puasa tu, jangan lupa ganti. yang sengaja skip puasa tu, tak dapek la den nak kato apo. kono ganti jugak tu jang..

Dalam masa tak sampai seminggu lagi nak raya ni, terasa rindu dengan family di kampung tu membuak-buak. ditambah lagi masa berjalan-jalan menjenguk blog kawan-kawan lain, lagu raya di sana-sini. kadang tu sampai terkejut hampir nak jadi beruk bila terpasang volume kuat sangat.

Ramai jugak blogger dah balik ke kampung. sang perantau cam aku yang tak balik beraya tahun ni, sabar je la ea. raya tetap raya.. cuma tak dapat la nak bersama mak ayah, adik-beradik dan sanak saudara kat kampung. aku nak kirim gambar kat Salam Perantau, tapi takut pulak orang koyak atau buat pembungkus lemang panas. jadi aku batalkan niat nak hantar tu.

Bercerita pengalaman balik raya si perantau ni, bagi aku, kisah balik raya tahun 2005 yang paling best. time muda remaja baru habis sekolah. [sekarang pun masih muda remaja jugak.] tahun 2005 tu kira kali pertama balik dari jauh. betul-betul merasa perasaan seorang perantau yang balik kampung nak beraya dan kisahnya sangatlah sadis!
ni gambar member yang hantar aku ke airport time balik bercuti tahun lepas.

Hari terakhir puasa, tiket dari KLIA ke Kuching. balik grouping, tiket dapat free dari Yayasan Sarawak untuk student. cam sesuai je layan lagu Balik Kampung daripada Allahyarham Sudirman, walaupun sebenarnya hati aku tengah sedih dan risau. dalam perjalanan dari asrama Yayasan Sarawak ke KLIA awal pagi tu, aku masih duk fikir-fikir lagi cara nak sampai ke rumah.

Sebelum hari tu, aku call ayah mintak datang ambik kat airport Kuching. tapi ayah kata, dia sibuk. aku mintak la siapa-siapa datang ambik. tetap jugak ayah kata tak dapat. pak su pun sibuk, semua sibuk. ayah suh naik teksi. seriusly ayah kata tak dapat datang. aku yang mendengar tu terus nangis. cengeng betul.

Aku nangis sebab memang tengah kering. dalam poket ada RM2 je. aku tak bagitau kat ayah yang aku takde duit, sebab beberapa hari sebelum tu ayah baru je bank in RM150 tapi aku dah habiskan. kalau aku ngadu duit dah habis, confirm kena marah. kat asrama yayasan tu sepatutnya semua free, makan tanggung, minum tanggung, berak cangkung. macamana ntah duit aku boleh habis.

Aku bagitau kat member sekampung yang nak tumpang sama-sama balik ngan aku, ayah aku tak dapat datang ambik. kena naik teksi. kurang-kurang kena ada RM20. aku pun tak tau member aku ada duit ke tak. tapi dia selamba je.. (untuk pengetahuan, takde perkhidmatan bas kalau dari airport Kuching tu.)

Macamana aku nak balik? dalam kepala aku, kalau terpaksa naik teksi, sampai rumah suruh teksi tunggu. pastu mintak duit dengan mak untuk bayar. set!

Sampai kat airport Kuching, pukul 12 tengahari. aku tengok member-member lain tergesa-gesa je nak keluar jumpa mak ayah yang tengah tunggu. aku masih dengan sayunya ambik beg, berjalan lesu. sedih seyh.. sampai aku terlupa nak bagi kad raya kat sorang classmate yang akhirnya sampai sekarang aku tak pernah lagi jumpa dan tak ada cara nak contact dia. tu citer lain..

Dekat pintu keluar arrival tu, aku tengok member-member disambut oleh parents masing-masing. dalam hati, aku ni takde yang sambut. sedih giler.. time tu rasa cam orang tak hepi pun aku balik rumah. lama jugak dah takde kat rumah. family member aku yang tinggal kat Betong pun datang ambik dia kat Kuching. aku? rumah aku tu, drive 30minit dah boleh sampai kat airport. tak ke haru mengenang diri tak diambil tahu.

