Saturday, October 01, 2011

Baru Kau Tahu Nikmat Sihat

Assalamualaikum dan salam mesra. semoga ceria selalu dengan senyuman. hilangkan suram sebarkan senyuman. yeah!

Sekarang saya sedang menjalankan amalan hidup sihat. selain mengawal tabiat makan almost 24 jam sehari, sejak Selasa hari tu, setiap petang saya akan berjogging di Halaman Kota Samarahan kemudian bersenam sambil meng-usha awek-awek yang bawa adik bermain di taman. dalam tidak sedar, ada jugak awek berjogging sambil meng-usha abang body ketul-ketul. hahaha..

Namun, hidup tidak selalunya indah, langit tak selalu cerah.. Semalam saya terjatuh semasa syok melompat-lompat palang besi. biasa okay je saya lompat, entah macamana semalam boleh pulak kaki saya 'terpelecok' lalu terseliuh. terus saya jadi anggota Persatuan Bulan Sabit Merah merawat diri sendiri. dah rasa okay sikit, saya sambung renggangkan badan kemudian terus balik ke rumah.

Ingatkan dah sembuh setelah diberi rawatan PBSM diri sendiri, rupanya malam tu bertambah perit. langsung tak dapat berdiri dengan kaki kiri! itu lah, baru kau tahu nikmat sihat. hahaha.. sekali lagi saya jadi PBSM, sapu minyak, urut kaki sendiri. sampai tertidur menahan sakit..

Bangun je pagi tadi, tengok buku lali kaki kiri dah kembang membengkak. aduyai.. dugaan sungguh. dah la plan nak pegi berenang di Kem Permai petang Ahad ni. berjalan pun payah, apatah lagi nak berenang..

Setelah disarankan oleh mak dan ayah, lepas zohor saya pergi ke rumah Wa (abang ayah). mulanya degil, dah diri sendiri perit menahan sakit, baik pergi je betulkan kaki terseliuh kat rumah Wa. actually, Wa memang terkenal dengan kebolehan mengatur tulang yang terkehel, seliuh dan patah. lepas dibetulkan tu, Alhamdulillah.. rasa kurang sakitnya. cuma kembang je yang belum susut. ni nak pergi sepak bola pun boleh rasanya. lalala~

Hope kembang kaki ni susut dengan cepat. sakit betul-betul dah kurang sekarang. dah boleh berjalan dengan elok. kadang bagus jugak sakit ni. bila sakit macamni, baru kita sedar betapa besarnya nikmat sihat yang kadang kita persiakan. so, jagalah kesihatan kita dengan baik.. (^^,)

31 comments:

Hans said...

moga cepat sembuh abang asada

JIJI YU said...

dah kena baru terngadah

eva said...

aok.. mena kata dirik.. tok gik tgh sakit.. nak best mun sehat.. nikmat da jak..

haha kompom d urut tym ya sakit gila eyh.. mun kmk cmok g berurut.. biar sakit.. hee

get well soon kaki ktk ya..

laskar pelangi said...

lol.tula asyik sangat meng-usha awek..sampaikan terjatuh..he3...

moga kaki asada tu cepat baik =)

nur aisya humaira said...

aduhhaii,seliuh laa nikmat skit yg terperit..sbb tk leh nk jln...aisya pernah kena, sampai jdi ungu kaki..tak sanggup nk tgk...

izfanora said...

manusia terlupa bila ada segalanya. ingat bila ia hilang..

semoga cepat sembuh.. :)

Bui Junaidi said...

kesian..embak byk2 rehat..

iKhRam said...

itulah yang terjadi bila saya tapak kaki telipat hahaha

dpt mc seminggu campur 3 hari lagi
masa tu buat apa saja susah.. mmg harapkan orang lain.. al maklumlah dok hostel yang bertingkat2..

jadilah saya si cikgu tempang bila ke sekolah..

dekat dua bulan baru la elok seeloknye.. huhuh

kaki kembang dah mcm anak gajah..

cikshaツ said...

same goes to me...tengah demam+selsema+batuk. complete package...memang sgt nikmat ketika sihat. ouh!

M a W a D D a H said...

jadi pbsm sendiri...kehkehkeh...urut xkena cara, sbb tu makin membengkak asada...muehehehe...

slm kenal...lalala

Madam Sooyaree said...

Kalau bengkak, rendam dalam ais 10 minit, pastu biar kat luar 10 minit. Repeat a few times, insya allah susut sket :)

UniMeOw said...

betol 2,,sakit pon 1 nikmat..

tnpa sakit,myb smp bila2 pon kta xtaw betapa nikmatnya sihat..:)

missSenget said...

kan da kurang ensem..

erk..ape kaitan ensem ngn kaki bengkak? T__T

~Nana 귀여운~ said...

banyakkan rest ye..

░♥si lampu neon♥░ said...

bagus..amalkan hidup sehat=p



jeng jeng jeng...
Resepi puding karamel power!
Sugar glider makan lipas la pulakk
Awek leggings marah !
Posisi menonggeng yoga

beautiful_rose said...

kalau nak hilangkan bengkak,tuam dengan ais.insyallahn akan berkurangan.

Aisumi Chan Kawa'i said...

alolo cian dia.. moga cepat sembuh..! lepas ni boleh usha awek lagi :P

Ieqa Swetluv said...

haa naseb la terseliuh je.. sabar ya... insyaAllah nanti sembuh, tp jangan galak sgt berjalan tau time kaki x ok tu.. =)

ain dzaya said...

abg badan ketul ketul nie exercise cne ha...smpai terseliuh...haihh! moga cepat sembuh asada...

[sutera kasih] said...

kesiannya...mesti dh okey kan skrg..

cik @iEn said...

lain kali lompat lagi ya.. hee.. gurau je.. moga sentiasa selamat.. amin.. ^_^

zahidahwahid said...

dah ok ka kaki ya?

suha said...

comelnye awk sakit (tetibe) (^_^)

dah lama x jengok cni..moga tak terputus ukhuwah..eh dah blek mesia ek?

NuR 'aQiLaH said...

sehat sebelum sakit ;)

Liyana Zahim said...

Tu dia.. Sronok sgt mlompat tu.. Get well soon!

musi said...

saya kerap juga macam2 kena kepit pintu kete, luka pisau, parang, terlanggar meja dsb, memang sakit adei . . cuma rasanya ni banyak dosa . . dan tuhan bagi peringatan suruh istiqfar banyak2 .

Epy Ain said...

take care~

jaga hati jaga diri ;)

Hans said...

bila nak update blog nih abang asada?

h.u.m.a.n - e.n.g.i.n.e.e.r said...

The Quran says; "When you ill, it is He who curses you"

Sabar yeeeeee

si ngokngek said...

tue lah orang cakap jgn bajet kuat sangat..haha

video tip pemasaran affiliate percuma said...

lain kali hati-hati la walau ad kat mana p0n.