Friday, April 29, 2011

Kisah Saya Dirompak Masuk Harian Metro!

Assalamualaikum dan salam mesra. semoga ceria selalu dengan senyuman. hilangkan suram sebarkan senyuman. yeah! (^^,)

Tiba-tiba beberapa kawan tag link di Facebook. katanya kisah saya dirompak hari tu masuk Harian Metro. eh?? biar betik?

click untuk tumbesaran

Walaupun tiada gambar saya, nama Asada digunakan di dalam berita tersebut. hihi.. mungkin butir kisah rompakan tu turut diambil dari blog ini dalam tampalan dua minggu lepas. [Kisah Diserang Perompak Bersenjata]

Mengulas berita ini, saya personally masih rasa takut walaupun berada di rumah. boleh kata trauma jugak kot. kalau saya masuk ke rumah, dada memang akan berdebar. takut kalau-kalau sang perompak sudah terlebih dahulu bersembunyi di dalam rumah.

Depan pintu bilik sudah berdiri penyapu kayu dan di tepi katil ada batang kayu untuk mempertahankan diri jika diserang. keselamatan asrama juga ditingkatkan, pintu rumah berselak dan dikunci rapi. pintu utama asrama pula akan disendal dengan kerusi panjang apabila pukul 12 malam. mintak maaf lah kepada sesiapa yang balik lewat, kena kejutkan orang lain kat dalam untuk bukakan pintu. hehe..

Itu semua untuk keselamatan. tak mahu perkara sama berulang. kalau perompak tu nak datang lagi, guna taktik sama, saya bersedia untuk melunyai. takde belas kasihan dah.

Baru-baru ini, kejadian cubaan samun dengan cara menculik menjadikan perasaan takut saya bertambah-tambah. tempat Salman hampir kena culik tu dekat je dengan rumah saya! sekarang nak keluar rumah tak berani dah sorang-sorang. keluar sorang pun bila yakin orang ramai berada di sekeliling. kalau jalan tengah sunyi, saya rela tunggu member! hahaha..

Apa pun, setiap yang berlaku ada hikmahnya. semoga selepas ini setiap orang lebih menitikberat tentang keselamatan. orang buat jenayah tak kira masa, tak kira tempat. lebih-lebih lagi bila polis sedang sibuk dengan kerja lain.

Tak nak dah family di malaysia risau sangat. hari kena rompak tu je dah buat mak saya menangis lepas tengok gambar muka robek. family siap buat majlis doa kesyukuran saya selamat dalam kejadian tu. Alhamdulillah, saya sihat dan dalam keadaan selamat sekarang. (^^,)

Harian Metro Online : Pelajar Di Mesir Dalam Ketakutan

51 comments:

Peri PiA said...

semoga kita dilindugi

syukurlah xde apa2 yg lagi terok berlaku

tak care

SweetyMui2 said...

hohoho..popular eh.mun nya ngkah gmbr ktk yg lukak ya mesti fofular gik.hikhik :D

Raja Ellysya said...

takotttnye!siries kena rompak??
awk ok x?
ce citer ce siter

sizuka[Izzati] said...

siap sedia ilmu silat segala.semoga sentiasa dilindungi Allah.*matang pulak bunyi komen ni* HAHAHA.

shera haifa said...

lelaki pun dh takut,lau perempuan lagi takut nie..
moga semua selamat d sana,.,

Papa Hero said...

siyes ke bro..? seb bek takde pape...alhamdulillah

catherine- said...

baik2 yer...

moga Allah melindungi kamu selalu asada.

lavenderlover said...

alhamdulillah selamat till now..harap kita semua dijauhkan kejadian2 yg x diingini mcm tu kan..

Nida said...

Syukurlah kerana tidak berlaku kejadian yg lebih teruk pada Asada...

[sutera kasih] said...

ehemm..hehe

Wahida Nasution Thakhrim said...

berhati2 yea.. semoga tak ada la perkara tak elok lagi yang akan jadi lepas ni..

Cik Miera said...

semoga tiada ape2 lg yg berlaku pasni...

little cart00n said...

semoga selamat semuanya di sana ya? :)

Cik Z@i Pen@nG said...

takutnya...
moga dilindungi

cik heroin said...

beli pistol 1 inche asada

Aisumi Chan Kawa'i said...

semoga tiada berlakunya kejadian sebegitu lagi :)

NuR 'aQiLaH said...

pelajar mesir dalam ketakutan. hiks

nasib baik ensem lagi abg asada kite. kekeke

Miss Kira said...

take care asada

Misshy Innz said...

bahaya bahaya .
moga selamat di sana ;)

misz myza said...

semoga semua nya selamat belaka.. bersabar la ye...