Dalam aku ke kiri ke kanan tengok orang tu, tiba-tiba 2 orang budak laki melambai kat aku. tak pasti siapa. aku usha betul-betul, rupanya adik aku! hahaha.. ayah aku dengan ayah member sekampung berdiri tak jauh dari situ. pehhh! terus laju je aku berjalan tak tengok orang, datang n dakap ayah erat-erat. keluar lagi air mata aku.. kali ni nangis hepi. ngee =)

Sampai rumah, mak n kakak aku perli-perli sebab nangis cengeng. rupa-rupanya, yayasan sarawak dah hantar surat awal-awal lagi kat ayah bagitau yang flight kitorang hari tu, jam sekian-sekian. detail! semua orang saja berpakat nak kenakan aku. kalau tak buat camtu, tak merasa la aku macamana sedihnya bila family sendiri tak peduli kat kita. huhu..

Walau apa pun, sangat best! sampai sekarang pun masih ingat camana rasa sedih tu bertukar jadi hepi. hahaha..

tamat..

Selamat Menyambut Hari Raya Aidilfitri untuk semua muslimin dan muslimat.. sambil-sambil buat persediaan raya tu, jangan sampai lupa benda yang wajib pulak. puasa jangan sengaja tinggal noOo..

69 comments:

hans said...

sedih plak aku baca
wah,nangis beb
bukan senang nak tgok ko nangis
kiranya LUKENABEB la nih
ekekekek

P/S : Iklan Raya Aidilfitri TV3 Tahun Nih Macam Ada Tak Kena! Ini Bukan Hari Natal....

DaRa MaNiskU said...

hahaha..cungek juak ktk tie ya ow...
hohohoho...jaik ati mek baca..

cik panadol said...

hahaha...nasib baik tak penah lg beraya kt perantauan...tp takat raya haji tu penah la raya sorg2 kt hostel mase study dl...sayu gak la tp takde la nk nangis2 cm awk hihihi...

ASaDa RyutaRo said...

hans :
lebih kurang cam WAKENABEB jugak la. haha.. itu dulu noO.. sekarang takde nangis2. hehe =P

ASaDa RyutaRo said...

DaRa MaNiskU :
ya bukan cungek namanya.. ya jiwa suci. hahaha..

Cik Mus said...

Kenangan terindah tu :)

Miss Kira said...

hohohoho..
kalau x nek la teksi 2 hengget..
hahaha

ASaDa RyutaRo said...

cik panadol :
haha.. yang ni pasal duit takde nak balik. sedih seyh.. dah la macam dipinggirkan. takde yg ambik peduli..

ASaDa RyutaRo said...

Cik Mus :
huhu.. klu tulis biodata, boleh masuk dalam kenangan yang tak dapat d lupakan. hehe =P

ASaDa RyutaRo said...

Miss Kira :
entah tang mana la nk jumpa teksi 2 hengget. tahun 2008 ri tu, dari airport ke rumah asada tu kena RM36. uhh..

sarina izryn said...

sayu bile baca entri last paragraph....salam aidlifitri wahai perantau...

CiK UnGu ViOLeT said...
This comment has been removed by the author.
cIk JanNah said...

eh cengeng dia eyh??
hehee..
tahun nie x balik ea?
xpe aidilfitri tetap disambutkan?


salam aidilfitri
:)

aYaz said...

sebak tibe2..
anyway,tabahkan ati utk hr2 mndatang bile jauh di perantauan..
dan salam lebaran utk tn.tanah..
:)

ain fathihah said...

erghh, asada cengeng! hehe

sebak betul baca entri ni. haha

ASaDa RyutaRo said...

sarina izryn :
adeh.. camna leh jadi sayu plak ni? salam aidilfitri =)


cik Jannah :
hahaha.. takde la cengeng. tu zaman muda remaja. hihi.
tahun ni tak balik. beraya di perantauan lagi. hehe =P
salam aidilfitri =)

ASaDa RyutaRo said...

aYaz :
haha.. jangan sebak over-over plak. hehe =P
tQ.. tQ.. salam aidilfitri jugak utk ayaz.. =)


ain fathihah :
itu bukan cengeng. itu jiwa suci. hahaha..

