Monday, August 15, 2011

Kisah Musafir Ke Tanah Air

Assalamualaikum dan salam mesra. semoga ceria selalu dengan senyuman. hilangkan suram, sebarkan senyuman. yeah!

Hampir seminggu berada di Malaysia, baru nak update. siyes punya busy memanjang sampai tak terjenguk blog ni. kesian sungguh.. actually sekarang dah berada di Sarawak setelah bermusafir sejak 9 ogos. bermusafirlah sangat kan..

Ini dia cerita yang nak dikisahkan. bermula dari Cairo Airport, barang-barang saya overweight. entah macamana pekerja Gulf Air boleh pulak timbang hand luggage saya. 16 kilo! memang sah-sah la overweight sebab sumbat PC dalam tu. boarding pass saya ditahan sehingga saya kurangkan isi dalam beg. sumpah frust! terpaksa keluarkan monitor 19 inci bagi kat member yang masih tunggu di luar kaunter check in.

Sudah keluarkan monitor, masih jugak overweight! merayu punya merayu, akhirnya uncle tu bagi lepas.. berat hand luggage hanya dibolehkan 7 kilo tapi beg saya 10 kilo lebih. yang buat saya frust dan bengkak hati, ade je passenger lain bawak hand luggage bapak lebih besar dan lebih berat daripada saya! redha je lah.. memang takde nasib monitor tu nak jejak Malaysia.

Selesai part check in, bersedia untuk masalah kat imigresen pulak. saya ni jenis yang malas buat visa masa duduk kat Mesir. saya balik hari tu dalam keadaan visa dah expired. hehe.. nasib baik akak imigresen tu baik, tunjuk kad pelajar je, terus dia bagi lepas. risau jugak kena denda sebab ada pelajar sebelum ni kena bayar denda LE150.

Flight Gulf Air terbang seperti yang dijadualkan. bayangkan saya tempuh semua tu dalam keadaan selsema, batuk-batuk dan sakit tekak. ade sekali tu hingus meleleh tanpa sedar.. siyes tersipu-sipu malu dengan para gadis yang sama flight. tak dapat nak macho-macho depan diorang dengan baju K-POP baru saya. hahahaha..

Transit di Airport Bahrain lebih 2 jam, berbuka puasa di situ dengan makanan disediakan dari dalam flight. kenyang jugak dengan sandwich. takde selera sangat sebenarnya, makan apa yang ada sebab saya nekad tak nak keluar duit kat Bahrain.

Tak banyak cerita di Bahrain. hanya duduk-duduk sambil tengok orang. sempat berkenalan dengan Dede Sukander dari Bandung, Indonesia. beliau bekerja di Bahrain, tetapi dihantar balik ke Indonesia atas sebab masalah visa. yang sadisnya, Dede ditahan di lokap imigresen Bahrain lebih 3 bulan, keluar sehelai sepinggang dengan tiket balik dan duit 300 Dinar. tengok muka dia, boleh nangis kesian..

Sambung perjalanan ke Malaysia. dalam flight, aktiviti saya tengok movie hindustan, tapi lebih banyak tidur dari menonton. hahaha.. tukar-tukar tempat duduk memang dah kerja saya. duduk lama-lama di satu tempat boleh mengundang kebosanan. Alhamdulillah sampai ke KLIA seperti yang dijadualkan..

Ade gadis gojes menanti ketibaan saya di KLIA.. kisah bersambung. lalala~

37 comments:

Kimmy Ai said...

Akhirnye berjaye jugak puase hari tu ye? ;)

shandye. said...

uuhh... sape la gamaknya gadis gojes ittew yek? hehehe...

anyways... selamat pulang ke tanah air!

=)

d_tieah said...

Aie........... Sambung indah.. Sapa ndak ka tunggu d klia.. Hehehe.. Aok, mun air asia eh, hand luggage nang 7kg.. Tapi kmk setakat tok x penah lah d timbang daknya.. Beg laptop jak d bawa.. Tapi nang ada yang bawak masok beg besar nak??? Dah lah 2,3 igek.. Dak ca-ya-nun-alif lah salu molah gya.. Gggrrrrrrr..

d_tieah said...

