Tuesday, April 19, 2011

Kisah Satay Kajang

Balik dari majlis solat hajat dan bacaan Yassin kat rumah pelajar kolej Masterskill, Empat budak baik tu singgah ke warung satay kajang area satok di Kuching. semua perut sedang lapar sebab belum makan dari petang. sorang tu lagi dahsyat, memang belum makan nasik dari tengahari! bayangkan lah tahap kelaparan beliau masa tu..

Duduk je kat meja warung, tauke warung datang mengambil order. round table tanya nak makan apa, akhirnya mee goreng basah, mee goreng mamak, nasi goreng sotong kunyit dan nasi goreng paprik jadi pilihan. menu tambahan 20 cucuk satay.

"Eh, kak.. tambah lagi 20 cucuk, siyes punya lapar ni!" kata budak kelaparan.

"boleh habis ke? mee lagi.. satay lagi.." balas Kak Tay selaku ketua murid-murid di situ.

"banyak ni kalau 40 cucuk.." celah tauke warung.

"takpe.. sorang 10 cucuk, boleh habis punya.." tegas si budak kuat makan itu lagi.

Beberapa minit kemudian, sampai lah satay 40 cucuk yang diminta. makanan lain belum sampai lagi, si budak lapar terus melahap tak hengat. oleh kerana sudah lama tidak makan satay, si budak tu makan lebih dari yang sepatutnya. tiba menu utama mee goreng mamak plak, tak larat dah nak makan.

"err.. kak, mee ni kita bungkus je lah. tak larat dah ni.." tiba-tiba suara kecil berbisik.

Haa.. itu lah. tadi kebulur sangat nak satay 40 cucuk. pastu tak larat nak makan. nasib baik nasi goreng paprik Kak Tay tak sampai-sampai. boleh tolong habiskan satay yang tak terhabis. haha..

Pengajaran di sini : order makan jangan ikut nafsu lapar. time makan, berhenti sebelum kenyang! kalau makan sampai tak larat berdiri baru berhenti, kang ade yang termuntah. rugi wooo.. penat kunyah, terkeluar balik.

Yang bestnya, dah bungkus mee goreng mamak tu bawa balik, boleh pulak tertinggal dalam kereta Kak Tay! hahaha.. last-last, orang lain jugak yang kena makan..

Budak baik yang makan satay. Bila agaknya Hans nak belanja saya makan satay kajang 50 cucuk tu ea.. lama dah tunggu ni.

Nota kaki :
antara nikmat best kat Malaysia, makanan super duper best! bila dah sampai egypt, rindu lak nak makan satay kajang lagi. tengok gambar ni, siyes nak lagi! hahaha..

44 comments:

Aisumi Chan Kawa'i said...

satay kajang memang terbaik~ nak nak kuah dia pekat.. perghh~ meleleh air liur dibuatnye :P

ira-yoshida said...

haha.. org tamak selalu rugi..huhu

Aida Azryn said...

Baru ku tahu.. haha.. :D

Ayuni said...

haah, makanan kt Malaysia mmg best2...

Cik Jari said...

jadilah orang hensem yang makan dengan sopan...ngeh ngeh

buDAK keCIK said...

kalu dh perut lapar, smua bnda nk lahap. kalu ade kucing goreng pn, msti kna baham gak. sbb semua bnda nmpk sedap bila dh kebulur tuh. huhu

*owh. sape la yg smpai hati nk mkn kucing yg comel tu??

FariehanIbrahim [LBC] said...

pergh! 40cucuk tuk 4org.. >.<

grrr~ lame tak mkn satay..T_T

Miss b said...

cis

kelahap sungguh

urgh

nak satay sikit bole?

al-lavendari said...

orang sini pulak sekarang tengah gila makan nasi arab .. sana sini ada restoran nasi arab di buka.

cik-terompah said...

makan x hingt .. lapa sgt la ni gamaknya..

lapa la pulak.. ayooo

Cik Anita said...

satay memang best!