M a W a D D a H said...

asada cengeng!!! yeay...hahahaha..

adoi2x...mula bace rasa mcm sedey je..tapi lame2 rasa asada cengeng...

wahahaha...

bole pulak terkena ngan famili sendiri...hihihi..

NichKhun said...

hahaha ala sian kat asada...
kena prank.. kuikuikui...
tapi taun neyh xbalek..
mst famili awk rindu awk kan..
huhuhu

Keyyah said...

Keyyah baca sambil senyum2... Asada cengeng..kakakakaka

tapi 2 dulu kan..skrg dh macho erk..xley cengeng2 lagi...

Fizah Mohamed Tan said...

Siannya xdapat beraya ngan family, xpe da nasib anak perantauan,hehe...

ribena.illina said...

lorrrrrrrrrrrrrrr..cengeng upenye. HAHA. leh geng.
papepon selamat ari raye ok! heee~

DaRa MaNiskU said...

hahaha,jiwa suci ndah....wekkk

Ann said...

haha dah agak dh...mesti famili dh pakat awal2 ni hehe

jiwa sensitip jugak yer en asada ni...

FaizalSulaiman said...

jgn sedih la bro.pasti jumpa lagi nanti:)

salam aidilfitri!

~~su manje~~~ said...

em...harap bersabar....tetapkan man jgn berduka lara...aku tetap rock dan tenang walaupun tahun beraya tak punya ibu...

~~su manje~~~ said...

ada iklan digi dari nuffy ...aku klik tau sekali ...perhatian sekali je nie bukan 2 kali...ok...have a nice daay

♥ shiMawar ♥ said...

hahahaha..pandainya family kamu kenakan ek.. :)

kira berbaloi le sbb tahu jgk yg anak bujang mereka ni mmg sensitif..

so, raya nnti jgn nangsi2 k..klu nk nangis pn, make sure jgn bgtau org..nanges sorang2.. :D

-haLi3isa a.k.a L3ha, MY- said...

la.. siannya ~ tapi akhirnya ada gak orang amik. apa pun slmt ari raya ler~ hhehe.

Aini said...

alalalaaaaaa... mesti anak manja ni kan.hehe

Madam Sooyaree said...

hahahah.. padan muka! :P

L.O.V.E hUnTeR said...

Bestnye! terharu lak bace..sob..sob

amirah said...

hahaha...kesiannya..
kira mmg kena btl2 la dgn ayah kamu...lau sy, mmg sedihla kena cm2..hehe

khairul_bariyyah said...

ahaha..asada cengeng!! mase mule2 baca macam da bleh agak,mesti family asada nak bwat surprise.. xkan la xmo amek kan..

tapi,nasib la asada nampak adik 2.. kalo menonong je kuar cari teksi..kan da lain cite die.. XD

Aya de Luna said...

sedih baca tok..
kmk raya kat perantauan jwak taun tok..sobs~
slamat hari raya asada.. :)

Nur Qistina said...

sedihnya la..asada menangis..oowh~
sangat tidak macho..haha..=p

n4dh!3r4 said...

tragis gila citer neh.. tapi kan..nak tengok la muka asada tgh nanges time tuh!! konpem macho gila..hahaha :D

- Cik Norazlina [@tau] Nora - said...

huhuhu..cengeng rupanya dak ASaDa ni... ^_*

Maxloon120 said...

Orang S'wak juga?haha..haha ada experience hampir sama dengan u..terutama bila I belajar kat luar, pakai sampai habis duit memang tak berani mintar duit dengan bapa..

