Monday, January 03, 2011

Kisah Jaga Adik Masuk Pra Sekolah

Assalamualaikum dan salam mesra. semoga ceria dengan senyuman di mana jua berada. selamat hari Isnin semua.

Dari semalam para cikgu sudah sibuk mengurus pelajar di sekolah. hari ini mungkin lebih busy. bukan setakat cikgu yang busy, emak ayah pelajar tahun satu pun mungkin ada yang tengah pujuk anak masuk ke kelas time ni. itu dinamakan dugaan. semoga dengan kesungguhan semua orang menjadi pemangkin kejayaan bakal peneraju negara yang baru masuk tahun satu hari ni.

gambar kenangan menjadi cikgu di SK Asajaya Ulu pada tahun 2008

Bercerita pengalaman kali pertama masuk sekolah rendah, saya dan adik beradik tidak mempunyai masalah untuk ke sekolah kecuali seorang adik perempuan saya. teringat kisah beliau yang tidak mahu ditinggalkan sendirian di pra sekolah. semasa di dalam kelas, matanya asyik meninjau ke luar tingkap, memastikan ada orang menunggunya di luar. entah apa yang ditakutkan sangat, padahal jarak rumah kami dari sekolah kurang 200 meter. bengkel membuat perabot ayah hanya di sebelah padang bola sepak sekolah. dekat sangat.

Zaman itu saya bersekolah pada sesi petang. jadi pada sebelah pagi, kadang-kadang saya menunggu adik di luar pra sekolah dengan perasaan penuh terpaksa. bila emak dah suruh tunggu adik kat pra sekolah, bermaksud saya tiada peluang bermain dan merayau! pernah juga menangis apabila tidak dibenarkan ke mana-mana, hanya menunggu adik.

Keadaan itu tidaklah berterusan lama. akhirnya adik saya sudah biasa dihantar ke pra sekolah, lalu siapa yang menghantarnya boleh terus balik dan hanya datang menjemput pada pukul 11 pagi. apabila sudah biasa, adik hanya pergi ke pra sekolah bersama kakak yang bersekolah sesi pagi. saya pula boleh bermain dengan bebas. hahaha..

Kalau dia sendiri dengar cerita ni, mesti tak nak mengaku. ye lah, sekarang dah berani naik flight sorang-sorang tak perlu berteman. adik saya ni baru je masuk Universiti Sains Islam Malaysia july 2010 ambik bidang Dakwah dan Pengurusan Islam. [gambar ambik dari facebook dia]

Haihh.. nostalgia sungguh.. geli hati sendirian bila dikenang kembali. semua orang pasti punya kisahnya tersendiri. kalau nak tahu macamana kisah penuh mula-mula masuk sekolah, baik tanya dengan mak atau ayah. dah dengar, mesti rasa cam tak caya. hahaha..


Cerita Lagi :
Seingat saya, semasa di sekolah rendah, hanya sekali saya pernah cuti sakit dan tidak dapat hadir. tapi, kalau kelas agama waktu petang (kitorang panggil kelas fardhu ain), saya selalu ponteng dengan kawan-kawan sekelas. macam-macam alasan diguna pakai.. latihan atlit lah, pemilihan wakil sekolah lah.. dah memang betul alasan tu, tapi saya dan kawan banyak menonton dari ikut serta. hehe..

39 comments:

Jannah. said...

yerr cikgu ensem! HAHAHA. pande ngelat time sekolah ho ~ nektokkk ? HAHAHAHA.

Hidayati said...

Hahahaha.., terkenang pulak zaman sekolah dulu.

TunTeja said...

hahaha...saye kecik2 dulu pn cm2 gak :p kena ade orang teman pi sek.kwang2~last2 jadi cikgu plak :p

Ayuni said...

hm, best pengalaman tu....

cIk JanNah said...

eh eh..
sama dgn kisah adk saya. sampai darjah 2 kena tunggu dia kat skolah. tapi mak yg kne tgu bkn saya. hehehe

T_T

ekane said...

samala..dulu masa tadika pun kena ada orang teman..mak @ ayah yang selalu teman..perasaan rasa takut bila tak nmpak byg2 ayah.hihihi.

Kimmy Ai said...

emm.. teringat kenangan mengajar budak skolah rendah main kompang masa tahun 2008.. ;)

p/s : domain sendiri~~~ ;P

cik nani said...

wahhh..bagusnye..abang mithali betol..=P

FIFIEY LYCHEE MARATION said...

eh eh eh, kenangan dalam kenangan, best bila teringat kembali kenangan tersebut dan apabila semua dh besar pjg, ungkit balik sema cerita lucu yg lama2:)

so happy to hear that ur adik dh berjaya!:)

eiffel said...

lor..ngatkn asada yg terpilih..rupanya jdik penonton jerk -.-"

~roslinda~ said...