Mikah Lurima said...

hmm... kecian kamu...

kat kolej perempuan tempat i study pun sama...

ni link nya:

http://mikahmikahmikah.blogspot.com/2011/04/salah-siapa-takkan-nak-salahkan-mangsa.html

p said...

smoga smuanya akan baik2 saja..

Kimmy Ai said...

seriously??

femes dah asada.

p/s : tapi xbest la femes sebab kejadian yg buruk,kan? hope kita semua selamat.. ;)

Cik Kamoo said...

syukur selamat

crayon said...

rompak aku weh.. boleh aku masuk paper pulak.. hahaha..

´¯`·.¸¸.·♥ amirah liyana´¯`·.¸¸.·♥ said...

alhamdulillah selamat...(^_^)

Izan Ishak said...

harap2 kejadian ni tak berulang dah. kak izan yg baca pun seram je~

nelly said...

Ini dugaan dalam hidup ~
=)

Rozuan Ismail said...

nasib baik selamat

Nor Suhaiza said...

take care yer...
happy blogging....
:)

Dayana AZ said...

alhamdulillah :) nasib baik tak jd yg lbih teruk..

kne btul2 jaga ble ad di negara org, mse dayana duk uk dlu pun ada org msuk rumah, nseb mse tu tade kat umah, tapi die curi laptop sume, da la laptop simpan byk gmbr jalan2 :( sdih la jugak, tp alhamdulillah fmly sume selamat,
skang ni dayana pulak nk mohon pegi blaja kt negara org :) kne doa byk2 hehe.

Harmaya ;) said...

huuu~bahaya eyh. btw, jaga dirik selalu. ;)

hans said...

hati3 abang asada
risau aku dengar
kang macam mana nak belanja ko satay kajang guna duit ko
hehehehe

zida said...

seram.

tapikan kitorang tetap berani keluar malam sebab takde musyrif. macam mana tuu? ==

i am S!L4H.. said...

huishhh masuk paper ye. bace entry tu pon sy dh rase seram2, rase takut segala la. tuan yg merase lagi la pulak kan. adehhhh.

wani said...

alhamdulilah,adikku asada dah sihat.ssesuatu tindakan telah diambil ,keselamatan dipertingkatkan....belajar sesuatu dari sesuatu yang berlaku.....

TunTeja said...

yang penting sume selamat..alhamdulillah :)

Anitafasha said...

Alhamdulillah sebaik takde pape yang teruk sangat berlaku kan. masih selamat lagi.

Cikgu Fikri said...

Alhamdulilah..
tak der benda teruk berlaku :)

Siti Mashitah Saidin said...

erk... takutnya~

f_aRa_aINa989 said...

nama asada digunakan sbb nama penuh pjg sgt... Hehehe..

shahjiehan said...

syukur da selamat~

eh..kita bukan serumah ke??? hehehe

Amirrah Zawani said...

ya Allah takutnya kalo jd kat sy camtu.. takpa yg penting kamu dah selamat skrg :)

Cik Ungu Kamila said...

hati-hati la yee inchek asada :)

sarah mohamad said...

scary nya. tapi mujur awk takde apa2 kan. kena sentiasa beware lah pasni :)

yatie Awang said...

Alhamdulillah...selamat, semoga adik lebih berhati2 ye

cik nani said...

waahhh..glemer3..nak sign..haha~

CIK TOM said...

wah siap msk paper..erk letak nama glamer asada jgk dlm paper tue..hehe..

ln kl ht2 ye asada...

Mr PenyuBiru said...

hari tu pun terbaca gak dalam metro. macam pernah ku baca jer berita dlm metro tu.diorang copy paste je ek.

pepepun moga insiden tu tak berulang lagi.

laskar pelangi said...

baru terbaca pasai nie...wah! nasib baik takde pape yg sirius

azah87 said...

hehe..kenak kmk buk pasan topik tok oo..ahahaha..
lucu da juak..
tapi syukur Alhamdulillah ktk selamat..len kali jgn berani lak cmya k..utamakn keselamatan..
tapi hebat wak ktk oo..ahaha..
:>