Sahur n sungkei d Kuching dah.. Huhuhu..

d_tieah said...

Dah jumpalah abang ipar tek??? Ngee :)

H.J said...

mesir memang macam tu.pilih kasih..haha

FiraHasan said...

Baju K-POP ? err err err

meowwmania said...

selamat pulang!!

kim salam kat gadis gojes itu yerk ngeeee............

sizuka[Izzati] said...

serius pakai baju K-pop?pengsan ah.HAHAHA.

Bui Junaidi said...

gadis gojes..ehem2..sapa ndak ya kah..?ktk raya di kuching kah asada..?

sehahnazri said...

baju K-Pop???dasyat betol!!..selamat berpuasa dan beribadah..nanti susah la nak cntct :((

Sis Nana said...

to be continue???hurmmm...ok..=,=..haha

fareha said...

selamat pulang ke Msia la ye

SweetyMui2 said...

wow gadis gojes..hahahhaha

M a W a D D a H said...

amboiii, ade gadis gojes tunggu..haha..

asada pakai baju K-POP???? tayang skit nk tgk camner K-POP sgt tue...haha

izfanora said...

welcome back !

gadis desa menanti di kota.. hahaha.. :)

JIJI YU said...

gulf air ek...bes tak

sHi Ma said...

best dapat beraya di kampung halaman kan? huhuhu.. selamat kembali ke malaysia....

aLya maNip said...

gadis gojes menunggu di KLIA? siapakah?hahaha

zida said...

aik? hand luggage pun kena timbangg??? tapi Gulf Air memang 30kg je kan, naikla Saudi, best gak. HAHA

Amirah Rashid said...

sayalah gadis gojes tu. hahaha :p

btw, minat kpop? :O whoaaa

iKhRam said...

amboi ada gasid gojes.. hahaha

apapun saya pasti terindu2kan kisah jus buah mangga, koktel buah-buahan.. dan bakso yang enak2 tue.. huh..

ceh, saya pula yg sedih.. hahaha

eiz_ezzy said...

welkam back to sarawak. :)

~Nanie@InTaN~ said...

sy pun penah mengalami situasi sprti anda..hand luggage ovrweight..tp air asia jek lah..hmm mmg sakit hati tgk org lain boleh lepas je bwk masuk beg besar gedapak dlm flight..huhuhu..btw slmt pulang ke msia...;p

yatie Awang said...

Alhamdulillah selamat sampai

Hans said...

oit bang
serius ko pakai baju k-pop
hahahahaha

Nadee Nadoo said...

k-pop ea? cool...hahahahaha

laskar pelangi said...

alhamdulillah selamat sampai:)
selamat berbuka puasa bersama keluarga ye Asada

[sutera kasih] said...

akhirnya dah balit...

budak_tanta said...

owh..kite satu flight..
ptot mcm penah tgk~ :P

adakah anda berbaju hitam+putih?

Fatin Adnan said...

=D

Anonymous said...

Zara Hannan:

uuuiii~ gadis gojes. haha. mak ktk kali nak. :D

saffron tia_najib said...

maknanya sy xsalah tgkla haritu. flight 9ogos kan? ingtkn pelanduk dua serupa.. rupa2nya mmg xsalah org dh. satu flightla kita hritu.. :) slmt becuti.selamat bpuasa dan slmt hari raya yer.. cuti jgn xingt nk balik mesir smeula k.

nadiah yaya said...

nape xbwk tv lcd skali...ekekeke

misz molecule said...

lau gua of course tido je dah naik flight tu.

takde masa nak layan hidustan ke, omputeh.

cgrate slamat sampai msia..

salam aidilfitri

Saiazuan said...

leceh tul an klu overweight.. trpaksa kurangkn barang..

Puteri Iqa Izyan said...

saya menunggu sambung pasal gadis gojes. hee~~

selamat beraya di tanah air =)