10 thun lg,teman anak plak kot?
:)

Nurul Zaty said...

rindu kan zaman sekola dulu..~~~


wuu

>Misz Farah..?< said...

salam.. ur story remind me of my lil bro. dye 2 thn lepas (time tu sy bru abes spm) masuk tadika but someone kena ade disisi dia sampai habes sekolah. di sisi tu maksudnya duduk sebelah dia dalam kelas sampai habes sekolah! huhu..

but then sbb prangai 'ngade2-gler-rasa-nak-bg-pelempang' dye la saya dapat kerja jd cikgu kat tadika dye. now, pemilik nama Luqman Nurhakim Asri Ruslan dah masuk tahun 1 dan tak perlukan sape2 lagi utk temankan dia. siap boleh pergi sekolah lagi. huhu...=)

*sorry tercerita kenangan sendiri pulak.*

Amy Syaquena said...

Bagusnya abang macam nie..

P/s: happy new year , amy follow sini salam kenal ye..

-telordibasuh- said...

oo kaki monteng skolah agama...ingt g maen guli haaa

[z@ck] said...

dalam erti kata lain, ko best student dulu kan? hehehe.aku tak pernah kena teman adik aku.semua style kental, tak menangis.hehehe

LehaMY said...

memang best la zaman sekolah dulu3 nie! :D

Cikbelog said...

masa sekolah rendah saya suka ponteng sekolah. masa sekolah menengah pulak, saya nangis2 tak mau pegi sekolah sebab sekolah tu sesi petang dan pada waktu pagi saya kena duk sorang2 kat umah. pastu pindah sekolah sesi pagi dan segalanya kembali normal.haha

maCy said...

rasa nak nangis tgk asada ade domain. mgkn kerana asada xbelikan kat macy satu? hahaha

sugar2 kapas strawberry said...

dulu masa skolah tadika pon abg sy ada ngn sy..bila dia masuk darjah satu..sy still kat tadika lg..sy meraung2 takmo g skolah.taktahu lah nape.

NichKhun said...

abang asada.. nak jadi adek awk jugak boleh tak?
hahahahahaa

Fatin Aliyya said...

first tiem msk sekolah.bebduak mcm tuelah:)

Heidi Shafiq said...

happening giler pic bdk2 tu.. hehhee..

ciK LyndaWawa igUana said...

nang hansem la kitak jang.......kompom anak murid rami suka...=]

amirah said...

baru aku sedar aku xpenah ponteng fardu ain.hihi.rindu sgt zaman kecil-kecilan

shahjiehan said...

kuat monteng jugak budak umah SJ nih

shahjiehan said...

dah buat domain xgtau SJ pon kan..kan...:( sob3

cik zulaikha said...

dulu zu selalu ponteng sekolah agama masa darjah 5. hehehe. Tapi masa darjah 6 dah jadi baik.. dah tak ponteng dah..


blog cik zulaikha

khairul_bariyyah said...

eh??? junior den ka???? hahha.. tapi,laen course yg pasti.. :P

NuR 'aQiLaH said...

uiks cegu.............
meh ajar cheq meh.. hiks

CIK TOM said...

comelnya cikgu n anak murid...nak ngorat la..hehehe....

mira_nas said...

saya pun ada adik mcm tu.. sampai guling2 nagus tak nak pisah kelas.. haha, lepas saya keluar.. terpaksa la adiknya 4 tahun datang kat tadika tu teman.nasib baik sepupunya datang.. takde la merengek dah lepas tu..

hans said...

haahaha
cikgu suka ponteng sekolah agama ekkk dulu

P/S : Contest Dari Proton! Menangi Hadiah Percutian Ke Monte Carlo Monaco!

e.l.i.z.@ said...

hehehe kompom adik awk xnak ngaku..lorrr dekat gile umah..200m je..masa tu adik awk umo brapa? hehe

amry said...

cikgu ker bakal cikgu ke apa ni? hehehehe... baik nyer ko erk..heheheh...mesti adik ko sayang bangetttttt kat ko...huhuhu.... bagus bro bagus...kalau bukan kita yang jaga adik kita siapa lagi kan. hehe

suka aku blog ko bro. penulisan pon tak meleret macam aku. nice lah.salam kenal bro

Armiza said...

ohh..ini orang...suka ponteng jugak yea...
aishh2...pandai yea kasik alasan...=P

Miss Yaty said...

masa sekolah rendah yaty budak baik..hihi
tapi masuk sek menengah selalu ponteng..masa diploma dah insaf sampai sekarang.. hihi

p/s: encem cikgu SK Asajaya Ulu tahun 2008 tu;p

BABY(MAMA AMANA&ARIEF) said...

jemput join ga saya berkenaan kindergarden

http://kokoadik.blogspot.com/2011/01/kids-kindergarden-by-siapa-saya-sayalah.html

Anonymous said...

perlu memeriksa:)