Kimmy said...

har har har.. manja rupanya asada neh.. ;)

selamat hari raya aidilfitri di perantauan.. ;DDD

diana said...

citer sedih la weh..
mujur ending dia babak gumbira..
macam drama tv la..
hahah

akuzle said...

ambuih! mmg kenangan mengusik jiwa neh....eheheheheh

sporting tuh abah dier dok 'pulling prank' kt dier....eheeheh

Izyan Nadiah said...

Camat hari raya :)

hamzah ian said...

sedih dowh.. sian kat ko.. sob2...

@ien_R@z said...

waaa.. sedih... touching gak kejap.. hehe..

asada nagis?? ekekeke... =P

btw.. selamat hari raya.. maaf zahir dan batin.. ^__^

Luqman Al- Hakim Bin Foaad said...

assalam.
sape x nanges kalo kne cam tu kan.
huhuhu..
hati2 kat tempat org tu ye..
tahun depan bole balek kot..
:)

nur.sa said...

aku nak kirim gambar kat Salam Perantau, tapi takut pulak orang koyak atau buat pembungkus lemang panas.<----- macam pernah de pengalaman jek. keh keh keh! selamat berpuasa..

Tomato Gurl's Life said...

wah cam cerita novel je ni...xsangka manja jgk ek..siap nanges..kui3..mmg best la ayah asada wat suprise..huhu

miss faten said...

Mmg sedih kalau kat epot takde org amek dtg jemput, kalau kat stesen bas tu lain suasananya. Ewah :D

sizuka[Izzati] said...

kono 'ganji' tu apo bondo?:P

LiFe KaMi said...

syahdunyer.. dah jumpe family best le tu..

fairuz n nani said...

cerita ni boleh di komersilkan ni..haha~
ape2 pon selamat hari raya ye encik asada..nanti sy poskan lemang nak?ngeee~

aku_gayahspears said...

besa bro (^_~) Jgn lupa wat video ucapan camat raye kat kwn2 kt Malaysia~lalalalalala

pearl apple said...

hek2..best kot..sukanya...tak pe..smoga beraya elok2 yerk..=)

Azza ShanShan said...

Lar lar lar~
Nanes yep? hehe
Same lar kite! Sape tak
sedey kalau kite macam tak dipedulikan oleh family kan?
Paing tak pun, tahan sebak pastuh air mata keluar ikut tepi.
Laplap tak gak surut :P

Trah Wann said...

adess sadis tul citer nih . nak menangis pun ade gak nih . taun ni trah tak balek kampung . uwaaaaa :'( kan dah nanges.

hamzah ian said...

skali lg gua ckp.. sedeh dowh..

cik tomyam said...

hhahahaha.tacing giler.

fairuz n nani said...

cerita ni boleh di komersilkan ni..haha~
ape2 pon selamat hari raya ye encik asada..nanti sy poskan lemang nak?ngeee~

zella y said...

selamat hari raya...
maap zahir batin....

LyNn HaMzAh said...

huhuhu...bergenang air mata baca...selamat hari raya aidilfitri...maaf zahir n batin...

d_tieah said...

Tedahnya..
Hehe..

MASA said...

memang le sedih raya kat perantauan tu..so baliklah kampung meriahkan lagi suasana

MieZa said...

kalau aku pon sedih sampai nangis-nangis..

hans said...

kehkehkehkhe
hati lembut juga hang cikgu
hehehehe
mesti keluarga hang terharu waktu tu

P/S : Berkenaan Penarikan Balik Iklan Raya TV3

Asyraf Hamasaki said...

kah kah kah
10 bari aku baca aku dah sebak
sampai je separuh air mata aku mengalir
tak bleh nak habiskan takot laptop kene litar pintas kah kah
ayah lu bleh geng ngan gua la mcm ni :-)

maCy said...

cengeng! ade hati nak mengata orang! haha

al-lavendari said...

selamat hari raya, maaf zahir batin. jangan sedih2 !

sweetie2010.blogspot said...

terharu kak Sweetie membacanya.Happy ending la..best