Orang laki memang pelahap bab makan-makan. keh keh keh.

emieysandra said...

tiap kali raya mesti makan satay..xsabar nak tunggu raya lagiii

;)

Sophie Al-yahya said...

sebab tula aku taknak duduk overseas =)

nur aisya humaira said...

waa,makan tak hengat tu...:)

aisya pernah mkn byk sgt, pastu da tk leh gerak...hahaha...:)

best ke satay kajang???tk pernah rase pn...

wath said...

lain kali ajk saye. leh sy tolong :D

[z@ck] said...

!@#$%^&*()

awat pi tunjuk gambaq makan satay??? kempunan.huuuuuuuuuuuuu

ciK LyndaWawa igUana said...

wah...makan satay x ngajak aie.....

JIJI YU said...

ko cari budak kajang kat egypt tu..ko suh dio bakor satea unte tak sate ekor khoruf

Shee™ said...

fuyyo, melampau betul 40 cucuk :D

M a W a D D a H said...

kalu nk makan sate kajang, jgn lupa ajak adah k...:)

NuNu BeBeH said...

Daaaap~~
tetibe mcm tingin jugak..
Adeh! saje je lah AsAdA ni..huhuhu

qellissa said...

wahhhh makan satay x hengat ye? bajet perut tu leh isi bebanyak ye? tu lah nafsukan, time lapar kita rasa semua leh masuk..padahal tu semua nafsu belaka...kat egypt xdok satay ke ?satay unta ke?hihihi

hans said...

aik
kenapa aku yang menjadi mangsa nih?
ko lah kena belanja aku
ceittt

CIK TOM said...

wah nmpk sedapppp...cik tom pun nak satay kajang...asada belanja ekk bila balik malaysia nanti..heee

Kimmy Ai said...

hmm.. kalau ade org tu rajin nak bawakkan sate masa picnic nanti mesti super best kan? aha~ ;D

missSenget said...

tamak kan...

tak tau tamak2.. haha

diana said...

satay kajang ..
laksa kedah..
bihun sup simpang empat..
mee rebus muar..
mee kari..
ok dah!!sekarang telan air liur!
heheh

[noriza] said...

wah entri pasal foodies..
@diana : u siap list kan lagi..crave for more ..huuhuhuhu

@asada : sopannya makan sate. ke depan camera saja sopan tu :P

ekane said...

pelahap sungguh budak y xmakan satu ari 2 ye

BLADE EDGE said...

Assalamualaikum...


femes jer nama sate kajang..kalo sorg makan 10 cucuk mmg blh habis..kalo 40 tu, baik bagi2 dgn kwn2..

happy blogging :-)


regards,
BLADE EDGE

khairunnisa ♥ said...

ohh.. area satok ^_^

[sutera kasih] said...

sik penah gik mkn satay kajang :)

zulaikha said...

sedapnye~~~~~~~~~~ bila asada nak belanje sate kajang? hehe

puteraduyong said...

eh jom asada...makan sate kajang jom...dah lama tak makan ni...

aLya maNip said...

oleh itu, selalu-selalulah anda pulang ke Malaysia..

seronoknya makan satay..nak jugak..ngeeee

peri gojes said...

makan makan makan~~~hehe

atiey azha said...

perhhh ~ satay tuuu . sedap !

beautiful_rose said...

wahh.....gila meroyan tgk satay.lama tak pekena satay nieh.

mai hantar sini sikitlah =p

me_steff_lv said...

lama dh x merasa satay kajang huhuhuhu

zida said...

makanan malaysia memang terbaik! T___T

maCy said...

melampau betul mamat ni. haha

FIFIEY LYCHEE MARATION said...

klu dekat kg fifiey di kelantan, itu area perkampungan sate. once u come over here, fifiey belanja..!! nk????

CIK TOM said...

dah komen..nak komen lagi..hehe...

i am S!L4H.. said...

cam best je tgok gaye makan sate tuh. haha
*terliur*